Армията проверява колко българи могат да бъдат мобилизирани (видео)

Армията проверява колко българи могат да бъдат мобилизирани (видео)

© Юлия ЛазароваВ момента тече проверка на документи и какви са наличните възможности за извършване на мобилизация", каза във Варна началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, цитиран от БТА. По думите му ръководството на войските трябва да е наясно с пълната картина и затова редовно се правят тези проверки. Николов обясни, че много от българите, които при нужда могат да бъдат повикани от армията, или са зад граница, или са със здравословни проблеми.


В страната има около 3 хиляди резервисти. Според началника на отбраната те имат сключени договори с армията и могат да изпълняват различни ангажименти за определен период.


Вицеадмирал Румен Николов направи коментара, след като миналата седмица лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че в момента се извършва военна мобилизация и направи аналогия между случващото се в Украйна, където се взимат запас българи от Одеса, и ситуацията в страната. Веднага след изказването му Министерството на отбраната заяви, че държавата и армията "не мобилизират войски, нито подготвят война срещу която и да е държава".


Началникът на отбраната бе във Варна за участие в съвещание с ръководството на военноморските сили, на което бе направен анализ за дейността на флота през 2014 г. Според Николов е работено активно, за да се изпълняват мисии зад граница, а всички кораби, участвали в международни учения, са се представили блестящо. Повече за анализа му на военноморските сили и възможността те да оказват помощ на населението при бедствия, вижте във видеото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK