НАТО не иска война с Русия, смята Соломон Паси

Соломон Паси

© Велко Ангелов

Соломон ПасиСъздаването на нови логистични и командни центрове и засилването на присъствието на НАТО и Източна Европа е завръщане към хипотезите на Студената война, заяви бившият външен министър Соломон Паси, в коментар за решенията на военните министри от организацията.


Вчера беше договерено да бъдат изградени 6 нови щаба - в България, Ръмъния, Полша и прибалтийските страни, както и разширяване на силите за бързо реагиране, за да се отговори на руските действия в региона. Центровете ще са изцяло с отбранителна цел.


Увеличението на въоръжението по времето на Студената война е помогнало тя да не се превърне в "гореща", заяви Паси пред БНТ. "В момента се връщаме към тази хипотеза."
България има нужда от въпросните нови сили, които изгражда НАТО и това е "много ясен сигнал", че няма да се позволи в Източна Европа да се случи това, което стана в Украйна.


"Никой не иска военна конфронтация с Русия, но има нужда Русия да бъде ограничена в своите агресивни действия", смята Паси и уточни, че разполагането на подобен център на територията на България няма да я превърне в евентуална цел за нападения

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK