Съдебната власт трябва да се реформира, за да изчисти останалите власти, смята правосъдният министър (допълнена)

Съдебната власт трябва да се реформира, за да изчисти останалите власти, смята правосъдният министър (допълнена)

© Надежда Чипева, КапиталМинистърът на правосъдието Христо Иванов обмисля да внесе във Висшия съдебен съвет предложение за дисциплинарно производство срещу председателя на Софийския градски съд Владимира Янева, за която стана ясно, че е подписвала разрешенията за специалните разузнавателни средства по аферата "Червеи".


Министърът ще предложи това, ако ВСС не вземе сам подобно решение, стана ясно от интервюто на Иванов по БНР..


Очаква се съдебните кадровици да получат разсекретения вариант на доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства по разработката "Червеи".
Министър Христо Иванов определи констатациите в него като притеснителни в частта за сроковете, в които са били разрешавани СРС-та от Владимира Янева.


Правосъдният министър изрази и готовност Министерският съвет да осигури средства за изграждане на много коментираната електронна система, която да регистрира всички СРС-та и до която да имат достъп съдиите. Според него тази система  е много важна, включително и за да прекрати практиката конкретни съдилища безкритично да подписват искания за СРС-та.
Според него така ще се сложи край на случаите, в които полицаи търсят конкретни съдии, за да са сигурни, че искането за СРС ще бъде одобрено.


Съдебната власт трябва да се реформира, за да изчисти останалите власти, коментира Христо Иванов. Коментарът му беше по повод дадените съдебни разрешителни за прилагане на специални разузнавателни средства по разработката "Червеи".


Според Иванов реформата в съдебната система трябва да се придвижва с реакции и на конкретни ситуации като тази. Правосъдният министър изрази притеснение, че в Софийския градски съд много лесно са се давали разрешения за прилагане на СРС-та и почти няма откази. Христо Иванов отбеляза, че има проблем с контрола на използването СРС и те могат да се използват срещу хора с интересен бизнес и такива, попаднали в ниските нива на политиката.


Правосъдният министър посочи също, че е нужен системен подход към реформирането на сектор "Сигурност". "Докато не съумеем да започнем разговора за дългосрочните реформи, ще изпадаме в целия този хаос", обобщи той. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK