БСП пак пробва да спре претенциите за храмовете - паметници на културата

БСП пак пробва да спре претенциите за храмовете - паметници на културата

© Красимир ЮскеселиевДепутати от БСП отново внесоха поправка в Закона за вероизповеданията, с която се стопират претенциите на религиозните общности за възстановяване на собственост на имоти - музеи, техните филиали и отдели, галерии, камерни зали, археологически недвижими културни ценности и други паметници на културата - публична държавна и общинска собственост.


Целта на предлаганите промени е създаване на "условия за опазване, закрила и развитие на културното наследство в интерес на обществото, както и осигуряване на равен достъп на гражданите до него", посочват в мотивите си вносителите на поправката Димитър Дъбов, Васил Антонов, Манол Генов и Димитър Димитров.


Същата промяна БСП внесе в края на 2013 г. след продължителни протести в Карлово заради решението на Пловдивския окръжен съд да признае Главното мюфтийство за собственик на Куршум джамия, както и в Стара Загора и Кюстендил. Това доведе до обтягане на отношенията и напрежение между бившите коалиционни партньори БСП и ДПС.
Поправката беше отхвърлена след бурни дебати във водещата комисия по вероизповеданията, но заради оставката на кабинета "Орешарски" не се стигна до гласуването й в пленарна зала. В редиците на левицата се появиха коментари, че истинската причина за поправката са претенциите на мюфтийството за вакъфските имоти, което ядоса хората на Лютви Местан.


Сега промяната в закона идва отново на фона на протести покрай произнасянето на Върховния административен съд по делото за джамията в Карлово.


Ако промените бъдат приети, трябва да спрат периодичните претенции към Боянската църква, православни храмове в Арбанаси, Куршум джамия в Карлово. Текстът би засегнал и сградата на Националния археологически музей, която някога е била джамия, но сега към нея няма претенции от вероизповеданията.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Най-после и другарете да предложат нещо полезно...

 2. 2 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално
 3. 3 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Весело

  До коментар [#1] от "palav_nik":

  апсолутно!
  нещо повече - ако се насочат там, където са по-силни (краеведчество, ъъъ "студени досиета" с историческа стойност, "катарзиси",...) може и да вдигнат малко резултат...

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5136 Неутрално

  За това ги подкрепям, добре че не са на власт с партньорите си от ДПС, та да заемат такава позиция за паметниците, не зависимо от претенциите на Лютфи Местан.

 5. 5 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Това е отговорът на БКП/БСП на ''предателството'', което ДПС извърши спрямо Орехарски.

 6. 6 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ало, другарите, ама не само музей и паметници на културата. Време е да се произнесете и за 6 млн. декара на църквата и 4 млн. декара на мюфтииство (и двете точат лиги)....Това е 1/10 от държавата ни...

 7. 7 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тия па, кой ли ги брои за живи.

 8. 8 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Защо винаги се сещат за нещо полезно или донякъде смислено САМО в опозиция... Големи са .... (епитет по избор - няма да сбъкате).

  www.soundcloud.com/x2805
 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1284 Весело

  "Ако промените бъдат приети, трябва да спрат периодичните претенции към Боянската църква, православни храмове в Арбанаси, Куршум джамия в Карлово. Текстът би засегнал и сградата на Националния археологически музей, която някога е била джамия, но сега към нея няма претенции от вероизповеданията."

  Колко е народополезно като се скарат двете крила на БКП/ДС!

 10. 10 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 425 Весело

  И аз не давам. Нито на едните, нито на другите. Ако има трети - и на тях не давам. Не съм съгласна също така да им се дава от партийните субсидии и държавния бюджет (все пак са отделени от държавата в данъчно отношение). Ами да се държат мъжки! До колкото, в тия среди, това е възможно. Като искат, да се оправят, ама не с моите данъци. Подкрепям законопроекта.

 11. 11 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  те пък ако вземат да им ги върнат на "ислямското вероизповедание" имотите на вакъфска основа, ще се убедя, че вакъф давност няма, както и че е възможно шариатът да повлияе на светската държава чрез паралелна правна структура.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 12. 12 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 755 Неутрално

  абе да ги съборят. особено оная джамия в Кюстендил, или по-скоро остатъците от нея, какъв паметник на културата е това?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 13. 13 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#12:"zo"]какъв паметник на културата е това[/quote]

  зле стопанисван?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 14. 14 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 682 Гневно

  До коментар [#11] от "abdelhaqq":

  В османското право вакъфът е дотогава, докато има правоприемник /наследник/, който се грижи за него. По този начин са се уреждали въпросите с наследяването на имот в Османската империя, където имота се наследявал от държавата, а не се предава по наследство. Проблемът с вакъфските имоти е бил законово уреден още от началото на века, ако се не лъжа, но сега братята мюсюлмани се правят на луди и пробват - може и да се закваси.

 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1211 Неутрално
 16. 16 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Сега да видим дали ГЕРБ са се разбрали с ДПС и как ще гласуват

 17. 17 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 426 Неутрално

  От името на религиозната група, последователи на бога Дионисий , предявявам искания за собственост над всички сгради - построени върху древни тракийски и римски храмове или такива - използвали строителен материал от древни тракийски и римски храмове. Предявявам претенции също и върху всички лозя, винарски изби, шарапани и месности, където е бил почитан Дионисий, всички пътища и водоеми, където са ходили неговите последователи.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 18. 18 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "Лелка":
  браво, много на място: като БСП трябва да е отделно от ДС, така и държавата трябва да е отделна от религията.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 19. 19 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Тия трябва винаги да са в опозиция.
  Само тогава явно може да им дойде някоя смислена идея.

 20. 20 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#14] от "ikar_01":

  да, и аз мисля, че е така с вакъфа в ханафитския фикх в османската империя, въпросът е, че съм чел за казуси, при които вакъфът се смята за "постоянен", т.е. трае докато трае собствеността, което пък позволява и на нашеските мюфтета да си представят искането да се възцарят по падишахски върху остатъците от зле стопаниствани джамии и останалите имоти.

  чудех се обаче наистина как са били уредени правоприемните отношения в началото на века, когато става този преход, да каже някой специалист по османската империя. аз не съм такъв, а по почина на имам ханбал, смятам, че когато на човек нещо не му е в пряката сфера на знание, е по-добре да каже "не знам". няма начин това да не е било адресирано по някакъв начин.

  а това заиграване с вакъфа сега на нашенските "братийа мюслюмани", дето викаше на времето недим генджев, е колкото нахално като претенция, толкова и показателно - да видим какъв прецедент ще създаде, ако въобще. защото, ако някой въобще им се "върже", не просто ще се е поддал на тарикатлъка, ами и ще сблъска директно шариата със светското право.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 21. 21 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Така или иначе храмовете принадлежат на духовната власт,а не на държавата.

  Tony
 22. 22 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#21] от "Free person":

  зависи обаче какви са условията за тяхното придобиване. защото е едно БПЦ като юридическо лице да има права върху църквата, придобита или наследена според механизмите на действащото право в държавата, друго е мюфтетата да имат претенции към непринадлежаща им в момента собственост не въз основа на действащото в момента право в държавата, а въз основа на историческия шариат според определен мазхаб, т.е. мюсюлманска правна школа във вече несъщестуващата османска империя. защото ако второто е вярно, тогава персите биха имали право към джамии в багдад, например...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 23. 23 Профил на Банчо
  Банчо
  Рейтинг: 217 Гневно

  Всяко предложение независимо от коя политическа сила идва, в което има смисъл, трябва да бъде подкрепено.

  Религията е част от историята, и мястото и е там.

  Не подкрепям никакво връщане на имоти на което и да било вероизповедание, най-малкото защото те не могат да се грижат за национални паметници. Държавата макар и с нисък бюджет поне има ресурсите интелектуални, научни, технически да реставрира и поддържа паметниците.
  Сега е момента да видим колко е силно турското кафе на ББ и ЛМ, и здрава коалицията Бостан?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK