Синдикалисти: Може да се стигне и до стачка в национални музеи и галерии

И Националната библиотека е заплашена от съкращения

© Иван Григоров

И Националната библиотека е заплашена от съкращенияОриенталският отдел на Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий", чийто щат бил от 4,5 бройки, сега ще остане с 4. Четиримата специалисти отговарят за османския архив - един от най-богатите в света с документи на османотурски, арабски и персийски, с около 1 милион листа или към 500 000 архивни единици. Центърът за подводна археология, който освен да проучва културните богатства под вода, трябва и да подготвя кадри, ще остане от трима с двама специалисти, единият е директорът, който е и водолаз. Тези факти изнесоха на пресконференция днес представителите на синдикатите в националните музеи и галерии.


Синдикалистите от тези културни институции протестират срещу наложените от министерството на културата съкращения и намаляването на парите за опазване на културното наследство с близо половин милион лева на фона на увеличения с почти 6 млн лв. бюджет на ведомството. Обещание за реформа в музейното дело фигурираше в управленската програма на правителството. Според авторитети в тази област недостигът на специалисти в музеите е пословичен, а реформата трябва да включва въвеждане на обучение по музеология.


Музейни работници казаха днес, че ще искат среща с министъра на културата Вежди Рашидов, когато се върне от Испания. Министърът уговаря изложба на български икони в Толедо. Според сайта на ведомството му той е потърсил и съдействие от Испания, "за да могат нейните световноизвестни експерти да се произнесат за прочутите скални рисунки на пещерата Магурата преди вписването на кандидатурата й в представителния списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО".


Синдикалистите от КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за преразглеждане на политиката към културното наследство и нова методика за финасиране на музеите и галериите. Ако исканията им не бъдат изпълнени, те са готови и на стачка, се казва в позицията им.       

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK