Служители в Института за недвижимо културно наследство протестират срещу мащабни съкращения

Служители в Института за недвижимо културно наследство протестират срещу мащабни съкращения

© Анелия НиколоваСлужители на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) се обявиха срещу подготвяни съкращения. В отворено писмо до президента, премиера, ресорните институции и медиите те обясняват, че министърът на културата е издал заповед, според която от 1 март ще бъдат съкратени 12 от общо 45-те щатни бройки в института, или 24% от служителите. Заповедта се обосновава с намаления размер на разходите за персонал на министерството и второстепенните му разпоредители за 2015 г.


От института заявяват, че в последните години недостигът на експерти там е хроничен. През 2011 г. тогавашното ръководство е изготвило анализ, според който за "санитарен минимум" е посочено числото от 104-ма служители, но независимо от това щатът е останал 60 бр., а през 2013 г. е намален до 57 бр. заради създаденото тогава и вече закрито Министерство на инвестиционното проектиране. Служителите изтъкват, че освен малкото експерти има и нужда от привличане на млади кадри, а същевременно заплатите са ниски и отговорностите на института се увеличават.


В писмото се казва, че съкращенията не са мотивирани, не е направен анализ за реално необходимия брой служители и липсва информация дали и в другите второстепенни разпоредители с бюджетни кредити към министерството ще има процентно съпоставими орязвания. Това според тях саботира самото съществуване на института и поражда съмнения за "преднамерена, последователно провеждана политика на планирано, системно и методично унищожение на НИНКН".
"Недоумяваме как се съвместяват намеренията на правителството за приоритетно развитие на културния туризъм и свързаното с това усвояване на европейските фондове с предизвестеното обричане на гибел на единствената институция, оторизирана от закона да бъде независимият експерт относно опазването на недвижимото културно наследство", се посочва в отвореното писмо.


Служителите твърдят, че освен периодичното намаляване на щата в годините са пенсионирани "неудобни" експерти, целенасочено за временно изпълняващи длъжността "директор" са назначавани "некомпетентни, но вероятно удобни "специалисти". Същевременно според тях е налагана една усложнена и крайно бюрократична организация на работата и тенденциозно се правят опити да се подрони авторитетът на институцията, която е единствената, оторизирана експертно да оценява намеренията за намеса по обектите на културното наследство.


"Декларираните от коалиционното правителство реформи в най-важните области на живота ни не следва да подминават сферата на културата, защото след време те могат да се окажат фатално закъснели. Наясно сме с тежкото финансово състояние на държавата, но не сме убедени, че това решение е достатъчно добре обосновано и мотивирано", се казва още в писмото. Служителите настояват министърът да преосмисли заповедта си за съкращения.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 730 Неутрално

  "104-ма служители" са маса народ. Какво точно трябва да свършат, че се налага толкова много хора да роботят за тая институция?

  Не цъкам плюсове и минуси.
 2. 2 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ако бях на мястото на министъра щях да ги съкратя всичките, тия които остават и те са излишни!

 3. 3 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 479 Неутрално

  НИНКН и администрацията покрай него са генератор на корупция. Ако искаш да рестварираш стара и почти разпаднала се къща, която е обявена за културно наследство ще се сблъскаш с години чакане за документи. Винаги някой се намира да ти каже "вземи си онзи архитект, той ще ти оправи документите срещу 5000лв. за кмета и т.н.". Ако не платиш - няма документи. Наскоро имаше интервю с една жена, която ясно описа проблемите. Експертите по културни паметници никой за нищо не ги пита и чрез корупция се получават абсурди като онази грозотия от пластмасови платна в Перник, която трябваше да е възстановена крепостна стена!

 4. 4 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Че за какво са им експерти на нашите кметове и строители - те най-добре знаят как да "реставрират", "реконструират" и "съхраняват" културно наследство. Я ги вижте какви крепости изпонадигаха!

 5. 5 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Там трябват 20 експерти а не служители и ще вършат много повече работа отколкото тези търтей които ако ги попиташ нещо не са в част за какво става дума.

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1133 Любопитно

  В България има 4000 паметника на културата...

 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5034 Неутрално

  Недоволни винаги ще има, но и щатовете са много раздути по министерствата.

 8. 8 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 897 Гневно

  "задълженията и отговорностите на института са се увеличили многократно с промените в законовата уредба и с постоянно нарастващия обем на работа, свързана с проекти по различни европейски програми"

  Колко обикновен човешки материал изгоря покрай т.н. Европейски програми...съкращавай без милост...!!!

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Най-добре е да се закрие цялото министерство и дейността по разпределяне на бюджетните средства, защото май друга няма, да се прех-върли в една дирекция от Министерство на образованието.
  Същото да се случи и с Министерство на мла-дежта и спорта.

 10. 10 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 784 Неутрално

  В Националната библиотека също получиха писмо за съкращения. Разумно е. Но не само свободните бройки.
  Ще падне голям рев. Но истината е една - с по-малко хора, трябва да се върши повече работа. Както в белите страни.

  Миша
 11. 11 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 837 Неутрално

  а в РВД кога ще има съкращения?

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 12. 12 Профил на japavlov11
  japavlov11
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Най-прогнилата структура, която се занимава с архитектурни проекти. Няма цедка, всичко минава, на огромен брой проекти, паметници на културата дават да се пристрояват, надстрояват, без никаква мисъл какво ще се случи. Запазваме една фасада и вдигаме 6 етажа над нея.

 13. 13 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Тези служители са излишни. Във Варна са съборени почти всички стари сгради с красиви фасади. Независимо, дали спазват некачествен закон, който да им връзва ръцете или самите те са корумпирани - файдата от тях, поне тук, е нула.

 14. 14 Профил на japavlov11
  japavlov11
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Трябва да се направят отново регионални структури. Това е единственият вариант и тази структура да има представител на ЕСУТ. Не в София да слагат един печат и да казват - давай инвеститоре ти си.

 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  Само съкращения може да събуди Лемурите от дълбоката дрямка!

  klimentm
 16. 16 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Хрантутници!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  В писмото се казва, че съкращенията не са мотивирани.

  -Важна е мотивировката на министъра!

 18. 18 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Толкова много народ ли има в този институт.А каква работа са свършили?То затова паметниците на културата ни са в това състояние.Да не говорим,че голяма част от т.н. културни обекти изобщо не заслужават това име.
  Нека обаче Вежди да съкрати в М-вото голяма част от чиновниците,иначе реформа няма да има!

  Tony
 19. 19 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Истината е, че Вежди се опитва да разкара на испектората, за да не пречат на корупцията с източването на пари за безумни проекти за "реставрация"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK