Бившият разколник Инокентий e освободен като викарен епископ на Старозагорска митрополия

епископ Инокентий

© Юлия Лазарова

епископ ИнокентийБившият водач на разколниците в църквата Инокентий е освободен от Светия синод от длъжността викарен епископ на старозагорския митрополит Галактион, потвърдиха от пред "Дневник" от пресцентъра на Синода. Решението е било взето вчера по искане на старозагорския владика.


Епископ Инокентий се смяташе за глава на т.нар. Алтернативен синод и за един от създателите на разкола в Българската православна църква, които оспорваха легитимността на патриарх Максим. Той беше приет в лоното на Българската православна църква в края на 2012 г. след като подаде разкайна молба. Връщането му БПЦ стана малко след кончината на патриарх Максим, докато Светият синод се ръководеше временно от покойния вече Варненски и Великопреславския митрополит Кирил.


Според в. "Стандарт" "официалният" довод на Синода е, че Инокентий е болен и сам е поискал да бъде освободен, защото нямал възможност да изпълнява ангажиментите си. "В църковните среди обаче се говори, че двамата с Галактион постепенно, но необратимо са навлезли в конфликт, тъй като бившият водач на разколниците мечтаел да се върне на бял кон в църквата и да използва Галактион като трамплин за митрополитски пост", пише изданието.


"След "уволнението му" от Стара Загора Инокентий остава от т. нар. епископ на разположение на Светия синод, което в църковните среди не се смята за особено престижно. Дори духовници наричат тези владици "наказателната рота", пише още "Стандарт".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK