Напрежение в Класическата гимназия, от Министерство на културата отричат за оставки на учители

Сградата на 13-о училище до Женския пазар.

© Надежда Чипева, Капитал

Сградата на 13-о училище до Женския пазар.Директорката на Класическата гимназия Мариела Папазова и почти целият учителски колектив са подали оставки в знак на протест срещу връщането на гимназията в сградата на улица "Баба" в "Модерно предградие". Голяма част от учениците ги аплодирали, а учебен процес там днес практически не е имало. Това съобщи за "Дневник" учител от гимназията. Информацията все още не е потвърдена от ръководството на училището.


Привечер от Министерството на културата в официално писмо до медиите посочиха, че тези твърдения категорично не отговарят на истината и са инсинуации. За момента "Дневник" не успява да се свърже с директора на училището. 


По-рано през деня се появиха информации, че реакцията на учителите е заради решение на Министерството на културата НГДЕК да се върне в ремонтираната сграда в "Модерно предградие", което беше обявено тази седмица. В момента учебните занимания се провеждат в сградата на бившето 13-ОУ до Женския пазар, като планът на министерството е гимназията да ползва и двете сгради.
В официалната позиция на Министерството на културата се казва, че днес заместник-министър Боил Банов е имал разговор с преподавателския колектив и с ръководството НГДЕК. Сред обсъжданите теми било и поетапно възобновяване на учебния процес в реновираната с европейски средства сграда на училището на ул. "Баба" № 16".


В началото на учебната година през 2013 г. учениците бяха преместени временно в сградата на 13-о училище до Женския пазар, докато трае ремонтът за 2.2 млн. лв. по европейски проект на основната сграда. В последствие се заформи скандал между учители, родители и ученици, спорещи за това къде трябва да се намира училището. Според едните, включително и директорката Папазова, мястото му е в центъра на столицата и сградата на ул. "Баба" е ремонтирана некачествено, а според другите тази на 13-о училище е стара и вредна за здравето и кварталът е опасен. Стигна се и до жалби в съда.


По информация на "Офнюз", който се позовава на родител на ученик от НГДЕК, част от учениците също протестират и са обявили, че ще се отпишат от гимназията, ако се стигне до местенето й. Възражението им е срещу разделлянето на часовете в две сгради, което ще означава дълго пътуване веднъж или два пъти седмично по средата на учебния ден. Основните занятия ще са в "Модерно предградие", а профилираните часове за учениците в 11 и 12 клас - до Женския пазар.


За втори път учителите на НГДЕК реагират със заплаха за оставки, откакто тече спорът за това къде да се помещава гимнзията. Бившият министър на културата Петър Стоянович нареди в началото на 2014 г. учебната дейност да се върне в "Модерно предградие". "Тогава към 40 души подадоха оставки, които бяха подготвени и раздадени от ръководството", разказва учителят. В последствие министърът отмени решението си и учебните часове останаха до Женския пазар, за да се направи ремонт след ремонта на ул. "Баба".


"Дневник" научи още и че в първия ден след ваканцията директорката е уволнила синдикалния представител на учителите в НГДЕК и един от основните застъпници за връщането в "Модерно предградие" Орлин Йорданов. Като синдикален лидер обаче уволнението му е неправомерно.


Както е известно, със съдействието на Столична община сградата на бившето 13-то основно училище на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" № 63 до Женския пазар ще остане като филиал на Класическата гимназия. В него ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11-ти и 12-ти клас на НГДЕК, а целта е да се използва пълноценно и капацитетът на преподавателите от СУ "Св. Климент Охридски" и от БАН. Филиалът на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" дава възможност в перспектива да се пристъпи и към въвеждане на по-ранен прием на ученици в престижното учебно заведение, с оглед на засиления интерес към класическото хуманитарно образование, завършва съобщението. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK