Цветлин Йовчев: Разработка "Червеи" търсеше къртици в МВР. Не са слушани протестиращи

Цветлин Йовчев: Разработка "Червеи" търсеше къртици в МВР. Не са слушани протестиращи

© Надежда Чипева, КапиталБившият министър на вътрешните работи в кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев отрече твърденията, че са били подслушвани протестиращите срещу управлението му миналата година и ги нарече "гнусна постановка" и "манипулация".


По думите му сегашният вътрешен министър е знаел, че не са верни твърденията на Атанас Атанасов, че протестиращи са били подслушвани незаконно в продължение на 300 дни. "Вучков е бил с ясното съзнание, че не е имало подслушване на протестиращи", заяви Йовчев и попита кой ще има доверие в министъра вбъдеще. Според Йовчев министър-председателят Борисов е бил подведен "изключително тежко".


"Можете ли да контролирате една купчина вестници, която седи до вас на масата? Можете да следите дали някой от екипа ви не ги ползва неправомерно", заяви Йовчев, като обясни, че в случая става дума за разработка, засягаща нерегламентиран достъп до системата.
Бившият министър обясни, че в разработката, която е на отдел "Вътрешна сигурност", са търсени "къртици" в МВР – хора, които са изнасяли информация от ведомството навън. Той отказа да коментира кой и към кого е изнасял информация с мотива, че се води разследване.


"Категорично няма подслушване. Става въпрос за хора, които са се облагодетелствали, които осигуряват нерегламентиран достъп до системата на хора, които нямат право на такъв", заяви Йовчев, като не каза дали този достъп е осигуряван на хора от криминалния контингент.


По думите му се правят внушения в посока, която е лишена от смисъл. "Десет дена лъгаха хората, че са подслушвани", каза бившият министър, според когото се разиграва "гнусна постановка". "Ще стане ясно за какво става въпрос, но няма никаква информация, която може да касае разработки, СРС-та и оперативни данни", каза още той.


Блогърът Иво Божков, който бе сред активните протестиращи миналата година, цитира доклад на Цветлин Йовчев пред Консултативния съвет за национална сигурност, в който се описват типове протестиращи – мотивирани и спонтанни, и коментира, че такива заключения не се правят, без да е събирана информация.


На това твърдение Йовчев отговори, че докладът му е бил на база публикувана в медиите информация и направен анализ на тази информация. По думите му 90% от данните в разузнаването са въз основа на явни източници.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK