Калфин представя промените при социалните помощи за деца

Калфин представя промените при социалните помощи за деца

© ДневникВицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще представи предложенията за промени в Закона за семейни помощи за деца.


Според плана на ведомството семействата с едно дете, които имат доход под 350 лв. на член от домакинството, ще получават добавки в размер на 35 лева месечно. При две деца сумата ще е 85 лева, при три - 130 лева. За четвърто и последващо дете подкрепата ще бъде по-ниска от 35 лева. В момента семействата получават добавки от 50 лв. за второ дете, а за всички останали сумата е 35 лв. 


Според Ивайло Калфин идеята е да се промени моделът за насърчаване на раждаемостта в страната, като добавките се плащат на семейство, а не за дете.
Друга промяна, която социалното министерство предвижда, е родителите на малолетните момичета, които раждат, да остават без детски добавки. Мярката цели тези семейства да не получават двойни суми, тъй като сега бабата взима пари за невръстната майка, а тя - за новороденото си бебе, обясни в края на януари Калфин.


Тази идея на социалния министър бе определена като дискриминационна от председателя на социалната комисия в парламента Хасан Адемов (ДПС). Той заяви, че мярката е противоконституционна, и припомни, че родителите на деца, които не ходят на училище, каквито биха били малолетните майки, автоматично спират да получават добавки.


Адемов цитира и данни, според които само 12% от семействата в България имат по три деца.


Друга промяна в закона цели спирането на практиката жени да се записват формално в университетите само за да се възползват от еднократната помощ за раждане на дете от майка-студент, която е в размер на 2880 лв. Вариантите, които министерството обмисляше, включваха получаване на помощта на части след завършване на даден семестър или накуп - след навършването на една годинка от детето. В момента майките, които следват, получават помощта наведнъж, веднага след раждането на детето, като от тях се иска само документ, че са се записали във висше учебно заведение.


В представянето на законопроекта днес ще участва и директорът на дирекция "Социално включване" Елена Кременлиева.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Промени, промени, какви промени?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 2. 2 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не вярвам Калфин да може да свърши нещо смислено.

  Калпав политик в Калфин !

 3. 3 Профил на lot25390109
  lot25390109
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Детските трябва да са процент към заплатата на единия родител - който от двамата работи. Никой не работи, няма детски. Така за 3 деца можеш да имаш и 50% върху заплатата - пари ще се освободят.

  За 4-5 години може плавно да се въведе тази система и ще сме рахат.

 4. 4 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Гневно

  И пак остава дискриминация в полза на циганските семейства с доходи под 350 лв/човек/месец ! А кога ще приемете, че родилка на 14 г. е жертва на педофил ?! При условие, че педофила се явява на изписването с цялата рода и оркестър, и вдигат родилното във въздуха !

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Стига с тези детски бе,икономиката трябва да заработи,доходите трябва да се вдигнат,пакети от банкови облекчения за работещи млади семейства с деца при отпускане на кредити.Тези детски в България се превърнаха в индустрия от един етнос.Нека да каже какво прави една майка с 35лв детски.Стига с това сиромахомилство.Колкото дадат все е файда.Пенсиите,детските и цената на тока се размахват при всяко гласуване.

 6. 6 Профил на pp90
  pp90
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Един от малкото министри, които мисли и работи за България, дори и комунист не може да му се отрече.

 7. 7 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 418 Неутрално
 8. 8 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тежко и горко на всяка държава, жителите на която раждат безконтролно деца, за да живеят от детски добавки и разни "помощи"....

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Не трябва да се дават пари на ръка. Работещите да получават данъчни облекчения ,а неработещите -помощи в натура/храна,дрехи или такси за детски дом./

 10. 10 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 478 Неутрално

  А семейно подоходно облагане - кога? И да ни замазват очите с онази идея от 1 лев на месец на дете отбивка от данъците.

 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Май само тия предложения на правителството, направени досега, съм склонен да приема.

 12. 12 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Пари само за работещи родители. За неработещите - помощи в натура.
  За студентките майки помощи да се дават всеки семестър след сесията. Да се допускат само до два невзети изпита за първия семестър, а годината трябва да бъде успешно завършена.
  На безобразието със източването на държавни пари трябва да се сложи край!

 13. 13 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 698 Разстроено

  Ако искаме нормални български деца ,трябва да има данъчни облекчения за родителите .Едно дете 25% от данъка остава за теб , две деца 50% а при четири не плащаш данъци .Колкото повече работиш толкова повече пари за децата , не работиш ли не получаваш нищо.
  Но тогава крадливите български политици губят циганските гласове, и затова никога няма да го направят.

 14. 14 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не разбирам нещо да се е променило съществено. Например за 2 деца сега се дават 85 лв общо, а преди са се давали 35 за първото и 50 за второто. 35+50=85. Единствената, и при това нищожна разлика е при третото дете, при което се получава с 10лв повече (35 + 50 + 35 = 120 преди при 130лв новата схема).

  Нещо аз ли не рабирам или тия за съвсем за неграмонти почнаха да ни вземат?

 15. 15 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 884 Неутрално

  [quote#13:"lout66"]Ако искаме нормални български деца ,трябва да има данъчни облекчения за родителите .Едно дете 25% от данъка остава за теб , две деца 50% а при четири не плащаш данъци .Колкото повече работиш толкова повече пари за децата , не работиш ли не получаваш нищо.
  Но тогава крадливите български политици губят циганските гласове, и затова никога няма да го направят. [/quote]
  Това говоря навсякъде винаги под такива теми! Браво! Колкото повече българи изоставят социалистическия си начин на мислене и видят този - толкова по-голям шанс имаме да се "оправим".

 16. 16 Профил на Хадилев
  Хадилев
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Всеки си има праг над който ще каже: "За кво да работя, те социалните помощи са ми достатъчни". При цигание (дали щото са мързеливи, дали поради манталитет или просто не могат да си намерят добре платена работа) този праг е много нисък.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  С тези детски трябваш да се ограничат не само малолетните,но и неграмотните майки.

 18. 18 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 418 Неутрално

  С такива едностранни мерки със сигурност ще станем щат на Индия. Къде е законността за бизнеса(пример- аферите на съдия Ченалова), къде е поощряването на хората с образование да правят фирми за индустриални продукти а не баничарници (пример -отлив на инвеститори с пари , опит и пазари в даден отрасъл).

 19. 19 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#14] от "quh46356969":
  С този глупав закон се мъчат да ограничат раждането на цигани в гетата. А ако нормален българин иска да има повече от три деца ? Не за всички хора богатството се състои в имоти и коли , но те наказват и малкото смели българи решили да имат повече от три деца.

 20. 20 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Правилото трябва да бъде, че не може едно лице да взима нещо от една каца, в която никога не е поставяло нищо. Затова достъп до пари за раждане на дете трябва да има само семейство, в което поне един от двамата родители е на трудов договор, по който се внасят социални осигуровки към момента на раждане на детето.
  Студентите здравно и социално ги осигурява държавния бюджет и те остават в схемата. Циганките ще отпаднат от сегашната система, която е в момента и ще се замислят колко деца да раждат. Не съм расист, но не може да се стимулира нарастването на население, което след време няма да плаща никакви данъци.

 21. 21 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Пълни глупости, става дума за 30-40 лв на дете, това е един лев на ден. Ще яде ли, ще учи ли, лекарство ли ще си купи това дете с 1лв. Нормално е да се увеличат детските за 1,2 и 3 дете, за останалите да си останат същите.
  Калфин си остана подлога на началника си.
  В евро-парламента гласуваше предимно въздържал се.

 22. 22 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Трябват и възрастови ограничения!
  Щом по закон до 18 г. се водиш дете, до тази възраст нямаш право на никакви обезщетения от държавата. Да ги видя циганята дали ще раждат на 12 години...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 23. 23 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 884 Неутрално

  [quote#20:"Renault"]Затова достъп до пари за раждане на дете трябва да има само семейство, в което поне един от двамата родители е на трудов договор, по който се внасят социални осигуровки към момента на раждане на детето. [/quote]
  Принципно става и така, но отново идва до голяма степен и този социалистически безумен елемент с даването. Т.е. Държавата с едната ръка ще изземва, с другата благосклонно ще връща едни пари като в процеса ще плаща на множество държавни служители да "преразпределят" част от тези пари и ще товари бизнеса и хората с допълнителна бюрокращина (време и пари) да се кандидатства за тези помощи.

 24. 24 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 884 Неутрално

  [quote#21:"Ернесто"]Пълни глупости, става дума за 30-40 лв на дете, това е един лев на ден. Ще яде ли, ще учи ли, лекарство ли ще си купи това дете с 1лв. [/quote]
  Нормално е родители, които не могат да се грижат за детето си и да му осигурят минимални условия да "стане човек" да не го правят. А не да вменяват отговорности на обществото и да мислят, че все някой им е длъжен.

 25. 25 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Гневно

  Трябва да се смени подходът: Прави се социален паспорт на семейството, кандидатстващо за СОЦИАЛНИ помощи за деца. Ако децата живеят в мизерия, гладни и безпризорни - отнемат се от "родителите" и се настаняват в социално-образователно заведение, където се учат и възпитават. "Родителите" им не получават НИЩО. Тези, които се грижат за децата си, се подпомагат по някаква схема, като безработните полагат обществено-полезен труд срещу тези помощи. Който си намери работа, се измъква от тинята....СТИГА ТОЛКОВА продуциране на неграмотни престъпници с данъците ни, с които лишаваме НАШИТЕ ДЕЦА!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK