Пенсионните фондове искат да плащат пенсиите за тежък труд

Сред темите на обсъждането днес е било предложението на Министерството на финасите хората от тежки професии да имат право на избор - дали работодателят да внася парите им за ранна пенсия в НОИ или в частен фонд.

© МТСП

Сред темите на обсъждането днес е било предложението на Министерството на финасите хората от тежки професии да имат право на избор - дали работодателят да внася парите им за ранна пенсия в НОИ или в частен фонд.Пенсионните фондове са готови да плащат пенсиите на хората, полагали тежък труд от т. нар. първа и втора категория, обяви членът на Асоциацията на пенсионните дружества Даниела Петкова след заседание на работната група по пенсионната реформа към Министерството на икономиката. 


Тя очаква първите пенсионери, осигурени само в частен професионален фонд, да се появят след около пет години, т. е. 20 години след създаването на тези фондове. 


Проблемът е за хората, чиито работодатели не са внасяли редовно вноски и имат малки суми по партидите. Тъй като ще получават намалена пенсия от частния фонд, вариант за тях може да е отлагане на пенсионирането, допълни Петкова. По думите й в професионалните фондове, за разлика от универсалните, има много по-малко хора с пропуски в осигуряването и обикновено става дума за работници от конкретни предприятия. Тя даде пример за обратното - жени, които вече имат натрупани по партидите си по 35 хил. лв. и мъже с по 39 хил. лв.  
Петкова прогнозира, че пенсиите на висококатегорийните работници ще нарастват с годините, защото парите им ще продължават да носят доходност и след пенсионирането. 


На срещата Министерството на финансите е предложило осигурените в професионалните фондове да могат да прехвърлят парите си към НОИ и обратно по желание, каквото е предложението и за работещите в трета категория труд, осигурени в универсалните фондове, съобщи вицепремиерът и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Личното му мнение е, че идеята не е добра, защото става дума за основна, а не допълваща пенсия, каквато дават универсалните фондове.


Самите фондове пък предлагат възможност за избор, но само към момента преди пенсионирането, така че всеки да може да направи сметка дали ще получава повече от НОИ или от частния фонд. 


Днес е решено осигуряваните само в НОИ - тоест преди 2000 г., да получават пенсия само от там. За осигуряваните и в НОИ, и в професионален фонд - които са мнозинството от случаите, предстои решението все още да се обсъжда. 


Увеличаването на възрастта за пенсиониране днес не е коментирано. 


През 2011 г. държавата иззе от професионалните пенсионни фондове над 100 млн. лв. с аргумента, че по личните сметки няма достатъчно средства. Тогава се реши НОИ да продължи да плаща ранните пенсии до края на 2014 г., когато срокът за пореден път беше отложен с една година. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Още ли ги има тези комунистически категории?

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7072 Неутрално

  През 2011 взеха 100 млн.,сега колко ли има още за вземане?

 3. 3 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 377 Неутрално

  "Днес е решено осигуряваните само в НОИ - тоест преди 2000 г., да получават пенсия само от там." - Не го разбрах? Има предложение осигуряваните само в НОИ да получават пенсия и от другаде ли?

 4. 4 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Днес е решено слънцето да изгрява само от изток, за останалите планети предстои решението все още да се обсъжда...

 5. 5 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#3] от "dan1": В това е проблема. ДА! Искат и на тях от професионалните фондове... Така го извъртат синдикалистите..., като твърдят, че за тях нямало пари!

 6. 6 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 418 Любопитно

  "Проблемът е за хората, чиито работодатели не са внасяли редовно вноски и имат малки суми по партидите"

  Някой да ми обясни защо няма правни последствия за тези работодатели?

 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Абе, да не си пенсионер дет се вика...

 8. 8 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#1] от "dissident":
  [quote#1:"dissident"]Още ли ги има тези комунистически категории?
  [/quote]

  Може и да е учудващо за някои , но има още хиляди трудови дейности освен пърденето на стола в офиса !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 9. 9 Профил на op
  op
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "dissident":

  Когато им внасят пари в фондовете не са комунистически,а когато ще им се плаща пенсия стават такива как става този номер?

 10. 10 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#8] от "navy":

  Така е, на Запад всички пърдят по столове и затова няма категории.

 11. 11 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#5] от "parishilton":

  Ами няма проблем-нали партидите в тези фондове са индивидуални - може за всеки да се плаща от тях. Е за някой пенсията ще е НУЛА = събраната сума по индивидуална партида (изчислена по акюерски разчети + доходност)

 12. 12 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  НЕ ТРЯБВА ДА ИМА КАТЕГОРИИ! За целта има заплати! И заплатите са според труда!

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  "Проблемът е за хората, чиито работодатели не са внасяли редовно вноски и имат малки суми по партидите"

  "вариант за тях може да е отлагане на пенсионирането, допълни Петкова"

  Как може и през ум да мине на някой, че едни хора, от добро предприятие, което е внасяло и човека има средства, ще си получава пенсията, а друг, понеже работодателя му е калпав, няма да получава и ще трябва да почака.
  И преди няколко години, когато се случи т.н. национализиране, от лошия Дянков, излизаше, че хората работили тежък и вреден труд, миньори например, трябва да получават по 150 лв пенсия и тогава пред кого протестираха хората, не пред фондовете, а пред министерския съвет.
  Не може и е недопустимо хората които нормално си работят, някой да ги прави на маймуни - внася, не внася, малко внася и т.н.
  Наскоро на Ковачки му разсрочиха милиони задължения към НОИ,НАП и НЗОК за години напред. Според мен за такива по същество престъпления с голям и тежък социален ефект трябва да има много тежки наказания за управителните органи на тези дружества, при това с максимално бързо действие, а не да се трупат задължения с години.

 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 940 Любопитно

  Сега искат, защото в близките десет години няма да ги плащат! А преди няколко години трябваше държавата да "национализира" пасивите и да поема изплащането на пенсии. Така е, никой не рИве, когато държавата поема ПАСИВИ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 213 Гневно

  До коментар [#11] от "dan1": Точно така, ама синдикатите искат уравниловка, т.е. и за тези за които няма внасяни вноски и за тях да има вискои пенсии. Кой ще поеме сметката, ами НОИ, с нашите данъци и осигуровки! Ето това е лицемерие и чист комунизъм!

 16. 16 Профил на FES
  FES
  Рейтинг: 257 Неутрално

  мислят само да крадат спестяванията

 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#12] от "dissident":


  [quote#12:"dissident"]НЕ ТРЯБВА ДА ИМА КАТЕГОРИИ! За целта има заплати! И заплатите са според труда! [/quote]
  Не бъркайте условията на труд с начина на изчисляване на трудовото възнаграждение.

 18. 18 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#12] от "dissident":


  [quote#12:"dissident"]НЕ ТРЯБВА ДА ИМА КАТЕГОРИИ! За целта има заплати! И заплатите са според труда! [/quote]
  И как точно ще се пенсионират военни, пожарникари, миньори, пилоти?
  Как ти се струва счетоводител на 63 години да работи и миньор на същите години да работи?

  И как ще се намерят хора да работят въпросните професии, ако няма нещо, което да ги привлича към тях.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много добре! Нека внесат още подобрения, с които да докажат, че черната яма НОИ няма никакви предимства и й е нужда много сериозна ревизия и реформи, за да стане поне малко конкурентна.

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Каква 2020 г бе ППФ-та? Нали щяхте да плащате от 2012 г, нямахте пари и ББ и Дянков ви спасиха. Хвърлихте в бюджета дребни парички и си измихте ръцете, като сега нагло грачите, че ви ограбили. Обещахте от 2015 г да плащате, сега пак кръшкате и искате отлагане до 2020 г!!!
  След като за 13 години 12% вноска не е събрала пари, как 5% вноска ще събере за 20 години???

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  [quote#13:"tsvetko_51"]И преди няколко години, когато се случи т.н. национализиране, от лошия Дянков, излизаше, че хората работили тежък и вреден труд, миньори например, трябва да получават по 150 лв пенсия и тогава пред кого протестираха хората, не пред фондовете, а пред министерския съвет. [/quote]
  Точно обратното е пич! В края на 2011 г ППФ изреваха, че от кризата им паднали парите по борсите и не могат да плащат пенсии. Дянков и ББ ги спасиха, като фондовете прехвърлиха останалите стотинки по партидите и държавата пое пенсиите да 2015 г. Фондовете обещаха да се оправят! Днес отново реват и искат отлагане да 2020 г!
  Пише ти човек работил само 1-ва и 2-ра категория, днес пенсионер от НОИ с 840 лв, а от фонда щях да получавам 66 лв? Аз съм от тез които 2011 г държавата им "ограби" вноските!!! Разбираш ли?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 22. 22 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#16] от "fes":
  Какви спестявания бе фесче? Не разбираш ли че в ППФ пари няма и искат държавата пак да ги спаси и да поеме пенсиите на хората чийто вноски ППФ са изпапали?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 23. 23 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  едно е да искат,друго е да могат.

 24. 24 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Добре,
  да започнат да плащат да видим докога ще могат. Има закон, да видим колко могат да плащат, масово от 50-150 лв. пенсия за миньори и останалите работещи първа категория.
  Нека плащат поне една година и тогава да се правят реформи. Само че, дори Бойко не смее, а и не случайно Тренчев си подаде оставката точно преди март, защото най- много синдикални организации има в този сектор. И за справка законът, поне в сегашния вид казва, че тези хора докато не навършат пенсионна възраст за трета категория нямат право на 1 лв. от НОИ.

 25. 25 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#24] от "stoiank":
  + от мен. Така е, нека да започнат да плащат от 2015 г както обещаха 2011 г!!! Тази госпожа от Доверие да излезе и да каже- един осигурен с 12% вноска в нашия ППФ от 1.01.2015 има право на ХХХ лв пенсия!!! Да каже цифрата, ама не казва, защото тогава ще лъсне грабежа ЧПФ.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 26. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Да не стане така, че миньорите на Ковачки с нанайси пенсия

 27. 27 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Който работи опасен или тежък труд, нека да се пенсионира когато иска, НО, пенсията му да я изплаща фонда в който той има натрупани лични средства удържани от него или работодателя му.
  Това НОИ (демек АЗ) да плаща пенсия без насреща да има адекватни постъпления на 100% покриващи ранната му пенсия, си е откровен грабеж от масовата 3-категория.

 28. 28 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "има много по-малко хора с пропуски в осигуряването и обикновено става дума за работници от конкретни предприятия"

  Защо не посочите имената на конкретните предприятия, които не внасят осигуровките на своите работници?

  Нека позная кой е техен собственик: да не е Христо Ковачки, на който държавата периодично разсрочва дългове и който иска да приватизира БДЖ Товарни превози? Това не беше ли същият, чиито хора бяха заснети да купуват гласове и който сега с "неговите" пет депутата изглежда е нужен на някои от властимащите?

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 29. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#26] от "shileto":


  [quote#26:"shileto"]Да не стане така, че миньорите на Ковачки с нанайси пенсия [/quote]
  Позна.

 30. 30 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#27] от "acarid":
  + от мен. Точно това е принципа на ППФ, това е заложено от 2000 г. Но ППФ изпапаха парите и не могат да плащат, затова искат пак отлагане/ сега с 6 г/, за да могат още да живеят охолно, а 2020 г пак държавата ще поеме пенсиите!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#6] от "jorosrabskia":


  [quote#6:"jorosrabskia"]"Проблемът е за хората, чиито работодатели не са внасяли редовно вноски и имат малки суми по партидите"

  Някой да ми обясни защо няма правни последствия за тези работодатели?[/quote]Имай предвид,че в доста случаи работодателя е и собственик и на пенсионния фонд.Прикрито,де...

 32. 32 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#12] от "dissident":
  Заплатите според труда, ама така излиза че чалгаджииките и ритнитопковците са с най тежък труд

 33. 33 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#27] от "acarid":

  Не само за тях, за полицаи и военни по същия начин. Докато навършат пенсионна възраст за трета категория плащането да става от бюджета на съответното министерство, а не от НОИ. Тогава да видим, в самото министерство ще смятат ли, че секретарката е първа категория или ще почнат да пеят друга песен. Защото сега всеки вади пожарникарят който всеки ден рискува живота си или военния който като му кажат заминаваш на мисия и трябва да тръгне, а покрай тях хиляди скатавки ползват техните привилегии.

 34. 34 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  Благинка е това комунизма. Настървени сте да се спазват традициите.
  Как това, как онова. Много просто, вижте как е по света. Ако в някоя капиталистическа държава има категории за труд, обявете я комунистическа.
  Бербатов може да се "пенсионира" и сега, и то не защото е някаква категориия, а защото е спечелил пари.
  Военните не се пенсионират защото са някаква "категория" а защото работят по фиксиран за пенсия договор.
  Сега остава да назовете висшистите чантаджии и ще сте верни деца на Тато.

 35. 35 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Весело

  Преди години, най-много тежеше на интелигенцията това, че някакви си прости работници получаваха над 600лв, когато един висшист получаваше 120лв. Обяснението на аномалията бе много просто: ДИКТАТУРА НА ПРОЛЕТАРИАТА.
  Сега, виждам, че има хора които усърдно се борят да продължава да има диктатура на пролетариата.
  Моем да копам, моем и да не копам, но сам ПЪРВА категория човек.
  Боже, Боже, защо си наказал този народ?

 36. 36 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#35] от "dissident":
  Толкова бяхте и висшисти и псевдо интелигенти (самочувствие без покритие) , затова имаше лаф не ни трябват диверсанти имаме си икономисти

 37. 37 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#35] от "dissident":
  Пич, пожелавам ти да работиш само 2-3 месеца това, което работих последните 24 г!!! И тогава да коментираш категорийния труд. Има много синекури в системата, но болшинството е бач!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 38. 38 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#36] от "shileto":

  Сигурно е така, затова повечето висшисти сега са на Запад и работят.
  Останали сте само хора първа категория в България. Затова е и този вой.
  Не можахте да построите комунизма с труд първа категория, дори и с помощта на хилядите герои на труда. Не вярвам да успеете и с капитализма.

 39. 39 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#26] от "shileto":


  [quote#26:"shileto"]Да не стане така, че миньорите на Ковачки с нанайси пенсия [/quote]
  100%.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Грешно заглавие! Вярното е "Пенсионните фондове искат да налапат и пенсиите за тежък труд"

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 42. 42 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2016 Весело

  До коментар [#38] от "dissident":"Сигурно е така, затова повечето висшисти сега са на Запад и работят. "

  Познавам такива "висшисти", може би и ти си като тях? Работиш, сигурно, по специалността си, в някоя кухня, да миеш чинии. Или си се издигнал до белач на картофи?! Явно си много "вещ" , по въпросите за категоризацията на труда, за да даваш ценни идеи. Стой си "там", където си, и не се меси в разговорите на големите, дечко!

 43. 43 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#18] от "Росен (путлер капут)":

  А кой ще плати сметката за ранното пенсиониране на въпросните господа?

 44. 44 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#43] от "acarid":
  Не се безпокой за това кой ще плати, първа и втора категория има втора осигуровка. Грозно е безделниците да гледат в чуждото канче без да знаят

 45. 45 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#44] от "shileto":
  Брех че осведомен!
  МВР, МВР, ДАНС не плащат първа осигуровка, камо ли втора!
  За сметка на това бъркат най-дълбоко от общото канче!

 46. 46 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#43] от "acarid":

  Помисли върху това, което съм написал.

  Особено докато ти гори апартаментчето.
  Или след като си ограбен.

  Идея нямаш колко нужни се оказват изведнъж пожарникари, полицаи...все хора за чието съществуване знаеш, но до този момент са били нещо някъде си, което теб не те засяга.

  Мисълта ми е, че няма да има кой да работи там, ако няма някакви предимства.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#40] от "chichka":


  [quote#40:"chichka"]Ясно е, че в този форум хората разбиращи от ППФ, категориен труд, ранно пенсиониране са малцинство![/quote]
  Това не е достатъчно условие. Аз например не съм от тази категория (ще работя докато съм жив) , но отлично разбирам нуждата от категории, както и ранно пенсиониране за въпросните хора.
  По други въпроси с теб не сме никога на едно мнение, но тук очевидно сме.
  Точно в такива статии се разбира кой е трол и кой не е.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#46] от "Росен (путлер капут)":

  В тази държава е пълно с превилегировъни сусловия. Те обикновенно са най-кресливи. Ти помисли за медиците в спешна помощ, дали те не са ти най-необходими, дали те на са ежедневно стресирани и унижавани? Дали и те не дават дежурства? Да те ще се пенсионират на по 65г. за разлика от лелята която раздава табелите в КАТ или счетоводителката в МО.
  Аман от превилегировани като тях!

 49. 49 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#48] от "acarid":
  Много си далеч от реалноста в своите представи.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 50. 50 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#48] от "acarid":


  [quote#48:"acarid"] лелята която раздава табелите в КАТ или счетоводителката в МО[/quote]
  Те са или ще бъдат извадени от категоризираните.
  [quote#48:"acarid"]медиците в спешна помощ, дали те не са ти най-необходими, дали те на са ежедневно стресирани и унижавани[/quote]
  Те са първите, които трябва да получат адекватно заплащане, но друго не е нужно. Става въпрос, че не им трябва категория.
  За миньора и полицая вече казах.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK