Местан: Престъплението възродителен процес не може да се покрие с давност

Лютви Местан

© Надежда Чипева, Капитал

Лютви МестанПрестъплението възродителен процес не може да се покрие с давност. Затова основен приоритет на ДПС за настоящата сесия на парламента е пакетът закони за преодоляване на последиците от възродителния процес, заявява лидерът на партията Лютви Местан в позиция по повод 30-годишнината от самозапалването на поета Мехмед Карахюсеинов (Мето).


"На 1 февруари 1985 г. в полите на Витоша поетът Мехмед Карахюсеинов се самозапали в знак на протест срещу престъпното посегателство на т.нар. възродителен процес върху човешката съкровеност – име и вяра. Този акт не е израз на обикновена слабост, нито на малодушие. Това е пристъпване към огъня като трагично пречистване на поруганата лирична душа, останала самотна без знаците на своята битност", посочва Местан.


В пакета законови промени, на които ДПС държи, са измененията в Наказателния кодекс за отпадане на давността за тежките престъпления спрямо човечеството като насилствената асимилация. Отношението към този въпрос е критерий за демократичната зрялост на българското общество и затова не може да се осмисли като приоритет единствено на ДПС, коментира Местан. Сега е време добрите намерения да се реализират. Поставяме въпроса не водени от мъст и реваншизъм, а в името на интегритета на българското общество чрез един дълбок, истински катарзис, пише лидерът на ДПС.
Според него мирните протести на мюсюлманското малцинство в България от 70-те години, от зимата на 1984-1985 г. и май 1989 г., наред със заслугата на българските дисиденти интелектуалци са българският политически аналог на Унгария`56, Прага`68 и "Солидарност" в Полша от 80-те години.


Времето от 30 години е достатъчна дистанция за включването на тези събития в учебниците по история с подобаваща обективна оценка за приноса в свалянето на комунистическия режим, смята лидерът на ДПС.


Той настоява партиите от демократичния спектър да прокарат ясна разграничителна линия от крайния национализъм и езика на омразата. Местан напомня, че на 11 януари 2012 г. 41-ото Народно събрание прие декларация, осъждаща процеса. Един силен политически акт, който ще стане истински само ако премине в конкретно политическо действие.


Другото е лицемерие, казва той и допълва, че има основание да се съмнява. "Първо, станахме свидетели на грозен, неподправено циничен опит посланията на ДПС от възпоменателните митинги да бъдат подменени с тезата "Местан използва християнските празници, за да събира хората на митинги."...Второ, важен е въпросът кога партиите от Реформаторския блок – без изключение, са истински. Когато предлагат декларация, осъждаща възродителния процес, или днес, когато твърдят чрез свои министри и депутати, че нямат идейни различия с националпопулизма в лицето на Патриотичния фронт. Затова ли поставихте пред г-н Борисов включването на ПФ като непреодолимо условие за подкрепа и участие в кабинета му? Кога сте истински? Когато осъждате насилствената смяна на имената или когато в Комисията по регионална политика всички ваши представители гласуват против предложението на ДПС имената на починалите по време на възродителния процес да бъдат служебно възстановени поради обективната невъзможност да се подаде молба до съда в такива случаи", пита Местан.


"Каква стойност имат думите ви на осъждане, когато след среща с крайни националисти точно ваш министър в нарушение на принципа за медийната свобода и ЗРТ съобщава, че новините на турски език ще бъдат свалени от ефира на Канал 1 на БНТ, и така посягате на едно от знаковите постижения на българската демокрация", продължава с въпросите си към реформаторите.


"Тук отдавна съм предугадил ехидните ви коментари за прегръдката на Орлов мост. Отговорът ми е прост – това бе знак освен за прието публично извинение за нещо много по-важно – бе израз на оценката на ДПС, че престъплението възродителен процес е отговорност на комунистическия режим и не може да се прехвърля като вина на всички български граждани. Народът като цяло не може да бъде обвинен за това злодеяние, още по-малко – следващите поколения. В този смисъл ценим подобаващо преоценката на възродителния процес, която се съдържа в позицията на премиера г-н Борисов от 29 декември 2014 г. Споделяме и необходимостта от "ново качество на политическия диалог и нов национален демократизъм", се казва още в позицията на Местан.


"Цената за участието на ПФ във властта ще се плати с отстъпи от демокрацията, с нови разделителни линии в българското общество", прогнозира той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK