Христо Иванов: Правителството уважава независимостта на съдебната власт

Христо Иванов: Правителството уважава независимостта на съдебната власт

© ДневникПравителството е водено от уважение към българските магистрати и към тяхното чувство за независимост.


Тази позиция на министър Христо Иванов разпространи Министерството на правосъдието, след среща на министъра с премиера Бойко Борисов.


Позицията е изразена ден след като премиерът Борисов в изявление от чужбина заяви, че прокуратурата трябва да повдигне обвинения на виновните за разработката "Червеи" и те да получат по 400 години затвор, и часове след като ПГ на ГЕРБ в декларация в защита на председателя на ПГ Цветанов сравни неговото осъждане с присъдите на народния съд. Последва становище на Съюза на съдиите, което предупреди политиците да не диктуват на съдебната власт своите политически представи за правосъдие, а да осъществят реформа на съдебната власт.
Правителството е извело за свой приоритет съдебната реформа, уверява министърът на правосъдието, а дебатът за търсене на верните решения е сложен. "В него чисто човешките реакции лесно могат да бъдат възприети като прекрачване на определена мярка", се казва в позицията на правосъдния министър по повод опасенията, свързани с накърняване на независимостта на съда.


/Публикуваме пълния текст на позицията на министър Христо Иванов/:


"В разговор с премиера Бойко Борисов потвърдихме общото разбиране, че въздържането на представителите на изпълнителната и законодателната власт от коментари по конкретни съдебни дела е важно в едно демократично общество. Същевременно, проблемите на българското правосъдие са реалност, очевидна както за онези магистрати, които истински в работата си по делата отстояват професионализма и независимостта на съдебната власт, така за съгражданите ни и за европейските ни партньори.


Като правителство, което извежда съдебната реформа като основен свой приоритет, ние трябва да съчетаваме търсенето на верните решения с назоваването на проблемите. Този дебат е и ще бъде сложен. В него чисто човешките реакции лесно могат да бъдат възприети като прекрачване на определена мярка.


В работата си правителството е водено от уважение към българските съдии, прокурори и следователи и към тяхното чувство за независимост, защото отговорността ни за утвърждаване на върховенството на закона е обща. Оставаме решени да извършим необходимите реформи, включително и по отношение на премахване на възможностите за неправомерно политическо влияние върху съдебната власт и повишаването на нейната независимост."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Бе то независимостта на съдебната власт и аз я уважавам. Ама де я нея, тази независимост?
  ПП Сигурна съм, че има честни и почтени хора в съдилищата и не искам да обидя тях в никакъв случай. Но ми се ще да станат мнозинство и от тях да зависи всичко.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1179 Весело

  "В разговор с премиера Бойко Борисов потвърдихме общото разбиране, че въздържането на представителите на изпълнителната и законодателната власт от коментари по конкретни съдебни дела е важно в едно демократично общество"

  Демек, кютайте и си затваряйте устата.
  Казано на прост български език...

 3. 3 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Уважение след като започнат кадърно да вършат работа, засега няма причина за уважение!!!!! Задължително е ВСС да се изчисти от тези безгръбначни мишки!!!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  Хубаво,въпросът е,че тя е зависима.

 5. 5 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Запелтечи и този министър....

 6. 6 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  "В разговор с премиера Бойко Борисов потвърдихме общото разбиране, че въздържането на представителите на изпълнителната и законодателната власт от коментари по конкретни съдебни дела е важно в едно демократично общество."

  Важно е, да. И как се вписва във всичко това декларацията на ПГ на ГЕРБ изискваща на Цвеатанов да му се осигури справедлив процес? Какъв коментар е това, освен внушение, че не му е бил осигурен до сега такъв? Въпросът е риторичен, разбира се. Сега поне ще видим новоизбрания шеф на ВКС до колко е читав.

 7. 7 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Т.е. Бойкича му е набил чемберите на министъра на когото и без това не му беше много ясно откъде да я подхване реформата и каква да е тя. Съдиите пък са решили да трампят оневиняването на Цветанов срещу непровеждане на реформа и Бойко им кляка. По всичко личи, че съдебната система ще продължи да бъде НЕЗАВИСИМА от нас гражданите.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  До коментар [#7] от "emil (ИСКАМ СИ РЕФЕРЕНДУМА!!! Защо излъгаха?)":

  Точно обратното.Става дума за изцепките на боце за 400 г. затвор.

 9. 9 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  То това на ББ най-слабо му се получава. А понякога е не само препоръчително, но и наложително.

  До коментар [#2] от "palav_nik":

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 10. 10 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#8] от "hodounski":

  [quote#8:"hodounski"]Точно обратното.Става дума за изцепките на боце за 400 г. затвор. [/quote]

  Т.е. казваш че разговорът и декларацията са инициатива на министъра? Съмнява ме макар че по принцип нямам вяра и в този министър и ми се струва че прекалено бави топката с реформата, за която така и не е ясно каква точно ще бъде.

  Мисля си че реформата трябва да почне с това за министър да бъде назначен човек неюрист и извън системата. Следващата стъпка е да спре да председателства ВСС където определено съдиите го омайват и му пеят песни на морски сирени. Нито Марга Попова имаше намерения нито този министър ще помръдне нещо реално защото те си разсъждават като хора отгледани от тази система. Те не виждат по-далече от носа си.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 11. 11 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много точно казано от Хр. Иванов.

 12. 12 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#10:"emil (ИСКАМ СИ РЕФЕРЕНДУМА!!! Защо излъгаха?)"]Мисля си че реформата трябва да почне с това за министър да бъде назначен човек неюрист и извън системата.[/quote]
  Че той този е точно такъв. Но явно не му се получава, освен да бъбри и да радва реформаторската агитка.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 13. 13 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 627 Весело

  Дневник успяват да кажат много и без думи, вижте разликата в излъчването на двамата на снимките- одухотворен, умен и почтен мъж, а до него лукав хитряга, тип "шофьора на Тодор Живков".

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 14. 14 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Съдиите са точни и ясни :
  Вместо да се гаврите с нейната уж независимост, изправете на крака съдебната си система - тя е продукт на "вашия" проект ...

 15. 15 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  "Ама после ша ма уважаваш ли?"

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 16. 16 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Интересно. Когато Местан и Станишев притиснаха съдия Тони не знам кой си да осъди Цветанов на 4 години затвор /повече от исканото от прокуратурата/, за да продължат мандата на жена му в берлинското посолство, тогава нямаше политическа намеса. Съдия Тони осъди Цветанов както му бе поръчано. Вигенин издаде заповед за новия мандат на жена му. Издаде я през юли 2014 г., за да влезе в сила от януари 2015 г. /!?/ Защото знаеха, че няма да са на власт. Тогава нямаше намеса, нали така? Къде беше Куцкова тогава?

 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  я стига глупости...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  Стига с тази независимост.В съдебната система я използват само,за да прикриват безобразията си.

 19. 19 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  "Правителството е водено от уважение към българските магистрати и към тяхното чувство за независимост."

  Министъра си намери близалка . Добре е да си сложи и пиърсинг на езика .

 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  [quote#1:"dogwoman"]. Но ми се ще да станат мнозинство и от тях да зависи всичко. [/quote]

  Няма нужда . Пръкна се Спасителя на системата . Присъда от 400 години ще откаже всеки индивид от мерак за пристъпване на закона . Освен ако не настъпи времето на Авраам , когато хората са живели по 900 и нагоре години . Както казва Библията .

 21. 21 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  [quote#16:"nik_177."] Защото знаеха, че няма да са на власт. [/quote]

  Присъдата на Цветанов на втора инстанция по времето на Станишев ли беше ?

 22. 22 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  [quote#12:"bgkurshum"]Че той този е точно такъв[/quote]

  Да , ама менте . Така викат бившите му колеги от Адвокатската колегия . Поради което го изритали от нея . И се наложи да става протестър . Все пак семейство храни .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK