Българските затвори не са се променили за последните 20 години, според доклад

Централен софийски затвор

© Надежда Чипева, Капитал

Централен софийски затворКомитетът на Съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание (КПИ) публикува доклада си за мисията си в България през март-април 2014 г. и отговора на българските власти.


Целта на посещението е било преглед на изпълнението на препоръките, направени след предишни посещения на Комитета, като специално внимание е било обърнато на отношението към лица, задържани от полицията, и към непълнолетни в поправителни домове, както и условията на задържане и предоставянето на здравно обслужване в затворите.


По-рано тази седмица Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург даде на България 18-месечен срок да приведе в действие комбинация от мерки, свързани с подобряване на условията в местата за изтърпяване на наказания.
Комитетът отбелязва, че по-голямата част от неговите дългогодишни препоръки,


някои от тях датиращи от първата мисия в България през 1995 г.,


остават нереализирани, например по отношение на малтретирането (както в рамките на арестите така и в затворите), насилието мъжду затворници, пренаселеността на затворите, материалните условия в следствените арести и затвори, здравеопазването, числеността на персонала, както и дисциплината, сегрегация и ограничаването на контактите с външния свят. КПИ е на мнение, че трябва да се предприемат спешни и ефективни действия за отстраняване на всички тези проблеми.


Комитетът е разгледал много обвинения в умишлено физическо малтретиране на задържани лица от полицията (включително непълнолетни и жени). В някои отделни случаи, те са с такава тежест, че


може да да се говори за изтезания


(удари с палки по стъпалата на краката и по лицето, продължително поставяне в обездвижено състояние, употреба на електрошокови удари). В няколко случая, има медицински доказателства в подкрепа на твърденията.


Няма подобрения и в практическото прилагане на предпазни мерки срещу полицейското малтретиране: лица, задържани от полицията нямат възможност да уведомят роднина или близък за задържането си и нямат достъп до услугите на адвокат по време на първоначалния период на полицейския арест.


Бургаския затвор

© Морски дневник

Бургаския затвор


Пренаселеността в затворите остава много сериозен проблем, въпреки спада на броя на затворниците след 2012 г. В допълнение, мисията през 2014 г. потвърждада ендемичния проблем с корупцията. Що се отнася по-специално до Бургаския затвор, КПИ изразява загрижеността си, че българските власти не оценяват крайно тежкото положение в тази институция.


Ситуацията в Бургас е влошена, в сравнение с проверката от 2012 год., а делегацията била залята от сигнали на лишените от свобода за искане на пари за медицински услуги, които им се полагат по закон.


Корупцията е ясно оформен елемент от управлението на бургаския затвор,


като в нея участвали всички категории персонал, до най-висшето ниво, се отбелязва в доклада на КПИ.


Проверяващите получили сигнали, че бивши шефове на затвора са допринесли за развитието на корупционните практики до нива, непознати в миналото. Това пък от своя страна е създало условия на несигурност и дискриминация. Насилието също се отбелязва като сериозен проблем в Бургас. Не само от страна на надзирателите, но и сред самите затворници.


КПИ също е била поразен от ситуацията в поправителния дом в Бойчиновци, където по-голямата част от интервюираните млади затворници се оплакват, че са редовно пребивани от надзирателите.


Поправителния дом в Бойчиновци

© Красимир Юскеселиев, Капитал

Поправителния дом в Бойчиновци


Острият дефицит на добре обучен медицински персонал персонал, наблюдаван във всички затвори, допълнително допринася за лошото качество на предлаганите здравни грижи, гласи докладът.


Прегледът на състоянието на осъдени с доживотни присъди демонстрира, че почти нищо не е направено за подобряване на условията им на живот, въпреки дългогодишните препоръки на КПИ. В допълнение, не е постигнат никакъв напредък по отношение на отстраняването от Наказателния кодекс на присъдата на "доживотен затвор без право на замяна".


Министерството на правосъдието описва доклада като


"на места издържан в доста остър тон".


От министерството признават валидността на по-голямата част от препоръките и заявяват, че се вземат мерки по всички от тях. В официалният отговор на министерството се твърди, че ще бъдат предприети всички стъпки, за да бъдат решени поставените проблеми, стига това да е не е свързано със "значителни финансови ресурси". В отговора се споменава и нуждата от нови затвори и ремонтирането на съществуващите институции.


От Министерството на правосъдието ще публикуват пълния превод на доклада през следващата седмица.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело
 2. 2 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Комитетът на Съвета на Европа за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание (КПИ) да си вземат за консултант Митьо Очите! Последният - в качеството си на виден несебърски "бизнесмен" и тънък познавач на затворническата душа и тяло - може да ги открехне кое-как-е, за да се уредиш подобаващо от правилната страна на решетките у нас...

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  То и за свободните не е направено кой знае колко.

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Няма ли я тоягата отвън, ние с вътрешния си интелектуално-мозъчен и волеви ресурс не сме способни да променим нищичко. За нищо не ставаме. Жалко, но факт

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  Нови затвори трябват,по евтино ще излязат.

 6. 6 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Но с 46 хил- лв. от бюджета за затворите Сабрието Сапунджиева си промени изцяло държавния апартамент в кв. Витоша, който не иска да напусне

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3162 Любопитно

  5 * (звезди) не искат ли ?

 8. 8 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Да строят, не само да лежат!
  Да строим затвор,
  огромен затвор,
  с яки, бетонни стени!
  Затвор на живота!

 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И политиците не са се променили. И надзирателите също.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 10. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [#5] изявен демократ си, предполагам? За какво са ти затвори?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 11. 11 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Весело

  те затворите са като българските социалисти

 12. 12 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Весело

  И контингента в затворите не се е променил.
  Крайно време е да ги обитават и министри, депутати, председатели на комисии, шефове на агенции, а не само кокошкари.

 13. 13 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Поредната двойка за едноличното 3.5 годишно "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов, довело страната до катастрофа, и поредното доказателство, че то беше гола вода, както и всичко, с което се заеме Борисов.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 14. 14 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Не стига само доклад. Трябва и кърпички да раздават, да си бършем сълзите на състрадание.

 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Гневно

  Живота на мнозинството от нас е стананал по-лош в последните 20 години, тия мислят само за правата на затворниците и на политиците и олигарсите да ни кирадат!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Весело

  Бай Ставри, бай Ставри и за теб ли не стигна бюджета или да прибереш Искров и перфектен Стоенча белким се изсипе рогът на изобилието, че тези студенти тепърва няма да стават.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK