Парламентът върна правото на президента да назначава главния секретар на МВР

Парламентът върна правото на президента да назначава главния секретар на МВР

© Анелия НиколоваГлавният секретар на МВР отново ще се назначава с указ на президента, както беше до 2014 година, решиха депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за МВР. С промяна на нормативната уредба от предишния парламент човекът за длъжността се избираше от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи. Така беше назначен сегашният главен секретар Светлозар Лазаров, като мандатът му беше пет години.


Депутатите решиха още за главен секретар и за заместник главен секретар да се назначават хора, които имат повече от 10 години трудов стаж в системата на МВР, от които пет на ръководна длъжност. Предстои да се уточнява дали Лазаров отговаря на това условие.


В няколко свои изяви пред медиите вътрешният министър Веселин Вучков не скри, че не харесва Лазаров, но ще спази закона и ще работи с него. Министърът е и на мнение, че прехвърлянето на правомощията за назначенията на президента ще има балансираща роля.
Вучков неведнъж обяви, че след промените в Закона за МВР,, той ще предложи на Министерския съвет кандидат за поста на главния секретар. Според вътрешния министър на този пост трябва да бъдат хора, които имат сериозна кариера в МВР, стаж и управление на екипи във вътрешното министерство.


Миналия петък Вучков коментира, че в заварения Закон за МВР, променен в спешен порядък от предишния парламент, "има текстове, които гърмят като бомби". Друга важна промяна, поискана от новото ръководство на министерството, е връщането на службата за борба с организираната престъпност в МВР, където беше, преди да се прехвърли към ДАНС.


С промените в Закона за МВР кариерното развитие на служителите ще стават с конкурс. Работата на депутатите по приемането на текстове от закона продължава. Парламентът удължи работата си до 19 часа, след като първоначално депутатите смятаха да работят до 16 часа.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Така е. У нас законите не са за хората, те за за Човека.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 2. 2 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Ехе колко далеч беше времето през 2001 когато Боко Тиквата беше назначен за главен секретар на МВР от квотата на ДПС в правителството на Сакса-Доган. Така започна кариерата на бившата мутра.

 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Списъка на ДПС се чете все още за 10 минути.
  Докато не им трябва поне 2 часа да изброят всички изметени, нищо не сте свършили. Всички назначени по времето на Троегъза Ламя 2.0 трябва да се разкарат. Това , което е останало от времето на версия 1.0- също.
  Два пъти в една и съща мотика не се спъвайте...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Интересно кой ще бъде изборът за главен секретар сега.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Не си ли спомняме как се променяха закони, за да станат "по мярка" на ДП или за да се бетонира Лазаров.
  Но все още има хора, които имат нахалството да твърдят, че управлението на БСП,ДПС и Атака и правителтсвото на Орешарски, все пак имали били някакви качества.

 6. 6 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#3] от "qwertqwert":

  И интересно как ще бъдат разкарани след акто шеф на Боцката е Доганя ? Ще разкарат Бесепарите и толкоз. ДПС рулез навсякъде...

 7. 7 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 524 Неутрално
 8. 8 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 746 Неутрално

  що си мисля, че нещо липсва. например - освобождаването на главсек да е след пълен отчет и... знам ли, независим одит за работата му, от което да произтича нивото на пенсия, разните му там додавания при прекратен договор, други, ... и обратно!
  все едно освобождаваш СЕО бе, деба!

 9. 9 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Чувам, че Президентът вече е подписал указа за смяната на Лазаров, защото последният не отговаря на изискванията на новия закон.
  Нищо лично.
  Както навремето промениха в "спешен порядък" закона, за да назначат Пеевски за шеф на ДАНС. При това му приравниха депутатстването два мандата през присъствен ден за 8 години юридически стаж!!! Това значи, че и Волен Сидеров може да се кандидатира я за главен прокурор, я за председател на ВКС или конституционен съдия...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#4:"dogwoman"]

  Интересно кой ще бъде изборът за главен секретар сега. [/quote]

  "Вучков не скри, че не харесва Лазаров, но ще спази закона и ще работи с него"

  Очевидно Вучков ще сложи под него някого, когото харесва.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 987 Неутрално

  шеф на Боцката е Доганя ?
  --------------------
  Да кажеш на донорите си, че една (ди)версия вАжи до едно време.
  Накрая и последните глупаци, дето са се вързали, разбират за какво иде рече
  Така че аре да си напрегнат малко вакуума между ушите, чунки излезе нещо смислено.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на merch0
  merch0
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Подрепям, но само не разбрах, защо промените за отмяна на благинките на администрацията на МРВ ще са само за новоназначените кадри.

 13. 13 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Браво на Парламента! Това е една добра новина!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 14. 14 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 518 Неутрално

  "допълнително изискване е кандидатът да е бил на старша ръководна длъжност достатъчно време. "
  В законопроекта беше така (не знам как е гласувано):
  "да притежават не по-малко от 10 годишен стаж..., от които поне половината на ръководна длъжност" т.е. ако има 20 то поне 10 да е бил шеф. Е по-голяма глупост не можаха ли да измислят? Т.е. повечето време трябва да е работил шеф.

  А шеф на сигурността в банката на Цветелина ще се брои ли сега за ръководна длъжност...?

 15. 15 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#9] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  Те (гербавите) по този начин изхвърлиха Чобанов от КФН, за да сложат Мавродиев, и сега целият небанков финансов сектор му яде ... бере ядове.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 16. 16 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  До коментар [#10] от "Жупел":
  „Очевидно Вучков ще сложи под него някого, когото харесва.”


  Разбира се! Това е право на всеки министър!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  За отбелязване е колко последователно и методично са действали мафиотите от БСП/ДПС.
  С цел да спечелят изборите манипулират в последния ден (в който би трябвало да се пази мълчание) изборните намерения на хората. После заграбват властта (тук подчинявайки се на инструкциите от Москва, БСП прави огромната грешка да се коалира с най-ретроградната ужпартия ДПС)) и веднага се заемат с разчистване на позициите си. Отменят функциите на президента, които биха им пречили да реализират целия си план. После се опитват да наложат Пеевски за шеф на ДАНС......и тук се сблъскват с нещо непредвидено. На обикновените хора им кипва и излизат на протест. За да отстранят протестантите се провежда операция "Червеи", организира се жалкия контрапротест и се.....огражда парламента.
  Забележете! Всички действия на онова правителство са насочени не за решаване на проблемите на обикновените хора, а за запазване и използване най-рационално на властта за постигане на политически (а и икономически цели).

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5751 Неутрално

  В края си миналия кабинет управляващите ни натресоха главния секретар Лазаров за години наред, и сега се прави на ни лук ял ни лук мирисал.

 19. 19 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#16:"Rim"]Разбира се! Това е право на всеки министър![/quote]

  Дори и да не е законно, ще променим закона, за да защитим това право на всики министър, нали така? И продължаваме напред.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  До коментар [#19] от "Жупел":
  Ами от вас се учат!
  Хайде стига плака! Този и без това се оака жестоко.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Да си беше подал оставката и да си отиде като аслан.
  А сега ще си отиде наритан и пос*ан...

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 22. 22 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Нормално е за силовите структури всички да маршируват в крак и е недопустимо при команда "надясно", ти да се обръщаш наляво...към овчев!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  До коментар [#19] от "Жупел":
  „Дори и да не е законно, ще променим закона, за да защитим това право на всики министър, нали така? И продължаваме напред...”


  Точно така.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Даже много го държаха тоя Лазаров. Да вземат да го махат по-бързо...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  [quote#23:"Жупел"] Просто им се кефя как Реф. панелката как веднъж пристанали на Б.Б. бързо бързо свалиха маската на големи демократи и защитници на върховенстовото на закона [/quote]
  Виж какво моето момче!
  Не ми се прави на "света вода ненапита". На всички е ясно що за птица си. Всички са ти чели творенията.
  Колкото до плачът ти за "върховенството на закона". В продължение на 25 години (след началото на ужпрехода) БСП не е слязло от управлението. През това време в парламента се гласуваха стотици удобни само на така и НЕПРОМЕНИЛАТА се БКП/БСП, но съвсем ненужни на обикновените хора. За да се разчисти цялата тази джунгла от закончета, които пречат на родината ни наистина да напредне сигурно ще се гласуват нови и наистина необходими на обикновените хора закони. Крайно време е да се прекъсне практиката да се законотворчествува в името на една личност или на някаква си клика, или по поръчка от "Позитано" 20, или направо от Москва (така както правехте вие).
  В тази връзка да плачеш за "върховенството" на един нарочно направен несправедлив закон или за такъв създаден по поръчка, но работещ срещу интересите на България си е живо предателство към родината.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Прочетох току-що стенограмата от днес, с доста подробности за Червеи, и ми се изправи косата. Не мога да си представя по-огромен скандал от това, наистина. Съдийско-полицейски произвол!
  Явно не само законът за МВР трябва да се промени из основи.

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на kotuo
  kotuo
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Подготвя се мястото за ББ с вице ЦЦ.
  Да очакваме скоро и лансиране на тезата, колко е прекрасна Президентската Република. Хич няма да се изненадам!

 29. 29 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Гневно

  До коментар [#26] от "Храбър":
  Сеч!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 30. 30 Профил на Kiril Dimov
  Kiril Dimov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Лазаров да си ходи, ако изобщо има моралът да го направи сам..да се яви на конкурс и ако е достатъчно кадърен да го спечели

 31. 31 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  [quote#3:"qwertqwert"] Всички назначени по времето на Троегъза Ламя 2.0 трябва да се разкарат. [/quote]
  Да-да-да!!!

  Още една празна, поставена от ДПС глава се търкулна!

 32. 32 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  [quote#23:"Жупел"]Пък конкретно за този, като махнат едно тъпо ченге, и сложат друго тъпо ченге, на мен по-хубаво няма да ми стане. [/quote]
  Че кой те пита теб какво ти е? Всеки закон, "пипнат" от червената ДС клика през 2013 и 2014 трябва да се промени и то веднага! И всеки "избран" или назначен от ДПС (БСП, Атака) трябва да бъде не просто отстранен, а изрязан с голяма част от месото на кокала, който сте лапнали ...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 33. 33 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Интересно ми е с гласуването на кои партии се е случило това?

  Да не би всички да са били ЗА! и БеСиПе-то биля???

 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Весело

  [quote#27:"dogwoman"]Явно не само законът за МВР трябва да се промени из основи.[/quote]
  Стой, не мой!
  Че иначе "върховенството на закона" ще скършим!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#34] от "Храбър":

  Ако правилно съм разбрала прочетеното, за никакво върховенство на нищо и дума не може да става. Някакви хора са барникали в целия масив на МВР, точили ли са, претакали ли са, копирали ли са, редактирали ли са - никой немож ти каза.

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Абе вие член първи алинея трета от прехвалената конституция чели ли сте?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 37. 37 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Нека така си остане вече. А разкарването на Лазаров си е бонус, да. При това, голям. Този човек си е жива напаст. Нямам предвид от къде е издигнат, а личните му качества. За следващия Плевнелиев дано да е достатъчно придирчив в избора на тези кандидати, които ще му предложат и да не счита подписа за формалност. Иначе може и да не се промени съществено положението.

 38. 38 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#23] от "Жупел":

  "Пък конкретно за този, като махнат едно тъпо ченге, и сложат друго тъпо ченге, на мен по-хубаво няма да ми стане."

  Я сега ни свЕтни кое е тъпото ченге, което вече са сложили...че вие отворковците от Позасрано имате повече информация.
  А иначе знаеме от какво ще ти стане по–хубаво...

 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3351 Весело

  Еййй, ама е зле образУванието в китната ни Мамковина, наистина!

  Това се учи още в първи клас, бе!

  Колкото и да размествате местата на събираемите - резИлтатът си остава същият!

  Докато "банката кадри" и назначаващите са тези, на които се наслаждаваме - колкото и да ги местите все тая!

  П.П. Не се смей, ти си го избра!

 40. 40 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Вучков кога МВР ще пусне служители и пеша сред населението, така много повече нарушения се забелязват отколкото от автомобила.Ето за това поспорете.

 41. 41 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Браво!

  it comes from inside, just listen ...
 42. 42 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 409 Весело

  Айде, Светльо оттече в канала!

 43. 43 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#21:"kas."]Да си беше подал оставката и да си отиде като аслан.
  А сега ще си отиде наритан и пос*ан...[/quote]

  Не му берете грижата тъста му ще го направи Генерален Секретар на охранителната си фирма и пак ще смука държавни и общински пари.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 44. 44 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално
 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  Lafka

  КОЙ източи КТБ?
  КОЙ е Октоподът, бе?

  КОЙ или КОЯ е ТЯ
  МОЧАвата ПАРТИЯ?

  МАЧКАЙ СКЪПИ ПРЕЗИДЕНТЕ,
  ВРАЖИТЕ им резиденти!

  С УКАЗ скоро укажи
  КРАЙ на вносни клевети
  и хибридни мероприятия.

  ЛУСТРАЦИЯ!

  "Главният секретар на МВР отново ще се назначава
  с указ на президента, както беше до 2014 година,

  решиха депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за МВР. С промяна на нормативната уредба от предишния парламент човекът за длъжността се избираше от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи."

 46. 46 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1870 Весело

  Колебая се между гнома Атанас Атанасов и червея Асен Генов - кой от двамата по-пасва на президентските вкусове за гл. секретар.

 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  уточнение

  ппБКПпп избори 2013

  В Предизборния ден за Национален размисъл:
  ялова Костинбродска истерия на TV Бареков без цензура, Прокуратур, Драгалевци и т.н.

  Точно в деня за Национални парламентарни избори...

  Годишни Проверки "отчети" от Топлофикационни фирми
  в многоапартаментни жилищни сгради (много) етажни собствености.

  До коментар [#17] от "Храбър":

  За отбелязване е колко последователно и методично са действали мафиотите от БСП/ДПС.

  С цел да спечелят изборите манипулират в последния ден (в който би трябвало да се пази мълчание) изборните намерения на хората.

  После заграбват властта (тук подчинявайки се на инструкциите от Москва, БСП прави огромната грешка да се коалира с най-ретроградната ужпартия ДПС)) и веднага се заемат с разчистване на позициите си. Отменят функциите на президента, които биха им пречили да реализират целия си план. После се опитват да наложат Пеевски за шеф на ДАНС......и тук се сблъскват с нещо непредвидено. На обикновените хора им кипва и излизат на протест. За да отстранят протестантите се провежда операция "Червеи", организира се жалкия контрапротест и се.....огражда парламента.

  Забележете! Всички действия на онова правителство са насочени не за решаване на проблемите на обикновените хора, а за запазване и използване най-рационално на властта за постигане на политически (а и икономически цели).

 48. 48 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  Много точен коментар

  ОТЧЕТНОСТТА се губи
  при освобождаване от ДЛЪЖНОСТ
  ... CEO

  До коментар [#8] от "zidane":

  що си мисля, че нещо липсва. например - освобождаването на главсек да е след пълен отчет

  и... знам ли, независим одит за работата му,

  от което да произтича нивото на пенсия, разните му там додавания при прекратен договор, други, ... и обратно!
  все едно освобождаваш СЕО бе

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK