Бюджетната комисия прие на косъм договора с банките - посредници за нов външен дълг

Бюджетната комисия прие на косъм договора с банките - посредници за нов външен дълг

© Анелия НиколоваБюджетната комисия прие на косъм ратификацията на договор за дилърство между правителството и четири международни банки във външната комисия. Преброяването на гласовете предизвика скандал в комисията и депутатите на БСП напуснаха заседанието.


След едночасови дебати комисията гласува предложения за ратификация договор и председателят й Менда Стоянова изброи 9 гласа "за", 4 "против" и 5 "въздържал се". При това разпределение на гласовете предложението не се приема. В този момент зам.-председателят на бюджетната комисия Диана Йорданова (ГЕРБ) попита Стоянова защо брои 4 гласа "за", след като депутатът от БСП Георги Търновалийски отсъства от заседанието.


"Ако г-н Търновалийски е в болничен с болничен лист, той не може да участва в гласуването", каза Стоянова. Румен Гечев от БСП пък й опонира, че няма нищо фатално, докладът ще се гледа в пленарната зала, резултатът е 9:9 и предложението не се приема. Гласът на Търновалийски не може да бъде зачетен, каза Стоянова и обяви, че законопроектът е приет с 9 на 8 гласа. Недоволни от развоя на ситуацията, депутатите от БСП напуснаха заседанието, което продължава с изслушване на ръководството на Комисията за финансов надзор (КФН) за пенсионните фондове.
Финансовият министър Владислав Горанов призова отделните политически партии да вземат ясна позиция за отделните сектори и разходни политики, за да не изпадаме в шизофренното състояние - в бюджетна комисия да се иска намаляване на бюджета, а техни по-речовити колеги в други комисии да заявяват друго. Трупането на дефицити води и до трупането на дълг. Ако един ден започнем да управляваме газовите залежи, може би ще се променят нещата, коментира той.


По-рано днес външната комисия също отхвърли ратификацията с 9 гласа "за" (ГЕРБ и РБ), 3 гласа "против" (БСП) и 6 "въздържал се".


Според документа държавата възлага на "Ситигруп", HSBC, "Сосиете Женерал" и "Уникредит" да отговарят за пласирането на нови емисии облигации на обща стойност 8 млрд. евро на международните пазари през следващите 3 години. Целта е да се осигурят плащания на стари дългове и да се покрие евентуален бюджетен дефицит. 


До реакцията срещу ратификацията се стигна, след като Министерството на финансите не оповести предварително за сключения с четирите банки договор и за това се разбра от сайта на Народното събрание едва след внасянето на правителствения законопроект. БСП използва това вчера, като обвини управляващите, че натоварват обществото с нов многомилиарден дълг, прокарвайки набързо ратификацията, като така се опитват да си осигурят финансов комфорт.

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1316 Гневно

  МАЙКА НИ ЖАЛНА. И тези станАха милионери в четирите банки, на нас данъците ни ще хвръкнат до небето.

 2. 2 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Майната им на 16-те милиарда къде че ги плащат и децата на внуците ни!
  Важен е колесника на Фалкона и героизма на Слънчо.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 3. 3 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Невероятна е манипулацията, която се прави с този заем..Има го договорът в интернет, седнете и го прочетете. Няма абсолютно нищо страшно, нито загробване, нито някакви апокалипсиси. Това, че Менда и прочее не знаят как да обяснят, не значи че има проблем. Просто намерете договора, достъпен е и го прочетете!!!!
  Друг е въпросът, че познавайки българина...ако нещо е по-дълго от 3 реда не чете..Но за сметка на това на сензационни новини се хваща като шаран на момента...

 4. 4 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 688 Весело

  Урааа... Ще се взимат заеми... Запазена марка на "мъдрото" управление на Герб - харченето на неизкарани пари!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 5. 5 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Гневно

  " Ако един ден започнем да управляваме газовите залежи, може би ще се променят нещата", коментира финансовият министър В. Горанов.
  ----------------------------------
  Тоест, не е сигурно, че и газово находище да започнем да управляваме, дали пак няма да теглим борчове.
  Трагедия.....

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#3] от "Софиянец":

  Защо да се морят хората да четат - нали др.Гечев , доказан експерт в областта всичко е обяснил.
  Има си и хубавата страна, "Кучетата си лаят, кервана си върви".

 7. 7 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  [quote#3:"Софиянец"]Невероятна е манипулацията, която се прави с този заем..Има го договорът в интернет, седнете и го прочетете. Няма абсолютно нищо страшно, нито загробване, нито някакви апокалипсиси. Това, че Менда и прочее не знаят как да обяснят, не значи че има проблем. Просто намерете договора, достъпен е и го прочетете!!!! [/quote]

  Ама, Софиянецо, никой не роптае срещу текста на договора. Ние не искаме изобщо да се сключва такъв договор. Нищо против и банките пласьори. Ние сме против пласирането на нови дългов!. Били те и облигационни.

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 8. 8 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#7:"phh"]Ние сме против пласирането на нови дългов![/quote]
  М'чи създайте нов БРЦК и запрете лакомите пенсионери - уведомете ги, че ги лишавате от пенции, понеже не щете нови дългове!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 9. 9 Профил на marij57
  marij57
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Защо Дянков не е в правителството сега

 10. 10 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#7] от "phh":

  Няма как да не се сключи такъв договор. Като не искаме заеми, тогава някаква друга система трябва да се измисли икономическа, защото...и капитализъм и комунизъм работят със заеми...
  Другото, което може да се направи е да се предприемат крути реформи, за да няма бюджетен дефицит...което не знам как би станало.
  Но 6 млрд. за рефинансиране няма как да не се вземат, защото бюджетът няма как да ги отдели, а нямаме ли ги в наличност, означава че обявяваме, че не можем да си плащаме дълга..и знаете какво става след това.

  ПП: И честно казано точно Гечев да бъде слушан...той да ми говори за финанси, банки....Това е като да назначиш педофил за директор на детска градина.

 11. 11 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Мутрокомунситите се готвят да крадат като за последно.

  Ръбавите са съучастници.

  ОСТАВКА!

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Бюджетната комисия прие със скандал тегленето на 16-те милиарда

  Само в БЛИЦ: ДПС няма да подкрепи управляващите, сметките на Йордан Цонев показват 2.7 пъти увеличаване на дълга за 3 години


  Публикувано: 12 февр. 2015, 16:14

  Със скандал и спорно беше одобрено емитирането на заем в размер на 16 милиарда лева за следващите 3 години. Гласовете се разделиха 9 на 9, от които 9 "за", 4 "против" и 5 "въздържал се".
  БСП беше представена от 3-ма от общо 4-мата си членове в комисията. Социалистите обясниха, че заместник-председателят на комисията Георги Търновалийски е болен и не е могъл да дойде, но заявиха неговия глас "против". Търновалийски е изпратил потвърждение по мейл. Един от депутатите на ГЕРБ също беше болен, като той беше представил медицинско свидетелство.

  В началото на заседанието председателят Менда Стоянова прие аргументите на левицата и зачете мейла на Търновалийски. След като обаче се оказа, че гласовете са 9 на 9, което означава, че предложението на финансовото министерство не е прието, тя заяви, че не приема писменото заявление на Търновалийски.

  Малко по-късно тя обясни пред журналистите, че грешката да приеме писменото заявление на Търновалийски е била нейна. Стоянова проучила обстоятелствата и се оказало, че Търновалийски е отсъствал и от парламента по неуважителни причини. Тя допълни, че така неговият глас не може да бъде приет.

  Менда Стоянова обаче отказа да отговори на въпроса дали, ако има мнозинство на своя страна, щеше да се занимава със случая "Търновалийски".

  Представителите на БСП напуснаха разярени заседанието веднага след гласуването. След като Менда Стоянова опита да оправдае действията си пред журналистите, БЛИЦ й припомни, че днес външната комисия също не подкрепи предложението на Горанов, като гласовете също бяха 9 на 9. Тя обаче каза, че не знае за това и не я интересува.

  По-късно в кулоарите проверка на БЛИЦ установи, че ДПС категорично няма да подкрепи в пленарна зала тегленето на нов дълг, тъй като според разчетите на Йордан Цонев така дългът на България за следващите 3 години ще се увеличи 2.7 пъти.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Грабете ни, неразбрани!
  Все ще има разплата.

 14. 14 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  И тук ще задам въпрос от другата тема:


  Някой може ли да ми обясни с думи прости от последните парламентарни избори на сам тая държава в какъв размер са изтеглените заеми и колко облигации възнамерява да пласира в рамките на своето управление това правителство? И по-точно - колко и на кои кредитори тая държава ще дължи пари - без значение кога е падежа.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 15. 15 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Значи тая новина седя 3 часа някъде отдолу...Дневник видяха, че не предизвиква много коментари и решиха да я сложат за водеща... Не мога да разбера каква е целта да се правят внушения, че случващото се е някакъв скандал..На Гечев ли ще вярвате бе?
  Колко пъти да се обясни, че ако има номинално увеличение на дълга, то ще бъде за МАКСИМУМ 2 млрд. евро за срок от 3 години и то само ако се гласува в законите за бюджета през съответните години. А би се гласувало само ако има нужда, а би имало нужда само ако бюджета има твърде голям дефицит, а за севедение през януари 2015 има излишък за първи път от 2009 година.
  А глупостите за 10% лихва за 30 години не ми се и коментират. Всеки може да влезе на страницата на ЕЦБ и да види колко са годишните лихви по дългосрочните държавни облигации на България - а именно падат от 3,5% през януари 2014 на 2,95% през януари 2015.... А 30 години е МАКСИМАЛНИЯ срок за взимане на заема. Това не значи, че ще е толкова. Аз лично не се сещам в момента за български заем, който да е за 30 години. Най-дългите са за 25 години, а най-често 15 или 20....

  Престанете с тази долна манипулация, а тия дето се връзват на глупостите на БСП...ЧЕТЕТЕ! Цялата информация, включително договорът ги има онлайн!

 16. 16 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "....Трупането на дефицити води и до трупането на дълг. Ако един ден започнем да управляваме газовите залежи, може би ще се променят нещата, коментира той....."

  Ако нема газ, к'во прайме? Закриваме БГ ли?

  Това ми било фин. министър
  Айде бе.

  О С Т А В К А

 17. 17 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#14] от "bludniq_sin":

  Цялата тази информация е налична на сайта на МФ - Месечен бюлетин на държавния дълг, където има информация по месеци за години назад.

  http://www.minfin.bg/bg/statistics/1#2014

  И поправка към горното ми мнение - НАЙ-ДЪЛГОСРОЧНИТЕ ДЦК по вътрешния дълг са 15 годишни...

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  [quote#7:"phh"] Ние не искаме изобщо да се сключва такъв договор.[/quote]

  Горанов защити бъдещото поемане на 8 млрд. евро дълг. с това, че през следващите 3 години имаме да погасяваме 9 млрд. евро по стари задължения.
  Това е, какво предлагаш, да не връщаме старите 9 млрд и да обявим банкрут!!! Или с нови 8 млрд да покрием/рефинансираме/ стария дълг. Какво предлагаш?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  [quote#3:"Софиянец"]Това, че Менда и прочее не знаят как да обяснят, не значи че има проблем. Просто намерете договора, достъпен е и го прочетете!!!! [/quote]
  Ааа, ша ма извиняваш!
  Това е бахти вогонската аргументация - да бил чел мат'ряла, ръйшли, цял том специализирана галиматия!

  На Менда и компания това им е основна задача - да му е ясно на мат'ряла какво става и защо!
  И не ви е виновен Поразяващата уста, че са нефелни!

  Плюс това, вече по същество - какъв е този дилърски договор, който за три години напред задава точната рамка в абсолютни проценти, а не относително спрямо пазара и съобразно различните емисиии? Я погледнете назад как са се е движил пазара и какви са били очакванията и нахъсванията, а каква е била реалността? И въобще - можете ли да дадете поне един пример за точно такъв договор, дългосрочен и с фиксиран абсолютно лихвен процент, в някоя нормална държава, а не за Бонго-Бонго?
  Лично аз предполагам в най-оптимистичен вариант, че Горанов са го прекарали заради счетоводителското му разбиране на материята, където една такава удобничка и ясничка стойност му пасва идеално. Пък и няма той да я плаща, я!

 20. 20 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#3] от "Софиянец":

  Дори и да предположим, че "комунистите правят сензация", все пак е добре че раздухаха нещата, защото точно заради това се получи тоя шум и МФ поне от кумова срама започна да обяснява какво прави. Точно срещу тоя тип номерца "в последния момент и на тъмно" се борихме при предишните. А това че го бил казал Гечев няма значение- и Дарт Вейдър да го беше казал, факта си е факт: нов заем като гръм от ясно небе- нали уж бяхме стабилни, или ставаме като Гърция?

  С тоя нов заем, целия дълг става около 30 мрлд, от които 20 се обявиха и изтеглиха в последната 1 година, така че или нещата наистина не са на добре, или Боцето се кани да ни одере повече и от случая с КТБ...

  А РФ още не съм ги чул какво имат да кажат освен че подкрепяли защото било национално отговорно. Бих искал да чуя повече аргументи от тях

  Порусначен народ- слаба държава
 21. 21 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  [quote#7:"phh"]Ама, Софиянецо, никой не роптае срещу текста на договора. Ние не искаме изобщо да се сключва такъв договор. Нищо против и банките пласьори. Ние сме против пласирането на нови дългов!. Били те и облигационни. [/quote]
  Да де ама при тази икономика ошушкана от Орешко и Пеевски с какво да се плащат пенсии и заплати на държавните служители? Това че се взима заем за погасяване на предишен заем не е толкова лошо. Алтернативата е глад до смърт за да се изплати предишния заем - следват протести организирани от БСП/ДПС/пасола, падане на правителството - Орешарски №2 и пак взимане на същите заеми но този път за да си ги разделим с Пеевски и Руските олигарси за енергийни проекти. Хайде този път НЕ ако може.

  California Über Alles
 22. 22 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#20] от "mr_vach":

  Виж справките за дълга на страницата на МФ и ще ти стане ясно, че няма абсолютно нищо драматично. Само ще кажа, че облигациите, които издадохме, за да покрием брейдитата на Велчев бяха с лихвен купон 3.5% ако не се лъжа...а лихвата на Миленчовите беше 8,85%...тоест само от това рефинансиране сме спестили над 5% от лихвите..Според същата тази справка през 2017 има падеж на 1 млрд. евро при лихва 4,25%..пак казвам, че в момента лихвите ни при последния аукцион бяха 2,95% с тенденция да намаляват. Само от тук още процент спестяване.
  Нищо не е правено на тъмно. Сключването на договори с бански за управление на емитирането на държавни облигации е нещо съвсем рутинно, което се е случвало многократно досега. Проблема е, че БСП решиха да си правят евтина реклама разчитайки на факта, че българинът е тотално финансово неграмотен..И успяха..
  И най-трагичното е, че цялата информация е налична и е достатъчно само да се прочете...но не, по-лесно е да се вярва на пик, блиц, Гечев, а както се вижда и на дневник...

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3277 Любопитно

  До коментар [#22] от "Софиянец":
  Точно така!
  И сега бихте ли обяснили защо таванът е закован на 10%, когато 5% им е не таман, ами и порта за кучка с погача да мине оставя?

 24. 24 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Значи ако не искаме заеми или ако искаме малко по-подробно разясняване защо ще се харчат пари е манипулация. Все пак това са 18 милиарда лева, вярно в евро звучат по-малко, но все още сме в левове. Отделно има яснота за около половината 9 млрд. покриват стари заеми, дотук бива, макар че може да се поспори. Но за останалите 9 милиарда поне да се направи някаква стратегия за реформа. Имаме три сектора, които плачат за реформи -здравеопазване, правосъдие и образование. Никъде няма и дума обвързана с числа, а просто дефицити и толкова. За какво, за нови коли на депутатите, за подкупи или за нещо да се подобри.

 25. 25 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#3] от "Софиянец":

  Имало го договора в Интернет?! И къде?
  Има в правителството и в секретното деловодство на парламента.
  Въобще го няма и няма да го има дълго, докато не го извади някой журналист, та да се сетят да го публикуват след дъжд качулка.
  Иначе наистина си е нормален договор. Ненормалното обаче е в размера на сумата по него за нашите мащаби и във възможната лихва по облигациите до ...10%.!

 26. 26 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#22] от "Софиянец":

  Значи първата част от поста ти е добра, но след това го удряш на персонални квалификации по себеседниците, което не е добре

  Пак ще ти кажа- не може да се правят дори и планове за изтегляне на 16 млрд лева дълг в "12 без 5" (по думи на самия Каролев) и тия позьори дори и да не си направят труда да обяснят защо го правят.

  Иначе то и на М. Велчев уж игрите щяха да са много на далавера, пък видяхме... Само да не се окаже и тука с тия рефинансирания, че тия 4 банки не са ги шитнали тия ДЦК на 10% лихва...

  Междувпрочем, явно знаеш повече от мене. Интересно ми е кой е механизма който би предотвратил хипотетичната ситуация, при която банките се наговарят с група инвеститори и да продадат ДЦК-то при лихва 9.50%?

  Порусначен народ- слаба държава
 27. 27 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  И това правителство няма друг изход, след като икономиката не отбелязва значим растеж, , освен да тегли нов заем, за да връща стари и да покрива дефицит.

  Това положение вече става хронично.Правителството на Борисов е поредното.

  Това е лошата новина, а не самият заем.

  Освен това никой не обяснява за какво точно ще се харчат парите, оставащи след погасяване на стари задължения.
  Това е доста пара, която тежи върху данъкоплатеца.

  Никой от правителството не обелва и дума по този въпрос.
  Обяснява се, че ще се покрива дефицит и ще се подкрепя бюджета- толкоз!

  У нас остава силното подозрение , че това са пари за приближените до правителството и съществуващи единствено благодарение на държавни поръчки"обръчи".

  Които са същите при правителството на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, каквито бяха и при БСП и ДПС !!!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 28. 28 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#25] от "Григор Лилов":


  Нямало го договора казваш....

  ftp://193.109.55.85/09_02_2015/502-02-3_ZP%20za%20Ratificirane%20dogovori-1wa%20chast.PDF

  ftp://193.109.55.85/09_02_2015/502-02-3_ZP%20za%20Ratificirane%20dogovori-2ra%20chast.PDF

  Моля всички да се запознаят с принципите на емисия на държавни облигации, преди да говорят глупости за 10%-нти лихви!!!!!! Какви 10% бълнувате, като емисиите се презаписват по 3-4 пъти...Аман от финансово некадърни, ама иначе всичко знаещи!!!!

 29. 29 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1209 Весело

  До коментар [#25] от "Григор Лилов":

  Какво му е ненормалното, седнали и решили 5% от дълговете на гърците. А за 10%, 1% за единия, 1% за втория и така до 10%. Не знам у нас, някой неща се правят без никаква реална обосновка или някакви зелени човечета я знаят!?
  Примерно за тези %, трябва да си идиот да запишеш това число, при определение, че в момента се движим около 3%, а и 10% за държавен заем в учебниците е числото за граница, от която се спускаш надълбоко и надолу. Нека един от МФ наистина обоснове как е измислено това число. Сами се вкарваме в капана за мишки.

 30. 30 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#26] от "mr_vach":

  Факта, че банките са само посредници, а не купувачи на дълга. Освен ако не наговориш няколко стотин пенсионни фонда, инвестиционни фонда и каквото още се сетиш от която се сетиш държава...то няма да имаш 10%. Това е произволно избрана лихва, която няма нищо общо с това, което се постига.
  Пак казвам, не е трудно да се отвори сайта на ЕЦБ и да се види какви са лихвите по дългосрочните държавни облигации.

 31. 31 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1287 Весело

  ГЕРП яко се засилват по гръзката плоскост относно вземането на заеми: какви хубави работи ще направим с парите, какви свлачища ще укрепим, какви праморни площади ще направим, какви магистрали ще построим и т.н и т.н. във най-добрите традиции на обещанията на БКП.
  И накрая ще свършат точно като БКП:
  Каквото можахме откраднахме - оправяйте се!
  Какво ще заложат като обезпечение сега? Приходите от митницата и акцизите на алкохола за 20 години напред? Или тези неща са изпапани отдавна?
  Да живеят всички бекапе-та
  по всички земни кълбета.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 32. 32 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  [quote#17:"Софиянец"]Цялата тази информация е налична на сайта на МФ - Месечен бюлетин на държавния дълг, където има информация по месеци за години назад.

  http://www.minfin.bg/bg/statistics/1#2014
  [/quote]
  странно .. защо има информация само до ноември 2014? Започват от януари 2014 и приключват ноемри 2014. Какво става до днешна дата? Къде е информацията? Мисля, че не е ЦЯЛАТА информация.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 33. 33 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1287 Разстроено

  [quote#8:"avatar"]Ние сме против пласирането на нови дългов!- цитат на коментар #7 от “phh”

  М'чи създайте нов БРЦК и запрете лакомите пенсионери - уведомете ги, че ги лишавате от пенции, понеже не щете нови дългове! [/quote]
  Да разбираме: плащайте ми пенсията, пък после мрете!
  Не сте само пенциите у България - има и друго население, което иска да яде баница.
  Ако има правов ред у държавата, тогава твоите деца няма да ги интересува каква пенция получаваш - ще те издържат без да се замислят.
  Искам ама няма
  София голяма

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 34. 34 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#3] от "Софиянец":

  Аха, я се върни и виж сълзити на Мутрафона за един милиард от Орешарски? При това с изключително благоприятни условия за облигациите. Извън 6-те милиарда лева, за останалите до 16 послушникът Влади не можа поне един свестен аргумент да извади. Естествено, защото другото си е за гангстерите облаги

 35. 35 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#34] от "Сиянието на Мрака":

  Какви 6 млрд..какви 16...договорът е за заем ДО 8 млрд. евро. От които 6 млрд. евро са за рефинансиране, а останалите ДО 2 млрд. евро са за покриване на дефицит в рамките на следващите 3 години. И то само ако този дълг бъде заложен в закона за държавния бюджет като първо условия и второ, дава се възможност до 2 млрд. евро, но както може да е 2 млрд, така може и да е 100 млн... Зависи от нуждите.

 36. 36 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#32] от "bludniq_sin":

  Има до Декември, като разбивката е в графа Текущи. Нормално е да има известно забавяне при обявяването на информацията. Същото е с извлеченията за състоянието на еврофондовете. Tам също последните данни са за декември 2014. Предполагам, че до края на февруари ще са готови официалните данни за януари.

 37. 37 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  До коментар [#35] от "Софиянец":

  Абсолючтно и някакъв хайванин от БСП се опитал да гласува против ЕЛЕКТРОННО и да саботира държавата!? Добре, че председаелката е от ГЕРБ и знае кое е добре за нас и съвсем резонно го е отрязала.
  И тези същите хайвани от БСП били против това, че банките посредници се избират без конкурс!? Едва ли не министър Горанов би ги избрал не заради най-добрите условия, а заради рушвет!?
  И тези същите говорят, че не трябвало да се тегли заем а да се ползват парите от фискалния резерв, които били 9 млрд. лв., сякаш не знаят, че 1.5. млрд. са дадени на депозит на едни приятели на Борисов и не могат да се пипат!?

 38. 38 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Този "косъм" ми се иска да се разнищи

  И пак да питам - ако се върнат 4 те милиарда от ктб,защо договора не е за 12 млрд. например?

 39. 39 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "avatar":
  М'чи, що не вземете Вие ,Вашите деца и внуци да поемете изплащането на този дълг.
  И то при положение, че не се взима заем само за плащане на стари задължения, а и да се плащат пенсии на разни чиновници дето се пенсионират на 45-50 години?

 40. 40 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#37] от "svoboden":

  А Вие преди година и половина търкаляхте ли се по паветата, и надувахте ли вувузелите срещу заем от 500 млн.?

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1287 Разстроено

  До коментар [#41] от "too_many":

  Хубаво ги редиш приказките. И е вярно.
  Но ББ заприличва много на Гумен Речев от 1997г!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 43. 43 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#35] от "Софиянец":

  Е да де..сметката ми е точна. Само дето над 6 милиарда нема такава в самото министерство. Има го само при Баце. Ама там "счетоводителят" е друг

 44. 44 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 572 Весело

  "Трупането на дефицити води и до трупането на дълг. Ако един ден започнем да управляваме газовите залежи, може би ще се променят нещата, коментира той."

  Я, наточил се да управлява газови залежи! На арабска страна ли ще ни превърнете? Залежите не са ваши и/или на правителството. Искаме да са управлявани като в Норвегия, а не като Путин.

 45. 45 Профил на alfa
  alfa
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#10] от "Софиянец":

  Колко е удобно да "забравиш", кой профука 8 /ОСЕМ/ милиарда резерв. Дали е Гечев, специалисте ?

 46. 46 Профил на brun
  brun
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Партията на Наглите Погреба България .

 47. 47 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1295 Любопитно

  Абе то хубаво взимат заеми, ама да започнат и да се отчитат и какво правят и докъде са стигнали за връщане на пари от КТБ.

 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1177 Весело

  [quote#15:"Софиянец"]Престанете с тази долна манипулация, а тия дето се връзват на глупостите на БСП...ЧЕТЕТЕ![/quote]
  Браво, оправи ми настроенето Какво четене, че това е най-омразното нещо за българина! Огромното мнозинство чете само заглавието и устремно се хвърля в в посочената от него посока. А съм забелязал, че Дневник доста често слага доста манипулативни заглавия, явно имат предвид тази особеност на "четенето".

  Иначе ГЕРБ наистина дърпат дявола за опашката с това че поставят пред свършен факт и не дават време за запознаване. За втори път е и все от този Горанов, ББ да му дърпа ушите че е доста нахално така.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  Ако имаха капчица срам, тиквите щяха да ни информират дали ПИБ върна онзи 1 млрд. при падеж 5 месеца, с който спасиха банката на Цеко и ако не, защо банкянските уроди искат от внуците на днешните данъкоплатци да плащат вересиите на мафиотската структура. Хич да не говорим докъде са събрани остатъците от КТБ в хазната и защо отново невинните поколения трябва да плащат пълната сума, особено ако Василев и Искров са оставени да се разхождат на свобода. Дотук с рефинансирането на дълговете надхвърлихме 3 млрд. Ако няма пълен отчет по минути и до стотинка по "старите" дългове, аз не виждам причина да даваме празен чек на такива разпрани чували като Боко, Горанов и Менда.

 50. 50 Профил на oanes
  oanes
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Осигуряваме парите за мутринските фирми, които грабят бюджета и Европейските пари чрез държавните поръчки, Вей-тата, частните болници и т.н.. Важното е кой раздава порцийте. Единият е Доган, а за другият в банковиете среди се говори, че е достигнал три милярда. Същите, които фалираха КТБ и сега я разграбват, тези които искаха й банкова ваканция са си на власт и си подсигуряват парите за нови грабежи. Докато властващият олигархично-мутренски модел на устройство не бъде разбит, няма да има нормална държава. РБ сие само параван на мафията Бостан. От ден на ден и те се обогатявят и мусколите за реформи очевадно спадат. Радане, Радане една или две птички пролет не правят.

 51. 51 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "Софиянец":

  абе увайаеми,каза се че не искаме заеми.толкоз.тиквите да не се готвят да откраднат чрез лепене не тапети по панелките 1 млрд лева.И това никой не го иска.И хората го доказват.Стига с тези пладнешки обири.тиквта проста може само да взема заеми и да ги краде .

 52. 52 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 458 Неутрално
 53. 53 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 920 Любопитно

  С нетърпение очаквам становище от "Протестна мрежа" за това заемче. Защото каквото и да си говорим, Баце си каза още преди предизборната кампания, че ни трябват 7 - 8 милиарда да си харчим. И това предложение си е реформаторско както и да го погледнеш. ГЕРБаджиите са ясни, те са на принципа "Грабим България!", "Заедно можем повече!". Реформаторите и те са ясни. При тях си е "Червената кукувица в синьото гнездо на демокрацията", но Протестна мрежа къде са? Няма ли да има:
  #НямаДаПлатим!
  #Кой?
  #Оставка!!!

 54. 54 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Сутринта един наглец от ГЕРБ обясняваше в ТВ студио по колко пари се падали на калпак. От бъдещия заем. И делеше на 7 млн. Сякаш не знае колко са работещите, които създават някакъв реален продукт.

  Колкото до т.н. "договор" той става единствено за задни нужди, ако оставя изпълнението на едно или друго условие на добрата воля на една от страните по него.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 55. 55 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Откъде накъде и Уникредит ще ни дерат с този заем? Те получават евтино финансиране от ЕЦБ на смешната лихва от 0.25%, а след това раздават заем на България с лихва до 10%?!? Сами сметнете каква им е далаверата!!!

 56. 56 Профил на bgnabliudatel
  bgnabliudatel
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Само няколко въпроса към министъра на финансите.
  Знаете ли колко златна руда изнася БГ в момента и на кое място сме в Европа през последните 10 г. ?

  И как така като изнасяме толкова сме най-бедната страна в ЕС ?

  Мисля, че и газ да оркием повече от Катар пак ще сме си на опашката ... защо ли ?

 57. 57 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Трябва да бъдем много внимателни. Веднъж откраднаха резерва на здравната каса. После се опитаха да посегнат и на Сребърния фонд. После бутнаха цяла банка за има-няма 3-4 милиарда. Наскоро се облизваха за едни други 8 милиарда на частните пенсионни фондове...
  Номинално БВП на България е около 50 милиарда евро и да се изтеглят 8 милиарда, па макар и за период от 3 години си е сериозна работа. Може би е невъзможно да се мине без нови кредити, но все пак е редно да се покаже сметката на всички и, ако е възможно, финансовият министър и председателката на бюджетната комисия да говорят все пак с приблизително еднакви числа.
  По някакъв начин населението, което така или иначе ще плаща и тези заеми, плаща предишните и ще плаща и следващите, трябва да е наясно и да е убедено, че сметката е направена вярно и че няма да се лъже и по-важното – да се краде.

 58. 58 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#18] от "chichka":

  Тотална НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ собственоста и богатствата на повече от 600 хил.комунистически и агентурни престъпници в ръцете на които се намират активи,богатства и пари за повече от 100 милиарда долара /данните са на Евростат/.Това са крадени пари и трябва да се върнат на държавата .Не е необходимо да се теглят нови десетки милиарди ,а присвоеното да си остане на правилото:Моето си е мое ,чуждото е наше"т.е.на комунягите и агентите на ДС и доносниците.Тази категория хора в момента управлява България ,преди и сега.

 59. 59 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Къде са ония,които опищяха орталъка за 500 млн на Орешарски и мълчат като партизани за 24те милиарда на Боку?
  Имаме нова математика...за "демократите" 500 млн евро са повече от 12 млрд евро за три години.
  Бедна ми бедна, Тикварийо, камък върху камък няма да остане тук след погрома на герберите извършван под блеещия поглед на герберския матрял.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 60. 60 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Оставка!

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 61. 61 Профил на todor777
  todor777
  Рейтинг: 49 Неутрално

  Добре , ясно е ,че без нови заеми не може да минем, въпроса е ,че от 18,1% от БВП в края на 2013 г. държавният дълг се качва до 27-30% за 2014-2016 г.. Каква е обосновката за това , означава ли това, както споменаха колеги по-горе , че парите за КТБ удобно са отписани . Означава ли това , че реално никой няма намерение да прави реформи , да съкращава разходи . "По делата им ще ги познаете ". Жалко имах някакви надежди в реформаторите .Помпиера е ясен ,сега резерви няма ,така че кредита е начина да си осигури 8-9 милиардчета за "джоб парасъ" .

 62. 62 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Много приказки , много лаици , малко експертност .
  За да разбере стопанина-народа защо колата му - бюджета не пали-не стига , трябва да походи пеш - да погладува .
  Хем да не всяваш паника , хем да гасиш пожар и да нямш вода - трудна задача .

 63. 63 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  "" Комунистите щурмуват небесата
  комсомолците след тях вървят
  пионери, пионери, СЛАВЕН път ви чака,
  ТРУДОВ път " !!!
  -Откъс от детска песен написана и пята по времето на "комунизма" ! Колко вярно са го написали и изпели ?!?
  Какъв "трудов" път ни чака та да връщаме "кражбите" на цялата "комунистическа сволач", дето ни управляваше и продължава да ни управлява !

 64. 64 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#45] от "alfa":

  Коло е удобно да ти стане ясно, че не съм привърженик на ГЕРБ!!!! Не съм гласувал за тях, не се и свързвам с тях. НО„ за разлика от явно голяма част от хората тук, имам първо финансово образование и второ малко акъл, за да прочета, за да разбера, а не автоматично да се пускам по червените опорни точки! АМАН!

 65. 65 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 625 Гневно

  И мама му стара, спрете с тия минуси.... Не може дори за мнения, където съм дал линк към договора, или към справката на МФ с данни за дълга да ми цъкате минуси, като побъркани! Какъв ви е проблема за бога?!

 66. 66 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1777 Любопитно

  До коментар [#56] от "bgnabliudatel":


  [quote#56:"bgnabliudatel"]Само няколко въпроса към министъра на финансите.
  Знаете ли колко златна руда изнася БГ в момента и на кое място сме в Европа през последните 10 г. ?

  И как така като изнасяме толкова сме най-бедната страна в ЕС ?

  Мисля, че и газ да оркием повече от Катар пак ще сме си на опашката ... защо ли ?
  [/quote]
  --Ами аз не знам някоя метрополия да издържа колонията си! По принцип "колониите" издържат метрополиите и за това нашата туземна колониална администрация, се грижи да достигнем нивото на дълговете на Гърция, та дори и да ги надминем !

 67. 67 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#10] от "Софиянец": uote#10:"Софиянец"]Другото, което може да се направи е да се предприемат крути реформи, за да няма бюджетен дефицит...което не знам как би станало. [/quote]
  Знам един човек, дето знае - Я.Я. Но не познавам такъв, който да не се нацупи, като му кажат, че трябва да се работи повече, че не трябва да се краде и че псевдосоциалните глупости на леваците трябва да се спрат.

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 68. 68 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1777 Любопитно  До коментар [#67] от "yane_":


  [quote#67:"yane_"]Другото, което може да се направи е да се предприемат крути реформи, за да няма бюджетен дефицит...което не знам как би станало. [/quote]
  Знам един човек, дето знае - Я.Я. Но не познавам такъв, който да не се нацупи, като му кажат, че трябва да се работи повече, че не трябва да се краде и че псевдосоциалните глупости на леваците трябва да се спрат. [/quote]
  -Ами хайде де, нали сега са "реформатори" и "десни"!
  Пък трупат дългове, като гръцките "леви и десни" ! После се чудят, защо "Сириза" спечелила!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на galactico
  galactico
  Рейтинг: 435 Гневно

  Това е поредният грабеж на българският народ и трябва по всякакъв начин да му се противопоставим ако искаме да спасим България!!!За 3години дълга ще скочи от 18% до над 30% и от там като тръгне по спиралата до безкрайност както стана с Гърция.Вместо да пишем тук дайте да се съберем пред министерският съвет и да ги запукаме с камъните.До кога ще ги търпим тия крадци и наглеци?Оставка!!!

 72. 72 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#62:"magnas"]Хем да не всяваш паника , хем да гасиш пожар и да нямш вода - трудна задача . [/quote]

  Е, сега разбрах защо сте ни избрали пожарникар най-отгоре!...

 73. 73 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ние сме в шизофренна ситуация! Толкова много се иска финансово спокойствие за кабинета, че въобще не се гледа дали това не е финансово безпокойство за народа. А, уж, политиките са за него. Този филм го прожектира всяко ново правителство, ама дупките в бюджета стават все по-големи, а не закърпени, икономиката не успокоява, а още по-малко, да започне да расте нормално, а битът на българина става все по-труден и по-труден! И, идва момент, в който ще ни надянат усмирителни ризи, за да не буйстваме и спокойно да приемаме това издевателство над портфейлите и живота си. Да! Трябват усмирителни ризи, но не за нас! Политиците и лобитата, които обслужват решенията им се оляха! За тях трябват!

  goblenka
 74. 74 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Дълго време се говореше, че в България политиците дърпат държавата в различни посоки. Но това вече не е вярно! Защото през последните години сме свидетели как независимо от своята партийност и състав всяко едно правителство отстоява праволинейно и с пълна приемственост една и съща заветна цел - да се вземе нов дълг, за да могат да изкарат някак си със спукана гума още 4 години... А логиката, естествено, е, че гумата е била спукана още преди това.

  Единственото неприятно нещо е когато ти се спукат и четирите гуми - като на Гърция - и гадните империалисти престанат да ти дават пари за лепенки...

 75. 75 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#65] от "Софиянец":
  Не се притеснявай, истината боли!!! Много ги боли!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 76. 76 Профил на mhoonpoct
  mhoonpoct
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#3] от "Софиянец":

  Ми то щом така става аз да напускам работа и да живея от кредити... Ще тегля нови и нови, за да си плащам старите, пък приходи не ми трябват. Ей така точно Гърция фалира. Сега е наш ред.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK