ДАНС проверила частния музей на Васил Божков

Част от иззетите при спецоперациите на ДАНС антични предмети

© ДАНС

Част от иззетите при спецоперациите на ДАНС антични предметиДържавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е проверила частния музей на мажоритарния собственик на "Нове Холдинг" Васил Божков по време на спецакция срещу незаконния трафик на антики. Това потвърдиха за "Дневник" източници, запознати с акцията.


По-рано днес агенцията обяви, че между 26 ноември - 26 януари е осъществила две мащабни специализирани операции срещу незаконния трафик на антики. В съобщението на интернет страницата си спецагенцията се казва само, че е извършена "проверка на един от най-големите частни музеи, собственост на В. Б", без да се посочват каквито и да било други подробности.


От ДАНС препратиха въпросите по темата към специализираната прокуратура, която вече е поела работата по проверките в рамките на акцията. 
Васил Божков е член на Съюза на колекционерите в България (чрез основаната от него фондация "Тракия") и притежава богата колекция от антични предмети, част от които изложени в Националния исторически музей. Пред "Офнюз" днес шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров обясни, че колекцията на Божков е напълно законна. Той уточни, че иззетите при акцията предмети са били пренесени в музея и сред тях няма такива, каквито Божков събира.


Част от иззетите при спецоперациите на ДАНС антични предмети

© ДАНС

Част от иззетите при спецоперациите на ДАНС антични предмети


Двете операции са били свързани с пресичане и документиране на незаконната дейност на международна организирана престъпна група на много високо ниво, в която участват български и чужди граждани, тенденциозно занимаващи се с търсенето и изкупуването на различни археологически предмети и друг вид културни ценности, които са изпращани в чужбина по организирани канали, с цел търговия, съобщават от ДАНС.


Уточнява се, че при проверките са били иззети над 2000 антични и средновековни предмети и монети от различни епохи, сред които много скъпи, с висока културно–историческа стойност и уникални екземпляри.


Операциите са обхванали 11 града в страната, като са претърсени 36 адреса. Сред иззетите предмети са тракийско нападателно въоръжение, украса за конска амуниция, цели антични съдове от бронз и благороден метал (сребро с позлата), керамика и стъкло, различни по вид накити със скъпоценни и полускъпоценни камъни, фибули, бронзови апликации, фигури от бронз и керамика на хора и животни, антични и средновековни печати, комплекти антични хирургически инструменти, фигури от мрамор, антични метални фиали с орнаментирана украса с посребряване и позлатяване, християнски кръстове и старинни икони.


В резултат на операцията в български музеи са предадени "колекции", съставени от мрамор, теракота и бронз с различни животински и човешки изображения; цели сервизи от стъклени съдове от района на Мала Азия и Тракия, пръстени-печати, рисувана луксозна древногръцка керамика, сребърни съдове от римската епоха и различни антични украшения с висок художествен стил на изработка, уточняват от ДАНС.


В рамките на операциите са иззети множество металдетектори, включително и специфични георадарни системи за прецизно проучване на земните пластове в пълен комплект с пулт за управление и прилежащи антенни устройства, уреди за почистване на артефакти, везни, класьори с множество снимки на културни ценности, каталози на аукционни къщи, специализирана литература, документи и фактури, свързани с търговия и трафик с движими културни ценности, които предстои да бъдат проверявани за автентичност.


Открити и документирани са производствени мощности и помещения за производството на специализирана техника, използвана за нуждите на престъпната група. Иззети са и множество компютърни конфигурации и други електронни устройства за комуникация, ползвани от групата.


Броят на лицата - участници и ръководители на организираната престъпна група, тяхната самоличност, както и други детайли не могат да бъдат оповестявани към момента предвид спецификата на протичащите действия по разследването, завършва официалното съобщение на ДАНС.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2112 Весело

  ДАНС и КТБ беше проверила.

 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  ДАНС сега ли се сети за Черепа?Твърде късно.....
  Ако има желание да се поразрови и в хазарта....

  Tony
 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  Охо! Чирепите на Черепа ли подпукаха?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 499 Неутрално

  А колекцита на Димитър Иванов проверихте ли ?

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4631 Гневно

  Както винаги всичко на Черепа е законно! И антиките му, и бизнеса му!

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  ДАНС попълнила частния музей на Васил Божков? Който прави изложба в Австрия от името на държавата? Затова ли изнасяха картините от КТБ, да не му пробутат фалшификати?

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 7. 7 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Престъпна група ??? ...
  Не може да бъде ...

 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8607 Неутрално

  Тоя черепа, няма ли корабостроителен завод, освен други по страната, и колекциите. До колкото знам, владее едва ли не четвърт държава .

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4309 Неутрално

  Божо Димитров кога?!
  Гонят дребните иманяри а големите крадци минават гратис.

  klimentm
 10. 10 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2458 Любопитно

  Божидар Димитров пред БЛИЦ: ДАНС ме вдигнаха посред нощ заради заловените антики, излючителни са

  Частните музеи у нас са на Васил Божков, Бобокови и Димитър Иванов, казва шефът на НИМ


  Публикувано: 30 ян. 2015, 14:50 |

  Божидар Димитров е бил вдигнат посред нощ заради заловените антики и разбитата международна група. За акцията ДАНС пусна съобщение днес. "Вдигнаха ме малко преди полунощ, за да отключа музея и да оценя и прибера антиките", коментира Димитров пред БЛИЦ.
  Историкът оценява колекцията много високо и заяви, че е тя е изключителна и на световно ниво. Такава колекция биха изложили във витрините си и Лувъра, и Ермитажа, и Пергамон музей и всеки един, посочи Димитров.

  Много пъти казваме, че при нас пристига археологическа сраб, но сега става дума за антики на световно ниво. Професорът е прибрал колекция от 101 вещи на 26 януари, точно в деня, когато е приключила тримесечната операция на агенцията по национална сигурност. Очакват се у нас от чужбина да пристигнат и останалите близо 100 антики.

  Димитров предполага, че най-вероятно те ще дойдат от германия или Австрия. В последно време такива се изнасяли и в Италия.

  Както БЛИЦ съобщи, сред задържаните предмети има рядко тракийско нападателно въоръжение, украса за конска амуниция, характерни изключително и само за тракийските племена, населявали територията на днешните български земи; цели антични съдове от бронз и благороден метал /сребро с позлата/, керамика и стъкло; различни по вид накити - гривни и обеци, пръстени със скъпоценни и полускъпоценни камъни, фибули, бронзови апликации, включително апликация за колан; конска амуниция; фигури от бронз и керамика на хора и животни; антични и средновековни печати; комплекти антични хирургически инструменти; фигури от мрамор; римски вотивни пръчки; антични съдове от метал – фиали с орнаментирана украса с посребряване и позлатяване; християнски кръстове; старинни икони.

  ДАНС съобщи още, че е бил проверен един от най-големите частни музеи у нас - собственост на В.Б. Според Божидар Димитров частните музеи у нас са 3 - на Васил Божков, с чието име съвпадзат инициалите, който е регистриран в НИМ, на Бобокови, регистриран в Русе и на Димитър Иванов - с регистрация към Военно-историческия музей.

  На въпрос това означава ли, че с колекцията на Божков всичко е наред, професорът отговори, че колекцията е проверена и всичко в нея е законно

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 11. 11 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  добре, че ДАНС се сетиха преди Черепа и той на чиреп да е станал...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 12. 12 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Там и кока, хероин, и невръстни секс робини да намерят, и те ще са законни... За цивилизованите западни страни "сюрреализъм", за България - нормалност. Все пак да не забравяме че и Божков, и останалите олигарси са започнали с червени куфарчета с крадени пари от народа, така че за подобна сган няма нищо свято в името на България, затова и не искат да сме част от цивилизования свят, а вечен сателит на примитивната северноазиатска империя - за да има корупция и да са недосегаеми за 50 поколения наред! Смърт за безродната проколхозна чума!

 13. 13 Профил на gaf11540155
  gaf11540155
  Рейтинг: 367 Весело

  Хахаха - целта е всичко да се окаже законно. Няма как - ДС са като свински черва. Е, някоя-друга дребна риба може и в затвора да вкарат, тъкмо да покажат на ЕС, че има воля за борба с организираната престъпност. Нелепо, но факт. Та това е печално известен гангстер, как така след повече от 20 години какви ли не улики за незаконна дейност, се сещат сега?

 14. 14 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1734 Любопитно

  Чакам повече подробности и снимки

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 15. 15 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1983 Весело

  Ма кво се чудите? То си е тъй още от времето на Ботев: "сега не убиват никого беззаконно, а законно" .

 16. 16 Профил на глупав българин
  глупав българин
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А Божидар Димитров къде е? Според него при Черепа всичко е ок, не помните ли?

 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Браво на ДАНС, сега трябва и добра охрана за музеите, защото вече има само фотоси на антични предмети, в повечето от музеите ни

 18. 18 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "Free person":

  По добре късно от колкото никога.ВЪпроса е да го погнат както трябва не само да го навестят, както навестиха мустака и дебелия в банката на доган и след няколко месеца някой я ограби.

  The things you own end up owning you
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  Аз пък си мислех ,че никой не смее да закача Божков ако има някоя такава акция от време на време тя е за да докаже ,че всичко около него е Оk!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Васил Божков показа колекцията си в Брюксел.

  С любезното съдействие на евродепутати от НДСВ.

  Слабо посетена и законна според службите български.

 21. 21 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1219 Любопитно

  Е, ДАНС и проф. Божо по същество са узаконили краденото от Черепа.
  Професорът не беше ли на ясла при него и като резултат не лобира ли да се приемат поправките в Закона за историческото наследство и Закона за паметниците на културата, които за официализират иманярството на Черепа?

 22. 22 Профил на petepenev
  petepenev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ако аз имам в къщи тези антики ще ме арестуват веднага,явно черепа държи с нещо черепахите от цацаратурата.

 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1734 Весело

  хехе, тея като обиколят музеите с театър или с баня ще продължат?

  Кво стана с динозаврите и неандерталците в Ново Село, сбориха ли ги?

 24. 24 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1734 Весело

  [quote#22:"petepenev"]явно черепа държи с нещо черепахите от цацаратурата[/quote]

  тука пък кво общо има цацаратурата... нали му приеха специален закон за да си ги узакони... ей - Божо русалката оня ден се кълнеше че всичко било законно до няма и къде

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8121 Неутрално

  И откъде господина се е сдобил "законно" с подобно историческо богатство.Трябва да бъдат проверени всички частни колекции и съмнително придобитите антики да се конфискуват.

 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4309 Неутрално

  До коментар [#10] от "Чардо":

  Сам разбираш че такава колекция не се събира за година или две , такива неща се събират цял живот, че и два . Посочените в статията неща са много рядки и е изключено да са намерени от един човек, статията звучи много неубедително. Спомняш ли си бай Желязко Императора? Имаше страхотна колекция от римски монети, разбира се всичко беше незаконно дори и тогава когато нямаше закон, ДС тогава редовно го тарашеха и каквото намираха конфискуваха на общо основание без опис без заповед за обиск, както те си знаеха. Всичко това потъна в черна дупка и е у някой в горните за които става дума в статията. Най накрая го убиха при много неясни обстоятелства. Божо Димитров е стара лисица и приятелчета му също.

  klimentm
 27. 27 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Бе Черепа не си прокара специален закон за колекционирането?! Се си мисля, че пак ще хванат на босия цървулите.

  chavo64
 28. 28 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Какъв ти ДАНС, бе, та те са с двата крака вътре във всички далавери.
  Единственият начин е да дойдат американски шерифи и прокурори и да работят поне една година докато се разчисти поне малко от тая тиня, в която ни вкараха червените, жълтите и кафявите мафиоти.
  Или, в рамките на помощ от ЕС, да дойдат италиански екипи, специалисти по разбиване на мафии.
  Всичко друго е бошлаф работа - шоу за оли-го-фре-ни.

 29. 29 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#22:"petepenev"].... явно черепа държи с нещо черепахите от цацаратурата. [/quote]
  Просто им е шеф.

 30. 30 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1162 Любопитно

  А за националната лотария нещо?

 31. 31 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Незаконното беше дотук.
  Вече всичко е законно.
  Спете спокойно, деца.

 32. 32 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#30] от "Цайко":

  Вестник "Марица" Пловдив 05.12.2014 петък-първа страница- "Пързалят ни с джакпота за милиони". На кой е вестника. Пловдив е завладян от ня-кой. А в петък може да се купува повече заради програмата. Днес "ДАНС проверила частния музей на Васил Божков". Без коментар.

 33. 33 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално
 34. 34 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  [quote#32:"mara71"]Вестник "Марица" Пловдив 05.12.2014 петък-първа страница- "Пързалят ни с джакпота за милиони". На кой е вестника. Пловдив е завладян от ня-кой. А в петък може да се купува повече заради програмата. Днес "ДАНС проверила частния музей на Васил Божков". Без коментар. [/quote]
  По-скоро имах предвид употребата на думата "национална. Иначе, че пързалят балъците няма лошо, те затова са балъци, а и действа възпитателно на останалите/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK