Изводите на МВР за "Червеи" са по-притеснителни от предварително изнесените данни, обяви премиерът (обновена)

Изводите на МВР за "Червеи" са по-притеснителни от предварително изнесените данни, обяви премиерът (обновена)

© Георги КожухаровИзводите от докладите на МВР по разработката "Червеи" са далеч по-притеснителни от предварително изнесените данни в публичното пространство, това мнение е изразил премиерът Бойко Борисов след среща с главния прокурор Сотир Цацаров и с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков във връзка с получените доклади по операцията. Съобщението е на правителствената информационна служба, която не дава повече подробности от разговорите между тримата, заради класифицираната информация, която се съдържа в документа.


Министър Вучков е информирал премиера за констатирани редица нарушения на Закона за специалните разузнавателни средства, посочени в доклад на Бюрото за контрол над СРС, във връзка с разпоредена проверка в дирекция "Сигурност" на МВР по операция "Червеи". Борисов пък изразил удовлетвореността си от работата на вътрешния министър.


Според Би Ти Ви пред журналисти Борисов е казал, че има данни за подслушвания без основание в продължение на 300 дни. Той е прогнозирал и арести по случая.
Пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров пък заяви, че разработката "Червеите" е тема на прокуратурата, далеч преди тя да стане такава на членове на парламента или министри и да получи медийното огласяване. "Разследването започна, когато сме констатирали нарушения на закона", посочи цитиран от "Фокус".


Цацаров каза, че за момента повече подробности по темата няма да огласява: "Прокуратурата работи усилено по тази тема и когато разполагаме с резултати, те ще бъдат представени", каза още главният прокурор.


За разработката "Червеи", в рамките на която са подслушвани активисти от протестите срещу кабинета "Орешарски", съобщи миналата седмица председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента Атанас Атанасов. Според него в продължение на 300 дни са били подслушвани хора от протестите, като в операциите са участвали МВР, ДАНС и ДАТО (Държавна агенция за технически операции).


Вътрешният министър Веселин Вучков пое ангажимент информацията да бъде проверена, а обществото да бъде запознато с резултата. Той допълни, че в дирекция "Сигурност" са започнали дисциплинарни проверки с предложения за дисциплинарни наказания. Изпратен е сигнал и до Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС).


В интервю за "Панорама" в петък вътрешният министър каза, че проверките в дирекция "Сигурност" са констатирали притеснителни факти, свързани с използването на Специални разузнавателни средства и информацията от тях. Според Вукчов има следи за влизане в информационните фондове на МВР, съхраняващи събрана със СРС информация. "Не изключвам да са подслушвани протестиращи, но не мога и да потвърдя. В дирекция "Сигурност" има условия за заобикаляне на закона за СРС", каза тогава Вучков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK