Плевнелиев призова политиците да оставят армията на спокойствие и да й осигурят средства

Плевнелиев призова политиците да оставят армията на спокойствие и да й осигурят средства

© Анелия НиколоваПолитиците да оставят армията на спокойствие и да не спекулират със страховете на хората, а правителството да намери начин да актуализира бюджета за отбрана, за да осигури повече средства за нуждите на Министерството на отбраната, призова днес президентът Росен Плевнелиев. Той присъства на представянето на анализа на резултатите от подготовката на Въоръжените сили, войсковия ред и дисциплината през 2014 година.


Президентът посочи, че е недопустимо разходите за отбрана в България да намаляват, а рисковете да се увеличават. Той допълни, че сигурността струва пари, но свободата и мирът са безценни.


"Инвестициите в отбранителни способности означават и повече работни места. Инвестициите в отбрана гарантират и много възвращаемост. Моят апел е да се намери резерв от правителството и в рамките на текущата година да се изпълни поетият ангажимент за ненамаляване на парите за отбрана", каза Росен Плевнелиев.
Той припомни, че на срещата на НАТО в Уелс е взето решение парите за отбрана в страните членки да нарастват плавно и да достигнат 2% от Брутния вътрешен продукт (БВП). "Това решение е политически обвързващо. Отговорност на ръководството на държавата е да гарантира неговото изпълнение", допълни Росен Плевнелиев.

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 1166 гласа

  1. Да, заради ангажимента към НАТО (19.30%)
  2. Да, международната ситуация го налага (41.85%)
  3. Да, заради включването на военните покрай бедствията (4.37%)
  4. Не, има достатъчно вътрешни резерви (6.52%)
  5. Не, разходите трябва да се свиват (12.01%)
  6. Не виждам смисъл (15.95%)

Върховният главнокомандващ на армията увери, че България няма намерение да напада никого, а мобилизация няма, не е обсъждана, като законът не позволява тя да се извърши тайно. Плевнелиев поясни, че преговорите за изграждане на координационен център на НАТО в София са започнали още по времето на кабинета "Орешарски", който е имал подкрепата и на "Атака", които сега най-силно си играят със страховете на хората.


На който му се привиждат ракетни комплекси - да се извини
Всички учения, който ще се проведат през тази година, са планирани отдавна. Нормално е участващите в тях страни да дойдат със своите танкове и самолети, каза още Плевнелиев. Той помоли ръководството на Министерството на отбраната да е по-активно в комуникацията с хората, като посочва ясната база, на която стъпват всичките му действия.


"Нека тези, на които им се привиждат ракетни комплекси, бази, мобилизация, с цел обявяване на война, използване на полигона в Шабла за атака на изток, да бъдат честни пред българския народ и да кажат на база на какви документи, решения и факти лъжат и манипулират българското общество по този безцеремонен начин. Да имат достойнството да се извинят!", призова президентът.


КСНС ще бъде свикан, когато правителството е готово
Върховният главнокомандващ посочи, че заплахите за сигурността на България идват от юг и от изток, а България може да им противостои ефективно, като е интегрирана и съвместима с партньорите в НАТО и в Европейския съюз.


В отговор на въпрос Плевнелиев каза, че още на 6 януари е обявил, че ще свика Консултативния съвет за национална сигурност, който да обсъди темата на отбраната и сигурността.


"Той се подготвя отдавна, не е защото някой го иска, а защото армията има нужда от постигането на нов политически консенсус по новите документи за планиране в армията и целите пред нея. Този КСНС не се случва заради медийното отиграване на една или друга ситуация", уточни президентът. Той допълни, че събирането ще стане факт, когато правителството има готовност.


Военният министър Николай Ненчев пък обяви, че въпреки цялата агресия срещу министерството от определени политически сили той е готов да разговаря с техни представители по всеки въпрос.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK