"Амнести Интернешънъл": България пренебрегва престъпления на расова и хомофобска основа

София Прайд 2014 г.

© Анелия Николова

София Прайд 2014 г.Неуспехът на България адекватно да разследва и да преследва съдебно престъпленията от омраза подхранва страха, дискриминацията и най-вече насилието, казва правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" в новия си доклад, публикуван в понеделник.


Докладът, озаглавен "Пропускайки същественото: Липса на адекватно разследване на престъпления от омраза в България", документира тежките последици от престъпленията от омраза върху пострадалите лица и акцентира върху това как неспособността на държавата да се справи с вкоренените предразсъдъци срещу хората, търсещи убежище, имигранти, мюсюлмани, гей, лесбийки, бисексуални и транссексуални, води до допълнително насилие и дискриминиция.


"Стотици хора от малцинствата са станали жертви на престъпления, породени от омраза, и още по-голям брой не вярват, че държавата ще ги защити", казва Марко Перолини, изследовател на дискриминацията в Европа към "Амнести". "Държавата, в лицето на българските власти, спешно трябва да приеме ясна позиция и да се придържа към националните и международни закони, които гарантират човешките права за всички."
Престъпления от ксенофобия и расизъм


Въпреки че в  България съществува законодателство за съдебното преследване на престъпления от омраза, свързани с расизъм и ксенофобия, властите не разграничават отделните престъпления като такива и не провеждат адекватни разследвания.


По данни на Българския хелзинкски комитет (БХК) и други местни организации, нападенията срещу имигрантите и хората, търсещи убежище са се увеличили драматично през 2013 г. Софийската прокуратура е образувала 80 досъдебни производства за престъпления срещу етнически малцинства, включително имигранти, бежанци, роми и етнически турци, между януари 2013 г.  и март 2014 г. Събраната информация е непълна и не отразява максималната степен на извършените деяния, според информация на "Амнести".


Назир, търсещ убежище от Ирак e бил нападнат от осем или девет души с метални боксове през септември 2013 г. Той е прекарал девет дена в болница и е претърпял две операции. Назир не е бил посетен от полицията и не са му били снети показания, а по-късно от полицията са отказали да регистрират жалбата му. Назир разказва как полицаите "ми казаха, че ще ме изпратят обратно в Ирак, ако не си вървя." След запитване на :"Амнести", Министерството на вътрешните работи (МВР) е заявило, че след извършена вътрешна проверка двама полицейски служители са били наказани за неправомерни действия по случая. Остава неясно дали е започнало разследване по нападението над Назир.


За определени престъпления, като убийство или физическо насилие, мотивите от расизъм или ксенофобия представляват отежняващ фактор, което предвижда допълнително наказание. Прокурори са споделили пред "Амнести", че властите обикновено считат тези престъпления като мотивирани от хулиганство, което е по-лесно дoказуемо. Това се дължи отчасти на факта, че много от служителите нямат необходимите знания и опит да приложат на практика съществуващите закони.


"Често органите на властта не обръщат внимание на дискриминационните елементи на престъплението, като расистки обиди. Терминът "хулиганство" не служи като заместител за съдебното преследване на престъпления от друго естество", казва Перолини. "Може да се сложи край на расизма и ксенофобията, само ако властите приемат и отчетат тяхното присъствие в обществото."


Метин, български гражданин от турски произход, е бил жестоко нападнат от група скинари, пред жилищен блок, обитаван от значителен брой мигранти. След побоя Метин е бил няколко седмици в кома. Преди нападението, един от нападателите извикал на мъж, който се е опитал да се намеси, докато скинарите се опитвали да разбият вратата на жилището на Метин: "Защо защитаваш имигрантите? Те убиват български момичета." Полицейските служители са задържали извършителите на място и досъдебно производство е било образувано за опит за убийство с хулигански подбуди.


Престъпления с мотив хомофобия и трансфобия


В България не съществува законодателство, което да преследва съдебни престъпления от омраза с мотив хомофобия, като същите се разследват и съдебно преследват като хулигански прояви, констатира "Амнести".


През януари 2014 г., правителството предстaви нов проект за Наказателен кодекс, който включва атаки за сексуална ориентация като мотив на престъпленията от омраза. Приемането на проекта беше преустановено в очакване на парламентарните избори през октомври 2014 г. Настоящото правителство предстои да разгледа промените.


"В България хомофобското и трансфобското малтретиране е пренебрегвано. Властите трябва да променят законите, свързани с престъпленията от омраза и да включат всички основания на дискриминация, за да може гей, лесбийки, бисексуални и трансексуални да не живеят в страх", казва Перолини.


Михаил Стоянов, 25-годишен студент, е бил жестоко убит в Софийски парк през 2008 г, защото е бил сметнат за хомосексуален. По време на разследването, човек е дал показания, че двамата заподозряни в убийсътвото са били част от група, която е имала за цел да "прочисти" парка от хомосексуални. Заради пропуски в законодателството, Софийската прокуратура е повдигнала обвинения за убийство с хулигански подбуди. Прокурорът по случая е заявил пред "Амнести": "Законодателството е ограничено, затова не можех да взема под внимание хомофобския мотив в обвинителния акт."


Пречки за правосъдие на пострадалите лица


Нa първо място по-голямата част от пострадалите лица не съобщават на властите за престъпленията от омраза. Някои споделят, че нямат вяра в адекватната реакция от страна на полицията и дори се притесняват да не бъдат допълнително дискриминирани.


Според скорошно проучване на Европейския съюз, 86% от лесбийки, гей, бисексуални и транссексуално ориентирани в България, които са потърпевши от насилие или заплахи, не са уведомили полицията за тези случаи. Около една трета от тях са посочили страх от хомофобски или трансфобски прояви като причина за нежеланието им да подадат жалби.


Малък брой от тези, които съобщават за престъпления от омраза получават справедливост чрез съдебната система. "Амнести" цитира случаи на лица, на които не са им били обяснени правата като пострадали лица и не са били уведомени за развитието по техните случаите. Това не съответства на изискванията на българското национално законодателство.


Докладът посочва и случая с Аурора, тъмнокожа френска гражданка, е била нападната на автобусна спирка в София от седем или осем души. Извършителите са споменали нейната етническа принадлежност по време на побоя, което прави очевиден факта, че тя е станала жертва на расистка атака. Аурора не е била призована да се яви в съда в качеството си на пострадало лице и не е била информирана за проведеното съдебното заседание по нейния случай. Съдът е оправдал заподозрените от наказателна отговорност и е наложил глоби.


Аурора споделя пред "Амнести": "... част от мен умря в този ден… още повече като знам, че тези хора бяха само глобени и че дори не бях уведомена за съдебното заседание... това не е честно, не искам пари или друго, искам само тези деяния да бъдат разпознавани и санкционирани адекватно, така че по възможност в бъдеще подобни неща да не се случват отново."


"Властите трябва да разпознават, разследват и публично осъждат престъпленията от омраза, да предотвратяват подобни деяния и да се противопоставят на дълбоко вкоренените предразсъдъци в българското общество," заключава Марко Перолини.

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 484 Гневно

  Всъщност действията на онзи "етнос" срещу българите са пренебрегвани.

 2. 2 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 469 Любопитно

  А защо се отбягва естествената реакция на обикновения българин срещу натрапваните му чужди "ценности"?

  Попътен вятър в главите!
 3. 3 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Айде стига с това вече.
  Набили някой, 'щото бил различен и вече ах ох престъпления на расова основа.
  Сериозни престъпления няма, просто постоянно се повтаря по новините.
  Което води до допълнително расово/етническо или на сексуална ориентация напрежение, а не до обратното.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 4. 4 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело

  В България ксенофобията е национална и регионална политика.

 5. 5 Профил на BlueBoss
  BlueBoss
  Рейтинг: 348 Неутрално

  А какво правим с циганските набези, побоища и кражби по селата??? Те в коя категория влизат?

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Тези вкоренени предразсъдъци в българското общество си имат историческо обяснение...

 7. 7 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Прави са, то хората вече дори не си правят труда да се оплакват
  http://btvnovinite.bg/article/kriminalno/kradci-ograbvat-doma-na-samoten-vazrasten-mazh-17-pati.html
  Ето, така се действа
  http://www.economic.bg/bg/news/4/frantsiya-e-razturila-135-romski-katuna-za-2014-g.html

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Те щото престъпленията на други "основи" са справедливо разследвани и наказвани, нали.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Нашият съд не реагира на процесите и явленията в България.Има тежко ментално увреждане и реагира само на шумоленето на парите.

 10. 10 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#1] от "shilliew":

  ++++

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 11. 11 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 426 Неутрално

  понякога дори се радвам, че не съм швед.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 12. 12 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Разстроено

  "Смърт на българите" е чудесен лозунг, който Амнести трябва да разчепка и да пита защо авторите му не са изправени на подсъдимата скамейка. Давам ви тази идея безплатно, господа.

 13. 13 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Вий да видите - какви углавни престъпления се пренебрегват...тези са за бошлаф работа.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 14. 14 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Като видя БХК и не чета повече, но Дневник - къде е новината за имама със знамето на ИДИЛ?
  Също така къде е новината за десетките българи, крили данъци чрез швейцарски банки?

 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Любопитно

  Вече и Великобритания имат огромни проблеми с мюсюлманите в страната си. И там нещата се РАДИКАЛИЗИРАТ.

  Амнести и БХК са много вредни организации

 16. 16 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Във България се смята за нормално!

  Happy face says, adios !
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1318 Любопитно

  Пак ли бием циганите и гейовете? Аман, бе...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 19. 19 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Хайде бе , аз пък виждам друга действителност .Обратните са всеки ден по телевизиите и разните реалити предавания .Обратните са в партиите ,парламента ,правителствата и кметствата .По скоро да си нормален в България вече е престъпление.
  Да не говорим за привилегиите за цигани и турци , прощават им се кражби и дребни престъпления , назначават ги във властта само заради етническата им принадлежност а не заради качества.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1318 Гневно

  "Стотици хора от малцинствата са станали жертви на престъпления, породени от омраза, и още по-голям брой не вярват, че държавата ще ги защити"
  *********************

  Абе, то и десетки хиляди хора от мнозинството ежедневено стават жертви на престъпления, породени от омразата на циганите и същоне вярват, че държавата ще ги защити, ама не виждам Амнести да са особено разтревожени от този факт...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1318 Гневно

  Той е прекарал девет дена в болница и е претърпял две операции.
  *******************

  А кой е платил за всичко това? БХК ли? Или така омразните им българи?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ... хм, законЯ на джунглата е в основата на просперитета не само при животните...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 24. 24 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Неутрално

  От Амнести и БХК, като чуят за поредното убийство/издевателство на роми над стари хора или поредната им нагла кражба, получават оргазъм

 25. 25 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Вярно е!
  Ето на - онзи ден имама на Харманли Ремзи Хасан се снима със знамето на ИД и с вдигнат нагоре пръст – знакът на джихадистите.
  Това е явно насаждане на омраза на расов и верски признак, но България си трае. И Амнести си трае. И БХК си трае. За последните два е ясно - те скачат като куче на кокал само ако има кинти. Ама прокуратурата защо си трае?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 26. 26 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читателят":

  Българинът няма право на реакция.

 27. 27 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нека лаят кучетата, да ги видят всички

 28. 28 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  [quote#24:"stenli1"]От Амнести и БХК, като чуят за поредното убийство/издевателство на роми над стари хора или поредната им нагла кражба, получават оргазъм [/quote]

  Не, напротив. Плаче им се, защото от такава случка не става дело в Страсбург и няма да капне нищо.
  Ако обаче някое пикливо ромче изеде шамар, защото са го хванали да тършува в някоя къща - БХК са на барикадата.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 29. 29 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 583 Весело

  ПРЕМЕСТИХ СИ ГО

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 30. 30 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Така и трябва да бъде, нито сме расисти нито сме хомофоби!!

 31. 31 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Колкото до хомофобията, то това, че някой е хомосексуалист си е негова работа. Проблемът е че темата се преекспонира и се стига до другата крайност.
  http://obshtestvo.net/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA-%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D1%81-%D0%B0%D0%B7-%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%BC-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82/
  Една изгъзица води до други
  http://inews.bg/%D0%9A%D0%B0%D0%BA-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B0%D0%BD%D1%83%D1%81-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE-18-_l.a_i.333538.html
  И тн

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Дневник стига сте цитирали "Амнести Интернешънъл" и всякакви антибългарски НПО който бълват лъжи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#3] от "Никола Георгиев":

  Много ще ми е интересно дали ще си така "ларж" ако тебе те набият, защото не ти харесват цвета на очите например? Или защото на някого му се струваш твърде висок/дебел?

  Колкото до "чужди ценности"....да абсолютен , неоспорим факт е, че допреди 2007 нямаше хомосексуални в България. Това е мода, избор...даже да го кажа по-така - това е фешън чойс! Всъщност сигурно и допреди Кончита Вурсти нейната гадна евролиберастка пропаганда не е имало хомосексуални... При тези неоспорими факти да се чуди човек какво са правили в древна гърция, древен рим и т.н...

 34. 34 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 534 Любопитно

  [quote#5:"BlueBoss"]А какво правим с циганските набези, побоища и кражби по селата??? Те в коя категория влизат?
  [/quote]
  Мунчо каза по този въпрос, че ако българи пребият циганин, това е престъпление на расова основа, а ако цигани пребият и ограбят българин - обикновено криминално престъпление.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 35. 35 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3231 Весело

  [quote#20:"dragozow"] да им предложим да ни бият или да ни *ибат?[/quote]
  -Дядо попе,ракия или бира?
  -И двете ,чадо , и двете..

 36. 36 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Днес имам от Харманли беше хванат да развява знамето на Ислямска държава. Що Дневник пренебрегва тая новина?
  Колко толерантно от ваша страна.

  Every cradle is a grave.
 37. 37 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Гневно

  Среден ..... и за вас, за бхк и т.н. мангалофилски организации !

 38. 38 Профил на пират на свободна практика
  пират на свободна практика
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всеки който е ограбен от и бит от циганите също трябва да подава жалба до този измислен БХК и Амнести,тогава да видим дали ще смогнат да ги разгледат всичките жалби. Какво да направя когато не ми харесва Кончита Вурст и еврогейските ценности които предлага.....да се изселя от България ли?

 39. 39 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 776 Любопитно

  Вярно е че в Бг "институциите" не реагират адекватно и на престъпления на всякакви "основи",но пък и кафявото представителство във форума е впечатляващо. Някои даже живеещи дълги години на Запад...При такива нагласи спрямо "другите" каква да бъде държавата? И разбира се "проблеми няма,има измислици на НПО-тата" - един любимите припеви на другаря Волен....

 40. 40 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6464 Неутрално

  Толкова поразии правят мангите и се чувстват защитени от ромските организации, наглостта им няма край и се чудя дали пък не сме ние БЪЛГАРИТЕ дискриминирани.

 41. 41 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Амнести Интернешънъл, Хелзински и подобни, могада да се хваната за ръце и да ходят по дяволите. Да вземат със себе си, всичките цигани и ДПС, които толкова защитават. Да си ги гледат, плащат и отглеждат. На нас са ни в повече.

 42. 42 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Това са лъжи, лъжи..лъжи..лъжи..
  Жертва на ксенофобията е целокупното, ноирмално, кротко, незлобливо, обичливо българско население. Циганите, които кой знае защо започнаха да наричат "роми", са в основата на всички тежки изнасилвания, кражби, убийства и погроми! Туй да се помни! Предупреждавам световната общественост и в частност българските власти, че ако в скоро време не си влязат в законните задължения по конституцията на Република България, излишна ще да стане подобна мерзка пледоария!

 43. 43 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#31] от "badjanak":
  Може и да се преекспонира ,но Амнести говори за физическо насилие - от побои до убийства. Едва ли ще го оправдаете с "преекспониране". По същия начин откровенните расистки прояви се оправдават с циганския криминалитет и т.н.

 44. 44 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Ние дето сме бели и нормални българи не се пазим един друг и си посагяме а работата като стигне до съд на виновника все му се разминава , че за бежанците ли някой да го е грижа?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 45. 45 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#33:"Софиянец"]Много ще ми е интересно дали ще си така "ларж" ако тебе те набият, защото не ти харесват цвета на очите например?[/quote]
  И кожата, и косата, и очите ми са светли.
  Въпреки това съм си имал една разправия със "скинари" (сиреч, надрусан футболо-лумпенариат).
  Простотията няма ограничения.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 46. 46 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#28] от "dgd":

  Според мен, много се кефят на такива "новини" за убити или изнасилени стари хора от роми

 47. 47 Профил на krasi_kara
  krasi_kara
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#18] от "Barcelina #Je suis Донецк":

  Освен това, колкото повече ги бием, те толкова по-многобройни стават.

 48. 48 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 374 Неутрално

  това е страната на ограничените възможности.

 49. 49 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Тази година ще има избори за кметове и общински съветници.
  Избори2015 са важни защото ще избираме как да живеем заедно с Х00 000 бежанци мюсюлмани.
  АКО българските граждани не поискат бъдещите Кметове и Съветници да наложат Европейската цивилизация дори в гетата може да очакваме сериозни проблеми.
  Кметствата, а не Парламента отговарят за качеството на живот в България !!!
  http://vladimiryosifov.blogspot.com/2015/01/2050.html

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 50. 50 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Много сме назад за да съдим за такива престъпления от омраза къде ни търсите нас ние за убийства на наши хора даваме условна присъда мислите , че някой ще се трогне от побой над бежанец.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 51. 51 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Тези се изказват колкото да си оправдаят заплатите

 52. 52 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Една от причините в България да има престъпления от такъв характер е именно публичните изяви на подобни безсмислени организации. Ако някой човек бива бит или по-лошо убит, то какво значение има какви са подбудите. Има закони те са ясни. Не може да биеш и убиваш който и да е било. Допълнителното напрежение, което се създава е контрапродуктивно още повече в бг обществото. Не, не сме готови да определим хомосексуализма за нормален и това няма да се промени с глупави текстове в някои закон, който няма да се спазва...

 53. 53 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 624 Неутрално

  На цитата: "Стотици хора от малцинствата са станали жертви на престъпления, породени от омраза, и още по-голям брой не вярват, че държавата ще ги защити"

  Ще отговоря:

  1. Хиляди са станали жертви на престъплания, причинени от хора от малцинствата. И никой вече не вярва, че някой ще ги защити.
  2. Десетки са децата, станали жертви на неозаптени гейове. А жертвите на изнасилвания в затворите - и онези животни ли имат права?
  3. Десетки са хората, пострадали чисто служебно или нереализирали се, поради комплексите на някой шеф-гей. Всъщност, за да пробиеш в БГ, най-често е достатъчно да си обикновен п*****ст.

 54. 54 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Имаме един колега във форума, на когото шапка свалям за премерения тон и остроумието, който от деликатност май няма да прати пост към тази статия.

  За това пък, като чета някои постове, изпратени към него от други колеги-българи, не знам да бягам ли, или да се предавам...

  Благодаря на колегата за търпеливостта към нас.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 55. 55 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Така е. България е страна на расисти и хомофоби. Хората, които осъждат престъпленията на омраза са малцина. Отделно повечето хора дори одобряват насилието ако става дума за "гадни мангали" (т.е. всички, които не са бели) или "гадни педали" (всички, които не са хетеро).

 56. 56 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не харесвам обратните мъже. По отношение на лесбийките съм по-благоразположен. (Един приятел беше правил секс с лесбийка и согато го питахме как е, отговаряше: "Страхотна работа!". Питахме го както точно е било страхотното, да не би оня работа да й е била хоризонтало, а той отговаряше: "Не бе, вертикално си беше, ама - страхотна работа".

  Не харесвам не означава "мразя". Безразлични са ми и по възможност ги отбягвам.

  Все ми е тая дали Вуте ще си го завира в Пена или в Нане. Лично аз бих предпочел Пена, но това си е негова работа. Но не съм съглаен да го прави по носа ми и да ми обяснява колко е хубаво и как не съм прав, че не го харесвам.

 57. 57 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Престъплението от омраза е частен случай на престъпление от хулигански подбуди,доколкото под хулигански подбуди се разбира демонстративно незачитане на правния ред,част от който е и равенството.И двете са част от квалифицираните състави на престъпленията срещу личността и санкцията е еднаква.Основния проблем е,че насилствените престъпления,с исключение на убийството се наказват леко и несъразмерно с обществената им опасност.

 58. 58 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Намирам за абсолютно нахалство Запада които изобрети Инквизицията, Гилотината, търгува с роби до оня ден и сегрегираше негрите, гореше вещици на кладите до оня ден, изобщо да си отваря устата на тема права на човека.

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 59. 59 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#53] от "irons":

  1. Съгласен съм. Държавата следва да осигури защита от всякакви прояви на противообществено поведение.
  2. Говориш пълни глупости. Мнооооого по-голяма част от педофилите са хетеросексуални и се гаврят с малки момиченца, а не момченца. НО дори и това няма нищо общо, защото това е отвратително престъпление и тук сексуалната ориентация няма значение - затвор.
  3. Да ти кажа много повече са например прецаканите жени, които не могат да пробият, заради закостенели шефове мъже. Много повече са хората, които не могат да се издигнат заради връзкари по партийна линия и т.н. Да се намесват хомосексуални тук е просто трагикомично.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 414 Весело

  До коментар [#33] от "Софиянец":

  Едно време какви магьосници имаше... )))

 62. 62 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#60] от "chaosfire":


  Ако това си разбрал от поста ми, сори, не мога да ти помогна...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 63. 63 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Тия антибългари не пропусакт да напомнят мине, не мине за себе си, да се отчетат пред оня обезцветяващ се вече чичко, за да им сипе в копанките дозата ярмица, която те така старателно си заработват, фабрикувайки гнусотии срещу народа си. За нас нормалните да преценили по дифолт, че ни се полага да сме виновни. С повод и без повод вой до небесата колко сме фоби за всякава паплач различна от нормалността. Слепи и глухи за всякакъв терор и дискриминация на което е подложено все по-оредяващото мнозинство. Вече не им чета статиите, щото няма смисъл, нещата биха се оправили само по един начин, ама няма да го напиша, защото ще ме изтрият.
  Срам и позор за редакцията, даваща постоянна трибуна на такива......!

 64. 64 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 414 Неутрално

  [quote#47:"krasi_kara"]Освен това, колкото повече ги бием, те толкова по-многобройни стават.[/quote]

  Мхм. Явно стратегията ви не действа. Но разбира се това няма да ви спре да ги биете, защото насилието ви доставят удоволствие и ви кара да се чувствате значими.

 65. 65 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ами какво да говорим - може би най-гледаното комедийно шоу в БГ, Господарите, ежедневно нарушава законите на страната, свързани с равенството на етноса, но последствия - никакви. Откритата хомофобия пък е повсеместна. Безнаказаността говори не само за държавно бездействие ами и за обществено одобрение. Единственият начин за политик да натрупа одобрение, е да направи нещо или каже нещо против циганите.
  Абсолютно са прави Амнести - в това отношение сме около 50-70 години от цивилизования свят. Няма леви, няма десни - всички скачат като обзумели, когато стане дума за роми или гей-паради. Естествено, популисти и националисти съвсем умишлено насъскват хората, размахвайки плашилото на "евро-гей" ценностите. Сакън, щели да ни отнемат традиционнит ценности, видиш ли. Щото тия "ценности", каквито и да са те, досега са ни помогнали да цъфнем и вържем. Призовавам всички нормални и имащи се за демократи хора да помислят, че поощрявайки хоморфобията и расизма чрез отричането на повсеместното им разпространение в БЪлгария, се озовават във файтона на г-н Сидеров и разните му други клоуни като него.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 66. 66 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 414 Неутрално

  [quote#52:"hieros_logos"]Ако някой човек бива бит или по-лошо убит, то какво значение има какви са подбудите. Има закони те са ясни. Не може да биеш и убиваш който и да е било. [/quote]

  Ми както става ясно от статията - можеш. Стига да не е бял

 67. 67 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 414 Любопитно

  До коментар [#53] от "irons":

  Явно това оправдава расизма. В крайна сметка те просто констатират, че в България има расизъм. Чудя се защо го отричате след като го оправдавате?

 68. 68 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 414 Весело

  [quote#56:"georgievp"] не съм съглаен да го прави по носа ми[/quote]

  Не знам къде живеете, че го правят по носа ви. Аз лично нямам такива проблеми )))

 69. 69 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 414 Весело

  До коментар [#58] от "42":

  Така е. След като са изобретили тези неща са длъжни да бъдат расисти като нас и да ги използват по предназначение. Как смеят да си взимат поука от историята! Те не знаят ли, че като сбъркаш няма връщане назад?! ))

 70. 70 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Искате да крещите нацистки лозунги? Искате да заплашвате общински служители със смърт? Искате да заплашвате цял един народ със смърт? Искате след това всичко да ви се размине? Няма проблем, заповядайте в България, най-толерантната държава на света.

  На 16 юли 2014, група цигани се събират пред незаконните си постройки на ул. "Капитан Райчо" във Варна, които предстои да бъдат съборени. В присъствието на десетки журналисти те започват да крещят "Българите на сапун", да заплашват кмета и присъстващите общински служители със смърт, като накрая, след заминаването на журналистите, започват да крещят и "Смърт на българите". Цончо Ганев, зам.-кмет на район "Младост" във Варна, пуска веднага сигнал в прокуратурата. Половин година по-късно - отговорът на прокуратурата е вече налице.

  Според него, въпреки безспорно установените от разпитаните почти 20 свидетели факти, данни за извършено престъпление от циганите няма. Според прокуратурата "групата роми се е събрала да изкаже обществената си позиция по повод на събарянето на жилищита, които обитават". Пак според нея "това тяхно поведение не следва да се търси в желание да нарушават обществения ред или самоцелно да отправят закани за убийство на представители на властта". "Мотивите на протестиращите са били единствено... да обърнат внимание на местните власти върху проблема...". В резултат Районна прокуратура - Варна отказва да образува досъдебно производство.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 71. 71 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 414 Весело

  До коментар [#62] от "Barcelina #Je suis Донецк":

  Да ми помогнеш? Ми аз ако се окажа някой циганин или арабин, ще трябва не да ми помагаш, а да ме пребиеш от бой. Спасява ме само факта, че като се замислиш за кинтите дето трябва да дадеш от данъците за лечението ми ще си развалиш кефа от хубавия кървав побой в чест на всички набити бели българи и може да ми се размине

 72. 72 Профил на devian
  devian
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тъй,тъй у Българията само расизъм и хомофобия,а центърот на Еуропата цъфнали и вързали.Хюмнести и ХК дали отразиха въобще отразиха тази случка и с какво помогнаха на въпросния чужденец?? http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1105824

 73. 73 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Като чета баналните "доводи" на хомофобите и расистите по-горе и се чудя: тия хора колко години стана вече тъпчат все на едно и също място и така ли не разбраха, че това не са логични аргументи. Всичко се върти около "аз не съм хомофоб, ама гейовете да не ми се покзават" и "БХК що не се оплаче от циганските престъпления" (иначе аз не съм расист, само дето деля престъпленията на "цигански" и "български".

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 74. 74 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#66] от "chaosfire":
  Ами аз като съм бял и подавам жалби в полицията за грабеж например да не би да има резултат. Има закони, но те трябва да се прилагат. Това, че не се прави не значи, че трябва да пишем нови пълни с глупости, които освен всичко друго и дразнят защото създават привилегии за маргинални групи.

 75. 75 Профил на devian
  devian
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Реднекът нека ни изясни защо в определени щати само бял или съответно черен полицай имат право да те инспектират.Нали всички са равни и много се обичат помежду си??

 76. 76 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#52:"hieros_logos"]Ако някой човек бива бит или по-лошо убит, то какво значение има какви са подбудите.[/quote]

  Всъщност не сте запознат. От известно време в САЩ, а предполагам и в западните страни, престъпленията от омраза се разграничават от простото хулиганство, грабежи или побой и биват по-тежко наказани. Именно това е основна част от сегашния доклад на Амнести - че в БГ такова нещо е много слабо застъпено.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 77. 77 Профил на Gaius Putorius
  Gaius Putorius
  Рейтинг: 793 Гневно

  [quote#3:"Никола Георгиев"]Айде стига с това вече.
  Набили някой, 'щото бил различен и вече ах ох престъпления на расова основа. [/quote]
  Да, дървена кратуно, точно това означава "престъпления от омраза", в случая на расова основа. Тебе ако някой те пребие на улицата, най-вероятно ще е престъпление от омраза на интелектуална основа.

 78. 78 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#65] от "stupid_american":

  Браво! Подкрепям мнението Ви на 100%.

  "Единственият начин за политик да натрупа одобрение, е да направи нещо или каже нещо против циганите. "

  Точно казано! Можеш да откраднеш милиарди през схемата КТБ, но стига да кажеш нещо за гадните мангали и педали и ставаш национален герой - мястото в парламента ти е в кърпа вързано!

 79. 79 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#75] от "devian":


  [quote#75:"devian"]Реднекът нека ни изясни защо в определени щати само бял или съответно черен полицай имат право да те инспектират.[/quote]

  Ами щото това просто не е вярно.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 80. 80 Профил на devian
  devian
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Една организация,която защитава само определен кръг от хора е дискриминационна!От там насетне всякакви тяхни обвинения олекват!

 81. 81 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#68] от "chaosfire":

  "Под носа ми" не означава непременно в дневната или спалнята ми. Какво представляват т.н. "гей-паради" по централните улици?

 82. 82 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#74] от "hieros_logos":


  [quote#74:"hieros_logos"]Ами аз като съм бял и подавам жалби в полицията за грабеж например да не би да има резултат.[/quote]

  Тоест, да спрем да се оплакваме като цяло...или?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 83. 83 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 414 Весело

  До коментар [#73] от "stupid_american":

  То по-скоро довода е: ами всички пребите българи от цигани - те не оправдават ли пребитите цигани и чужденци?!
  (верно тука малко куца довода, защото нали няма пребите българи от чужденци, ама нали и те са черни.. т.е. цигани)

 84. 84 Профил на Чичкото
  Чичкото
  Рейтинг: 531 Весело

  На тези бонуси има плащат за изговорена простотия на килограм или какво?

  Когато един смешник забавлява народа, това е комедия. Когато същият този смешни води народа - трагедия.
 85. 85 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#74] от "hieros_logos":

  Значи човек, това че в България институциите не работят за никого, по никакъв начин не води до заключението, че няма расизъм. И тук става ясно, че дори не се съставят обвинения, па камо ли да има наказания или подведени под отговорност! Не разбирам как това, че полицията не работи като цяло, оправдава престъпленията от омраза? Защото, когато някой пребива чужденец или циганин заради етноса им, това е точно престъпление от омраза. Много по-различно от криминално престъпление, където циганин пребива друг (често другия може да е циганин пак) за да го обере. Просто има разлика в мотива.

 86. 86 Профил на devian
  devian
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#79] от "stupid_american":

  Тъй,тъй хич не е вярно,ама зад компютъра.Попътувай малко из Хамериката и тогава говори наизуст.Като за начало може да започнеш с тоалетната поезия и обясненията в любов към Бараката,исляма и белите из бензиностанциите.На места може да попаднеш и на малки комикси безплатно разпространени от местната църква,които обясняват колко лоши хора са обратните и как ни чакат Содом и Гомор.

 87. 87 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Съд прати италианец на психиатър: дарил 100 000 евро на циганка и иракчанин

  Италианец е принуден да се яви на психиатричен тест заради дарение от 100 000 евро, което направил на циганка и иракския й съпруг, съобщи в. "Месаджеро венето".

  Мъжът е жител на Вила Сантина, община с около 2300 жители в провинция Удине. Той е кръстник на дъщерята на 26-годишната Моника Брайдич и на нейния 25-годишен съпруг Шуан Ал Хамах Рашид, който е от Ирак.

  "Дарих парите, след като размислих върху моя живот. Преди няколко години двамата бяха винаги близо до мен и ме успокояваха, когато майка ми почина," заявил пред съда мъжът и пояснил, че преди това им услужил с 5 хиляди евро в момент, когато изпитвали финансови затруднения.

  Прокурорът Паола Де Франчески сметнала проявата на щедрост за твърде подозрителна. Според нея съпружеската двойка се възползвала от "лошото психическо и физическо състояние" на дарителя.

  Случаят е стигнал до съда през 2011 година в резултат на проверка на Финансовата полиция, която засекла парични преводи към Ирак. Възникнали съмнения за пране на пари, но двамата съпрузи твърдели, че средствата са били предназначени за иракските им роднини.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 88. 88 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#81] от "georgievp":

  Верно ли смятате, че някакви си паради оправдават пребиването и избиването на хора?!
  Аз лично никога през живота си не съм виждал гей-парад освен по телевизията. Нямам никакви проблеми с това.
  Много по-неприятен ми е парад на националисти с изкривени от злоба лица, които призовават за насилие, пребиване и малтертиране на всички различни. Това за мен е по-грозна гледка, но за съжаление живея в държава, където такива паради са почти ежедневие.

 89. 89 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1318 Весело

  [quote#71:"chaosfire"]Спасява ме само факта, че като се замислиш за кинтите дето трябва да дадеш от данъците за лечението ми ще си развалиш кефа от хубавия кървав побой [/quote]

  Прав си, точно така е, баси как ме разкри... сигурно си медиум или гений...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 90. 90 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 414 Весело

  До коментар [#25] от "dgd":

  Хахаха
  Амнести са писали достаттъчно за престъпленията на ИДИЛ, за Газа, Иран и като цяло за всички точки по света, където се накърняват правата на хората. Ако отворите сайта им (нещо което със сиурност не сте правили и вероятно няма да направите) ще забележите, че нямат специално отношение към България. Нищо, че смятате че има глобална конспирация срещу белите българи.
  Иронията е, че Амнести са харесвани от ИДИЛ точно толкова, колкото и от вас. Т.е. това е което ви свързва - и вие и ИДИЛ мразите Амнести повече от това да се мразите един друг

 91. 91 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Повече от половината писали под тази новина са претърпели тежък умствен фалит. "Аргументите" са на 13-годишни:

  "Като прочета БХК и спирам да чета". Абсолютен argumentum ad hominem

  "БХК е платена организация". А па вие щото работите безплатно.

  "Амнести и БХК са вредни организации". Да, за тези, които искат "свободно" да дискриминират и вършат престъпления.

  "Тези организации работят против интересите на България". Добре че сте вие, да дойдете тук да ни обясните кои са интересите на България.

  "Това са лъжи". Да, добре. Щом вие го казвате със сигурност е така.

  Толкова шаблони и толкова папагалско повтаряне, че човек започва да се чуди, като на БХК им плащат да работят по тези случаи, дали пък на вас не ви плащат да пишете по "опорни точки". Вече знаем, че има такава практика.

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 92. 92 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#76] от "stupid_american":

  Всъщност съм идеално запознат с това разграничение. Именно то е глупаво- побоят си е побой независимо какви са мотивите. Противно води до абсурди, а именно по-тежко наказание за някой, който е извършил престъпление с расистки подбуди, но по-малко ако същият расист но без такъв мотив пребие жена си например или съседа, че спи с жена му. Това е прост правен абсурд...

 93. 93 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "представляват отежняващ фактор"

  утежняващ

 94. 94 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#85] от "chaosfirе"

  Не мотивът следва да е определящ за наказанието, а престъплението. С други думи, ако имаш защо да извършиш престъпление не значи, че си го извършил. Ако не харесваш цигани и чернокожи не значи, че си извършил престъпление. Противното е много опасно...

 95. 95 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#88] от "chaosfire":

  Телевизиите редовно излъчват репортажи от гей-паради. Не че ми пука от това, просто отбелязвам факта.

  Както писах, не ме интересува кой къде ще си го завира. Това си е тяхна работа. Не съм писал, че трябва да бъдат пребивани поради сексуалните си предпочитания. Но в известна степен ме дразни демонстрирането ми.

  А ако утре се появи някой зоофил с любимата си козичка/овчица? Нали има и такива - и те са различни.

 96. 96 Профил на Seriozen
  Seriozen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читателят":
  Защото не са чужди, а са общочовешки. Ако българина иска да бъде от по-развитата част от света, време е вече да поотвори нравствено изостаналия си ориенталски мозък, иначе завинаги ще си остане беден и тъп.

 97. 97 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#92] от "hieros_logos":

  Ми глей сега, хората с дългогодишен опит в правото от развитите общества са го измислили тва. Кое е по-вероятно: те да са сгрешили, или ти да не можеш да схванеш разликата?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 98. 98 Профил на Seriozen
  Seriozen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "Никола Георгиев":

  И едно подобно престъпление оставено ненаказано е провал за обществото ни. Ако медиите спрат да се занимават с това, то следва че си крием главите в пясъка като щрауси заради безобразията на група бръснати в главата идиоти.

 99. 99 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Отношението на циганите към българите,кражбите,побоищата,изнасилването на възрастни жени по селата,неспазването на закона,самонастаняване и строителството на къщи,където им падне,кражбата на жици и релси,без да се мисли,че застрашаваш нечии живот,в коя графа го слага БХК.

 100. 100 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#99] от "rosiraycheva50._":

  В графата "Културни особености".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK