Едно наум: Древен архитект ни е оставил цяла книга как се строят крепости

Божидар Димитров

© Юлия Лазарова

Божидар ДимитровВ рубриката "Едно наум" "Дневник" публикува прессъобщения, откъси от материали, изказвания и други, които трябва да се четат с едно наум. Публикуваме без редакторска намеса прессъобщението на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров по повод протестите на служители на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) срещу обявените съкращения в институцията.


Когато се говори за НИНКН спора в обществото, в държавната администрация и в професионалните среди може да бъде само един: "Бардак" ли е НИНКН или само "нипекейска мафия". За мен няма съмнение, че е и едното и другото, докато министър Рашидов смята, че е само първото. По това се различаваме с министъра.


За какво става дума? За един институт, действително бил с 3000 души щатен състав в една друга епоха, когато сам изпълняваше държавните задачи от А до Я в областта на културно-историческото наследство. Днес е с 60 щатни места от които 7 незаети и очевидно не може да прави това. Правят го други – държавата, общините, музеите, частни лица. По статута си като всеки институт НИНКН трябва да прави научни изследвания. Не прави защото пак по статут групата архитекти, работещи в него от десетилетия нямат право да правят проекти. В резултат е настъпила пълна деквалификация. И е много смешно да слушаш по БНР арх.Тодор Кръстев да говори, че Института бил експертното начало в системата на опазването на паметниците на културата. Те са всичко друго, но не и експерти. Хора, които не познават нито паметниците, нито международните конвенции в тази област, нито световната практика. На научни конференции аз съм бил потресен от невежеството им. На научна конференция на Министерство на културата за реставрация един доцент от "групата" на арх. Кандулкова заяви, че нямаме нито едно документално свидетелство за това как са изглеждали старите ни крепости. За бога, имаше стотици гравюри, фотоснимки дори на стари крепости, преди да бъдат разрушени. Да не говорим за един древен архитект Витрувий, който ни е оставил цяла книга за това как да се строят крепости. Непознаването на международните документи личи и от интервюто на Яна Топалова пред ОФ НЮЗ. Цитирайки Венецианската харта, в подкрепа на мнението на НИНКН, че не бива да се реставрира тя казва че там пише: "Реставрацията трябва да приключи, там където започва хипотезата". Но не знае следващото изречение във въпросната Венецианска харта. А то е:"Ако естетически или технологични причини налагат пълно възстановяване, то да се означи старото от новото строителство". Означава се обикновено с една оловна лента. Базирани именно на този текст в Турция възстановяват 29 км крепостна стена в Истанбул, десетки църкви, крепости, манастири и храмове по курортите на Егейския бряг. В Солун възстановиха до последния зъбер Солунската крепост, а в Атина Партенона. В Рим възстановява Колизеума и т.н. и т.н.
За такова вопиющо невежество по основополагащи документи в НИМ уволнявам. В НИНКН не уволняват, а дават интервюта, за да демонстрират невежеството си, обявилите се за експерти. Такива са и "експертите" от т.н. външен приятелски кръг, като арх.Тодор Кръстев. За целия си доста дълъг вече живот тази странна личност има само една творческа реализация – една суха чешма край с.Ястребино.


Но с какво се занимава тогава НИНКН. Само с едно нещо – даването на становища до Министерство на културата на проекти на държавата, общини и частни лица за ремонт или реставрация на сгради, обявени за паметници на културата. Тук е необходимо да споменем, че одобрение на проекта се подписва или от министъра или от ресорния зам. министър. но естествено без положително мнение от НИНКН съответните министри и зам.министри не биха подписали одобрителен документ, особено ако не са специалисти, а само политически лица. А политически лица те бяха до онзи ден, когато за ресорен зам.министър бе избран за първи път специалист /доц. Археолог Бони Петрунова/, който и без "експертното" мнение на НИНКН може да взема решение по тези въпроси.


И така единствената работа на невежите неграмотници от НИНКН е да дават "мнение", от което зависи дали да тръгнат проекти /държавни, общински, частни/ за десетки милиони. Осъзнали на каква ключова позиция са "експертите" на НИНКН много бързо са се осъзнали, че това е "ресурс". Проектите, по които по закон трябва да се произнесат за 3 месеца, отлежават по 3-4 години, че и по 5-6. Оправдание "нямаме хора". А на чакащите се внушава, че нещата бързо могат да се оправят ако проекта се направи от архитект от "приятелския кръг" или някой от тях бъде писан за консултант. Или както разправят някои директно им се плати определена сума под масата. Определението "нипекейска мафия" не съм го измислил аз, то очевидно датира от времето, когато института се наричаше НИПК.


И накрая за Пернишката крепост, възстановена със стъклопласти. Положителното мнение за това престъпление дойде от НИНКН с подписа на арх. Кандулкова и арх.Топалова. били подложени на натиск. Благодаря, че признава, че аз съм бил консултант, но съм отказал тлъстия хонорар, когато съм разбрал с какво ще възстановяват. И те можеха като мен да откажат, но не го направиха. И тук въпроса е не "защо", а "срещу колко" взеха участие в това престъпление. Тогава ги предупредих: "Перник ще бъде надгробния камък на НИНКН". Не ми повярваха. А нещата вървят натам. Този раков тумор в системата за опазването на културно-историческото наследство трябва да бъде отрязан.


Проф.Божидар Димитров

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  И така единствената работа на невежите неграмотници от НИНКН е да дават "мнение", от което зависи дали да тръгнат проекти /държавни, общински, частни/ за десетки милиони. Осъзнали на каква ключова позиция са "експертите" на НИНКН много бързо са се осъзнали, че това е "ресурс". Проектите, по които по закон трябва да се произнесат за 3 месеца, отлежават по 3-4 години, че и по 5-6. Оправдание "нямаме хора". А на чакащите се внушава, че нещата бързо могат да се оправят ако проекта се направи от архитект от "приятелския кръг" или някой от тях бъде писан за консултант. Или както разправят някои директно им се плати определена сума под масата. Определението "нипекейска мафия" не съм го измислил аз, то очевидно датира от времето, когато института се наричаше НИПК.

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Гневно

  Този чалгаджия да върви да продава вампири на китайците! Върна се приятелчето му Рашидов на власт и взе да раздава присъди!

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1172 Весело

  Кой каквото ще да си говори, пак става дума за пари...

 4. 4 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 434 Весело
 5. 5 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Весело

  Всичко си е както по комунистическо време.

 6. 6 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Режи Божо !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 7. 7 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 818 Разстроено

  Понякога се чудя кой професор ми е по-неприятен - Вучков или Димитров...

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Хич не ми е любимец БД ама верно ако тези са разписали 4млн-ия "експертен" проект за пластмасовата Кра-Кра трябва да им се търси отговорност.

 9. 9 Профил на Ad Pop
  Ad Pop
  Рейтинг: 221 Неутрално

  човекО има позиция,... ама вие защо така грубо: "Публикуваме без редакторска намеса..."?! Ама много неграмотен м*аа му!

 10. 10 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Никога не съм харесвал Б. Димитров, но в случая съм съгласен с него.

  Бившето НИПК (сега НИНКН) е място, което не трябва да съществува, поне не в този му вид. Навремето, колкото пъти съм се захващал с тях, съм тръгвал към (непостроения тогава) Терминал 2.

  Ако им прочетете становищата, ще ви иде да се срежете вените.

  Изобщо, в сферата на паметниците на културат, при нас е пълно с некадърници и туристи, които само се чудят коя конференция да посетят. А имат връзки и по света, това е странно.

  За "проф." Тодор Кръстев ми се иска да замълча, кавичките, които съм слажил са показателни. Само малък пример - навремето студентите се записваха в катедра "История и теория" на АС към УАСГ, за да може той да ги "уреди" на някоя "студентска специализация". Вярвайте ми, колегите ми се превръщаха в клоуни, за да правят чупки пред него. Щеше да е смешно, ако не беше жалко ... Чудно ми беше, как при толкова пътувания зад граница, лекциите му бяха страшно скучни и несъдържащи елементарни познания и примери. Факт е, че научих в пъти повече неща, просто прочитайки една хубава дебела книга на английски.

 11. 11 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ПС: за Пернишката крепост съм съгласен - голям смях. Цари Мали град - същият театрален декор. А Несебър - там нямам думи.

 12. 12 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 434 Неутрално

  относно нипк / нинкн e абсолютно прав., макар че, ако него питат - дай да си фантaзираме митове и легенди, заради които ще дойдат мильони (туристи) и ще потекат пари като пролетни реки

 13. 13 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 914 Любопитно

  България може да няма " експертното начало в системата на опазването на паметниците на културата ", но за сметка на това, "вампирите" разполагат със сериозно лоби сред т.н. ни културни среди...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 14. 14 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ППС: една известна личност, с когота работих за малко навремето, накара НИПК да напълнят гащите, като съвсем сериозно реши да сезира прокуратурата за това, че в рамките на месец не му дадоха становище. Ставаше въпрос за едно нищожно преустройство на къща в Созопол.

  Галфоните наистина се втрещиха, че в онези тъмни времена (2000г) , някой ще се осмели да скочи срещу тях. Ама човекът скочи ... и си получи становището.

 15. 15 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#8] от "lustmord":
  Що искаш да стане като кичозния чалга комплекс "Цари Мали град" или както там се казва. Да се унищожат останките и ние да обясняваме на децата си разни фантасмагории?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 16. 16 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Всичко казано от Димитров е вярно/от личен опит/, но дълбокото ми мнение е, че такова звено все пак трябва да има. В противен случай местните дерибеи, пардон бизнесмени, ще засе.рат къде каквото има още опазено. Именно от института спряха един нещастник, който имаше проект за 5-етажна сграда-хотел в стария Созопол. Проектът му беше одобрен от местните велможи, предполагам срещу доста мазна комисионна. Трябва някои да възпира алчниците, иначе са ни изяли.

 17. 17 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1219 Весело

  Рядко съм съгласната с персоната Димитров,но тоя соц апандисит НИНКН е хранилка за побеждаваща административна наглост и професионална некадърност.
  Ако изобщо имаха някакво национално отношение към паметниците на културата и материалното наследство,то 6-тоъгълния 5-тоунуйник пред НДК отдавна трябваше да изчезне,МОЧА също.Ама от славните набори от партийните изкуствоведски кръжоци ще ни отърве само естествената им кончина.Което пък е абсолютно неестествено спрямо действителността на 21 век.

 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Я ми обяснете, че не разбрах. Този Витрувий е оставил чертежите на крепостите с акт 16 ли? А за пръв път чувам да се строи сграда по снимка. Архитекти и строителни инжинери ще трябва да се преквалифицират. Да пробват като кучетата им. С гледане да станат касапи.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Божо Димитров е най-добрият ни историк. Когато взема становище, той се обосновава. Тая институция НИНКН сега е НАНКЕН, нанкат и пилеят време и пари. Ще я реорганизират и ще се оправят.

 20. 20 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#19] от "man_un":

  Напълно те подкрепям с конкурс и да са исторически грамотни в отдела архитектура.Трябва навсякъде да се спре с тази шуро-баджанащина ако искаме да градим нещо полезно за страната,не от всяко дърво става свирка.

 21. 21 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До гуша ми дойде от академини спорове кой знае повече и кой е най-голямото светило.

  За порочните практики щях да кажа, че си има съд, ако имаше ....

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 22. 22 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#19] от "man_un":
  Ами не е. Най-добрият гъзолизец- да. Най-добрият полулист-да, шоумен сред историците-да.
  Но историк...отдавна е минал на ниво "селският мъдрец у кръчмата, щото само той е със завършено средно образУвание"

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 23. 23 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Ами прав е Божо. Пернишката крепост е по-нелепа и от Холивудски декор. Поне да бяха използвали винкело вместо стъклопласто, да кажем ,че спазват поне традиции от последните 50 години , ако не 1000 годишните...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 24. 24 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нашите паметници напоследък започват да изглеждат по-фалшиви и от македонските.

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  Божо е във вихара си!

  klimentm
 26. 26 Профил на daffodil_1989
  daffodil_1989
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нямам думи. Възмутена съм от статията и от някои от коментарите. Първо, представяте ли си какво ще се случи, ако няма експертен орган, а решенията свободно се взимат на политическо ниво? Вярно, институтът в момента е подложен на силен натиск и в много случаи взима компрометирани решения, но проблемът е в системата, която се нуждае от цялостна реформа. Познавам много от хората, които работят там, като добри експерти, които наистина са заинтересувани от съдбата на културното ни наследство и хабят нерви и сили срещу смешни заплати. Арх. Кандулкова ми е примерът, а и надеждата, за това как човек в днешно време може да се противопостави и да отстоява принципите си, заради което беше и уволнена, не беше политически удобна. Проф. Кръстев е прекрасен специалист с много обществено полезни проекти като моста на Бургас, днес признат за негов символ, или Античният стадион на Филипопол, станал любимо място за срещи. Подлагам под съмнение всички думи на Божидар Димитров и защото се занимавам в сферата и познавам пълните текстове на споменатите международни харти, чието значение той изопачава.

 27. 27 Профил на zeleto
  zeleto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Малка справка към нещо извън „сухата чешма” на проф. арх. Тодор Кръстев (професор, за разлика на Божидар Димитров): неговият проект за Античния стадион на Филипопол в Пловдив, носител на Специална награда „Сграда на годината” и „Награда на публиката” 2014. Интересна е наградата на публиката, която показва, че хората харесват автентични паметници, а не бутафорни крепости.
  http://antichen-stadion-plovdiv.bg/
  http://www.buildingoftheyear.bg/bg/buildings/view/375/ANTIChEN-STADION-NA-FILIPOPOL---OPAZVANE-REHABILITATzIYa-I-GRADSKO--OBNOVYaVANE-I-IZGRAZhDANE-NA-KULTURNO--INFORMATzIONEN-TzENTAR.html#.VNt-uCxOLZh

 28. 28 Профил на petel
  petel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Професорът" продължава с хитовете. Някои от нещата, които обяснява може и да са по-абстрактни за непрофесионалната публика.
  На абсолютно всеки обаче трябва да му прави впечатление за "пълната реставрацията на Колизеума и Акропола". Изглеждат ли ви до "зъбер" и "керемида" реставрирани?

 29. 29 Профил на zeleto
  zeleto
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "irons": Проф. арх. Тодор Кръстев освен абсолютен професионалист (сами по себе си говорят всичките му проекти, както и мисиите му из целия свят като екперт!), е най-добрия и ерудиран преподавател когото аз или някой от колегите ми сме имали! За да твърдите тези абсолютно неверни твърдения или НЕ го познавате и сте някой платен трол, или сте изключително невеж!! Неговите лекции са изключително интересни и съдържателни! Само един от пишещите глупости тук да имаше възможност да посети поне една негова лекция щеше да замълчи завинаги от срам! Направо не мога да повярвам как върху един истински качествен човек като проф. Кръстев, който винаги е работил за запазване на културното наследство, абсолютно неподкупен (за разлика от Божидар Димитров който обслужва властта и строи тези фалшиви крепости с милиони левове) сега ще изсипят какви ли не долни лъжи и помия! СРАМ! Божидар Димитров и всички които го подкрепят са срам за българската култура!

 30. 30 Профил на edin_architekt
  edin_architekt
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Трудно е да се коментира подобен материал, защото той засяга много сериозни проблеми, свързани с опазването на културното наследство - тема която бива нарочно пренебрегвана, поради разни политически и икономически интереси.
  За да се вземе някакво решение относно опазването и третирането на наследството като цяло е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА оценката на експертен орган - независим и професионален. Дали това е НИНКН (във вида в който съществува днес е отделен въпрос)...намаляването на състава или премахването на това звено обаче, единствено ще задълбочи кризата в опазването на наследството. Нека стане ясно, че НИНКН към днешна дата е единствената институция в държавата ни, която дава становища и взема отношение по въпросите свързани с наследството ни.
  В допълнение искам да отбележа, че подобни агресивни статии, които са далеч от професионалния тон и аргументация НЕ следва да излизат от ръката на Директор на Национален исторически музей - цензът и професионалният му морал, не би следвало да му го позволяват.
  Промените в сферата на опазване на културното наследство са крайно наложителни, но те трябва да бъдат продиктувани на първо място от самото наследство и неговите специфични проблеми, а не от политическата рамка, която в крайна сметка на всеки четири години се променя.

 31. 31 Профил на Constantine Dimitrov
  Constantine Dimitrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  проф. Божидар Димитров казва: "Цитирайки Венецианската харта, в подкрепа на мнението на НИНКН, че не бива да се реставрира тя казва че там пише: "Реставрацията трябва да приключи, там където започва хипотезата". Но не знае следващото изречение във въпросната Венецианска харта. А то е:"Ако естетически или технологични причини налагат пълно възстановяване, то да се означи старото от новото строителство". "

  А сега нека цитираме наистина Венецианската харта, професоре! Прилагам линк:
  http://www.icomos.org/charters/venice_e.pdf

  Посоченият цитат е от член 9, който гласи:
  Процесът на реставрация е силно специализирана операция. Нейната цел е да съхрани и да разкрие естетическата и историческа стойност на паметника и се основава на оригинален материал и автентични документи. Тя трябва да приключи там, където започва хипотезата, въпреки това, когато е необходимо допълнително изграждане, то трябва да се отличава от архитектурната композиция и да носи съвременен белег. Във всеки случай преди и след реставрацията трябва да се направи археологическо и историческо проучване на паметника.

  Предишното изречение професорът е пропуснал да прочете! Това, което се изгражда се базира на документи и на факти.
  Никъде не се говори за пълно възстановяване. Ако тези документи, снимки и чертежи дават информацията за целостта на паметника той може да бъде напълно възстановен. Крепостите не са типови проекти и не може по чертеж на една крепост да бъде възстановена друга.

 32. 32 Профил на savs
  savs
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжаление няма точни данни за крепостите, както не е имало и за Царевец когато е реконструиран перз 80те години за 1300 години България. http://bazileus.eu/statii/275-tronnata-palata-na-tyrnovskia-carski-dvorec.html И цитати от приложената статия, отнасящи се за царския дворец на Трапезица : "В тази публикация е поместена и поредица реконструкции на царския дворец, оформени от арх. Б. Кузупов, в които „авторите правят опит въз основа на архитектурните и археологическите данни от разкопките да дадат представа как е изглеждал дворецът” (ЦТ1, 1973: 148).", "За съжаление тези реконструкции на Двореца не са съпроводени от възстановени планове на неговите сгради, или от по-подробен текст, коментиращ и защитаващ представените решения." Затова те няма да бъдат признати от ИКОМОС и да влязат под егидата на ЮНЕСКО, което е показва каква е ценността на една рекострукция по хипотеза, а тя не може да се сравнява с рекострукция по реални чертежи или точни скици и записи. Резултатът е че виждаме една измислица, която приемаме за истина. Не може новото силно да преобладава над старото и БД лъже смешно и неподобаващо на титалата му, твърдейки че Колизеума и Партенона са възстановени до край. Не са и няма да бъдат възстановени до край и за тях е имало много повече информация за това как са били.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK