ВСС заседава извънредно днес по сигнал на Христо Иванов

Висшият съдебен Съвет по време на заседание.

© Анелия Николова

Висшият съдебен Съвет по време на заседание.Висшият съдебен съвет се събира на извънредно заседание днес, за да обсъди предложение на министъра на правосъдието Христо Иванов за образуване на дисциплинарно производство срещу съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова.


В предложението министърът посочва три групи нарушения, допуснати от съдията - нарушение на Етичния кодекс, забавяне на производство, накърняване престижа на съдебната власт. Той изрично подчертава, че преценката какво наказание да се наложи е на Висшия съдебен съвет след проверка и оценка на изложените факти.


Нарушенията на Ченалова са открити в хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков, която Министерството на правосъдието извърши. Той  е бил назначен и за временен синдик по няколко търговски дела, по които докладчик е била Ченалова. Освен проверката по нашумелия случай с изземването на управлението на двете дъщерни дружества на френската фирма "Белведере", предложението на министъра е и въз основа на проверка по сигнал, получен в министерството на 7 януари от ОББ. Сигналът е по повод на действията на съдия Румяна Ченалова по четири търговски дела от 2011 и 2013 г.
Законът за съдебната власт дава право на министъра на правосъдието да прави предложения за завеждане на дисциплинарни произвосдства на магистрати. Досега с предложения за дисциплинарни санкции са излизали министрите Теодосий Симеонов и Миглена Тачева.


Междувременно ВСС бе сезиран с писмо от Съюза на съдиите в България /ССБ/ да изрази публично отношение  по повод изявлението на члена на съвета Светла Петкова по време на избора на председател на ВКС. Изявлението на Петкова - се казва в писмото на ССБ - демонстрира грубо незачитане на независимостта на съда, уронва престижа на съдебната власт и накърнява достойнството на българските съдии. Затова ССБ призовава съвета да да огласи какви мерки ще предприеме за защита на независимостта на съда.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  След заседанието ще чуете една дузина внушения. Добре сме се подготвили със съдиите - обществото ще бъде леекичко баламосано хи хии

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Весело

  Ще я смъмрят! Лоша Каналова!

  Happy face says, adios !
 3. 3 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1300 Любопитно

  Дали не е възможно да изберем френския посланик за омбудсман,че по му се отдава раздвижването на институциите?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Нищо няма да се случи, тая е човек на ДПС.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "today":

  Сакън! Не думай така! Да се внушава : " ДПС и БСП нямат никакво лоби в съдебната система"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 754 Неутрално


  Нищо не става от тоя министър...

  Харе Кришна...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Само така-ВСС трябва да се държи в винаги в работно състояние и на тръни,иначе се омързелява.

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Не трябва да им се дава мира и трябва да се разшири фронта на атаката, защото може да решат да "похарчат" Ченалова ( то това си е задължително, според мен), но не може реформата да започне и свърши с една Ченалова.
  Вчера министъра доста ясно и съдържателно се изказа по БТВ и очевидно му трябва всякаква възможна поддръжка, за да може да се пропука защитата на бетониралите се, при това на възлови позиции, чугуни в системата.
  Трябва и натиск от СББ, при това да се усилва, за да може да се усили общото въздействие и може би и защо пък не да тръгне процеса. Не сме нито първите, имало е и вероятно ще има страни и с още по-корумпирана системи и въпреки това периодически те успяват да преодолеят макар и никога на 100% мафиотското влияние - вижте Италия, а дори и в една Колумбия или Мексико, положението е стигнало до открита война, т.е. и там не са легнали пред мафията.

 9. 9 Профил на boyko_1967
  boyko_1967
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ще видим дали гарван вади око на гарвана...

 10. 10 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3985 Неутрално

  [quote#6:"Tigalta"]Нищо не става от тоя министър...

  Харе Кришна...[/quote]

  Е, това е частно твърдение. Харе Рама...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#8] от "tsvetko_51":
  Точно - никаква почивка за съдебните "институции" и току виж след време станат наистина що-годе институции. И министърът наистина има нужда от подкрепа,дава добри заявки засега. От кабинета, обаче, се ослушват и Христо Иванов засега изглежда като самостоятелна бойна единица. Единствено Кънев дава рамо от парламентарната трибуна......

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  И Янева ,и Желявска! Тях защо ги забравят?

 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Истината е, че този ВСС не става. И какво, те не са знаели за тези нарушения ли ? И проблемът не е само в едно лице. А, ръководството на СГС и те ли не са знаели

 14. 14 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#11:"thepirineagle"]От кабинета, обаче, се ослушват и Христо Иванов засега изглежда като самостоятелна бойна единица[/quote]
  Сериозно? Ще споделите ли с нас, какви трябва да са според вас действията на кабинета, за да направят видима за вас подкрепата? Да наемат Нинчето Гергова, да й връчат един мегафон и да я накарат да строи министрите на жълтите павета, след което дружно да скандират "Под-кре-па!"? Или МС да предложи на Президента да връчи на министъра сребърен кръст за храброст за това, че си изпълнява задълженията по Конституция? Напишете си иновативните предложения, хубаво е да се четат хумористични текстове в началото на работната седмица, действа ободряващо.

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#11] от "thepirineagle":

  Затова трябва и ние, и особено съдиите през ССБ да го поддържаме. Рзабира се и политиците не трябва да стоят настрана и мисля, че не е само Кънев, той прави изказвания от трибуната на НС, но има и не малко други, които в своите писмени изявление и изказвания пред медии поддържат тази теза.
  И е нормално най-много да чуваме от Хр.Иванов, все пак той би трябвало да е най-добре запознат и наясно с конкретните стъпки.

 16. 16 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Конституция на Република България
  Чл. 130а.
  (Нов - ДВ, бр. 27 от 2006 г.) Министърът на правосъдието:
  1. предлага проект на бюджет на съдебната власт и го внася за обсъждане във Висшия съдебен съвет;
  2. управлява имуществото на съдебната власт;
  3. може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи;
  4. участва в организирането на квалификацията на съдиите, прокурорите и следователите;

  Питам аз защо министъра не се възползва от правомощията си и не даде своите предложения за свестни хора от съдебната система? Или въобще няма такива?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 17. 17 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Нали все пак трябва да се започне отнякъде с почистването на Авгиевите обори. А тази съдийка заслужава най-тежкото, предвидено в закона дисциплинарно наказание. След това и останалите, може и по азбучен ред. Няма да има празно.
  Успех на министъра и яки т...ки!!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1227 Неутрално
 19. 19 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Браво на Христо Иванов! Нека го подкрепим в битката за утвърждаване на върховенството на закона!

 20. 20 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Ченалова изгоря!!! Особенно по точката за накърняване на престижа на съдебната власт. Няма как да кажат, че това не е налице, при положение, че лично френския посланик трябваше да се намеси за да се реши казуса. Нали на всички е ясно, че посланика няма да коментира решение на съда без да е имал конкретни доказателства и аргументи. Трябва да има наказани, за това дело.

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7882 Неутрално

  А после ВСС ще извика министъра да даде обяснение.

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6925 Неутрално

  Министър Иванов е прав и не виждам как ще се справи с тази закоравяла съдебна система, СГС И ВСС, батака е голям и му пожелавам успех!!!!!!!!!!

 23. 23 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "oporna_to4ka":

  Без да искам да защитавам БСП (далеч не им симпатизирам), но всички важни магистратски постове са на ДПС и ГЕРБ + мнозинството във ВСС... И ти ги изброявам Георги Колев (шеф на ВАС), Панов (шеф на ВКС), Цацаров (гл. прокурор), В. Янева (шеф на СГС) + шефът на следствието (Пепи Еврото, който подаде оставка, но наследника ще е от същата клика)... Така че ако има гнили ябълки в съдебната система към днешна дата, то те са назначение пряко от ДПС и ГЕРБ или са покровителствани от назначение от тях управители на съдилищата... Това сочат фактите...

 24. 24 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Те не живеят в България и затова им са нужни "сигнали". Хайде, холан. Какво правите там. Само пари ли получавате?

 25. 25 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#23] от "someeeee":

  Тия ги разправяй на шапката ми.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Докато не се изринат комунягите от възловите места в съдебната система, ефектът ще е НИКАКЪВ!

 28. 28 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#25] от "evkalipt":

  Добре. Кажи ми изброените от мен в кой мандат бяха избрани и от кой ВСС и от кого? Пък може би шаката ти има повече акъл от тебе

 29. 29 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#28] от "someeeee":

  Ама не ми разсмивай шапката. Той и Борис Велчев беше преместен от едното място на другото по времето на ГЕРБ, но продължава да си гласува по заповед от твоята централа.

 30. 30 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#29] от "evkalipt":

  Аз не говоря за премествания... Аз говоря за НАЗНАЧЕНИЯ. КАЖИ КОЙ назначи и КОГА Колев,Цацаров, Панов, Янева и текущия ВСС.. Аз централа НЯМАМ (както казах и по-рано определено не симпатизирам на БСП), говоря с факти... Но ти явно имаш централа...

 31. 31 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#30] от "someeeee":

  Добре, защото за 3 г успяха да назначат толкова много затова ли прокуратурата успя да направи провокацията Костинброд и КТБ, да оневини Станишев, не само за "анонимните" сигнали и загубените дела, ВКС да реши че провокацията през предизборния ден е нищо... Не се запъвай като магаре на мост с някакфи хвърчащи факти, а гледай де фактите...Не си от БСП, но мислиш като тях.

 32. 32 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#31] от "evkalipt":

  Ами като са назначили послушни "...", които да се дупят пред силните на деня така се получава... То на практика това е и проблемът! Но това не прави ГЕРБ по-малко виновни! Те са ги назначили ФАКТ, който НЕ МОЖЕШ да отречеш... Всичко останало, което говориш са пълни глупости...

 33. 33 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#32] от "someeeee":

  Току що назначените съдии от ГЕРБ ( евентуално за награда с някое назначение в дипломатическа мисия на жена на съдия ) направиха нещо уникално - за пръв път в българската истнория потвърдиха присъда със затвор за български политик - Цветанов. Жалко само че назначените от ГЕРБ съдии не можаха да го осъдят и за катерушките.

 34. 34 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#32] от "someeeee":

  А, и не се отвивай много, че ще ти настине червения мозък.

 35. 35 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#34] от "evkalipt":

  За да излезем от шаблона, че всеки, който назовава истината за ГЕРБ задължително трябва да е ЧЕРВЕН ще ти кажа, че съм гласувал съм за РБ (сега ще кажеш, че и те са червени, но е нормално за ограничн човек да го каже)... А относно мозъка аз поне го имам, за разлика от теб. Зомбиран пожарникаролюбителЮ.

 36. 36 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#35] от "someeeee":

  ОК. Имай си го.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK