Нов знак ще предупреждава за камери на пътя

Нов знак ще предупреждава за камери на пътя

© Красимир ЮскеселиевНяколко нови пътни знака ще бъдат въведени, след като правителството одобри промени в правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата.


Въвежда се нов знак – Е24, който ще дава информация за място или участък от пътя, на който се осъществява контрол за спазването на правилата за движение чрез стационарни или мобилни камери или радари. С пътни знаци Д7а и Д8а пък ще се обозначават началото и края на скоростните пътища.


Според друга от промените до 1 май 2016 г. всички пътни знаци в страната трябва да бъдат подменени със светлоотразяващи. Някои пътни знаци, когато се намират в участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия, могат да имат допълнителен контур или основа с жълтозелен флуоресцентен светлоотразителен фон.
Задължително става изискването зелената светлина на светофарите за пешеходци да се съпровожда от звуков сигнал, за да бъдат улеснени незрящите хора. Регламентира се и монтирането на устройство за отчитане на времетраенето в обратен ред на зеления и на червения сигнал на кръстовищата с интензивно движение.


Временната пътна маркировка, която се поставя при ремонти, вече ще бъде в оранжев цвят, като с промените се дава и възможност за използване и на материали, различни от боя, за маркировка на платното. Линията за очертаване на края на пътното платно вече трябва да бъде непрекъсната, като целта е осигуряване на по-безопасни условия на движение, когато видимостта е намалена.


Предвидено е отлагане за срок от 3 месеца, преди постановлението да влезе в сила. Причината е, че ще трябва да бъдат променени документите и да се разработят нови въпроси за изпитните тестове за придобиване на шофьорски книжки, уточняват от правителствената пресслужба.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK