Местан: Трябва катарзис за "Възродителния процес"

Лютви Местан

© Надежда Чипева, Капитал

Лютви МестанЛидерът на ДПС Лютви Местан призова за преминаването през катарзис, за да се затворят раните от т.нар. Възродителен процес. Пред журналисти в парламента той заяви още, че другите партии се изолират ценностно, защото говорели едно, а всъщност не подкрепили предложението на ДПС да бъде възможно възстановяване на имената и на починалите хора.


"Това дори не е политически въпрос, за да ме обвинявате в политически подтекст. Една такава подкрепа на законопроекта е по-скоро хуманен акт", каза Местан, попитан дали партията му не употребява темата с политическа цел. Според него подкрепа от десницата би била много силен акт. "Преди да се изгради демократичната основа, на което и да управление, не са възможни успехи в социалната, икономическата и която и да е друга сфера", заключи той, като припомни, че по време на предизборната кампания бил глобяван заради поздрави на майчин език към избирателите.


Местан изрази надежда, че десницата ще преосмисли поведението си. "Може даже да се изкушат от собствени инициатива в тази посока, инак се изолират ценностно и се оказват в една плоскост и с Патриотичния фронт, и с "Атака", заяви лидерът на ДПС.
Според него едно е да защитаваш демокрацията на думи, друго е да превърнеш това в последователно и устойчиво поведение. "Едно е да се извиниш за "Възродителния процес", както го сториха от БСП, съвсем друго е с млади народни представители от младото поколение да се държиш като апологет на "Възродителния процес", посочи той и добави, че от партията му правели разлика между думите на осъждане, думите на извинение и реалното действие за преодоляване на последиците.


И добави: "Няма да съдя по това дали една политическа сила проявява достатъчно високо ниво на политическа зрялост само по думите, с които се осъжда "Възродителният процес". Нашият основен критерий, основният измерител на нивото е отношението към подобни закони." По думите му прегръдката на "Орлов мост" е станала без да бъда попитан и не е израз на прието извинение. "Много е важно ние никога не сме обвинили когото и да е от вас, който и да е български гражданин, за Възродителния процес", заяви той и добави, че след този акт на "Орлов мост" има нужда от катарзис, за да се затвори като страница.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK