Съдия Ивайло Родопски назначил временен синдик, посочен от фирмата ищец на фалита на "Нюз 7" /допълнена/

Съдия Ивайло Родопски назначил временен синдик, посочен от фирмата ищец на фалита на "Нюз 7" /допълнена/

© Анелия НиколоваВ Търговското отделение на Софийския градски съд са вършени нарушения по една и съща схема: На един и същи съдия се падат по няколко дела на един и същи ищец и ответник, съдията  назначава един и същи временен синдик, и то посочен от фирмата ищец, синдикът изземва упавлението на фирмата ответник, а съдията си затваря очите за нередовността на документите, въз основа на които синдикът предлага мерките, и ги узаконява.


Това става ясно от проверката на Министерството на правосъдието на синдика Панайот Велков, в резултат на която министър Христо Иванов внесе днес във Висшия съдебен съвет второ предложение за дисциплинарно наказание на втори съдия от Търговското отделение на СГС - Ивайло Родопски.


Нарушенията са аналогични на тези извършвани от съдия Румяна Ченалова по делото за несъстоятелността на фирмата "Белведере дистрибуция".
Велков беше изключен от списъкап на синдиците след като МП откри над 25 негови нарушения по дела за несъстоятелност, в които той е бил назначен за временен синдик. Част от нарушенията се отнасят за негови действия  по делото, заведено по искане  на "Ноу фрейм медия България" за откриване на производство по несъстоятелност на  "Нюз7″ ( бившата "Балкан българска телевизия"). Съдия по делото е Ивайло Родопски. Пак на съдия Родопски се паднало и още едно дело, заведено също по молба на "Ноу фрейм медия България" - срещу "ТВ Седем".


Интересно е, че  делата имат последователни номера, което поставя въпроса как и двете са били разпределени на съдия Родопски, припомни сайтът "Съдебни репортажи".


Синдикът завзел "Нюз 7" преди изобщо дружеството да бъде обявено в несъстоятелност


Синдикът е поискал от съдията запечатване на фирмата на длъжника , сключил договор с "Делта гард" /същата фирма "протича" и по делото на "Белведере" при съдия Ченалова/ за охрана на същите помещения, които вече са охранявани от фирмата по делото "ТВ седем", сложил анекс към договора за неустоийка, след което фаворизираната охранителна фирма предявила иск към ББТ за 750 хил. лв.


Всичко това е извършено въпреки че правомощията на временен синдик се простират само до надзор върху имуществото на фирмата длъжник.


Но това не е всичко - по-горният Софийски апелативен съд не само отменя наложената от Родопски предварителна обезпечителна мярка /назначаването на временен синдик/ като незаконосъобразна, но и открива още куп нарушения на съдията от СГС. И първото е, че молбата на "Ноу фрейм медия България"е била нередовна и в нея се съдържат твърдения за договорни отношения с фирмата ответник, за които не са представени доказателства.
И въпреки това съдия Родопски е уважил молбата за налагане на предварителни обезпечителни мерки и е назначил временен синдик.


Отгоре на всичко се оказало, че съдията е


назначил за синдик човека, който кредиторът-ищец му  посочил
.
"Недопустимо е съдът да назначава персонално посочено от молителя лице за временен синдик, тъй като това нарушава принципа за равнопоставеност на страните в процеса, създава предпоставки за  съмнения за пристрастност на това лице поради връзка с молителя и застрашава интересите както на ответника, така и на останалите евентуални кредитори", посочва съдията от Софийския апелативен съд Людмила Цолова допълнителните основания да отмени акта на съдия Родопски.


Подобно на Ченалова, на която през юли 2014 се паднаха по "случайно разпределение" три от четирите дела по търговски спорове между Делян Пеевски и Цветан Василев, така и на Родопски са се паднали три от делата, свързани с конфликта Пеевски - Василев.


Съдия Родопски е уличаван по-рано в схема за имотни измами и въпреки това командирован в СГС


Ивайло Родопски е командирован в Търговското отделение на СГС от Районния съд в Костинброд. Командироването се извършва от председателя на по-горния съд - в случая от председателя на Софийския градски съд.


През 2008 г. няколко сигнала на наследници на имоти в Костинброд до Инспектората предизвикаха проверка на всички искания в района за издаване на изпълнителен лист въз основа на записи на заповед. Проверката разкри, че преобладавщият брой записи на заповед са фалшиви, че са подавани от един и същи адвокат и че по всички се е произнасял председателят на съда в Костинброд Родопски.  Тогава главният инспектор Ана Караиванова обяви, че "председателят на Районния съд в Костинброд Ивайло Родопски е участвал в схема за имотни измами".


Инспекторатът установи и други нарушения, сред които на случайното разпределение на делата, и предложи на Висшия съдебен съвет да отстрани Родопски от поста. След като дисциплинарното дело се проточи 8 месеца,  кадровият орган понижи само в в ранг Родопски - той имаше ранг на апелативен съдия и бе понижен в ранг окръжен за три години, но междувременно наказанието му беше предсрочно заличено.


По-късно  ръководството на Софийския градски съд го командирова при себе си и му възложи да решава  търговски спорове за милиони левове.


Случаят със съдията Родопски повдига въпроса


по какво председателят на СГС избира съдиите, които да командирова в ключовия съд


и защо и как на командирован съдия се падат три от делата по конфликтите "Пеевски - Цветан Василев". Известно е, че командированите съдии са по правило зависими от председателя на съда, тъй като той може да ги откомандирова когато реши - в Закона за съдебната власт въпросът не е стриктно уреден. Неслучайно тези дни - докато тече проверката на Висшия съдебен съвет в СГС, именно командированите съдии  най-самоотвержено бранят ръководството на съда.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 319 Неутрално

  айде да да видим сега какво ще прави мафията във ВСС

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Любопитно

  Значи СГС се е специализирал в кражба на фирми?Янева, оставката! Дела с поредни номера на един съдия?

 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Ще стане прелюбопитно, когато/ако излезе наяве, кой съдия е разрешил подслушването "Червеи". Също ще е интересно да видим документа, с който е направено искането, коя служба, какви мотиви и мотивите на въпросния съдия...

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 4. 4 Профил на adze
  adze
  Рейтинг: 479 Неутрално

  А да видиме сега дали гарван гарвану око ще извади ?

 5. 5 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Време е за съчетание шут и решетки на трите грации!

 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  [quote#2:"hodounski"]Янева, оставката![/quote]
  Заедно със семейния приятел.

  [quote#2:"hodounski"] Дела с поредни номера на един съдия? [/quote]
  Random, казано образно...

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ОСТАВКИИИИ !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 8 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Вместо в затво-а понижен в ранг окръжен съдия !!!А сега разбери къде свършва мафията и откъде започва съда.

 9. 9 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма ли някоя европейска програма за строеж на затвори? Да кандидатстваме, че да си построим един голям, нов затвор. Че да има къде да лежат подобни модели като тоя съдия.

 10. 10 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 500 Разстроено

  колко типично за нашата държава - престъпниците ги повишават, а свестните или ги уволняват или ги карат да емигрират

 11. 11 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#9] от "carpypd": Май ще започнат и частни затвори да се строят. Добър бизнес.

 12. 12 Профил на zdrr
  zdrr
  Рейтинг: 217 Неутрално

  за такъв затвор, да видят и останалите, като се съсипва бизнес без нужда какво следва

  zdrr
 13. 13 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1491 Гневно

  Т.е.някои си имат частен съд с нечестен съдия.
  "На един и същи съдия се падат по няколко дела на един и същи ищец и ответник, съдията назначава един и същи временен синдик, и то посочен от фирмата ищец, синдикът изземва упавлението на фирмата ответник, а съдията си затваря очите за нередовността на документите, въз основа на които синдикът предлага мерките, и ги узаконява. "
  Трепане му е макята май.

 14. 14 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 696 Неутрално
 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Май се прокрадва лъч светлина...

 16. 16 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1358 Гневно

  Тръгнах да пиша нещо и спрях... После почнах друго да пиша и пак спрях.
  Деа и боклуците му с боклуци, превърнаха страната ни в безподобна кочина!
  ЗАТВОР!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 17. 17 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Ивайло Родопски е командирован в Търговското отделение на СГС от Районния съд в Костинброд. Командироването се извършва от председателя на по-горния съд - в случая от председателя на Софийския градски съд."
  Да напомним, кой е председател на СГС - чудесен специалист с няколко месеца реален стаж, но семейната приятелка на Цецо. Ама тя командировала в СГС хора на "Кой" - не няма нищо общо между ДПС и неговата партия.

 18. 18 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 696 Гневно

  [quote#0:"Статията"]Командироването се извършва от председателя на по-горния съд - в случая от председателя на Софийския градски съд.[/quote]

  КОЙ, кой е председател на Софийския градски съд, а? Сещате ли се?

  @)----,--'--
 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Отстрелът на синдици и техни назначители да се смята за дребно, ама много дребно хулиганство

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 20. 20 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Има една приказка. Живяла си доволно и щастливо дървеницата в леглото на човека, смучела кръв редовно. Един ден видяла гладния комар. Разказала му за удобното си жилище и той също поискал да си смукне малко. Съгласила се дървеницата, но го предупредила да не прекалява, че човекът щял да се събуди.
  Дошла нощта,пристигнал комарът и вкусил кръвчицата. Усладила му се и той се самозабравил. Смукал, смукал. Изведнъж човекът се събудил, разфучал се. Вдигнал дюшека и намерил дървеницата. Комарът си плюл на петите и избягал. А дървеницата загубила всичко.

  Настъпват лоши времена за корумпираните съдии. Докато си тършуваха на тихо, всичко вървеше. Обаче някои ги хвана алчността. Посегнаха и на чуждестранни фирми. Намеси се посланикът и всичко лъсна на бял свят. Сега всички по веригата започнаха да се оправдават и да обвиняват останалите. ВСС също са до ушите в кал, но като най-висш съдебен орган бият с камшиците по-ниските в йерархията, за да не заплющи същият камшик по техния гръб.

  Пожелавам на Христо Иванов много здраве, търпение и кураж в битката му срещу прогнилата съдебна система. Ще бъде тежко и трудно. Човекът се доказва като честен и справедлив, дано успее в делото си.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 21. 21 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Какви дисциплинарни наказания?!?!?! Нпараво да му се отнеме правото да е съдия, та даже и някаква присъда. Как може съдия да е корумпиран и да искаме да живеем в правова държава. Един престъпник с пари в България все ще намери да подкупи някой по веригата (слдователи, прокурори, съдии и т.н.)

 22. 22 Профил на today
  today
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Крайно време е престъпленията на съдиите да се наказват с максимална строгост, не може съдиите да са корумпирани и да си правят каквото си искат, и да очакваме да се случи нещо нормално в държавата!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 23. 23 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2498 Весело

  До коментар [#19] от "Николай Теллалов":
  [quote#19:"Николай Теллалов"]. . .да се смята за дребно, ама много дребно хулиганство [/quote]
  Ситно хулиганство

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 24. 24 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Проблемът е,че станаха твърде много гнили ябълки,които бих нарекла мафията на съдебната система и тази мафия държи в ръцете си куп политици,така че пирамидата е обърната/съдебната мафия държи и определя политиката,а не обратното.Няколко бели лястовици трудно ще се преборят и със съдебната система,и с прокуратурата,и с МВР,и с МО,и с МОСВ,и с енергийните институции,то каквото и да посочиш,все е гнило!

  Tony
 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [#23] съгласен съм с поправката, колега.
  (сега пък да не рече някой СИТНИЧЪК, че съвсем до АНАРХИЯ го докарваме :-):-):-) )

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 26. 26 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  На този трябва да му отнемат правото да практикува, да не говорим че трябва да лежи в затвора за престъпления по служба.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK