Адвокати от София се оплакаха от куп нарушения и неуредици в съдилищата

Снимката е архивна.

© Юлия Лазарова

Снимката е архивна.Адвокати от София се оплакаха в писмо до правосъдния министър от куп нарушения в софийските съдилища. На 18 страници те описват нарушения на процесуалните правила, които не гарантират честност и равнопоставеност на страните, оплакват се от лоши условия на труд в сградите на съдилищата, от грубостта на съдии и деловодители, от слаба организация и пълна липса на електронни услуги. 


В писмо до министъра на правосъдието Христо Иванов, те пишат, че организацията на работа в двете най-големи съдилища -  Софийския районен съд и в Софийския градски съд,  затруднява достъпа на защитниците до делата на клиентите им до деня преди заседанието. В същото време били присъединявани документи от държавни институции, за които адвокатът не знае. 


Защитниците предлагат да се водят електронни досиета или копия, с които да работят съдията и вещите лица. Те информират, че интернет сайтът на СРС на практика не функционира и не съдържа данни за движението на делата и постановените съдебни актове. Информацията на сайта на СГС пък не се обновява своевременно. 
Електронен достъп до делата липсва практически в почти всички софийски съдилища, заключават защитниците. 


В писмото се посочва, че е практика за един и същи час или в рамките на половин час да бъдат насрочвани между 4 и 10 дела, които след това се гледат "набързо" без устни пледоарии. В същото време графикът редовно закъснява с часове. 


В Съдебната палата не се използват по предназначение електронните табла за обявяване на делата и страните са принудени буквално да дебнат пред залата кое дело е приключило и кое предстои да започне. Страните се викат чрез разпоредители вместо чрез озвучителна уредба, се посочва в писмото.


Масово явление в СГС било делата да се насрочват за след 6-7 месеца, което противоречи на принципа  за разглеждане в разумен срок. На други пък не се дава ход с години или с месеци се бави решението. 


Защитниците изброяват и редица нарушения на правилата при воденето на делата като дават за пример "Топлофикация - София" като твърдят, че има нарушения във всяко от делата, в което дружеството участва. Според тяхното впечатление  зачестява практиката съдиите да не се мотивират, когато отказват искане на някоя от страните. Те настояват да се прави аудио или видеозапис на заседанията, за да се документират процесуалните действия и волеизявленията на страните. Такава възможност се дава в много от съдилищата в страната. 


Съдиите пък често държат груб тон на някоя от страните и защитниците, дори крещят, ръкомахат и отправят гневни думи. Съдебните секретари пък не ги отбелязват в протокола. 


Някои актове са написани на ръка, нечетивни са, а заради липсата на електронни услуги не може да се разбере и кога са издадени. 


Адвокатите обръщат внимание върху лошите условия за работа в деловодствата, където помещенията са тесни, без маси и места за сядане, което прави невъзможно воденето на записки и затруднява справките. Работното им време е скъсено и неудобно, а някои деловодители се държат грубо както с адвокатите, така и с гражданите. 


Обзавеждането на съдебните зали е остаряло, т. нар. катедри са неудобни за работа с документи, а страните са принудени да стоят прави по време на целия процес. В същото време на много места в страната вече са въведени по-практичните адвокатски банки.  

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "...организацията на работа в двете най-големи съдилища - Софийския районен съд и в Софийския градски съд, затруднява достъпа на защитниците до делата на клиентите им до деня преди заседанието...." Абсолютно вярно. В 99,99% от случаите се изисква посещение на място офлайн , т.е.- посещенията на адвоката в съда за 1 дело от 1ва инстанция варират от минимум 10 до 20тина пъти. Това влече след себе си увеличаване на разходите за транспорт на адвоката.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 482 Весело

  Но пари за бонуси винаги се намират!

 3. 3 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Като чета, се чудя как въобще продължава да функционира институцията, наречена съд.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 4. 4 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Поддържам изцяло становището на колегите във всички описани проблеми.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 5. 5 Профил на Андромах
  Андромах
  Рейтинг: 216 Неутрално
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jessika":

  Съществува заради самия себе си.

 7. 7 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Адвокатите често сами се лишаваме от достойнството си, за да минем тънко или да се подмажем тук-там... Ежедневие е адвокат да се подмазва и лигави на съдебните секретарки, за да обезпечи така необходимото им приятелство...

  За съжаление някои от неуредиците сами си ги заслужаваме с позата, която заемаме пред съда, само и само да ни мине номерът и тоя път...

  Достойнството се заслужава, не се подарява....

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  Ако питате Янева всичко е наред в СГС

 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jessika":

  Примитивно !!!
  И съм сигурен, че в момента е по-зле от преди 100 години !
  Написаното в материала е 100% вярно, но далеч не е всичко ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#7:"polux"]Адвокатите често сами се лишаваме от достойнството си, за да минем тънко или да се подмажем тук-там... Ежедневие е адвокат да се подмазва и лигави на съдебните секретарки, за да обезпечи така необходимото им приятелство... [/quote] Мисля, че би следвало този текст да бъде написан в 1во лице единствено число. Аз също съм адвокат от САК и поведението ми не кореспондира с описаното от Вас.Моето мото е "Познавам закона, а не съдията/ съдебният състав/ съдебната секретарка/"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#7:"polux"]За съжаление някои от неуредиците сами си ги заслужаваме с позата, която заемаме пред съда, [/quote]
  Ако бяхте адвокат, щяхте да сте наясно с това:
  ЕТИЧЕН КОДЕКС НА АДВОКАТА Приет с Решение № 324 от 08.07.2005 г. на Висшия адвокатски съвет Обн. ДВ. бр.60 от 22 Юли 2005г., изм. ДВ. бр.43 от 8 Юни 2010г.
  Независимост Чл. 3. (1) При упражняване на професията си адвокатът е независим.
  (2) Адвокатът действа в съответствие със закона, с правилата на този кодекс и законните интереси на клиента, не се влияе от личните си интереси, не се поддава на външен натиск или на чуждо въздействие и предоставя правна помощ, ръководейки се от вътрешното си убеждение.
  (3) Адвокатът се противопоставя на всяко посегателство върху неговата независимост и не нарушава професионалната етика с цел да се хареса на клиента, на властите или на трети лица.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "logika":

  А загубата на време кой ще ни я обезщети?
  Всичко, което колегите са описали е вярно на 100 %. Лошото е, че голяма част от тези неудобства са повсеместни, тоест засягат всички съдилища в страната.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  То вече в българския съд нищо не може да ни учуди.

 14. 14 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#7] от "polux":

  Въпросът е, че системата стимулира подобни практики, защото много неща се извършват на "добра воля" от магистратите и деловодителите.
  Ако всичко е строго регламентирано и позволява нормалната ни работа, ако на някого вътрешно му е необходимо да се подмазва, нека го прави.

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3907 Неутрално

  КОГА ЩЕ СЕ ДЕМОНОПОЛИЗИРА

  ЧАСТНИЯТ НОТАРИАТ !!!!!!!

  В момента има ДЪРЖАВНО ГАРАНТИРАН

  МОНОПОЛ

  НА ЧАСТНАТА НОТАРИАЛНА ДЕЙНОСТ

  ДОКОГА !!!!

 16. 16 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#10] от "logika":


  Мисля, че ще пиша текстовете си, както намеря за добре.

  А на Вас, браво. Аз следвам подобно поведение, но уверявам Ви, съвсем не сме мнозинство сред колегите.

 17. 17 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#14] от "simo87":

  Прав сте. Но и много неща са регламентирани, но и покрити от обичайното право на съдебните ръководители и служители.

  Прави ми впечатление, че мнозинството колеги предпочитат да се съобразяват именно с това "обичайно право" и много много да не настояват за принципност...

 18. 18 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#11] от "logika":

  Разсмяхте ме.

  Уважавам ентусиазма Ви. Желая Ви опит - той облагородява.

 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#16:"polux"]Мисля, че ще пиша текстовете си, както намеря [quote#7:"polux"]Адвокатите често сами се лишаваме от достойнството си[/quote] Членуваната форма на думата "адвокат" означава, че пишете от името на всички адвокати. Не съм упълномощила колега да пише коментар с цитираното съдържание. За това Ви моля за в бъдеще да съобразите съдържанието на своите бъдещи коментари с моята молба и да структурирате изреченията си по начин, който да избягва обобщенията.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#18:"polux"] Желая Ви опит - той облагородява.[/quote]
  Благодаря Ви - притежавам опит в достатъчна степен.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#19] от "logika":

  Тази докачливост (доста излишна според мен) издава известна незрялост, ама Вие си знаете.

  Няма да съобразявам нищо за в бъдеще с Вашето усещане за правилност. Дори това да не Ви допада, то е част от многообразието на мнения и начини на изразяване, което, като адвокат, вероятно знаете, е присъщо на свободните общества.

 22. 22 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hawaii":

  По същия начин са и ЧСИ-тата, държавно гарантиран частен монопол, макар че при тях поне районите са на ниво окръжен съд, тоест област, а при нотариусите - на ниво районен съд. Има градове, в които има само един нотариус, как ли си изчислява таксите? Риторичен въпрос.

 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#21:"polux"]Тази докачливост (доста излишна според мен) издава известна незрялост, ама Вие си знаете.[/quote]
  Това, което за Вас е докачливост, за мен е принцип на професионално поведение. Останало са Ваши лични оценъчни квалификации и не ме засягат.
  [quote#21:"polux"]Няма да съобразявам нищо за в бъдеще с Вашето усещане за правилност. [/quote] Тогава представете специално пълномощно, с което съм Ви упълномощила да давате изявления от мое име и за моя сметка относно поведението ми като адвокат спрямо съдебните секретари. А правото на свобода на словото има граници- когато се засягат чужди права и/или свободи. Вие засягате мое право- без моята правопораждаща санкция/ одобрение/,изразена във вид на специално пълномощно, пишете коментар, в който обобщавате и изказвате мнение от мое име в качеството ми на адвокат. Не се ползвате от моето одобрение за това свое действие- ерго- не получавате от мен саниране на своето неправомерно волеизявление.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#21] от "polux":
  И е крайно време да признаете, че не сте адвокат- поне не сте български адвокат.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#24] от "logika":

  Авгански адвокат съм. Бивш. Сега се занимавам с тероризъм )))))))))))))))))))))))))))))))

 26. 26 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Обещавам да Ви представя пълномощно. Ама то върви и със списък на разноски по чл. 80 ГПК, още ли го искате?

 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#25] от "polux":
  Вероятно това обстоятелство е причината да не сте наясно с конституцията на Р. България, както и РКС за някои основни лични субективни права на българските граждани, както и очертаните нормативни граници при упражняването им. Както виждам- май на Вас Ви липсва достатъчно опит

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#23] от "logika":

  Колега, никой не е давал изявления от Ваше име и за Ваша сметка, нито е коментирал поведението Ви като адвокат, най-малко предвид анонимността на профила Ви тук /която е нормална/.
  По-спокойно, и успех в правилните и етични практики !
  Санирайте доброто и се борете с лошите /в рамките и със средствата на закона/

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#26] от "polux":
  Достатъчно е да го представите- оспорването на положеният под него подпис с презумпцията, че не е положен от мен и че това не е моят подпис , е напълно законосъобразно като последващо правно действие от моя страна

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#28] от "роджър":
  Колега- продължавам да поддържам становището си, че този цитат"[quote#7:"polux"]АдвокатиТЕ често сами се лишаваме от достойнството си[/quote] касае пряко нарушаване на моите права. Ако изречението беше структурирано по този начин" Някои колеги често сами се лишават от достойнството си...", нещата щяха да бъдат различни.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#30] от "logika":

  Успокойте се, излезте на въздух, днес денят е хубав и слънчев.

  После поработете малко и стига за днес.

  Или направете друго, което Ви доставя щастие. Явно форумът не е между тия неща

 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#31] от "polux":
  Както виждате, не е достатъчно да се познава съдебната секретарка- трябва да се познава добре и закона Не случайно в правото се преподава интердисциплинарно обучение Да видим- как ще помогне в нашият конкретен казус съдебният секретар Предполагам, че няма да се втурне да създава неистински документи или документ с невярно съдържание и доста ще се пази от извършването на документни престъпления, само защото някой адвокат от мъжки/ женски пол й се е усмихна/а или купил/а кафе или кутия шоколадови бонбони

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#30] от "logika":

  Ако така мислите, и след като не намерихте решение в съответствие с хипотезата на чл. 33, ал. 1 от Етичния кодекс, не Ви остава друго, освен да сезирате надлежния орган по чл. 33, ал. 2 от ЕК за поведението на колегата polux.
  Разходката на въздух също е възможно решение ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 34. 34 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#32] от "logika":

  Новата посока в разсъжденията Ви ме притеснява. Поддържам апела си да излезете на въздух и да се порадвате на последните лъчи на залеза, докато не е паднал мрак

 35. 35 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#33] от "роджър":

  Ех, ама и Вие... подстрекател

 36. 36 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1330 Весело

  Като наблюдаващ словесните престрелки между няколкото адвокатчета, май си заслужавате отношението към вас...

 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#33] от "роджър":
  Не е зле да се внимава повече в детайлите при изразяването на мислите чрез писмена реч. Това е моят апел.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#35] от "polux":
  Ако беше подстрекател, нямаше да даде точно това правно основание, което е публикувано в коментар № 33.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#38] от "logika":

  Уф... вече ми доскучава... Сори! 40. 40 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1315 Весело

  [quote#24:"logika"]И е крайно време да признаете, че не сте адвокат- поне не сте български адвокат. [/quote]
  Уфффффф! Стигнахме до личностните нападки. Пак?! Аз пък упълномощавам колегата polux да говори от мое име!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 41. 41 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#40] от "Black Ice": Благодаря!

  От името на колегата Black Ice и от мое име: Наздраве и успех на всички колеги - да съчетавате полезното с приятното и да не се пренапрягате излишно, за да можете да си позволите да гледате на нещата от известна разумна перспектива!

  Ще ни уважават, ако проявяваме достойнство (това от мое име).

 42. 42 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1315 Весело

  [quote#41:"polux"]Ще ни уважават, ако проявяваме достойнство (това от мое име). [/quote]
  Напълно подкрепям казаното от Вас. Наблюдавала съм същото явление и съм се изчервявала до корена на косата си. Даже веднъж станах неволен свидетел в блъсканицата на опашката на уговорки за доставка на прасе по Коледа ... от адвокат на деловодителка, разбира се.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#41:"polux"]Ще ни уважават, ако проявяваме достойнство (това от мое име).[/quote]...и когато първи дадем пример как защитаваме правата си и изискваме преустановяване на нарушаването им от всеки, който ги е нарушил. Това е иманентна част на достойното поведение.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Ако позволите, ще кажа следното - когато завършвах, в единствения ЮФ /СУ/ имаше 700 редовни студенти, а в момента били /според медиите/ около 14 000 /отделно от тях са тези, които учат право в други страни/, като юридически факултети има на всякакви причудливи места. Адвокатите в София бяха 500, а сега официално регистрираните в САК са 5 000, като никой не знае броя на тези, които работят тук, а са записани /и плащат ч;енски внос/ другаде ... аз съм последния, който би зашитил някакви крепостни регулации, но горните факти неизбежно водят до това, че адвокати стават всякакви хора, със съмнително образование, с още по-съмнителни морални качества, практики и т.н. Да не забравяме, че в началото на 90-те хиляди възпитаници на школата в Симеоново бяха обявени за "юристи", и много от тях също получиха адвокатски права.
  Но, живота е хубав, да сме живи и здрави, и да не забравяме, че /както са казали древните/ само законът ни дава свобода

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 45. 45 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1315 Любопитно

  До коментар [#44] от "роджър":

  Не разбрах защо плюете по адвокатите само? Не е ли друг акцентът на статията? Или Вие сте доволен от "обслужването" в СРС и СГС?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 46. 46 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#45] от "Black Ice":

  Плюя адвокатите ?
  Вие сериозно ли ???
  Аз съм такъв вече 27 години, а поста ми е в следствие кратък дебат между няколко колеги тук, във форума ... и няма да влизам в обяснителен режим, имам по-приятни занимания ...
  Успех !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 47. 47 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1315 Весело

  [quote#46:"роджър"]няма да влизам в обяснителен режим[/quote]
  Не е и нужно. Не разбрах каква е връзката с темата на факта, че всякакви хора стават адвокати, но това е мой проблем. Поздравления за стажа!
  [quote#44:"роджър"]горните факти неизбежно водят до това, че адвокати стават всякакви хора, със съмнително образование, с още по-съмнителни морални качества, практики и т.н.[/quote]

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 48. 48 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Разбира се, че всичко изнесено е вярно. Нещата са излезли отдавна извън всякакви граници на разумното.
  Задължително като за начало и по спешност - служителите да излязат от абсолютната анонимност - да носят баджове с име и да се представят. Когато бъдат лишени от удобната анонимност, поведението им ще се промени, ако не из основи, до поне малко. А в зала - запис.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK