Парламентът пак отказа на БСП да се обсъждат санкциите на ЕС срещу Русия

Парламентът пак отказа на БСП да се обсъждат санкциите на ЕС срещу Русия

© Георги КожухаровИ тази седмица депутатите отхвърлиха искането на БСП парламентът да обсъди проекторешение на Народното събрание, с което да се обяви против разширяването на санкциите на ЕС срещу Русия.


Проектът беше отхвърлен от комисията по външна политика на 21 януари, за него гласуваха само депутатите от БСП и АБВ, а "Атака" не участва в гласуването". Искането на БСП да влезе в дневния ред на парламента беше отхвърлено и миналата сряда.


Днес Валери Жаблянов - единственият депутат от българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, който се обяви срещу отнемането на правата на руските депутати да гласуват до април, настоя парламентът да обсъди искането на БСП преди заседание на Европейския съвет. Предложението подкрепиха 57 депутати, 59 бяха против, 52 се въздържаха.
"Този дебат се води в българското общество, усеща се и по върховете на европейската политика. Колкото повече мълчи българският парламент, толкова повече нараства недоумението в обществото. Отказът и желанието да се скрием, докато мине вихрушката, скриването зад обща европейска позиция няма да ни помогне като общество и държава в тази ситуация", заяви Жаблянов. Той предложи такава дискусия да се проведе в българския парламент преди заседанието на Европейския съвет, защото гласът на народите, засегнати пряко от санкциите, би трябвало да е с преимущество.


Парламентът отхвърли и друго искане на БСП - да се обсъждат поправките за търговските вериги. Те бяха приети на две четения в миналия парламент, но президентът Росен Плевнелиев наложи вето и ги върна за ново обсъждане, но заради подадената оставка на кабинета "Орешарски" депутатите не успяха да ги прегласуват отново.


Не беше подкрепено и предложението на лидера на "Атака" Волен Сидеров парламентът да задължи в едномесечен срок правителството да отнеме лицензите на енергоразпределителните дружества и да ги национализира. С 43 гласа "за", 68 "против" и 46 "въздържал се" искането му беше отхвърлено, а Сидеров попита колегите си какво ще кажат на избирателите си, когато ги питат за високите сметки за ток. "Гласувах въздържал се за едно хубаво предложение да бъдат изгонени тези грабители на държавата, това ли ще им кажете", отговори си той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK