Съюзът на съдиите: ГЕРБ да не диктува присъди, а да направи реформа

Бойко Борисов и Цветан Цветанов

Бойко Борисов и Цветан ЦветановИзбори 2022

С принципна защита на независимостта на цялата съдебна власт излезе Съюзът на съдиите в България , предизвикан от декларацията на ГЕРБ от парламентарната трибуна против осъдителната присъда на Цветан Цветанов заради отказа му да реазреши подслушване на длъжностно лице от НСБОП. Както и заради вчерашно иязвление на премиера Бойко Борисов с препоръки какви обвинения и присъди да получат виновните за разработката "Червеи", "като се почне от съдията".


"Премиерът Бойко Борисов и партията му ГЕРБ да не раздават препоръки на съдебната власт на кого да повдига обвинения и как да решава делата, а да проведат съдебната реформа, която да гарантира недопускането на порочни практики в дейността на прокуратурата и съдилищата." Това се казва в становището на ССБ.

Миналата седмица Софийският апелативен съд потвърди присъдата от 4 години лишаване от свобода за зам.-лидера на ГЕРБ, председател на ПГ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, предстои произнасяне на Върховния касационен съд. Днес от парламентарната трибуна ПГ на ГЕРБ излезе с декларация, в която сравни осъждането на Цветанов с присъдите на народния съд.


Това събитие е съпътствяно от скандал за разработка на МВР и ДАНС под името "Червеи", за която не е ясно какво е целяла, въпреки многобройните коментари на високопоставени лица, но премиерът Борисов реагира гневно и поиска обвинеиня и присъди, и то "по 400 години", щом като на  Цветанов били определени  4 години - "ето я мярката", беше добавил Борисов в четвъртък пред журналисти в Брюксел.

"Публичните изявления на високопоставени представители на
изпълнителната и законодателната власт, в които се съдържат предварителни
заключения за извършени престъпления, определя се кои лица следва да
бъдат задължително оправдани и кои да бъдат привлечени към наказателна
отговорност, като се посочват и обстоятелствата, с които да бъде съобразен
размерът на наказанието им, представляват заплаха за правовата държава"
, заявява Съюзът на съдиите.
Становището на съдийската организаиця, която открай време събира ненавистта на всяка изпълнителна власт и на номенклатурните върхове в съдебната система заради принципната  и ясна позиция за недопускане на политически и икономически натиск над магистратите, на практика защитава и опонентите си в съдебната система - крепители на статуквото в лицето на прокуратурата и председателката на СГС Владимира Янева, визирани в изявлението на Борисов. Това произтича от конституцията и Закона за съдебната власт, според които Висшият съдебен съвет, Инспекторатът и прокуратурата са органите, които трябва да се произнесат след проверка за дисциплинарната или наказателната отговорност на всеки магистрат, пък бил той и Владимира Янева.

 /Публикуваме пълния текст на становището на Съюза на съдиите в България/


В последните дни отново сме свидетели на опити за намеса от страна на представители на политическата власт в работата на съдебната. В свои изявления министър-председателят на Република България пред медиите препоръча на прокуратурата да повдигне обвинения на лица, свързани с т.нар. разработка "Червеите", взе отношение по вината им и отговорността, която трябва да понесат.


В декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание от името на парламентарната група на политическата партия ГЕРБ, се правят недопустими внушения, че правосъдните органи в България са "подопечни" на опозиционна политическа партия, че потвърдената на втора инстанция осъдителна присъда срещу г-н Цветан Цветанов е сравнима с присъдите на Народния съд. Подобна политическа проява на управляваща партия може да се схване като опит за въздействие върху върховната съдебна инстанция по висящ съдебен процес и за дискредитиране на независимостта на съда като базисна ценност на правовата държава.


Съюзът на съдиите в България изразява отново принципното си становище за дължимото поведение на представителите на изпълнителната и законодателната власт, което произтича от принципа на независимост на съдебната власт. Този основополагащ конституционен принцип изисква въздържане от страна на представителите на другите две власти от всякакви
действия, които биха могли да бъдат възприети като намеса в осъществяването от страна на органите на съдебната власт на техните функции.
Публичните изявления на високопоставени представители на изпълнителната и законодателната власт, в които се съдържат предварителни заключения за извършени престъпления, определя се кои лица следва да бъдат задължително оправдани и кои да бъдат привлечени към наказателна
отговорност, като се посочват и обстоятелствата, с които да бъде съобразен размерът на наказанието им, представляват заплаха за правовата държава.


Всички тези въпроси са от компетентността на органите на съдебната власт – прокуратурата и съда, а в конкретните случаи решаването им е предстоящо посъответния процесуален ред. България вече е осъждана от Европейския съдпо правата на човека за подобни изказвания, които поставят под съмнение презумпцията за невинност и правото на справедлив процес на всеки
гражданин. Основна цел на изпълнението на осъдителните решения е установените нарушения на човешките права и намесата в работата на съдебната влaст повече никога да не се повтарят.


Припомняме, че представителите на изпълнителната и законодателната власт разполагат с други легитимни и ефективни средства да съдействат за установяването на принципите на правовата държава и ефективността на съдебната власт. Дължимите действия в тази насока са осигуряването на необходимите законодателни промени за осъществяване на действителна
съдебна реформа и придържането към държавнически подход при конституирането на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него.


От изпълнението на тези политически ангажименти към съдебната власт пряко зависят и доброто й управление, и недопускането на порочни практики в дейността на прокуратурата и съдилищата.


13.02.2015 г.  
                                                                    

Управителен съвет на Съюза на съдиите в България


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK