Затяга се режимът за детските надбавки за двойките без брак

Ивайло Калфин представи пакет промени в социалното подпомагане, които ведомството подготви.

© Анелия Николова

Ивайло Калфин представи пакет промени в социалното подпомагане, които ведомството подготви.Затяга се режимът за достъп до детски надбавки за родителите, които нямат сключен брак. От догодина при определянето на достъпа до тях ще се взима предвид и доходът на бащата, а не само на майката, както в обичайния случай досега. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин при представянето на пакета промени в социалното подпомагане, които ведомството подготвя. 


Предстои обществено обсъждане на измененията в законодателството, които, ако бъдат приети, ще започнат да се прилагат от следващата бюджетна година. 


Министерството предлага достъпът до помощи за деца да е обвързан с размера на минималната работна заплата за страната на член от семейството. Сега прагът е 350 лв. и не е променян от 2009 г. Междувременно минималната заплата вече го надхвърли и от 1 януари вече е 360 лв. , от 1 юли ще стане 380 лв., а от 1 януари 2016 г. - 420 лв.  
Условието съжителството да се отчита е двамата родители да имат съвместна регистрация, както е в Семейния кодекс, поясни Калфин. 


Затяга се режимът и за майките студентки 


С предлаганите изменения ще бъде затегнат и достъп до помощи на майките студентки. Причината е, че жените се записват формално за по един семестър във висше училище и така злоупотребяват с права. Данните сочат, че броят на студентките намалява, средната възраст за раждане на първо дете нараства, а в същото време броят на майките - студентки стремглаво се увеличава, коментира директорът във ведомството Елена Кременлиева. Според официалните данни за 5 години броят на помощите, отпуснати на това основание нараства пет пъти - от 1583 през 2009 г. на 7555 през 2014 г.


Ако предложенията бъдат приети, парите - 2880 лв.,  ще се дават на две части при потвърждаване, че майката продължава да следва. 


Децата-майки ще получават бонуси, ако ходят на училище


Непълнолетните майки ще получават годишен бонус, ако ходят на училище и показват успехи. Това е новото предложение на министерството в отговор на критиките срещу идеята да се спират детските надбавки на родителите, чиито непълнолетни деца на свой ред имат деца. 


Идеята е бабата и дядото да бъдат лишени от детски, а същата сума да се получава от детето - майка веднъж годишно, за да може да разполага с нея за себе си и за своето дете. 


По данни на ведомството случаите на непълнолетни майки са около 5000. Под 16 години са 1351 от тях. 


Предвижда се те да получават детски надбавки за своите деца в натура, а освен това да имат достъп и до специален пакет социални услуги, здравни и образователни консултации. 


Първото, второто и третото дете - равнопоставени 


Сумите за детските надбавки няма да са различни за първото, второто и третото дете, защото това е дискриминация, смята екипът на Калфин. Вицепремиерът не се ангажира с конкретни суми за едно, две, три или четири деца в семейството, като уточни, че това е въпрос на разчети за бюджета за догодина. В същото време заяви, че не се отказва от думите си, че тридетният модел трябва да се насърчава и ще настоява за увеличаване на финансирането.  Сега такива семейства получават общо 120 лв. на месец. - 35 лв. за първото, 50 лв. за второто и 35 лв. за третото дете.  


Екипът на Калфин предлага родителите да връщат неправомерно получени помощи, например ако се откажат от детето си. Министърът призна, че събирането им ще е трудно, но подчерта, че недобросъвестните трябва да знаят, че тези пари не им се полагат. Предвиждат се рестрикции и срещу родителите - насилници и безотговорните. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK