За мониторинговите доклади на ЕК - между скептицизма и надеждата за промяна

Дискусия на тема "Мониторинговият доклад от януари 2015 г.: какви са следващите стъпки?"  се състоя в Дома на Европа, организирана от гражданска платформа за дебат и общо действие MoveBG и неправителствената младежка организация  blEUprint с участието и на министъра на правосъдието Христо Иванов.


Гарантирането на върховенство на закона и правовата държава няма да стане просто с приемането на няколко нормативни акта. Необходимо е мащабно и повсеместно обществено усилие и вливане на мощна морална енергия в правосъдието. С това мнение откри дискусията основателката на MoveBG Саша Безуханова.


Христо Иванов отбеляза, че благодарение на доклада по Механизма за сътрудничество и проверка към ЕК, темата за реформата на правосъдието вече осем години продължава да е важна тема в дневния ни ред.
Причините да не се провеждат нужните реформи не се крият в мониторинговия механизъм,


а в силното политическо влияние върху съдебния естаблишмънт, подчерта той. Според правосъдния министър трябва да бъде отбелязан напредък с реформиране на модела на съдебната ни система, а не просто на Висшия съдебен съвет, за да се повиши степента на доверие на обществото в нея. Същевременно е крайно време Висшият съдебен съвет, който в момента е съдийски съвет с участие на прокурори, да засили контрола и създаде предпоставки за обществено обсъждане и на работата на прокуратурата и главния прокурор. Каквото днес не се чува.


Изначално грешен е дизайнът на Механизма за сътрудничество и проверка


Тази теза пък разви д-р Линка Тонева, доктор по политология в СУ "Св. Климент Охридски". Според нея  ЕК не разполага с методология и аналитичен инструментариум, за да види реалните проблеми на местна почва.
От една страна докладът има сгрешен адресат - не е насочен конкретно към правителствата и администрацията, и от друга страна, поставя акцент върху мониторинга вместо върху реалното партньорство с наблюдаваните страни. Освен това към момента санкциониращите механизми на ЕК са твърде ограничени, смята Тонева.


Според Тихомир Безлов,  анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, имаме спешна нужда от мерки за превенция на корупцията, а тя се корени в най-високите нива на магистратурата, които са по-влиятелни и от политиците, както и в липсата на наказания за корупция.


По отношение на правосъдната реформа д-р Христо Христев, преподавател по право на ЕС в Софийския университет, обърна внимание, че актуализираната стратегия за реформа на съдебната система поставя основни въпроси, които трябва да бъдат регламентирани: обхват и правомощия на административните ръководители - председатели на съдилища и ръководители на прокуратури, командироването на магистрати, което сега се е превърнало в средство за създаване на тилова защита на всички дейстивя на председателите, дисциплинарната практика, която в момента се ползва и като средство за наказване на неудобни.


Съдията от Софийски градски съд  Атанас Атанасов, член на УС и изпълнителен секретар на Съюза на съдиите в България, акцентира върху необходимостта от реални действия и воля от страна на парламентарните сили за реализирането на предложената реформа, а не само от декларативна подкрепа. Атанасов отбеляза още парадокса, че


целите на стратегията трябва да се реализират от същите конкретни ръководители на съдебни и прокурорски органи и ВСС, които тя цели да реформира.


Според журналиста от вестник "Капитал" Росен Босев голям проблем е невъзможността на медиите да изпълняват обществената си функция. Това  се дължи на  автоцензурата на журналистите, от една страна,  и от друга -  отсъствието на реакция от страна на ВСС, прокуратурата и другите правосъдни институции, в случаите когато журналистите правят разкрития на проблеми "Предишните доклади заместваха ролята на медиите, но този път това не се случи, защото контекстът е неразбираем за европейските експерти", посочи още той.


Участие в дискусията взеха и посланикът на Франция Ксавие дьо Кабан, дипломати, адвокати, журналисти.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  Брях, колко сложни словосъчетания! Съдебният естаблишмънт, разбийш... Каква е целта на таз сбирка? Англоговорящите да обменят мурафети ли?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Правят си рИформи, за да позалъужат Брюксела! С тези кадри в системата и 1000 реформи да правят, все същия ще е резултата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1120 Любопитно

  вече осем години продължава да е важна тема в дневния ни ред....

  Ами кога ще затворим тази тема, като приключена...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  скептично ще повторим ,че промяна не се очаква ,само лустрация на цялата държава може отчасти да подобри нещата

 5. 5 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Толкова са зле, че и за парлама не могат да направят 4-5 дела.

  Мониторинговия доклад е пълен провал, най-вече за самия ЕС. Истината е, че сме изцяло проядени от Азиатския грип държавна машина. Докато евробюрократите те не нагазят здраво в нашето блато, само с мил и дипломатичен език нищо няма да мръдне. Могат да хабят хартия до Второто пришествие, а който е на власт да го е страх ''какъв език ще има в следващия доклад''.

  Управляват ни слаботелесни и безгръбначни същества, въшливи с пари. А от Брюксел си мислят, че току-така ще ги ужилят с един доклад.

 6. 6 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Весело

  Брюксел не разбра ли, че трябва да действат като Андрей Ляпчев :
  Со кротце со благо и со много кютек.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK