Лиляна Павлова заподозря саботаж на програмата за саниране

Лиляна Павлова заподозря саботаж на програмата за саниране

© Георги КожухаровИзбори 2022

Срещу Националната програма за саниране на жилища започна антикампания в такъв мащаб, че вече се пускат на хората в пощите листовки с големи лъжи. Това заяви при представяне на проекта в Плевен министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от БТА.


Като политически определи спекулациите и манипулациите Павлова и подчерта, че те трябва да бъдат развенчани още в самото начало.


Павлова обясни, че програмата има два важни ефекта - социален и икономически и не само обликът на сградите ще бъде променен, а и домакинствата ще намалят разходите си за отопление.
По думите на Павлова от икономическа гледна точка инвестицията от 1 млрд. лв. в строителството в цялата страна е и възможност малките и средни фирми да участват и секторът да получи заетост. Финансовият ресурсът е осигурен от българското правителство, каза Павлова с цел да разсее друг от митовете. "Това, че обявяват събиране на пари за участие в санирането, също е голяма измама, защото нищо не се плаща от гражданите", добави тя. 


Парите по програмата за енергийно обновяване ще бъдат осигурени от Българска банка за развитие (ББР) чрез заеми от международни финансови институции. Държавата се ангажира с гаранция на същата стойност, както и с връщане на средствата в рамките на 5 до 10 годишен срок, пише "Капитал". Изданието отбелязва, че това означава, че пари на данъкоплатците ще се използват за подобрения по имотите на ограничена група хора и за повишаване на тяхната стойност. Т.е. от разумен индивидуален или групов избор, подчинен на икономическа логика, санирането се превръща в подобие на социална дейност, за която всички плащат солидарно. При това не е ясно дали тя ще се ползва от наистина нуждаещите се, тъй като подборът се прави само на принципа кой по-рано е подал документи.


Тъкмо това обясни и Павлова: че ще могат да се включат всички 265 общини ако имат подходящи панелни сгради и че няма значение от коя политическа сила е избран кметът. Освен това няма квотно разпределение за големи и за малки общини, а който е по-бърз и се справи по-добре, има шанс за инвестициите.


Според представители на строителния бранш, цитирани от "Капитал", безплатното саниране е примамлива оферта, а в политически план - силен ход за печелене на гласове. Месеци преди местните избори програмата на ГЕРБ ще предостави огромен финансов ресурс в ръцете на общините (те ще имат ключова роля при избора на сгради за саниране и изпълнители). А в най-големите градове, съответно и с най-много панелни и стоманобетонни блокове, кметовете са именно от управляващата партия.


Министърът на регионалното развитие разясни, че дадените под наем жилища няма да пречат за санирането, ако собствениците им подадат декларации, че са съгласни. Освен това общините ще трябва да помагат при издирване на неизвестни собственици - достатъчно е те да изпратят по пощата декларация за съгласие, без да е нотариално заверена.  


Павлова поясни още, че асансьорите няма да се сменят, но могат бъдат приведени в нормите на енергийната ефективност. 


В последните няколко дни Лиляна Павлова обикаля общинските градове, за да разяснява правителствената програма за санирането. На това разчита депутатът от ГЕРБ за Кърджали Цвета Караянчева, която се учуди, цитирана от БГНЕС, че само едно сдружение на етажните собственици е регистрирано до момента в града.


На процедурата за санирането пречи фактът, че много от панелните блокове в Кърджали са полупразни, тъй като собствениците на жилища са на гурбет в Европа или изселници в Турция. "Надявам се кметът на Кърджали да направи всичко възможно и да активизира общинските служби да помагат на хората, които имат право да ползват националната програма за санирането", каза Караянчева.


Тя определи ситуацията в Кърджали като тревожна, обвини кмета Хасан Азис в безхаберие. "Целта на програмата е да участват повече дружества, за да може малкият и средният бизнес да си поемат въздух, а кметовете трябва да поемат морален ангажимент, за да се случат по-бързо нещата", коментира Караянчева. 

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK