Проверката за подслушване на протестиращи ще приключи идната седмица

Проверката за подслушване на протестиращи ще приключи идната седмица

© Надежда Чипева, КапиталСлед като тази сутрин по БиТиВи председателят на парламентарната Комисия за вътрешен ред и сигурност Атанас Атанасов потвърди медийната информация от предния ден, че е имало разработка с подслушване на участници в протестите срещу кабинета Орешарски, говорилнята започна да поглъща въпроса, като отговорните фактори просто отрекоха да е имало употреба на СРС срещу протестиращи.


Вчера Атанас Атанасов обяви, че в продължение на 300 дни са били подслушвани хора от протестите, като в операциите са участвали МВР, ДАНС и ДАТО /Държавна агенция за технически операции/.
Той ще настоява като член на Комисията за контрол на СРС-тата пред нейния председател Димитър Лазаров /ГЕРБ/ да бъде изискана цялата информация по случая от Бюрото за контрол на СРС-тата.


Помолен за коментар, шефът на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков отвърна рязко: " "Нито сега, нито когато и да е ще коментирам, отговорността пред държавата и обществото аз я разбирам по друг начин."
Подслушване, или проследяване на мейли, или и двете?


По думите на Атанасов пред БНТ,  операцията е била координирана между МВР, ДАНС и ДАТО, но той не уточни дали говори за разработката "Червеи".  "От едно място са искани СРС-тата, разрешавани са от съда, на друго място са експлоатирани... И имайте предвид, че не става въпрос за просто подслушване, става въпрос за контрол на трафични данни. Между другото нещата са започнали по сигнал за изтичане на информация от МВР. Започнато е през държавни служители – проверявали са държавни служители, за които е имало данни, че ходят на протести", добави Атанасов


Малко по-късно главният секретар на МВР  Светлозар Лазаров отрече да знае да е  имало такова подслушване. Той увери, че "ако някой си е позволил такова нещо, той ще понесе цялата строгост на закона".


Министър Веселин Вучков: Имало е "мероприятия", за разработка "Червеи" не знам


Срещу протестиращите срещу кабинета Орешарски през 2013 г. е имало мероприятия от МВР, но вътрешният министър Вучков  не е сигурен дали те са се изразявали  само в подписване на предупредителни протоколи, или са прилагани и СРС-та, за което се говорело в разработката "Червеи", която Вучков не пожела да коментира.


В момента текат две вътрешни проверки, обясни министър Вучков. Едната е за  вече установени нарушения по прилагането на СРС, а другата във връзка с информацията, че активисти от антиправителствените протести срещу кабинета "Орешарски" са били разработвани.


"Във връзка с много сигнали, постъпили от преди няколко месеца по времето на служебния министър Йордан Бакалов, са установени са нарушения, текат дисциплинарни производства с предложения за дисциплинарни наказания. Изпратен е сигнал и до Бюрото за контрол на СРС, начело с неговият шеф доц. Бойко Рашков. Предполагам, че парламентарната комисия за контрол на СРС ще повдигне този въпрос", каза Веселин Вучков.


По повод информацията за разработката "Червеи", реализирана в ДАНС по искане на МВР според информацията на Атанас Атанасов,  според която  е проследявана комуникацията на протестиращи в социалните мрежи, както и техни телефонни разговори, Вучков каза, че проверката по този казус ще излезе с резултати до края на следващата седмица.


В коментарите на всички отговорни фактори от днес, включително и Атанасов,  не се споменаваше  името  на разработка "Червеи", но  се говореше за множество проверки, което затрудняваше да се изясни коя проверка кои действия проверява.


Иначе за Вучков  "не като министър, а като гражданин и политик" - както той уточни,  няма съмнение, че мероприятия е имало по отношение на протестиращите на територията на цялата страна, "включително и от службите".  Той се впечатлил когато предшественикът му Цветлин Йовчев, по време на едно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, е представил данни за съотношение между спонтанно и мотивирано протестиращи.


Бившият министър Цветлин Йовчев:  Лъжа! Протестиращи нито са подслушвани, нито разработвани


Информацията за подслушвани протестиращи граждани е лъжа, заяви бившият вътрешен министър в кабинета Орешарски Цветлин Йовчев, цитиран от агенция "Фокус".


"Категорично мога да заявя, че по никакъв начин никога нито са разработвани, нито са подслушвани участници в протестите. Трябва да кажа, че от начало наблюдавах с учудване и недоумение, но  премина всякакви граници . Погнусен съм от това, което се случва. Жалко е, че хора, които претендират да са демократи използват формите на тоталитарна пропаганда. Повтарям, че е лъжа и мисля, че съвсем скоро това ще стане ясно", казва Йовчев.


Атанас Мерджанов: Атанасов да каже откъде идва сигналът


Атанас Мерджанов е един от депутатите от БСП, които напуснаха заседанието на Комисията по вътрешен ред в сряда, заедно с депутати от ДПС, когато Атанас Атанасов е споменал за разработката.


Напуснахме, защото председателят Атнанас Атанасов не ни беше уведомил, че ще обсъждаме секретна информация и ние не бяхме се запознали с нея. Трябваше да бъдем информирани предварително, за да се запознаем в секретното деловодство. Наред с това искахме да знаем какво представлява сигналът че е осъществена разработката,  има такава. Това обясни  депутатът от БСП член на вътрешната комисия Атанас Мерджанов на въпроса защо той и колегите му от неговата партия са напуснали заседанието.


Атанас Атанасов: Виждам съпротива срещу огласяването на случая


Виждам съпротива от възлови фигури в службите за сигурност и МВ срещу огласяването на случая, каза още Атанас Атанасов днес по БиТиВи. Според него съпротивата се дължи на това, че "те си дават сметка, че са прекрачили закона".
Атанасов не посочи  конкретни "обекти" на проследяването.


Той коментира: "Назначенията, които бяха направени от ДПС на всички етажи в сектора за сигурност, овладяването на службите, за да могат основно да прикриват обръчите от фирми и нагласените обществени поръчки, механизмът продължава да работи". И добави, че "вътрешният министър е с "вързани ръце", защото по сегашния закон всяко  назначение на ръководна длъжност ставало със заповед на главния секретар Светлозар Лазаров.


Източници на "Дневник": Проследявани са електронни контакти на държавни служители, участвали в протестите


Дали в разработка "Червеи" са подслушвани и проследявани участници в протестите и дали въобще има такава не знам, но че са проследявани електронните съобщения на държавни служители, които са участвали, е сигурно, но не е изключено техните IT-отдели да са изпълнявали нареждания на шефовете си. Така пък източник на "Дневник" коментира ескалиращия шум около последната и поредна вест за незаконно /или привидно законно/ подслушване.


Според източници на "Капитал" разработка "Червеи" наистина е имало, но тя е била за разкриване на теч на информация, насочена е била срещу служители на МВР - приближени на ГЕРБ.


Подслушвателните скандали неизменно съпътстваха прехода, а последният идва в момент, когато затихва не  по-малкият скандал за Цветановите "кечъри", който ни отне много време и медийно място преди година и половина. При това затихна по волята на прокуратурата, която свали обвиненията ден след излизането на доклада на Европейската комисия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 3278 Весело

  Нали ви казах,че накрая ще уволнят чистачката

 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1189 Неутрално
 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 995 Неутрално

  който ни отне много време и медийно място преди година и половина.
  --------------
  Ми отне ви, щото такива ви бяха указанията......
  -------------------------------------------------------------------
  Германският адвокат и депутат Ханс-Петер Ул: Очаквам обвиненията срещу Цветанов да отпаднат, съдът в България не е независим
  .......................
  - Защо всъщност се решихте да защитавате Цветанов?

  - Познавам Цветанов от времето, в което той беше вътрешен министър, а аз политически говорител на парламентарната фракция и работехме дълго време заедно.

  Винаги съм бил убеден, че Цветанов полага истински усилия да реформира полицията и да се бори с организираната престъпност. Още тогава той ми сподели за доста случаи, в които правосъдието не си изпълнява коректно задачата и не се стига до присъди на престъпници. Когато го обвиниха, приех да го защитавам, защото смятам, че си е вършил работата добре като министър. Това бе мотивът ми.  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  Физкултурника Цветанов докато е на свобода,никой няма да е в затвора от останалите милиционери.Може само да има козметика.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3540 Неутрално

  Той самият Пинокио, прекръстен на Пацо каза, че имат "оперативна" информация за протестиращите и знаят какво мислят да правят! И от къде, бе симпатяги, ако не сте подслушвали? Че и баба Ванга се помина! Или имате отдел "Оперативно гледане на боб"?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1097 Гневно

  БСП/ДПС грубо са нарушили Конституцията, като извършиха държавен преврат на 12.05.2013 и с всички незаконни средства са се опитвали да държат заграбената държавна власт.

  Ето защо още по постовете си стоят Писанчев и Лазаров.

  С Галерия им се размина на БСП/ДПС, но сега с разработката "Червеи" искам да отидат под земята и повече да не се показват.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11501 Неутрално

  Нямам думи, това го могат най добре комунистите, да ни подслушват и да се изсулят от отговорност.

 8. 8 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Отвратително.
  Червеите наричат гражданите "червеи".

 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2648 Любопитно

  на устата ми е да кажа че разбутаха "червеите" само да ретушират простотиите си... от Цеко, та чак до президента... само заради Атанасов ще премълча, ама няма да е задълго, РБ - обещахте нещо, чакаме

 10. 10 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 711 Неутрално

  хахах "Червеи" колко са жалки тия боклуци

  искам разследване групата на орешарски с коднейм "Червени боклуци"

  Birds of a feather flock together.
 11. 11 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 546 Неутрално

  "че са проследявани електронните съобщения на държавни служители, които са участвали, е сигурно."
  Ако са изпращали съобщения от служебният си мейл ИТ отдела на съответното министерство вероятно е имал достъп до акаунта им. Но би бил недобросъвестен работодател в министерството където работят, няма общо с МВР.

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4431 Неутрално

  [quote#0:"статията"]И добави, че "вътрешният министър е с "вързани ръце", защото по сегашния закон всяко назначение на ръководна длъжност ставало със заповед на главния секретар Светлозар Лазаров.[/quote]

  Този Светлозар Лазаров трябва да бъде разкаран от поста му. Не случайно от комбината БСП/ДПС са против неговото уволняване.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  [quote#1:"hodounski"]
  Нали ви казах,че накрая ще уволнят чистачката[/quote]

  И аз ви казах за :

  А г-н министъра ще се самосезира ли да каже дали са следени трафичните данни и електронните пощи на коментиращите по сайтовете ?

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/02/06/2467308_v_direkciia_sigurnost_sa_zapochnali_disciplinarni/

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9021 Неутрално

  И какво ще покаже проверката.Ще обявят ли виновните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK