БСП предлага законови промени за защита на гражданите, станали жертва на частни съдебни изпълнители

Мая Манолова

© Юлия Лазарова

Мая МаноловаБСП предлага промени в Закона за частните съдебни изпълнители и в Гражданския процесуален кодекс за защита гражданите, станали жертва на частното съдебно изпълнение.


Частните съдебни изпълнители буквално са "нахлули" в българските домове, продали са на безценица десетки имоти и са съсипали живота на хиляди български семейства, коментира Мая Манолова от БСП. По думите й само за миналата година събраните вземания от тях са над 1 млрд. лв, а "висящите дела" – тези, които предстои да бъдат събрани през тази и следващата година, са за над 5 млрд. лв.


Сред предложенията на левицата е да бъдат намалени таксите, които гражданите дължат на съдебните изпълнители. "Масовият случай сега е за задължение от 400 - 500 лв, длъжникът да плаща 4000 – 5000 лв.", каза Манолова. Тя даде пример с народен представител от предишния парламент, който заради задължение от 700 евро по кредитна карта е бил с блокирана заплата, запориран апартамент и земеделски земи на цялото семейство.
Въвежда се обжалваемост на оценките на недвижимите имоти, които продават частните съдебни изпълнители. Предлага се да бъдат ограничени правомощията на банките по бърз ред да се снабдяват с изпълнителен лист без съдебно производство, като длъжникът да реши дали иска съдебен процес, или е съгласен с искането на банката.


Друго предложение на левицата е свързано с тази част на дохода на гражданите, която не подлежи на съдебно изпълнение, за да им останат средства поне за храна и най-нужното, когато задлъжнеят на дадена банка. До този момент текстът в ГПК е от 2008 г., когато минималната работна заплата е била 220 лв., и това, което се опазва от съдебните изпълнители, е изчислено върху тази база. Предлагаме да се осъвременява този доход заедно с ръста на минималната работна заплата, обясни Манолова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK