Време за гурбет

Столицата на САЩ Вашингтон е сред най-предпочитаните туристически дестинации за студентите по програмата Work&Travel

© Йордан Енев

Столицата на САЩ Вашингтон е сред най-предпочитаните туристически дестинации за студентите по програмата Work&TravelКампанията за набиране на студенти по програмата Work&Travel в САЩ е в разгара си.


Най-големите Job fair-срещи за годината (интервюта с американски работодатели), които организират агенции в България, са този месец. Очакванията на дружествата са между 8 и 9 хиляди студенти да заминат тази година на бригада в САЩ.


Програмата предлага на редовно учащите студенти да работят до 4 месеца, колкото трае студентската работна виза J-1, с възможност за удължаване на престоя за туристически цели с месец.
Периодът на студентските бригади е от 1 май до 30 септември, но много от работодателите предлагат оферти до 7 септември, тъй като тогава е последният натоварен ден за сезона- Labour Day или Денят на труда.


Освен в България, американските работодатели наемат студенти предимно от страните в Източна Европа – Румъния, Молдова, Украйна, Русия, Македония, Турция, Сърбия.


Условията


"За да участвате в програмата има три важни условия: Да сте редовно учащи студенти, да владеете английски език на прилично разговорно ниво и да искате да се върнете в България. Нали искате?" Така вицеконсулът на САЩ Емания Блум приветства близо 350-те студенти миналата събота на Job-fair-а на една от опитните агенции у нас – Orange.


Важна стъпка към лятото в САЩ е успешното визово интервю. В обръщението си Блум на няколко пъти заяви, че студентите трябва да говорят спокойно, да представят себе си и да убедят консулите, че университетът е по-важен за тях… в България.


"Програмата Work&Travel е една от малкото възможности за лесен и достъпен начин студентите да отидат в Щатите. Невзети изпити, неакредитиран университет и слабо ниво на владеене на английски език са основните причини студент да не вземе виза. Отказва се и на четвъртокурсници или такива, които следват магистратури", каза Нада Живкович от агенция Orange.


Близо 350 студенти взеха участие на интервютата с американски работодатели в София

© Orange.bg

Близо 350 студенти взеха участие на интервютата с американски работодатели в София


"Езикът е важен не само заради работата, но и заради сигурността на студентите. За това ние препоръчваме поне средно ниво на владеене. Много студенти осъзнават този проблем още на първото летище в Европа", допълни мениджърът.


Първите визи по програмата вече бяха раздадени в Американското посолство от посланика на САЩ у нас Марси Рийс. Преди да бъдат одобрени за виза, студентите говориха с консул на Щатите в посолството, за да бъдат проверени знанията им по английски език. От там не пожелаха да обявят какъв е процентът на отказани визи по програмта, но увериха, че той е изключително нисък.


"Около 7 хил. души заминават ежегодно на студентска бригада в САЩ. Надяваме се тази година да са повече. Агенциите за Work&Travel в България заявиха, че интересът е по-голям от предходната година", коментира генералният консул на САЩ в България Дебора Кембъл. Тя не пожела да сподели статистика за останали студенти в САЩ след изтичане на визите им, тъй като "информацията е конфиденциална".


Тенденциите


Според представите на една от новите агенции в България – Cool Travel, с всяка година все повече студенти желаят да се включат в студентска бригада. Причините за това са икономическото положение в страната, както и желанието за пътуване зад граница.


Според агенцията се наблюдава увеличаване на записващите се студенти с "големи финансови възможности", които използват лесния начин за получаване на студентска виза, за да обиколят Щатите единствено като туристи.


"В САЩ няма слаб или силен сезон, там винаги се изкарват пари. Много от заминаващите отиват именно заради това – искат да си купят нова кола, телефон и т.н. Наблюдава се и положителна промяна в студентите след такава програма. Те придобиват повече самочувствие и са по-предпочитани от работодателите в България заради опита, който са придобили навън", каза представител на Cool Travel.


Най-желаните дестинации остават тези по Източното крайбрежие не само заради по-евтиното пътуване, но и заради по-голямото разнообразие от туристически атракции.


Работните оферти са концентрирани основно в малките туристически градове, тъй като се смята, че студентите ще се адаптират по-бързо към новата обстановка и езика.


Недоволствата на участниците в програмата идват най-често от проблеми с мениджърите на работното място, условията в жилището, както и високите им очаквания към САЩ.


Цената на програмата


Въпросът, който интересува най-много студентите и родителите им, е цената на програмата. Агенциите в страната се обединяват около сумата от 3 до 4 хиляди лева, но с уговорката, че тя се определя значимо от цената на самолетния билет. Обикновено той се купува в евро и зависи от дестинацията, като сумата му започва от 700-800 евро.


Дружествата споделят общо мнение и по въпроса с изработените доходи в САЩ. Според тях работата, с която учащите заминават, е достатъчна, за да си покрият разходите, които са вложили за програмата си.


Цената на самата услуга от агенциите е около 1000$, като тя може да нарасне в зависимост от допълнителните застраховки (за отказанa виза например). Освен това се плаща такса за явяване на визово интервю.


Важно за студентите е да знаят, че е за предпочитане да имат 700-800$ джобни пари, тъй като се заплаща депозит за жилище, а наемите се плащат всяка седмица. Освен това първата заплата (paycheck) се превежда на студентите не по-рано от две седмици след началото на работата.


Агенциите предлагат по-евтини програми още от есента, като цената им се увеличава периодично. Освен това те работят с американски партньори, наречени спонсори, които съдействат за намиране на работна оферта и връзка с работодателите. Спонсорите помагат на студентите с намиране на жилището и следят дали престоя им в Щатите протича нормално.


Страната на (не)ограничените възможности


Всъщност, възможностите за студентите, записали се за Work&Travel, не прекрачват прага на услугите в сферата в хотелиерския бизнес и ресторантьорството. Оферти за служители в увеселителни паркове и спасители на басейни също не липсват, но най-предпочитаната позиция си остава сервитьор, основно заради възможността за бакшишите, които са част от американската култура.


Една от привлекателните оферти е тази на сладкарницата The Fudgery, която търси около сто студенти за продавачи и сладкари в ресторантите си. Компанията набира учащи от Източна Европа от десет години. Представителите на The Fudgery в България разказаха за "Дневник", че са се обърнали към студентите от този регион, защото "те са по-дисциплинирани и отговорни, за разлика от американците". Освен че ще правят типичния за американската кухня сладкиш фъдж, работещите в The Fudery трябва да пеят често в ресторанта, за да привличат клиентите.


"Търсим хора, които не се страхуват да разговарят и да се усмихват. Наемаме доста студенти от България, защото, заедно с тези от Чехия, говорят най-добре английски език", казаха представителите не веригата за увеселителни паркове Lagoon.


Минималната работна заплата не пада под 7 – 7.50$ на час, а таван за максималната няма. Освен това много от работодателите предлагат бонуси към заплащането в зависимост от работоспособността на студента и екипа.


Наемането чрез българските агенции става по два начина – чрез Job fair, организиран от агенциите, който осъществява директни срещи с американски представители на компаниите и Skype Fair – когато наемането става чрез виртуално интервю.


Повечето студенти минават обучителен период от поне седмица при работодателя си, в който също им се начисляват часове към първия им paycheck.


Въпреки че агенциите не желаят да говорят с цифри, те отново се обединяват в твърденията си, че изключително нисък процент от заминалите на бригада в САЩ не се връщат в България.


И докато по времето на социализма ученическите и студентските бригади са изграждали колективизма и развитието на селското стопанство в България, днешните студенти заминават към Щатите с идеята за пътувания, долари и нови материални придобивки.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6649 Любопитно

  Младите надежди са правилно насочвани и възпитавани...

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Все пак с предимство са децата и внуците на активните борци против фашизма и капитализма.Макар и за това да не се води статистика. То се подразбира.

 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Жалко,че вече не съм студентка!

  Tony
 4. 4 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Да бе, ще им черноработя на американците, как пък не! Когато бях студент, тъкмо пробиваха първите програми за това work and travel и всички се юрнаха да ходят там, защото нали е модерно, американско и т.н. Не знам какво работиха и правиха там, признавам. Някои се върнаха с първия айпод и го разглеждаха като особена ценност. А аз поработих за летните месеци на морето като доставчик и като теглихме чертата, аз бях с 600 лева напред.
  И къде е смисълът да отидеш? Поне да беше красиво там, да имат класическа архитектура и чар като на Испания, Гърция, Кипър, Германия, Австрия (умишлено посочвам най-предпочитаните от българите дестинации). А то в България има нощни гърнета по-стари от държавата им.

 5. 5 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Да учиш, работиш или пътуваш на запад - не сме и мечтаели, дори ...))
  Е , мечтаехме , но МОЖЕШЕ да загубиш и ЖИВОТА си - ако тръгнеш през границата !!!
  .Училите в Англия се броят на пръстите на ЕДНАТА ви ръка - политбюро- копелетата, начело с людмила живкова :)
  Една банда , съветстки агенти , с втренчени погледи , като лумпена сидеров - можеше и на лагер да ви прати, ако , представете си - изявите ЖЕЛАНИЕ да учите в САЩ, Англия или Германия !!??
  Заградени ,като стадо - с телени мрежи с ТОК по границите ....УЧЕТЕ и ПЪТУВАЙТЕ !!!
  Но, не забравяйте , че свободата ви - НЕ е даденост - защитавайте си я !!!
  Руските агенти, сидеровчетата и сие , ПАК искат да ви я отнемат !!! Не го забравяйте ...)
  Смятаха те за ЛУД - ако кажеш, че искаш да отидеш да работиш или УЧИШ в Америка или Западна Германия - ..
  БЕШЕ абсурд, уви ...

  BIG AL
 6. 6 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#4] от "sam_vimes":

  И като не знаеш какво са работили и правили там, за какво трябва да се изхождаш тук?

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 7. 7 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Не знам как се правят пари от този тип работа. Но едно е ясно - работата е много, парите са малко но това е чудесен шанс за децата да разберат какво е Америка и какво означава да си изкарваш парите с работа. Според мене това е чудесна програма и децата имат само полза от нея.
  Сигурен съм че повечето няма да са доволни. Но тези които оцелеят и успеят да оценят системата ще имат голяма полза. Човек затова е млад. Да се поизмъчи, да побачка и да натрупа опит.

  California Über Alles
 8. 8 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  Че такива програми са от полза и за двете страни, спор няма. Както и че студентите няма да забогатеят матертиално, но придобитият опит е много важен.
  Но колко ще се върнат? Интетесно ми е, каква е статистиката от минали години.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 9. 9 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#4] от "sam_vimes":

  Защи държиш да демонстрираш ограничеността си?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 10. 10 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 707 Неутрално

  [quote#0:"Арогантност"]и да искате да се върнете в България. Нали искате?[/quote]

  Нищо по-унижаващо от интервюто за американска виза. При това съвсем целенасочено са го направили така. Искат да покажат на младите хора свободната си и просперищата Америка, но с уговорката, че сме нищожества, които са нежелани за нещо повече от сезонни работници.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 11. 11 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#10] от "zo":
  Тези глупости можеш да ги разправяш на чичовците от селската механа...единствено те могат да ти повярват!
  Чиновниците в американското посолство са и психолози. Не им трябва много време за да оценят по физиономията и "езика на тялото" нивото на кандидата за виза.
  Никакво унижение няма. Възпитани, усмихнати...
  Аз получих 10-годишна виза от раз, придружена с комплимент за "прекрасен английски", който мисля, че не заслужавам.

  The best way out is always through Robert Frost
 12. 12 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#10] от "zo":
  [quote#10:"zo"]Нищо по-унижаващо от интервюто за американска виза[/quote]
  Някой да те кара насила да ходиш?! Няма такова нещо. Вместо в Щатите можеш да заминеш за Русия.
  Както много остроумно писа един съфорумец. В Русия те посреща една девочка с очи сини като Байкал и те гледа предано като хъски. Цитирам по памет. Много се смях и съм го запомнила.

  The best way out is always through Robert Frost
 13. 13 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#12] от "Realistka":

  тъпачка... да ти имам логиката куха

  разбира се, че никой никъде насила не ме кара да ходя, но това оправдава ли изключителната им арогантност и начина по който те карат да се чувстваш като нищожество?!

  интересно що с канадците разликата е от небето до земята... що ли не са усвоили „успешните“ психопрофилиращи способности на съседите си?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 14. 14 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#13] от "zo":

  Аз, например, не бих те приела в собствения си дом. Защото не обичам необразовани и нахални хора!
  Същото е, когато искаш да посетиш дадена страна. Правилата се определят от домакина!

  The best way out is always through Robert Frost
 15. 15 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#14] от "Realistka":

  Не можеш да приемеш някого, който не търси твоето „гостоприемство“, не си създавай излишно и изкуствено чувство за важност.

  Домакинът като такъв също следва да се показва уважение, а не да се държи покровителствено и арогантно. С това „вие искате да се върнете, нали?“ американката показва най-отвратителната черта, която един уж домакин може да покаже.

  Самият закон, задължаващ американските консули да третират ВСЕКИ кандидатстващ като потенциален емигрант и от кандидатстващия за виза да се очаква да обори презумпцията за виновност е висша степен да надменност.

  Ти посрещаш ли си гостите с уговорката, че ще си тръгнат?

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 16. 16 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#15] от "zo":

  Вместо този ферман, не е зле да напишеш с този сюжет един роман!
  Желая ти успех! Ха-ха-ха!

  The best way out is always through Robert Frost
 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ентусиазирани роби

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 18. 18 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#9] от "Jessika":

  Ограничен съм, че не искам да работя на минимална работна заплата за американци, като в България изкарвам много по-добри пари и не ми се налага да живея в скапаната им държава с негри, наркомани, отрепки и прочее?
  Как ги разбирате вие тея понятия, не знам ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK