Бивш областен управител е осъден условно за 735 хил. лв., усвоени за измислена буря

Бивш областен управител е осъден условно за 735 хил. лв., усвоени за измислена буря

© ReutersОкръжният съд в Търговище осъди условно на 2.4 години бившия областен управител на Разград Наско Анастасов по дело за усвоени от управата 735 671 лева за справяне с щетите от ураган, който всъщност никога не се е случил. Делото се води в Търговище от 2010 г., след като преди това всички съдии в Разград са си направили отвод.


Анастасов е подсъдим заедно с още седем души за т.нар. перфектна буря от 19 март 2009 г., за която групата е усвоила средствата от комисията за бедствия и аварии, без в този ден е имало никаква стихия, пише в. "Труд". Областният управител внесъл в комисията документи, че от урагана са пострадали десет църкви и джамии, а впоследствие част от отпуснатите средства дори са били отклонени към обекти, които не са религиозни домове.


Нанесените щети на бюджета са за 512 761 лв. За да си получи обратно парите, Министерството на финансите трябва да заведе отделно дело срещу бившите чиновници.
Окръжният съд осъди заместник на Анастасов – Бехчет Сюлейман, на 2 г. и 2 месеца условно заради неупражнен контрол. Собствениците на двете фирми, извършили мнимите ремонти – Бейти Хаджийонуз и Марио Иванов, получиха условни присъди от по 10 месеца за съставяне на документи с невярно съдържание за извършени строително-ремонти работи със завишени цени и количества.


Останалите обвиняеми, които са работили тогава в областната управа в Разград – Татяна Борисова, Цеко Цеков, Бейхан Касимов, както и лицензираният оценител Денислав Дочев, са признати за невинни.


От прокуратурата коментират пред "Труд", че постановените присъди са около средните, които законът предвижда за тези престъпления. По така повдигнатите обвинения подсъдимите не могат да получат ефективни наказания. Прокуратурата ще обжалва единствено условните присъди в частта им за сключване на неизгодна сделка.  

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK