Ремонтът на Двореца на културата и спорта във Варна може да достигне 20 млн. лв.

Дворецът на културата и спорта във Варна е построен в края на 60-те години и в него до момента са извършвани само козметични ремонти.

© Спас Спасов

Дворецът на културата и спорта във Варна е построен в края на 60-те години и в него до момента са извършвани само козметични ремонти.Близо 10-те милиона лева, които бяха отпуснати за ремонта на зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта (ДКС) във Варна най-вероятно ще се окажат недостатъчни.


Това е станало ясно по време на огледа на ремонтните дейности, извършен от кмета на Варна Иван Портних.


"Проектантите не са си направили труда да огледат детайлно и възникват модификации, които водят до затруднения за изпълнителя, е казал след огледа днес Портних, цитиран от общинския сайт live.varna.bg Примерно – таванът не е включен в стойността на ремонта, дори и след като самите те го преостойностяваха".
"Както виждате вече два месеца, изпълнителите на реконструкцията продължават да свалят облицовките в залата", коментира думите на Портних представител на техническия екип, работил по проекта.


Истинското състояние на залата


не можеше да бъде установено преди да бъде свалена старата облицовка. Що се отнася до тавана, неговият ремонт също нямаше как да бъде включен в проекта, тъй като, както вече всички разбраха, бюджетът беше ограничен", каза още експертът.


Според него ако реконструкцията бъде извършена качествено и при спазването на всички стандарти, сумата, необходима за това, няма как да е по-малка от 20 млн. лв. В момента община Варна разполага с по-малко от половината. Първоначалните планове бяха за 6-8 милиона лева.


Първоначално отпуснатите 4,5 млн. от фонда "Региони в разивитие" не бяха усвоени тъй като ремонтът закъсня и парите трябваше да бъдат върнати. След това сумата бе отново гласувана от Министерския съвет като към вече отпуснатите 4,5 млн. бяха добавени нови 5,2 млн. Така парите за ремонта станаха общо 9.7 млн. лв.


"Това е зала с огромно значение за Варна и призовавам избраните от предишното ръководство проектанти да направят всичко възможно в максимално кратки срокове да дадат необходимите конструктивни решения, за да можем всички, които сме се хванали с това, да приключим залата в срок", е казал Иван Портних. Той е съобщил, че юристите на администрацията му ще решат дали ще се търси отговорност от проектанта "Ателие Серафимов архитекти", проектирали реконструкцията.


Кметът на Варна Иван Портних (в средата на снимката) по време на огледа на ремонтните работи.

© Live Varna

Кметът на Варна Иван Портних (в средата на снимката) по време на огледа на ремонтните работи.


Ремонтът на "Двореца на културата и спорта" стана


повод за сблъсък


между ръководството на общинското дружество, което стопанисваше съоръжението и община Варна още през пролетта на миналата година. В неговото дъно бе спорът кой да избере изпълнител за ремонта и да контролира харченето на парите, които държавата отпусна за него.


Според Иван Портних бенефициент по постановлението, с което по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите" бяха дадени парите за ремонта, трябваше да бъде общинската администрация.


В същото време, вече бившият прокурист на "Дворец на културата и спорта" ЕООД Симеон Варчев претендираше, че дружеството е самостоятелно юридическо лице и по тази причина има правото само да се разпорежда със сумата. С този мотив на 27 юни м.г. той обяви обществена поръчка за проектант на реконструкцията и основния ремонт.


Като контрамярка Иван Портних внесе в Общинския съвет предложение администрацията му да вземе залата под наем за една година и да извърши ремонта под свой контрол за сметка на наема.


По този повод през август м.г. "Капитал" коментира, че "процедурата по ремонта на ДКС се е превърнала в


низ от уредени мачове,


като крайният резултат е, че няколко познати фирми ще разделят парите. Няма нито един етап от процедурата, който да е преминал съобразно закона", писа седмичникът.


Процедурата по избор на проектант сблъска челно и преките конкуренти в процедурата за възлагане на обществената поръчка за тази дейност – "Архитектурно бюро Серафимови" и "Тилев архитекти". Стигна се до там, че управителят на второто дружество арх. Жеко Тилев обяви проекта на "Серафимови" за "пълна фалшификация".


"Няма как той да постигне изискването за минимум 5000 места при разположение на седалките на 50 см една от друга по широчина. За да се постигне изискваните от Международната федерация по волейбол размери на полето 40 на 26.50 метра в окончателния вариант са "отрязани" още около 250 места около терена", коментира Тилев, цитиран от "Капитал" още през август м.г.


Реконструкцията на Двореца на културата и спорта във Варна трябва да завърши до април т.г.

© Live Varna

Реконструкцията на Двореца на културата и спорта във Варна трябва да завърши до април т.г.


Вчера констатацията му беше повторена и от варненския кмет. "Заради неточностите, допуснати при изработването на проекта, избраните нови седалки за залата, не могат да бъдат събрани на новите трибуни", е казал Портних. По тази причина се налагало да бъдат търсени нови.


Според него тези, които питат защо първоначалната цена на проектирането на ремонта бе увеличена почти два пъти трябвало да задават въпросите си към старото ръководство на Двореца на културата и спорта. "Нека питат тези, които избраха проектантите и тези, които ги покровителстваха тогава", е казал още кметът на Варна. Той е заявил, че всички допълнителни разходи, възникнали в хода на ремонта ще бъдат финансирани от общинския бюджет.


"Работата на "Ателие Серафимови архитекти" е приета


и още повече - съгласувана със всички надлежни инстанции. Община Варна разполага с доклад за съответствие от надзорната фирма като въз основа на входираните проекти е издала разрешение за строеж, коментира за "Дневник" Петя Манолова, юрист на "Двореца на културата и спорта". Община Варна е напълно информирана за всички проектни решения на "Ателие Серафимови архитекти" и не е имала никакви забележки по тях", каза още тя.


Ремонтът на Двореца на културата и спорта във Варна е вече спешен, тъй като федерацията по волейбол е заявила града като домакин на европейското първенство през тази година. Залата обаче ще може да приеме мачовете само ако капацитетът ѝ бъде повишен на 5000 места при това до края на април. Алтернативен вариант е Ботевград.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  Защо направо не си построят нов?!

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ох да я пена тази поръчкаа...40 милиона не им мърдат. И атомни централи строя - и да имате нужда и да нямате ще ви зашия още една а ха хаа

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  Защото не биха спечелили толкова ("нашите" хора де)...

 4. 4 Профил на by85
  by85
  Рейтинг: 709 Весело

  На втората снимка - кмета и другите тима, защо са без каски ?

  “Православието и славянството са две овчи кожи, с които отдавна се прикрива хитрият руски вълк” П.К.Яворов
 5. 5 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 442 Разстроено

  10 милиона за ремонт на таван и закупуване на седалки?? WTF? Поне да бяха казали че са открили теч на покрива, а то само за тавана.

 6. 6 Профил на by85
  by85
  Рейтинг: 709 Весело

  [quote#4:"by85"]тима[/quote]
  да се чете трима

  “Православието и славянството са две овчи кожи, с които отдавна се прикрива хитрият руски вълк” П.К.Яворов
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  За 40 милиона ще се построи многофункционална зала за 5000 хиляди човека.

 8. 8 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 451 Неутрално

  ... тази сграда е един от символите на Варна... както стадион Варна. Пардон дупката, която трябваше да е стадион, но поради "грешка" изникна една вода, едни чудесии... и стадиона остана "проект". Както и централния площад - Потника се изненада, че имало, видите ли крепостна стена и делва (wtf). И ремонта замря - нищо, че и първолаците знаят за древния Одесос. Санират хората - най-ниска цена, който превари - той ще завари

 9. 9 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Спортна зала е символ на Варна, да я изоставят да се саморазруши ли? И нови зали ще има някой ден на друго място, първо да се оправи тази.

 10. 10 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#5] от "o1e":

  Има разширяване на капацитета и подмяна на климатичната система и т.н. Не знам за вас, но аз често ходех в спортна зала и действително беше много амортизирана.

  Друг е въпроса, че на тези "проектанти" трябва да им се отнеме разрешителното и да им се забрани да участват в ОП поне за 10 години....

 11. 11 Профил на pp90
  pp90
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Без кражбите две нови за тези пари да бяха построили.

 12. 12 Профил на licemerka33
  licemerka33
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И някои пак ще се нагушат с едни пари!По времето на Кирил Йорданов това беше "Инжстрой"

 13. 13 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Варна отдавна е бездънна каца, през която тройката "бизнесмени" цедят държавата и общината, затова и градът вече е заприличал на....

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 14. 14 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 274 Гневно

  Как пък г-н Спас Спасов реши, че стойността на ремонта може да надхвърли 20 млн? Направих си труда да намеря подобен цитат, но май никъде няма.
  Дневник, докога ще търпите дописник като Спасов? Не ви отива на реномето.

 15. 15 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#6] от "by85":

  Правилно е написано - ТИМ - а.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 16. 16 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 415 Весело

  Ееее, вие още малко ще изкарате кмета, че се опитва да злоупетребява с обществени средства.

 17. 17 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Да ги искат от Путин! И без тва града е в сферата на влияние на руснаците!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 18. 18 Профил на Василева
  Василева
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#15] от "mitko11":

  там правилното е да се каже Янко Станев.

 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Знаело се е, че ще е така, още когато се е решавало за ремонта, отработен способ.

 20. 20 Профил на Vasil Panayotov
  Vasil Panayotov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  проектът е много грозен, никой ли не вижда това !!!!!

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8675 Неутрално

  Да има и за крадене,иначе защо ще го ремонтират.

 22. 22 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 544 Весело

  Адекватното поведение на една институция е преди да се поискат пари за ремонт да се провери състоянието на сградата .
  Но както знаем, тук става въпрос за "усвояването" на пари .Колкото повече, толкова повече .
  Сега настоящият кмет обвинява предишния, че не си бил свършил работата .А той преди да поиска пари направил ли е допълнителна проверка ?
  Колкото повече пари позволяваме да се крадат, толкова по-бедни ще бъдем .

 23. 23 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "encor3":

  увеличаване на капацитета не означава уголемяване на залата. В случая се спори на колко сантиметра една от друга да сложат седалките за да ги докарат до 5000 места.

 24. 24 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#23] от "o1e":

  Тук става въпрос и за уголемяване на залата, защото пръстена от задната страна на входовете ще бъде премахнат. Въпроса е ,че и това не е премислено добре от проектантите

 25. 25 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1377 Весело

  До коментар [#14] от "ladymerilin":

  Уважаема/и ladymerilin, трудът, който сте си направил/а явно е бил неефективен. Затова аз решавам да ви помогна:
  Цитат (28 ред от горе надолу): "Според него ако реконструкцията бъде извършена качествено и при спазването на всички стандарти, сумата, необходима за това, няма как да е по-малка от 20 млн. лв. В момента община Варна разполага с по-малко от половината".
  Ако продължите все така упорито да следите "Дневник", след няколко дни ще имате възможност да научите и името на този, който е направил прогнозата.
  Поздрави! Дописника Спасов

 26. 26 Профил на Станимир Станчев
  Станимир Станчев
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Хахахаха, браво Спасе за статията. По всичко личи, че избори идват и Потник, тъста му и компания упорито се опитват за откраднат де що може парички, щото борбата ще е жестока и изборите ще струват скъпо. Апропо, едни хора до колкото си спомням бяха пуснали жалба в прокуратурата за тази далавера с ремонта, има ли някаква информация какво е станало там?

 27. 27 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  За тези пари по-добре да построт нов!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 28. 28 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 230 Неутрално

  символът на град Варна се представя от "Морските бани" (1926)

 29. 29 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 931 Любопитно

  обикновенно фирмите изпълнителки в България си слагат около 100% надценка ... в тях влизат и рушветите, пък и собствениците да намажат

 30. 30 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не върви дописникът Спас Спасов - с цялото самочувствие, което носи в себе си, да се притеснява да споменава източниците си. Все пак не пишете за квартален вестник, а за Дневник. Докато няма споменати точни имена и позиции, всяко ваше твърдение си е самоцелна демагогия.

 31. 31 Профил на pool_79
  pool_79
  Рейтинг: 388 Весело

  Ако го правят на Бойко фирмите, може и по скъпо

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4144 Любопитно

  Някой "правилен бизнесмен" ще напълни яко гуша от този ремонт!

 33. 33 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 468 Гневно

  Срам нямат!

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 34. 34 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Сградата е много красива и емблематична за морската ни столица. Надявам се ремонта да бъде качествен и да си заслужава парите.

 35. 35 Профил на ivanoff_i
  ivanoff_i
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Я по-сериозно,моля! В този град обществените поръчки се изпълняват само от "правилните бизнесмени".

 36. 36 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1912 Любопитно

  Бившия шеф на Спортната Зала Симеон Варчев дали има нещо общо с оня Варчев дето държи обменните бюра и магазини?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 37. 37 Профил на tanazius
  tanazius
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#36] от "Николай Николов":

  Чейнчаджията му е син.

  "Социализмът е философия на провала, люлка на невежеството, евангелие на завистта; неговата основна добродетел е равенство в мизерията, нищетата и немотията."
 38. 38 Профил на Станимир Станчев
  Станимир Станчев
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#36] от "Николай Николов":

  Баща му е

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK