Христо Иванов: Правителството уважава независимостта на съдебната власт

Христо Иванов: Правителството уважава независимостта на съдебната власт

© ДневникПравителството е водено от уважение към българските магистрати и към тяхното чувство за независимост.


Тази позиция на министър Христо Иванов разпространи Министерството на правосъдието, след среща на министъра с премиера Бойко Борисов.


Позицията е изразена ден след като премиерът Борисов в изявление от чужбина заяви, че прокуратурата трябва да повдигне обвинения на виновните за разработката "Червеи" и те да получат по 400 години затвор, и часове след като ПГ на ГЕРБ в декларация в защита на председателя на ПГ Цветанов сравни неговото осъждане с присъдите на народния съд. Последва становище на Съюза на съдиите, което предупреди политиците да не диктуват на съдебната власт своите политически представи за правосъдие, а да осъществят реформа на съдебната власт.
Правителството е извело за свой приоритет съдебната реформа, уверява министърът на правосъдието, а дебатът за търсене на верните решения е сложен. "В него чисто човешките реакции лесно могат да бъдат възприети като прекрачване на определена мярка", се казва в позицията на правосъдния министър по повод опасенията, свързани с накърняване на независимостта на съда.


/Публикуваме пълния текст на позицията на министър Христо Иванов/:


"В разговор с премиера Бойко Борисов потвърдихме общото разбиране, че въздържането на представителите на изпълнителната и законодателната власт от коментари по конкретни съдебни дела е важно в едно демократично общество. Същевременно, проблемите на българското правосъдие са реалност, очевидна както за онези магистрати, които истински в работата си по делата отстояват професионализма и независимостта на съдебната власт, така за съгражданите ни и за европейските ни партньори.


Като правителство, което извежда съдебната реформа като основен свой приоритет, ние трябва да съчетаваме търсенето на верните решения с назоваването на проблемите. Този дебат е и ще бъде сложен. В него чисто човешките реакции лесно могат да бъдат възприети като прекрачване на определена мярка.


В работата си правителството е водено от уважение към българските съдии, прокурори и следователи и към тяхното чувство за независимост, защото отговорността ни за утвърждаване на върховенството на закона е обща. Оставаме решени да извършим необходимите реформи, включително и по отношение на премахване на възможностите за неправомерно политическо влияние върху съдебната власт и повишаването на нейната независимост."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK