ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 99.98% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Христо Иванов: Изборът на председател на ВКС беше филм с предизвестен край /допълнена/

Христо Иванов

© Надежда Чипева

Христо ИвановМинистърът на правосъдието Христо Иванов изрази резерви към вчерашната процедура във ВСС по избора на новия председател на Върховния касационен съд съдия Лозан Панов.


В интервю за предаването "Преди всички" по БНР министър Иванов каза, че е предпочел да не присъства на вчерашното заседание на съдебните кадровици, защото то е било с предизвестен край.


След близо 10-часово заседание в четвъртък  Висшият съдебен избра съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. За него гласуваха 17 от съдебните  кадровици. Шестима подкрепиха другия кандидат - Павлина Панова, заместник-председател на ВКС. Мнозинството на кадровия орган игнорира подкрепата на над 50 съдии за Панова, както и на Съюза на съдиите в България.
Още през декември Христо Иванов изрази притеснения в интервю за БНТ, че откъм ВСС идват сигнали за предизвестен избор. По същото време Яне Янев пръв обяви пред медиите, преди да е постъпило във ВСС официално писмо, че Лозан Панов се връща в състезанието за първия пост във ВКС. Недоумението от информираността на Янев  потъна в информационния поток, но не беше разсеяно.
Вчера - докато течеше изборът във ВСС и кандидатите трябваше да отговарят какво мислят за предлагания от правосъдния министър нов антикорупционен орган по модел на румънския,  дойде новината, че Янев е назначен за съветник на премиера Борисов по борбата с корупцията и конфликта на интереси.


Иванов определи заседанието на кадровия орган по избора като "филм с предизвестен край" и посочи, че затова e избрал да участва на срещата на правосъдните и вътрешните министри в Рига, вместо да присъства на заседанието. Той изрази и учудване защо гласуването не е проведено с бюлетини.


Новия председател на ВКС - с двусмислен старт, ВСС - с погрешно поставена задача


Министър Иванов анализира мотивацията на ВСС и за първи път назова същината на целите на ВСС, която досега беше посочвана само от медиите:

"Господин Панов наистина, поне по моя преценка, получава един доста двусмислен старт. Аз не мога да се отърва от усещането, че ВСС в този избор решаваше друга задача, а не кой е най-добрият в момента да заеме поста председател на ВКС и да стане лице на съдебната система.
Задачата, която решаваше ВСС, като че ли беше, първо, как да не избере кандидата на, както г-жа Итова го беше нарекла, "революционното малцинство" /
Павлина Панова - бел. ред./ Това като че ли от самото начало – още от предишната процедура – беше водеща мотивация. Освен това – как да се стабилизира /ВСС - бел. ред./, по думите на г-жа Найденова, до края на мандата си.
Това е грешната задача и в този смисъл, въпреки несъмнените качества и на двамата кандидати, който и да се беше оказал решението на тази погрешно поставена задача, щеше да получи едно доста трудно начало на работата си."


Христо Иванов  анализира и констатациите в доклада на ЕК относно ВСС и подчерта, че каквито и интерпретации да се правят, основната препоръка ясно се чете.


Реорганизация на ВСС - това казва докладът на ЕК


"Първата препоръка на ЕК е, че трябва да се направи реорганизация на ВСС, така че следващият съвет да може да привлича доверие. /.../ За мен няма никакво съмнение, че докладът, в неговата сума, говори именно за това", каза Иванов.


Той коментира подробно въпроса за разделянето на ВСС на две колегии и отбеляза, че то ще изисква конституционна реформа, за да стане по достатъчно сериозен и задълбочен начин.


В отговор на въпрос Иванов  коментира и отказа на прокуратурата да поддържа обвинението срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, ден  след оповестяването на доклада на ЕК. "Общото правило е, че дела, които са започнали или са създали впечатление, че започват като политическа инициатива и политическа поръчка, може би краят им не е много различен.", обобщи министърът.


Да започне веднага разговорът за конституционни промени


Христо Иванов изрази надежда, че скоро ще се формира Съвет по развитие, който да обедини министрите и шефовете на парламентарните групи на мнозинството,  и на който да бъдат поставени идеите за реформа на съдебната система.


"Много фокусирано да се пристъпи  по  открит начин към търсене на подкрепа  за необходимите конституционни поправки. Изключително е важно да видим  силна заявка в областта на антикорупцията", заяви Христо Иванов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK