Съдия Желявска разпределила дело, по което тя е ищец, без да си направи отвод

Съдия Богдана Желявска (вдясно). До нея е председателят на СГС Владимира Янева. Снимката е от декември 2014 година, когато те бяха изслушани от ВСС.

© Анелия Николова

Съдия Богдана Желявска (вдясно). До нея е председателят на СГС Владимира Янева. Снимката е от декември 2014 година, когато те бяха изслушани от ВСС.Заместник-председателят на Софийския градски съд (СГС) Богдана Желявска, която през последните месеци беше в центъра на скандала със случайното разпределение на делата в най-големия окръжен съд, отново намеси името си в действия, които пораждат съмнения за това как се управлява съда и гражданското отделение, на което тя е и ръководител.


На 23 януари Желявска завежда искова молба в Гражданското отделение на СГС е срещу съдебният репортер на вестник "Сега" и издателя на вестника – акционерното дружество "Сега". Какво се твърди в иска на Желявска не е ясно, но след като е подаден пред СГС, а не пред районния съд, това означава, че претенцията е на стойност над 25 хил. лв, съобщава сайтът на "Капитал".

Видно от сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС), където се качват протоколите от разпределението на делата, веднага след избора на съдия по тях, още същия ден делото е разпределено от зам.-председателя на СГС и ръководител на административното отделение Николай Димов. Сред съдиите, на които делото може да се падне странно защо присъства и... съдия Желявска.


Делото се пада на съдия Петя Георгиева, която се отвежда. В партидата на делото е записано "делото да се докладва на зам.-председателя на съда – ръководител на Гражданска колегия (т.е. Желявска) за ново разпределение".

Четири дни по-късно отново от сайта на ВСС, делото се разпределя. Видно от протокола, разпределящ този път, е самата Богдана Желявска. Тя не се изключва от съдиите, на които може да се падне случаят. При това разпределение, делото се пада на съдия Геновева Димитрова, която също се отвежда. Делото пак отива при съдия Желявска за ново разпределение.

Два дни по-късно зам.-председателят на съда Николай Димов разпределя делото. Този път той изключва от списъка на съдиите, на които казусът може да се падне, както тези, които са си направили отвод до този момент, така и самата Желявска. След като получава делото, съдия Иванка Иванова също се отвежда и делото за пореден път отива за ново разпределение.

Миналият вторник делото отново е разпределено. Видно от достъпния протокол в интернет, разпределящ този път отново е Богдана Желявска, която изключва отвелите се съдии Иванка Иванова и Петя Георгиева, но не и себе си и съдия Геновева Димитрова. Казусът се пада на съдия Георги Иванов, които миналият петък се отвежда.

Няколко дни по-късно Желявска оттегля иска си.
След като не е депозиран отказ, а само е оттеглен, това означава, че заместник-председателя на съда може пак да подаде иска, коментират юристи пред "Капитал".


Пред "Дневник" съдия Желявска отрече да е разпределяла делото и заяви, че се е отвела, а пък председателката на съда – Владимира Янева е издала заповед за това как да бъде разпределено делото. Другият разпределящ – Николай Димов също каза, че той е разпределял делото.

Пред "Капитал" от СГС представиха малко по-различна версия, според която виновни са служилите от администрацията, които не са предупредили съдия Желявска, че носят за разпределение и делото, по което тя е ищец.

"По делото има няколко отвода на съдии от Първо гражданско отделение, за което съдия Желявска отговаря. Очевидно е, че тя, като страна по делото, не трябва нито да го разпределя, нито да го разглежда. Това е следвало да бъде съобразено от служителите в деловодството на Първо гражданско отделение, където се обработват делата по състави и от Служба "Регистратура"  при даването на входящи номера на делото след всеки направен отвод", пишат от СГС 

"От страна на председателя на СГС Владимира Янева на 10.02.2015 г. са изискани писмени обяснения от завеждащите служби "Деловодство" на Първо гражданско отделение и "Регистратура", защо два пъти на посочените от Вас дати, делото е докладвано на съдия Желявска за разпределение заедно с другите отводи в отделението в нарушение на изричните разпореждания то да бъде индивидуално разпределяно от съдия Димов. Само за конкретната седмица съдия Желявска е разпределила близо 160 отвода."

От съда допълват още, че е извършена проверка и "ще бъдат взети съответните административни мерки по отношение на служителите, извършили нарушенията."


Желявска допреди два месеца разпределяше и делата в търговското отделение, въпреки че не му е ръководител. Заради скандала около изгубения протокол от разпределението на делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) в СГС започна проверка, която за пореден път потвърди, че системата за случайно разпределение може да бъде манипулирана.


"Капитал" съобщи преди време, че ръководството на градския съд е изхарчило над половин милион лева от европейските фондове, част от които са били за изработването на наръчник за използването на въпросната система.


Освен това се оказа, че делата в съда са се разпределяли не само от ръководителите на отделения, както е по закон, а и от други хора.


Миналата седмица стана ясно, че проверката в СГС, назначена от ВСС, след като съдии разказаха скандални факти за начина, по който се управлява съда, е удължена. Преди време членът на ВСС Калин Калпакчиев предложи срещу Желявска и Янева да бъдат образувани дисциплинарни производства. За да се случи това са необходими още четирима членове на съвета да подпишат това искане. Засега не е ясно какво се случва с тях.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Съвсем в стила на сегашното ръководство на СГС. И на малките деца е ясно, че безобразията там са направо страшни!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 697 Разстроено

  Като свински черва са се навързали тея, изхранване нямат.

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Тройката харпии,начело на СГС да тръгват към Сливен.
  Толкоз ни писнаха,че чакам Темида да ги забуха с везните по перхидролените кратуни.Айде да отичат и в съдебната палата да влизат хора за правата,а не хора с недосегаеми лични права.

 4. 4 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Абе че е глупаво да не си направи отвод - глупаво си е, ама нали не си представяте да си го разпредели на себе си. Очевидно някой в деловодството не си е свършил работата.

 5. 5 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Смех.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  И сега вместо Желявска и Янева ще го отнесе някоя чиновничка.

 7. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5052 Неутрално

  Някой да не би да вярва, че само тази съдийка си ги е въртяла тия далаверки както със системата за случаен избор, така и със синдиците, прокуратурата, полицията...
  И всички други магистрати са едни здрави и витаминозни ябълки???...
  Айде холан! Ще им се намери място на всичките при бай Ставри!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5052 Неутрално

  [quote#3:"Лелка"]Тройката харпии,начело на СГС да тръгват към Сливен. [/quote]
  Как се казва на бай Ставри жена му, дето е в женския?
  Буля Ставровица?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Мамина сладка... Вече като чуя за съдебна система ми се повръща.

  Да не опита човек до съд и до доктори.

  @)----,--'--
 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  В случая става дума наистина за пропуски в деловодството, най-малкото защото би било обсолютно основание за отмяна на решение /в полза или не/ на Желявска, от което тя няма никакъв интерес ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#4] от "dan1":

  Не, не си мислиме, че го разпределя на себе си.

  Разпределя го на някой, който й се вижда подходящ за обработка с известните методи: "ти на мене аз на тебе" или "айде сега така, щото иначе...".

  Има добра новина в цялото това нещо и тя е, че трима съдии са си направили отвод. Може да са го направили просто за да се пазят от очевидно лошата репутация, която разкрития като тези биха им навлекли, но все пак са отказали на шефката си и това е добре.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 12. 12 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Пред "Капитал" от СГС представиха малко по-различна версия, според която виновни са служилите от администрацията, които не са предупредили съдия Желявска, че носят за разпределение и делото, по което тя е ищец.

  Пак чистачките са виновни. А съдията няма ли задължение да чете документите които му дават за подпис?

 13. 13 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Сигурно ще я повишат за направеното.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 14. 14 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Гневно

  """ Освен това се оказа, че делата в съда са се разпределяли не само от ръководителите на отделения, както е по закон, а и от други хора. """
  -----------------
  """ . . . а и от други хора. """
  ==================

  Кои "" други хора "" ?
  И чистачките ли ?
  Егати и съда !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 15. 15 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Неутрално
 16. 16 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тази на снимката пред Желявска, Янева, не беше ли протеже на Цвинокио?

 17. 17 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 376 Неутрално

  До коментар [#11] от "Боби Колев":

  Да ама тя не им е шефка. И проблема е, че всъщност не се е отписала от възможностите да получи делото. Т.е. ако се беше отписала - схемата щеше да си работи без ние тук да обсъждаме каквото и да е

 18. 18 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 658 Разстроено

  Знам, ама щом ги погледнах на снимката и веднага се респектирах от строгостта и неизбежността на Българският съд!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 19. 19 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Гневно

  Вече е отвратително да слушаме за тия престъпници. Не знам какво трябва да стане, за да бъдат смазани тия гниди. Съдебната с-ма унищожава всякакъв опит за нещо положително в държавата. Това действително е огромен октопод! Още сега трябва да се почне с тоталната им ликвидация и масови затваряния!


 20. 20 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Направо пълно скудоумие и наглост от страна на съдия Желявска.
  Колко изгубено време и средства за нищо!
  Май трябват десетки булдозери за да се изринат гнилите ябълки от съда!

  Tony
 21. 21 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Големия ташак е, че тая така си ръководи отделението щото не знае какво подписва, кой и как разпределя делата и всъщност трябва да носи птговорност за тази си ръководителска безотговорност, ако е грешка в администрацията. Ако не е, е показно за наглостта на простаците рздаващи кривосъдие.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Много смърди изпод тия тоги бе, много....

 23. 23 Профил на petepenev
  petepenev
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Добре че го е оттеглила (засега),щото тя да го гледа или друг от нейния съд-ясно е решението.Освен да гледаме сеир отстрани друго не ни остава,няма оправия.

 24. 24 Профил на tolie
  tolie
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Драмата не е в това дали Желявска се е отвела или не (преценката дали са налице основанията за отвод се извършва от състава на който е разпределено делото). В статията не се сочи, че делото е разпределено на Желявска, за да й се търси сметка за това защо не се е самоотвела. Въпреки, че тя като юрист е запозната с тази правна уредба за мен е необяснимо защо се обяснява пред медиите.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Кога ще разчистят СГС от тази мафия.Ни срам имат,ни морал.

 26. 26 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#17] от "dan1":

  Първо, ако се беше отписала като възможност да ПОЛУЧИ делото пак би трябвало да знаеме, защото още остава това, че го разпределя, което е всъщност страшното.
  Щото ни е ясно, че трява да е тотално изпростяла , че да вземе да гледа дело срещу себе си и такова нещо не очакваме.

  Да може да го разпределя, обаче, е практически първото най-лошо и реализируемо нещо, което може да иска.

  И което не бива да става в никой случай.

  Не зная закона, но според мен очевидно това дело изобщо не трябва да се гледа в същия съд, в който работи и тя.

  Второ, прав си, че може да не им е шефка. Но има власт над тях - властта да разпределя. Това имах предвид и то е достатъчно.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK