Христо Иванов поиска дисциплинарно производство срещу втори съдия, ВСС прие искането му за Румяна Ченалова (допълнена)

Христо Иванов поиска дисциплинарно производство срещу втори съдия, ВСС прие искането му за Румяна Ченалова (допълнена)

© Надежда ЧипеваЦялостната проверка на дейността на синдика Панайот Велков, извършена от Министерството на правосъдието, доведе до искане на министър Христо Иванов на дисциплинарно наказанаие за втори съдия от Търговското отделение на Софийския градски съд.


Министърът внесе днес в деловодството на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Ивайло Родопски от Софийски градски съд (СГС), за допуснати от него дисциплинарни нарушения по конкретни разпоредби от Закона за съдебната власт (ЗСВ).  На ВСС се предлага, след  проверка и оценка на изложените факти и констатации, да наложи дисциплинарно наказание, което да съответства на тежестта на нарушенията.


Предложението на министър Иванов е изготвено въз основа на констатирани факти, сочещи за нарушение на служебните задължения на съдия Ивайло Родопски по дело на СГС от 2014 г.  Както обясни без да навлиза в подробности пред журналисти министър Иванов - нарушенията представляват действия и бездействия, накърняващи престижа на съдебната власт,
във връзка с работата на съдия Родопски по дело за фалита на ТВ7


Нарушенията били установени  в хода на цялостната проверка на дейността на Панайот Велков по всички дела, по които той е бил назначен като временен синдик. Проверката е образувана след постъпили сигнали в Министерството на правосъдието от страни по конкретни дела, както и от омбудсмана на Република България.


Законът за съдебната власт включва министъра на правосъдието  сред лицата, които могат да правят предложения за налагане на дисциплинарно наказание на магистрат, когато има данни за извършени от него нарушения. Миналата седмица министър Иванов внесе във ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова от СГС, обосновано с данни за нарушения, констатирани в хода на същата проверка на дейността на синдика Панайот Велков.


Запитан защо, след като срещу Ченалова има други две дисциплинарни производства, и едното е  свързано с работата й именно по казуса "Белведере", се наложило министърът да внася трето, Христо Иванов каза: "Очевидно става дума за факти и обстоятелства, които не се покриват от предходните дисциплинарни производства."


Междувременно ВСС прие предложението на министъра от 5 февруари и


образува четвъртото дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова


За членове на дисциплинарния състав бяха избрани Магдалена Лазарова, Калин Калпакчиев и Димитър Узунов.


Това е третата дисциплинарка срещу Ченалова. На 17 декември 2014 г. по предложение на петима членове на ВСС бе образувано дисциплинарно производство срещу нея за  забавено произнасяне по около 50 дела, и за това, че е демонстрирала предубеденост в становището си по казуса "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт, и за забавено администрирането на жалбите по делото за фалита на двете дружества, дъщерни на френска компания.
На 15 януари образува още едно дисциплинарно дело срещу нея заради неизпълнени задължения по делото САПАРД. А на 22 януари ВСС отстрани съдия Ченалова от длъжност за 6 месеца.


ВСС не разгледа днес писмото на Съюза на съдиите поради заетост в комисиите


В писмото съдийската организация поиска членът на ВСС Светла Петкова да се извини на магистратите от Върховния касационен съд, а съветът да вземе отношение за нейното изказване на 29 януари, по време на изслушването на двамата кандидати за председател на Върховния касационен съд. Тогава Петкова обвини съдия Павлина Панова, че е част от статуквото в Наказателната колегия на ВКС. ССБ напомни с писмото си, че съдът е безпристрастен арбитър и че с изказването си Петкова поражда незаконосъобразни очаквания за ролята на съда.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Марчето
  Марчето
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Пуснете спелчека, Дневник:

  Цялостната проверка на едйността на синдзика Панйот Велкова... по-натам още.

 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Това е похално! Браво! Най-добрият ни министър на правосъдието! Само така да продължава!
  И между другото, да попитам нещо, може ли?

  Колко овце има в стадото на Шон? Три, осем или дванадесет?

 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Министърът на правосъдието прави добро впечатление на фона на разлагащата се от скандали и безобразия система

 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  И още има и още... Дано доведат до нещо тези проверки, че малко съм скептична спрямо тях....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Нормално произнасяне на първа инстанция на практика не съществува. Съдиите действат по собствено усмотрение, а не според принципите на правото. Има случаи не просто на възпрепятстване на правосъдие, а и подпомагане на ответника чрез съвети. Същевременно с това се саморазправят с ищците и с протакане опитват да ги обезверят. Тези лица доведоха хиляди граждани до отчаяние и никой не ги санкционира за това. В България няма съд.

 6. 6 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Алоооо Дневник- обратно в Пети клас, не моете на пишете.....

 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Защо пак прескочихте Владимира Янева!? Не вярвам ОББ като са се жалвали от Ченалова да са пропуснали Янева.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Наказанията са си наказания...чакаме реформи...

 9. 9 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Чакаме резултати. Осъдени - ако има нужда. С ефективна присъда.
  Преди да успеят да се спасят в чужбина.

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Като знам, какъв феодализъм цари из провинциалните районни и окръжни съдилища, тия две проверки са капка в морето от безобразията в съдебната система...!

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  По един на ден е малко. Няма да може да ги пречисти за 10 години...
  Но всяко начало е трудно.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 12. 12 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 699 Неутрално

  абе малко имуществена проверка на хора като Ченалова, на любимите й синдици да речем, щото ако тя е с картиер за 20-30к евро и нейната баба или тъща ще се окажат заможни (изведнъж)

 13. 13 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Tова добре, ама ако трябва лично министъра да следи и проверява всеки един съдия надолу по веригата май системата е направо за боклука.
  Чакаме цялостната реформа - ако трябва и с конституционни промени.

 14. 14 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Смело напред г-н Иванов, когато сициплинарно се разкарат поне 20% от сегашния ъстав останалата тиня в блатото може и да се по-стресне!

 15. 15 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Гневно

  Желявска, Янева...!?!
  Кога?

  Happy face says, adios !
 16. 16 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Панйот Велкова" - що е то ?
  Иначе посоката е тази, само трябва да се засилите повече.

 17. 17 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Когато видя Станишев осъден и вкаран в затвора ще повярвам, че съдебната система работи...

 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Тази Ченалова я хванаха заради случая с френската фирма и френския посланик. Но това със сигурност не е единствен случай. Отдалеч се вижда, че това е отработена схема с години. Колко ли собственици на фирми са изгорели по същия начин? Жалко, че те са нямали по един френски посланик да ги защити публично. Докато не се приложат уволнение и огромни глоби за подобни съдии, няма да помръднем и метър.
  Ченалова обаче не е сама. Тя очевидно е работила за интересите на някой друг, който е искал "леко" да си присвои една работеща и успешна фирма. И най-вероятно съдийката, синдикът и заинтересованото лице са работили в екип и са делили печалбите после.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6727 Неутрално

  Ха дано поне един магистрат да осъдят, не че само съдия Ченалова е сгазила лука, ама поне един за назидание .

 20. 20 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 588 Неутрално

  В какво се състоят наказанията за магистратите ?
  Мъмрене , забележка , понижение ?
  Тези гадове скапват човешки съдби и бизнеси ...

 21. 21 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Пред очите на цялото общество мафията извърши комплота срещу КТБ и сега - същата тази мафия, която си е на власт- нареди да се откаже правосъдие на акционерите и най-вече на невинно ограбените вложители. Тук нестава въпрос само за Ченалова, а за цялата просмукана от корупция с-ма на мафиотско - мутренско "правораздаване". А какво да правят потърпевшите ? Освен тежки присъди и затвор за виновните е необходимо техните престъпни решения да бъдат анулирани , а потърпевшите достойно морално и материално възмездени. Добре, че все пак има хора, като Христо Иванов, Соня Янкулова и други достойни магистрати, които се опитват да дадат отпор на тоталната морално-нравствена деградация обхванала висшите кадри на правосъдната с-ма и цялата държава.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#21] от "lcj30372597":

  Нещо сте се объркали! Вложителите си получиха парите - както гарантираните, така и не гарантираните. Грабежът беше разпределен върху данъкоплатците.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 431 Неутрално

  А "трите грации" от СГС - кога?!!

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Пак ще кажа, че е време фронта да се разшири и задълбочи.
  Това че любимия похват на Ченалова е забавяне за необходимото време, за да може кой каквото си е наумил да го свърши е факт.
  Но като казвам разшири, май е време и на други съдии да им се обърне внимание, защото ако беше само Чемалова, нямаше да имаме въобще проблем в област правосъдие.
  А трябва да се задълбочи казвам, защото съдия Ченалова не е работила на пустинен остров, а в един съд, където има голям колектив от съдии и няколко началника и не може някой да ме убеди, че тези безобразия са оставали невидими за всички останали. А ако началниците имат такъв капацитет, че не забелязват такива "дребни" според тях нарушения, трябва да има производство и срещу тях, нали така?

 27. 27 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 641 Неутрално

  То беше ясно... Нередностите са очевадещи... Да видим как ще приключи всичко...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 28. 28 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Разбиването на желязната хватка, с която бе задушено българското съдопроизводство е неотложно дело. Колкото повече от тези индивиди, които срамят институцията, превръщайки я в пазар бъдат незабаво изхвърлени от системата, толкова по-бързо ще се възвърне вярата на гражданите в изгубената справедливост.

 29. 29 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#16] от "ТМаринов":

  Как какво, фамилията е в Родителен падеж, просто автора на статията не е преживял все още реформата

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  То май в СГС читав съдия няма.Кога ще подпукат и ръководството.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK