Десислава Танева: Мораториумът няма да реши проблема с незаконната сеч

Десислава Танева.

© Анелия Николова

Десислава Танева.След като миналата седмица зам. земеделският министър се обяви против предложенията за мораториум върху износа на дървесина за страни извън Европейския съюз, направени паралелно от ГЕРБ, Реформаторите и Патриотичния фронт, днес и самият министър Десислава Танева коментира, че забраната няма да реши проблема. Според нея той е основно в контрола и в събираемостта на глобите.


"Ние ще изпълним всяко решение, което вземе българският парламент. Но без да се приложат мерките, които министерството взима, всяко друго решение може да изглежда по-добро, но няма да има ефект," коментира Танева по Би Ти Ви. "Какво означава мораториумът – България годишно добива 6.4 млн куб. м дървесина. 900 хил. куб. м дървесина се изнасят за Турция и Гърция. Това са 16%. Предложенията за мораториум засягат именно тези 16%, а трябва да си зададем въпроса какво се случва с останалите", обясни земеделският министър.


По думите й проблемът с незаконната сеч е в контрола и в зависимостите на местно ниво. "Колкото са по-малки населените места, колкото са по-бедни районите, зависимостите между горските инспектори, които трябва да контролират незаконната сеч, и местните власти, е толкова по-голяма. Затова от януари насам сме отделили два пъти повече ресурс за контрол," каза Десислава Танева. По думите й обаче няма как проблем, който се вихри в последните близо 30 години, да бъде решен за 30 дни.
Според нея е пресилено да се каже, че политическата система и лобита са част от проблема с незаконната сеч. "Част от властта – местна, централна, които вероятно са с интереси в този сектор, сигурно имат значение. Смяната на властите сигурно има значение. Факт е, че битката с незаконните сечи може да бъде само като пакет от мерки", заяви още министърът.


За последната година са наложени санкции за общо над 1.3 млн. лв., а за последните 2 месеца, откакто са създадени новите екипи за контрол на сечта, са направени 18 хил. проверки, задържани са около хиляда души и са издадени над 1 000 акта. "Но на много от нарушителите няма какво да им вземеш", обясни още тя и каза, че ще се предложат промени и в тази насока.


Тя изтъкна, че сред мерките на земеделското министерство за справяне с незаконната сеч е въвеждането на електронна система за контрол на наличностите дървесина в складовете и отчитането на движението на добива, новото маркиране на дървесината, както и мобилните екипи, които вече контролират по места.


"Единственият начин за справяне с проблема е въвеждане на системи за контрол, които минимизират влиянието на отделния човек – инспектор, кмет и т.н.," смята министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Според нея той е основно в контрола и в събираемостта на глобите.Ами като знаете проблема,решете го,какъв е проблема.

 2. 2 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Няма да реши, но ше помогне!

 3. 3 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Но на много от нарушителите няма какво да им вземеш"
  А за принудителен труд да сте чували?

 4. 4 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1311 Любопитно

  Въведете тотален мораториум и по пискането ще се види кой е засегнат.

 5. 5 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Не си ли спасим горите, дъждовете ще отнесат още много квартали и села. Колкото и да не ни харесва.
  А е престъпление държавата да не контролира износа на дървесина, който оказва се в немалката си част е от незаконна сеч. Наскоро професор Константинов каза по една от телевизиите, че Икеа са си направили склад в Северна Гърция, за да изкупуват нашият евтин и съответно контрабанден дървен материал. А ДПС с влиянието си в малките общини подпомогна доста дървените босове. Време е на това да се сложи край. Иначе ще се удавим. Всички...

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Ми тогаз да гледаме как страната се обезлесява и как всеки дъждец предизвиква бурни наводнения, та накрая белким заприличаме на Афганистан. Тогава всички ще цъфнат и ще вържат. От райска градина ще сме направили пустиня - постижение на големи умове като Танева и сие.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До коментар [#5] от "theanalyser":

  Братле, нема кой да мисли за давещите се. Важно е в държавата на схемите последните да продължават. Щото нямало начин туй и онуй да стане. Накрая просто ще констатираме необратимото и толкова.

 8. 8 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Танева е страх да признае, че ако се ограничат сечите и се спре износа на дървесина, половината горски служители отиват на трудовата борса. Интересно е, че при БОЙКО I всичко което се случваше в горите беше от и за ЕМИЛ ДИМИТРОВ, а правилата които той наложи все още дайстват. И никой няма да смее да ги промени. Защото носят пари и еб@ват м@м@та на гората !

 9. 9 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ми в скандинавсите държави има и затвор захнезакона сеч. Много трудно нали?!

  chavo64
 10. 10 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Де си Деси???
  На кой свят живееш - на света на КОЙ! Затова и дрънкаш врели-некипели!
  Абе, хванете се и свършете малко истинска работа, иначе няма да остане истинска гора, още по-малко истински хора в тая територия!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 11. 11 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  Напротив. Тия почват като скрабаджиите!

 12. 12 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 575 Неутрално

  "Десислава Танева коментира, че забраната няма да реши проблема. Според нея той е основно в контрола и в събираемостта на глобите."

  Какъв контрол, какви глоби, какви пет лева!
  В Ботевград камиони без регистрационни номера извозват дървесина, а полицията ги охранява!

  http://botevgrad.com/news/58987/Pogolovna-sech-i-v-Chekanica-Kamioni-bez-registracionni-tabeli-izvozvat-dobitata-darvesina/

  Sapere aude
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Българската жандармерия така и така нищо не правят , ще е добре да ги пуснат малко в горите за да ги пазят от добре организираната дървена мафия.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  [quote#11:"do.r.n"]Напротив. Тия почват като скрабаджиите! [/quote]
  онези бутат количка с няколко кг. метали ! Дървената мафия разполага с високо проходими камиони , супер дърворезачки и местната администрация е на тяхна страна!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Тая винаги е имала корумпирана физиономия. Не искам мафията да ми се обяснява и философства. Искам сериозни мерки срещу дървената мафия.

 16. 16 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Мафията си има министър.....

 17. 17 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#5] от "theanalyser":

  Наблюденията потвърждават казаното от МКонстантинов ...
  Дървената мафия е гвардейска дивизия на ДПС-камарилата ...

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  "Но на много от нарушителите няма какво да им вземеш", обясни още тя и каза, че ще се предложат промени и в тази насока."

  Няма какво да се вземе. ако това са хора, които сечат и крадат дърва за да се отопляват, макар че ако на такива хора им вземеш коня и каруцата или превозното средство и резачката, та дори и брадвата, това също е силен удар за тях.
  А ако говорим не за дърва за огън, а за масова сеч с производствено-търговски цели, един мораториоум върху сечта въобще, ще принуди фирмите да направят нещо като (само)преброяване и ще се види кой какви разрешителни има или няма, какво има на склад и при всяко положение ще повлияе на процеса.
  И разбира се трябва и работа с горските и техните началници. Най-малката мярка е разместване и/или уволняване и смяна, която при всяко положение, точно в тези бедни райони, за които говори Терзева, няма как да не ги накарат, да станат доста по взискателни и да си пазят хляба, а с това и гората. Никой не знае по-добре от горските, къде се сече незаконно.

 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3819 Весело

  "Опознаването на безкрайността изисква безкрайно време. За да не увеличават ентропията във вселената работещите в сектор "опознаване на безкрайността" изобщо не работеха." - А. и Б. Стругацки, Понеделник започва в събота.
  Решаването безкрайните проблеми на България изисква безкрайно време. Затова за да не увеличават ентропията във вселената българскитеуправляващи изобщо не работеха.

 20. 20 Профил на pixela
  pixela
  Рейтинг: 561 Гневно

  Тази е петата, дето"стига до това заключение". Ми вземете направете така, че да се реши проблема!! Нали затова ви плащаме, измет безхаберна?!?!??!?!

  freedom is another word for nothing else to lose
 21. 21 Профил на mladevroatlantik
  mladevroatlantik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре че са ГЕРБ да вразумяват детската градина в коалицията.

 22. 22 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Да предположим че, забраната влезе в сила. Тя ще важи само за необработения дървен материал. Това означава че, ако добитите дърва за огрев се нарежат и нацепят, те могат да се изнасят свободно за Турция, защото вече са обработена дървесина.
  Следващия момент е в правомощията на горските инспектори към ДГС-та, които освен че са силно орязани, ами са малко като бройка, спрямо контролираната територия. Техните правомощия, като носенето на оръжие и неговото използване, специалния режим на движение на колите им, спирането на автомобили по републиканската пътна мрежа не е синхронизирано с другите закони като например Закона за движение по пътищата.
  Освен това всички други служби съзнателно не си вършат работа при горските фирми. Например КАТ. При акции в горите обикновено няма нито един законен камион с платени винетки, гр. отговорност, данъци и тнт. За тахограв пък няма нужда да споменавам.
  Ако съответната инспекция по труда пък влезе в гората и провери секачите на фирмите нещата стават страшни. Никой от циганите не се осигурява в една от най-рисковите професии в България. Такива неща като защитно облекло, застраховки и тнт. изобщо не съществуват.
  Тракторите на дърводобивните фирми, задължително минават на преглед при съответните инспекции - 4 на брой, трябва да имат номера от КАТ и всичко платено. Това пак е извън компетенцията на горските.
  И най-накрая, всичко пак опира до съда. Актовете които се пишат на циганите се обжалват, бавят и често съвсем съзнателно "падат" от различни съдебни състави независимо че има написани много грамотно от тях.
  Затова натиска трябва да бъде не само към горските, а и към всички служби и службички да обърнат внимание и към горите, а не само да редят пасианси в кабинетите си.

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Вместо сегашните горски /пенсионери без оръжие/ ,да назначат истински рейнджъри,които да имат право на стрелба.Рейннджър всъщност значи горски ,ама не като нашите.

 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#21] от "mladevroatlantik":

  Сигурно не знаеш ,че дървената мафия има лоби в ГЕРБ

 25. 25 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Само за нова си изказване тази псевдоминистърка трябва да се маха...

 26. 26 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 736 Неутрално

  На дали мораториум взрху износа ще помогне. Основната незаконна сеч е за дърва за огрев. Нямате представа колко са се ошлайфали циганите за да заобикалят контрола. Един пример.
  Сутрин нахранят кончето с много солен зоб. Изкарат го в гората и го натоварят с крадени дърва. Шибнат му един камшик и жадното животно се втурва само към къщи, защото знае къде е коритото с водата.Няма значение дали е на два или десет километра от дома. Дори да има горски пазачи на пътищата на изхода от гората, добичето тича покрай тях и те нищо не могат да направят. Няма да го гръмнат, я.

 27. 27 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ейй не можа да се стърпи Танева да не се прояви като суперзащитник на олигархията (дървена, земеделска и тн). Бойко не трябваше да я слага министър.

 28. 28 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Десислава Танева: ...Мораториумът няма да реши проблема с незаконната сеч...
  Винаги може да се намери основателна причина за продължаване на кражбите. Какъв парадокс; тези, които трябва да се борят с престъпността, на практика я защитават. Вече не се и крият. Госпожа министершата? Пази Боже, сляпо да прогледа.

 29. 29 Профил на komutator
  komutator
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#23] от "hodounski":

  Такива "рейнджъри" има и сега. Това са горските инспектори на подчинение на съответните РДГ -та около 30 на брой. Преди се наричаха подвижна горска стража. В момента са оборудвани добре с коли и с оръжие, което задължително носят. Но нормативната база за използването му е смешна и на практика циганин с резачка има много повече права от тях. Отново отиваме до закони (парламент) и съд. Ама циганите са гласоподаватели и никой няма да им ореже правата да нападат горските инспектори.
  Другите "горски" са просто служители на някое териториално поделение към държавно предприятие. Тези 6 държавни предприятия на територията на България са търговски предприятия съгласно закона от 2011 година. Тяхната основна задача е печалбата, като охраната на гората е на заден план. На всичкото отгоре, правото им на носене на оръжие е направо смехотворно. Може но само през деня, през нощта "пищова" се оставя в касата на съответното ДГС.
  Така отново стигаме до приемане на добра нормативна база и спазването и. Тоест до "читав" парламент и един нормален съд. Затова колкото и забрани да се приемат сега няма да решат проблема с незаконната сеч.
  Само един пример ще дам. Имам няколко познати горски работещи в САЩ и Канада. Всеки един от тях е с по няколко награди и премии включително и "ренджър" на щат за отлична работа. Тоест и сред горските има добри професионалисти. Просто системата е такава, да дава преимущество на "тарикатите".

 30. 30 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не изнасяме само за Турция и Гърция изнасяме и за Румания.
  И тия министри знаят ли че дърветата който сега изнасят са посадени преди да се родят. Едно дърво разтяло 30-40 години става на пепел за 2 часа.
  1Ступка незабавно спиране на износа.

 31. 31 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Деси, ма ти знаеш ли какво е това секира или моторен трион?

 32. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#26] от "marker":

  Не се кахъри за горите, естественият прираст на дървесина къде, къде надхвърля отсеченото от циганите за огрев, а и това е част от грижата за горите ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 33. 33 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#30] от "l_i_k_a_t_a":

  Износът на дървесина за страните от ЕС просто няма как да го спреш... така че по кротко....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 34. 34 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Prava e gorskite si vyrshat rabotata no ciganite nqmat pari

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 35. 35 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#3] от "StanDim":

  Точно така,да залесява до главозамайване.С този труд глобите може да се съберат,а на санкционирания може и да му останат и парички.....

 36. 36 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#3] от "StanDim":

  Много от дървосекачите изхвърлят клоните в деретата. Те ги затлачват и събират вода, и после знаем, какво става. Най-малкото с разчистването на деретата могат да ги санкционират.

  CONTADOR GRATUITO!
 37. 37 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ми пробвайте. Щото вие не сте в състояние да предвидите какво и да е било извън собст. си джобове. Ама управление - проба-грешка отдавна ни писна.

 38. 38 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#26:"marker"] добичето тича покрай тях и те нищо не могат да направят. Няма да го гръмнат, я. [/quote]

  А защо да не го гръмнат? Само един, два коня да застрелят и този номер веднага ще спре да се прилага.

 39. 39 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#23:"hodounski"]Рейннджър всъщност значи горски ,ама не като нашите. [/quote]

  Нашите рейнджъри не са горски, а са ангорски /котараци/, които мъркат доволно и си притварят очите, като им подхвърлят по някой лев.

 40. 40 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  Тази , застаряващата , е СЛУГА на ВСИЧКИ мафии в земеделието, горите и т.н...
  И на едрите арендатори, и на горската мафия и на ТИМ , и на - всеки, който я ..пожелае...) Срещу ...:))

  BIG AL
 41. 41 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#32] от "boby1945":

  Явно не си виждал участъци изсечени от циганските набези. Тяхното е гола сеч на всичко, което може да се достигне с каруца, тоест в близост да горските пътища. Дърветата се режат наред на височина 1 метър за да не се навеждат докато режат. Не 100-200 метра навътре в гората може да има болни или паднали дървета и да е необходима санитарна сеч за прореждане, ама там циганите не влизат, по-трудно е. А на оголените райони растат само храсталаци, там дървета не се саморазсаждат.

 42. 42 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Проблема е прост и той се съдържа в.. Закона за горите. След 1997 година се приеха два закона за горите един от друг по лобистки. Същите обслужват интересите на дървената мафия. Служителите в горския сектор пък бяха превърнати в чиновници и търговци. Отне им се гордостта да бъдат наричани лесовъди и пазители на гората. Натикани бяха в миша дупка и бяха заставяни от политици и "бизнесмени" да обслужват интересите им последователно при правителствата на Бай Симо Горския, тройната ламя, при първото Боково правителство, Орешарски и т.н. (между другото сектора винаги доминиран от ДПС-то) То между другото прие сегашният Закон за горите , който може да се нарече не закон за горите, а закон за дърводобива и търговията с дървесина. Създадени бяха 6 държавни предприятия, които уж трябва да се грижат за държавните гори, но при тях ако попитате ръководствата им кое е водещото ще ви отговорят - кубици и пари. Грижата за гората е на последно място. Контролните органи РДГ -тата пък бяха превърнати в чиновници, затрупани с документи и книжнина, орязани им бяха разходите да опазване на горите и готово. Ами може ли една патрулна двойка, с които така се хвали зам. министъра Костов да опази гората като разполага със 100 лв за гориво на месец т.е. за около 50 литра - при разход 10-15 на 100 - около 400 км на месец. И тези патрулни двойки стоят по шосетата и хич и не влизат в горите, където са хайдуците. И т.н. и т.н.
  Та думата ми е не коментирайте само последствията, а търсете причината да се случват нещата - а те са поставени на тази основа от нашите политици и ръководители на ведомства. Старта истина за рибата и главата си е налице и още как.

  ура и да живей!!!
 43. 43 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#40] от "BIG AL":

  Забрави само извънземните да забъркаш. Или идеята е да се плюе, пък фактите вълци ги яли. Въпросната е много права в случая. Точно мораториума няма да спре нищо. Тия проблеми се решават на местно ниво. Трябва да се проверява кой къде сече. Не може някой да е толкова наивен да си мисли че с мораториума ще се спре сечта.

 44. 44 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#43] от "Kromm":

  Когато нямаш ПАЗАР за стоката , спираш да я "произвеждаш "- /сечеш / или нямаляваш ""'производството"" и ...)
  10-20 % да са за износ - с толкова ще намалее сечта :
  Но , на тази , "къдра" , уважаемий, и имам зъб, защото миналия мандат ИЗМЕНИ "Закон а за ползването .""..
  и РАЗРЕШИ на едрите арендатори : ДА ВЛИЗАТ и ОБРАБОТВАТ ЗЕМЯТАТА ти - БЕЗ да те ПИТАТ или информират , дори !!??
  Вдеваш ли ???
  Измени Римското право- само в ГЕРБ може да стане това :
  ЧЕ САМО СОБСТВЕНИКЪТ има ПРАВОТО да се разпорежда , владее или ползва ВЕЩТА си - респективно - ЗЕМЯТА в случая ...:)

  BIG AL
 45. 45 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5280 Неутрално

  Крайно време е да арестуват и малко манги с каруците им, и секачите на мафията с дървесина за износ.

 46. 46 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Проблема с незаконната сеч ще се реши по плана на земеделските министри от прехода, а именно с пълното изсичане на последната гора и последното дърво. Хубавото е че еколозите започнаха да гледат сателитните снимки и да виждат "законната" сеч на дървената мафия с колко десетки пъти бие циганските каруци. Който не вярва да си избере една гора и да я огледа с исторически изображения. Грозно и безсрамно съсипани гори. И заразените от корояд, които не се пръскат.

 47. 47 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#44] от "BIG AL":

  Доживех да ти сложа плюс. Браво!

 48. 48 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#5] от "theanalyser":

  Знаете ли съпрузите и децата на колко съветници от ГЕРБ имат дървосъсипващи фирми? ДПС ряпа да яде. Не че не се старят в Родипоти и Лудогорието де.

 49. 49 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Господа еколози, проверете вододайните зони - колко от тях са изсечени и колко са маркирани за сеч по мафиотската схема - ПЛАЩАШ ЕДНО, СЕЧЕШ 10. 19/45 Е МАЛЪК И НЕПРЕХОДЕН ЕЛЕМЕНТ В ТАЯ СХЕМА.

 50. 50 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#42] от "cucing":

  пРАВ СЪМ ДА ТВЪРДЯ, ЧЕ С ВСЯКА РЕФОРМА НЕЩО ИЛИ СЕ СЪСИПВА ИЛИ СЕ ПРЕСЪСИПВА ПОВТОРНО. Досега нормална реформа не видях. Все един ограничен и по-огроничен кръг от хора цоцот от това, от което се е прехранвало цялото общество.

 51. 51 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 395 Гневно

  Сега тази другарка ще въведе и антинаучния в ловното стопанствената наука групов лов на сърни. Свинете са избити, ловците не ходят на лов, малко приходи от смърт и сега трябва да се избият и сърните, после зайците, врабците, чучулигите и да станем пустиня без живот като Италия и Гърция. Да живеят кървавите бюджетни приходи. Ей такъвм закон се готви от драгите ни управляващи.

 52. 52 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#32] от "boby1945":

  Много ги разбираш щом мислиш,че циганите са най-големия проблем.

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7741 Неутрално

  А кое ще го реши.Щом знаете,направете го.Но вие нищо не предприемате,само говорите.

 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  До коментар [#52] от "l_i_k_a_t_a":

  Циганите и горите са определен проблем, не кой знае колко голям, но проблем.... но Гората е значително по голяма от разните там секачи и секачки.... затова като цяло няма проблем....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 55. 55 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Но без да се приложат мерките, които министерството взима, всяко друго решение може да изглежда по-добро, но няма да има ефект,"

  Ми, прилагайте ги по-бързо. Или и ти, новоизлюпената министърка, бързо стана конформистка и вече изпълняваш заръките на герберските лобита?!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 56. 56 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#14] от "comandante vs либертарианци и корпокративисти": Почват да говорят като тях......за загуба на препитание работни места и др. Не за за циганите "берачи на джилязо", а за фирмите имащи огромен транспортен парк !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK