Санирането - каква е ползата за собствениците

Панелни блокове

© Юлия Лазарова

Панелни блоковеОт 2 февруари започна Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. От нея могат да се възползват всички сгради, строени по индустриален способ - ЕПЖС (еднопанелно жилищно строителство), ППП (пакетно-повдигани плочи), ЕПК (едроплощен кофраж), пълзящ кофраж и разновидностите им. Сградите трябва да са проектирани преди 1999 г. и да са с най-малко 36 апартамента. Според изчисления на Министерството на регионалното развитие и благоустройството програмата ще обхване 1 милион 123 хиляди апартамента в над 70 хиляди панелни и ЕПК блокове с предвидените 1 млрд. лева от Българската банка за развитие.


Заради възникналите въпроси за това какви дейности се финансират по програмата, нужно ли е плащане от собствениците, какви са стъпките за регистрация на Сдружението на етажната собственост, с което се заявява интерес към програмата, "Дневник" разговаря със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Днес представяме какви дейности обхваща санирането, а утре може да прочетете и стъпките за регистрация на Сдружението на етажната собственост.


Програмата започва с две обследвания на сградата. Първото се нарича техническо обследване, с което се уточнява дали сградата е конструктивно устойчива или не, а второто - за енергийна ефективност. Те проверяват дали сградата отговаря на актуалните нормативни изисквания. Целта на второто обследване е сградата да постигне клас за енергийна ефективност С.
Изпълнителите на двете процедури се определят от общината (която Сдружението на етажната собственост е оправомощила да действа от името на собственииците върху тяхната частна собственост) по реда на Закона за обществените поръчки. Двете проверки завършват с доклад. След конструктивното обследване се издава и технически паспорт на сградата, който е задължителен и всички сгради трябва да си го набавят до 2020 г.


На база на двата доклада се възлага трета обществена поръчка - за проектиране на самите строително-ремонтни и монтажни работи. Инвестиционният проект предписва мерките с конкретните проектантски решения и обема на строително-монтажните работи.


Обследването на панелните и ЕПК блокове ще се извършва по неразрушим способ - с термокамери, скенери и визьори. Така не би трябвало да има щети по общите части и апартаментите. Ако Сдружението на етажната собственост се откаже от програмата на който и да е етап, ще трябва да покрие направените вече разходи, включително и за техническото и енергийното обследване.


Ако техническата проверка предпише, че сградата се нуждае от конструктивно укрепване, финансирането му ще бъде поето от програмата. Конструктивното укрепване може да включва премахване или замяна на корозирали елементи, на дюбели, укрепване на панелни конструкции и тераси, подмяна на железа, изграждане на отстранени вече носещи стени, премахване на надстроени части и т.н.


Когато се налага това да става в жилищата на собствениците и съответно се извършват строително-монтажни работи в апартаментите, изпълнителят е задължен да възстанови за сметка на инвестиционния проект нанесените щети - измазване и боядисване на засегнатите участъци.


Конструктивното укрепване удължава живота на тези сгради с минимум 20 години.


Как ще бъде постиганата на енергийна ефективност клас С на сградата е решение изцяло на проектантската фирма, избрана от общината. Програмата финансира:


- пакетна топлоизолация на цялата сграда - на общите и индивудалните части. Ако някои от собствениците вече са топлоизалирали своите жилища, поставената вече изолация няма да се премахва. Възможно е тя да бъде надградена, за да се постигне необходимата дебелина на изолация (с цел максимална ефективност) или да се пребоядиса, за да има сградата добре завършен външен вид. Пострадалите от градушката през лятото на 2014 г. изолации също би трябвало да се поправят.


- топло и хидроизолация на покрива


- дограма - ще се подменя дограмата както на стълбището, така и на отделните апартаменти, ако собствениците им заявят желание за това. Възможно е проектантът да предпише дограма с по-високи показатели за енергийна ефективност - т. нар. 5-камерна PVC дограма, която да замени монтираната вече 3-камерна дограма. Собственикът има право да реши дали да се подменят прозорците му. Ако се стигне до смяна, измазването покрай тях (обръщането, както го наричат строителите) и боядисването на съответната стена ще са за сметка на проекта. Няма да се измазва и боядисва изцяло съответното помещение, а ще се връща до нивото, в което е било преди ремонтните работи.


- Балкони и тераси - ще бъдат укрепени, ако техническият паспорт на сградата изисква това. Собствениците няма да бъдат задължавани нито да остъкляват терасите си, нито да премахват поставените вече конструкции. Там, където има остъкляване с винкели, ще се предложи подмяната с PVC дограма. Проектантстко решение е как самата сграда да има естетически най-добър външен вид, като един цялостен обект.  Може да има 100% остъклени балкона, или нито един, или пък само два, или пък половината.


- смяна на отоплителни инсталации - Ако енергийният одит докаже, че в съответната сграда икономически най-изгодно е и живеещите се съгласят, може да се смени твърдото гориво със соларни панели. Те няма да се включват по никакъв начин във външна електропреносна мрежа и ще бъдат единствено за нуждите на жилищната сграда. Отоплението може да се смени и с газоснабдяване. Газификацията е решение на Сдружението на собствениците, а програмата поема изграждането на газоразпределителната инсталация вътре в самата сграда, а за абонатната, тръбите и радиаторите в жилищата собствениците ще трябва сами да поемат разходите.


- Подмяна на щранговете за отопление - от вертикални в един общ вертикален и хоризонтални разводки (вертикалните са с общо отчитане на потребената топлоенергия, а новият вариант ще дава възможност за отчитането й във всеки апартамент и така ще се прекратят "кражбите" между съседи).


- смяна на електрическата инсталация в общите части и освежаване на стълбищата


- асансьори - обект на програмата е само енергийната ефективност на асансьорите (без ремонт и подмяна), като най-големите ползватели на енергия в общите части. Ще се подменят електродвигатели с енергоефективни такива, ще се внедрят интелигентни системи за слизане и качване (например, ако има два или повече асансьора във входа - да не тръгват всички едновременно, а този, който е най-близо до етажа на повикване) и за поддържане на осветлението в асансьора.


- такси за съгласувателни процедури на проекта с съответните ВиК и електроразпределителни дружества, както и за всички дейности, свързани със строителен надзор, инвеститорски контрол и авторски надзор.


На всеки един етап от реализацията на проекта към приемателната комисия ще има и представител на Сдружението на собствениците - може да е собственик на апартамент, но може и да е упълномощен външен представител с инженерна грамотност. Той ще участва на приемането на отделните етапи на обекта, ще подписва актовите книжа, разрешението за ползване, тоест няма как нито една сграда да бъде завършена без съгласието и без подписа на Сдружението.


За да се гарантира качеството на ремонтните дейности, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е заложило изисквания към качеството на материалите и енергийните им характеристики.


Санирането ще повиши данъчната оценка и респективно данък сгради. В София например, оскъпяването на данъка на средно голям апартамент (75-80 кв.м) ще е между 2.50-3 лева на година, а извън столицата ще е около 1.50 лв. По сегашните регламенти общините са длъжни да освободят за срок от 3 до 10 години от местни данъци и такси собствениците, които са санирали жилищата си със собствени средства. Затова и много общини реагираха сега, че новата програма ще намали бюджетите им. МРРБ обаче подкрепя искането им, че в случая, когато санирането е за сметка на публичен финансов ресурс, собствениците на санираните сгради по този механизъм, да не могат да се възползват от освобождаването от местни данъци и такси.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Бравос! Тъкмо умните и красивите от тузарските квартали да платят на глупавите и грозните от панелните гета да им бъдат облицовани панелките със стиропор. И за комисионни и "поздрави" ще платят, разбира се. Социализъм в действие! Гарантиран от дясната партия в БГ!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Всичко звучи много смислено, подробностите са в изпълнението. Има няколко препъникамъка, които можеха да се избегнат. Особено след като резултатите от първата програма станаха видими като на длан и представляват потресаващ провал. За 5 години бяха закопани по памет 100 милиона лева за "информационна кампания", "текущо медийно отразяване", "външни консултантски услуги", "анализ на правната допустимост" и разбира се - изгорелият депозит в КТБ. Който нямаше да е там, ако програмата се беше разгърнала и разпределила средствата. Защото дотук резултатът е 4-5 санирани къщи-близнаци, които "медийното отразяване" представя като 5 "многоетажни сгради", или пише "в процес на изпълнение са 100 сгради", ама от тях са готови тези 4-5, а на другите още им събират документите. Имам големите съмнения, че новата програма за 1 млрд. има за цел да замаже резила на първата, но опасността на мине в нейния коловоз изобщо не е за пренебрегване.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Безспорно е, че някой ще са много на далавера. Колкото до собствениците, като се има в предвид, че ще се ползват най-евтините материали, ползата е, че ще се уредят с последващи ремонти.

 4. 4 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Това трябва да се прави без да се ангажират собствениците с разни сдружения , а жилищните блокове да се правят всички един след друг...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  "такси за съгласувателни процедури на проекта с съответните ВиК и електроразпределителни дружества, както и за всички дейности, свързани със строителен надзор, инвеститорски контрол и авторски надзор."
  Кой ще плаща тези такси?

 6. 6 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "...Според изчисления на Министерството на регионалното развитие и благоустройството програмата ще обхване 1 милион 123 хиляди апартамента в над 70 хиляди панелни и ЕПК блокове с предвидените 1 млрд. лева от Българската банка за развитие...."

  К'во 1000 лв. на апартамент ли? Айде бе.

  Що некои треба да си плащат и тяххното саниране и чуждото.
  ГЕРБерски комунисти.

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#4] от "sto67nes":

  Това ми е притеснението - че преди да залепят първото парче стиропор, основната сума ще бъде пресушена за "медийно-информационна кампания", "архитектурно проектиране", "конструктивен анализ", "паспортизация", "кадастрално заснемане" и "енергийно обследване".

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 8. 8 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  В Германия, например, ако жилището не отговаря на стандартите за енергийна ефективност, собствениците заплащат два пъти по-скъп ток и три пъти по-висок годишен данък!!!

 9. 9 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Веднага да се спуснат тролове във форума да внушават : " Топлоизолация не ядем"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Експертите към партиите (може би не всички, но при ДПС, БСП, ГЕРБ е гарантирано) мислят единствено за програми за "присвояване" на публични средства - ако е възможно поне до 80%.

 11. 11 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 401 Гневно

  Само след още двадесетина години, тези панелки няма да стават за обитаване.

  Трудно , да не кажа невъзможно, ще е да накарат ХОРА, дето си броят стотинките и я каратна доизживяване, като баба ви Гицка дето живее на петият етаж да отдели пари от мизерната си пенсийка за саниране. Нея и такива като нея са много и изобщо не ги интересуват разните му там обследвания и неразрушими способи - термокамери, скенери, визьори и ред други измишльотини.

  Както казах, след двадесетина години тези панелки, ще почнат да се рушат сами и ще стават опасни за живеене. Къде ще отидат хората и какво правиме тогава ? На палатки или във фургони, ще ги настанявате ?

  И ето Ви нов проблем.

  Да се дават пари за заздравяване на конструкциите, като цяло, а не за козметика !

  С две думи : " Облякъл се Илия, погледнал се - пак в тия "

  Ей това ще стане .

  Крадене на пари от Европа по разни програми и на никой не му пука за хората.

  ((

 12. 12 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А можеше изобщо да ги няма гадните комунистически панелки, селяните да си бяха останали по селата - да им е широко и удобно, както и на нас.

 13. 13 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#9:"oporna_to4ka"]" Топлоизолация не ядем"! [/quote]
  Да, топлоизолация не ядем.
  Само че вече се появяват и ПР кампании (които също са в разходната част) да поясняват, че от санирането ще има полза И за собствениците.
  Като гледам тази полза е на последно място в програмата.

 14. 14 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#13] от "historama":

  " Само че вече се появяват и ПР кампании (които също са в разходната част) да поясняват.."

  Такива покрай тези европейски програми, ще се навъдят още и ще се наредят с удоволствие, покрай държавната ясла .

  " Нормално е " хората от панелките да са последни в разходната част.

  ))

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 768 Неутрално


  БайГаньовска работа...

  Като правим нещо - защо го правим...

  Като не правим - защо бездействаме...

  Герои на Чудомир - ,,Тука едни железа сте забучили, на точилки мязат"...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 17. 17 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  До коментар [#13] от "historama":
  Що бре хора, Що са станали толкоз сиви душите ви?
  Щот живеете в сиви панелки?
  За цялата програмал не ни исат пари, само съгласие, да ви стане по топло и цветно!!!!
  А като си помисля колко много работни места ще се открият-пет професии на хора който познавам, ще печелят хляба си доста време!
  И в края на крайщата нали част от теза пари ще останат тук!
  Усмихнете се поне на едно нещо!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 401 Любопитно

  До коментар [#17] от "Да бе да":

  " За цялата програма не ни исат пари, само съгласие, да ви стане по топло и цветно!!!! "


  След време такъв ще си го забучите с това саниране, че ще Ви стане чак горещо !

  ))

  че и цветно - в 16 милиона цвята )))

 20. 20 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Някой ще каже ли колко става бюджетния дефицит, ако държавата тегли 1 млрд.лв. за тази "програма"? Дали не отиваме доста над 3%?

  Pivoley
 21. 21 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#18] от "ТМаринов":

  Питай по-старите кореняци...

  Как всички селяни дойдоха да копат на линията за Перник , за да докарат кюмюр да се стоплят измръзналите и бомбардирани софийски задници...

  Питай дедо си дали тогава са били лоши селяните...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 22. 22 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Трябва ли да се наливат бюджетни средства за частни имоти?
  Няма еднозначен отговор.
  Субсидиите едно време по Сапард и по европрограмите сега, бюджетните доплащания за единица площ са точно такива........
  Програмата при умерено крадене ще е от полза както за бизнеса, така и за собствениците. Някой прочетох да говори за стиропор - това не се ползва за топлоизолация поне от 15 години насам, забранено е.
  Глупостите на простата депутатка Ташева на тема сдружение собственици vs етажна собственост няма какво и да се споменават даже.
  Има само един кофти момент за собствениците - преустройството на топлото. Добре по принцип, но влачи след себе си основен ремонт на жилището......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 23. 23 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#21] от "Je suis Недялко Недялков":
  бомбардирани софийски задници...
  ------------------------------------------------
  Виж ся колега.
  Нема софиянец, при който да не чуеш звъна на лопатата като бръкнеш 2-3 поколения назад.
  Неизбежно е , от обявяването си за столица София е подлагана на периодични нашествия на всеки 5-10 години.Така че няма нужда от такава полемика.


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 24. 24 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Цитат "ЕПЖС (еднопанелно жилищно строителство)"

  Не "еднопанелно", а ЕДРОПАНЕЛНО е правилния термин

 25. 25 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#19] от "Ерих Хартман":
  След време такъв ще си го забучите с това саниране, че ще Ви стане чак горещо !
  ---------------------------------------------
  Немой да ньема некой номер тука, пак няква юдейска измишльотина за заробване на чесния православен балхарски народ.......


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 26. 26 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всичко казано от този зам-министър е с пожелателен тон - един вид ако всичко е наред може да се случи ей това дето съм казал. Практиката показва че с пожелания нещата не се случват.

 27. 27 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 497 Неутрално

  лошо няма, но тая програма е като класическа пирамида - първите по ред ще хванат печалба, но колкото по- назад в списъка си по-зле.След около година ще има резултати от първите стъпки, а когато приключи мандата на това правителство ще има скубане на коси и прехвърляне на отговорност и много разочаровани.

  Чудно, как някой може да се довери за целоста на собствеността си на хора, които фалираха банка от каприз?Та нали тая банка беше фаворита за почти нисколи-хвените кредити за предишната програма?

 28. 28 Профил на dr.st.danev
  dr.st.danev
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Добра кауза, но не добре съставена програма. Проблемите, които бяха посочени още при представянето й не са отстранени. Само с реклама няма да стане.

 29. 29 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Ползите за собствениците - ясни. А какви са ползите за нас, които ще плащаме за тази програма, а нямаме панелки за саниране?
  Естетическа наслада може би, като минаваме да не им гледаме грозните фасади? Ама не можеше ли това да стане като се задължат сами да си ги поддържат, а който не иска - глоба?
  По-горе казаха, имало баби, на които пенсията не им позволявала - ами тогава наследниците им да бъдат така добри да им помогнат, а не само да ги чакат да умрат за да вземат наготово апартамента.

 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  Лично аз, за себе си, не мога да си обясня някои неща:
  - Ясно е, че тези панелки са обречени в едно обозримо бъдеще, основно поради крайно некачественото си изпълнение и проектиране;
  - Хората живеещи в тях не са наясно, какво значи саниране или по-скоро ги заблуждават! Облепянето със стиропор не е саниране;
  - Конструктивното укрепване на компрометирани сгради има ли смисъл и не е ли по-добре, да се строи на ново по всички правила, като част от тия пари отидат за безлихвени или нисколихвени кредити;
  - В края на краищата, това са гета, които трябва да бъдат премахвани поетапно и подменяни с ниско строителство и фамилни къщи. Все пак терените са общински и собствениците имат един апартамент, който така или иначе е обречен!

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  На панелен блок като не му направиш радиография на заварките,все едно слагаш коронка на зъб с кариес без да си го лекувал.

 32. 32 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#29] от "Камен":

  Няма полза за вас!
  Както и няма полза да всички, които в момента не получават пенсии а се осигуряват в НОИ, както и няма полза за всички, които не ползват метрото, субсидирания градски транспорт, БДЖ, магистралите, общественото здравеопазване, полицията, армията, тези които нямат деца а плащат и за образование и детски градини...
  Изобщо във всеки един момент някой плаща за нещо, което не получава веднага (или никога няма да получи)

 33. 33 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#24] от "irons":

  Още един цитат: "Обследването ...ще се извърши с НЕРАЗРУШИМИ МЕТОДИ". Методите са НЕРАЗРУШАВАЩИ, а не неразрушими.
  А за санирането - много аргументи против, но ми се струва, че са повече политически, отколкото технологични. В бившата ГДР се санираха старите панелки с пари от бившата Западна Германия и надали има недоволни собственици. Тук също много хора си направиха сами топлоизолация, значи има смисъл.

 34. 34 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#32] от "dan1":

  Абе не е същото - за магистрали, детски градини, полиция и други такива обществени блага съм ОК да плащам с данъците си, защото ги ползвам или децата ми ги ползват.
  Ама на баба Пена панелката аз ли ще я ползвам, че аз да плащам да я санират? Нека си я поддържа сама, тя или наследниците ѝ, както аз си поддържам моя апартамент.

 35. 35 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#7] от "cinik":

  Има ли вероятност сдружението на собствениците на апартаменти което си е фирма (с Булстат) регистрирано по търговският закон.
  След като "основната СУМА" бъде "ПРЕСУШЕНА" от информационната кампания или друго "форсмажорно" обстоятелство.

  Строително монтажните Работи които ще се извършат на база договор който кмета на общината като ДОВЕРЕНИК на сдружението е сключил с ИЗПЪЛНИТЕЛЯ.

  Недостигащите пари в последствие Да бъдат изискуеми и платени от сдружението!!!

  Благодаря.

 36. 36 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#34] от "Камен":

  Да ти ползваш магистралите, детските градини и ..., ама аз не пътувам по магистрала (защото си пътувам с частния самолет) или нямам деца, които да ползват детските градини, или никога не се качвам на обществен транспорт...
  Прав си че не е съвсем същото, защото ако реша може да се кача на влака (вместо със самолета си), а ти не можеш да идеш да живееш в апартамента на баба Пена, дори и да решиш, но исках да покажа, че това е солидарното общество в което сме решили да живеем.

 37. 37 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#21] от "Je suis Недялко Недялков":

  Кой е казал, че селяните са лоши хора ? Това, че някой ги накара да напуснат селата и да се натъпчат в панелки, защото видите ли, индустриализацията по кремиковски била бъдещето на България, обърка както техния, така и нашия живот.

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#17:"Да бе да"]И в края на крайщата нали част от теза пари ще останат тук! [/quote]
  А другата по-голямата част къде ще отиде? В джобовете на милиционерите ли?
  Обидно ми е полуобразованите милиционери да си мислят, че съм много по-глупав от тях.

 39. 39 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#35] от "svetlio26":

  Не, нищо общо с истината, но като го направиш сложно, отваряш място точно за такива слухове.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 40. 40 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2193 Весело

  До коментар [#8] от "Дедо Либен":

  В немско, онези далавераджии от САПАРД, вече си отлежаха присъдите, а тук още вървят дела... Та като ще е "като в немско" да е точно като в немско.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 41. 41 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "oporna_to4ka":

  Да се внушава на троловете: Не даваме парите си за да нахраним дургите с топлоизолация, като може сами да си ядем говежди пържоли с парите си...

  www.soundcloud.com/x2805
 42. 42 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#12] от "ТМаринов":

  То и комунизъм е можело да няма - и сега живота щеше да е песен... Но какво да правиш история
  До коментар [#16] от "Je suis Недялко Недялков":
  Как правим нещата - взимат парите на хората(все пак парите не са от ЕС, а са държавни средства) и ги дават за съмнително начинание без ясна представа ще се извърши ли нещо...


  www.soundcloud.com/x2805
 43. 43 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  Защо е необходимо да се прави сдружение?сега нали има общо събрание? А и какъв е проблема да се подписват договори със всеки собственик поотделно?
  Ще ви кажа каква е идеята!
  Да се откраднат 1 милиард? Не,те могат да сецоткраднат с половин магистрала,няколко километра метро,нова болница в Девин и хиляди други начини,които ще въелекат само няколко души,а не 1-2 милиона като в този проект!
  Каква е целта тогава?целта е нещото наречено сдружение! Защо?защото влизайки там ти ставаш съдружник с комшията и СОЛИДАРНО ОТГОВОРЕН за неговите задължения! Утре ако баба Гицка няма пари да си плати- бай Иван ще плати,щото той има пари на сметка и лесно могат да му се удържат!
  Да проекта е безплатен,но ако парите не стигнат?кой ще доплаща?А и след проекта сдружението остава!Утре идва общината и казва-вашата сграда е опасна,трябва спешен ремонт,плащай!ако не-ипотека!И ще стане така,както в Германия -хората да живеят в собствените си жилища срещу наем!
  Това е,което боде очите на господарите!Че 98% от жилищата са частни,а това прави хората слабо зависими ит правителство и банкстерите!Щото като си имаш собствен дом все някак ще оцелееш,особено ако имаш двор!А ако си взеш кредит-налягаш си парцалките пред шефа,щото ако те уволнят на третия месец идва банката и оставаш на улицата!
  Струва ви се невъзможно?Конспирация? Сигурно така сте си мислели и преди да фалира "стабилната банка" КТБ или преди Господарите да запалят война в Украйна
  Те са готови да хвърлят Европа в трета световна война,не се съмнявайте,че едно саниране ще ги спре!

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 44 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 544 Неутрално

  БЪЛГАРИНА КАЗВА : МОЖЕ И ДА СМЕ ПРОСТИ ,АМА ДОМАТИТЕ НЕ ЯДЕМ С КОЛЦИТЕ.!!!!!!!!!
  СЕГА ОБАЧЕ ЩЕ ЯДЕ САМО КОЛА БЕЗ ДОМАТИТЕ.!!!!
  КАКВО ПЕЧЕЛЯТ СОБСТВЕНИЦИТЕ .????
  40 % СМЕТКИТЕ НАДОЛЕ , ЛЕЛЕЕЕ ,!!!!!!!
  ПРИ 20 ДЕНА ПОД - 10 гр. и 10 , над 29 гр,?????
  И КОЛКО ПАРИ ЩЕ ОСТАНАТ ЗА МАТЕРИАЛИ И РАБОТА СЛЕД ОПИСАНИТЕ ПРОЦЕДУРИ ГОРЕ , ?????????
  ЕНЕРГИЙНОТО ЛОБИ КОЕТО ПРОДАВА ТУКА ,БИЛО ПРОТИВ.
  А ПРОДАВАЩОТО ВЪН .?????
  ТО НАПЪВА ДЪРЖАВАТА ДА ПОХАРЧИ ,ТА ТЕ ДА ИМА КАКВО ДА ПРОДАВАТ.!!!!!!!!!!!!!!!!
  НАРОДЕЕЕЕ ,ЗА ТЕБЕ КОЛЦИТЕ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  [quote#33:"aralambi"]Тук също много хора си направиха сами топлоизолация, значи има смисъл.[/quote]
  Най-добрият аргумент. Ало, всичките хейтъри които сте налазили темата, като е толкова лошо това саниране защо хората дават ХИЛЯДЯРКИ от СОБСТВЕНИТЕ си пари за да го правят? Ама да се плюе е любимото занятие на българина.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#45] от "Fred":

  То, санирането, не е лошо. Ама финансирането му е лошо. На шепа маймуни, останалите офци ще им го плащат, гордо предвождани от Уиуи герберската комунистка...

 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#46] от "calc":

  Когато стане тогава ще говорите конкретно, сега е само плюене.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#43] от "Веселин Дечев (десидент)":Едно време се строеше " по стопански начин ". Прави се кооперация с устав от няколко точки. 1 - кооперацията се създава да строи и след завършването на строежа се разтуря.

 49. 49 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Същата баба Гицка казва 7" Тия ,същите , за 4 години ,( вече пета , ) не ми дадоха 10 лева върху пенсията , та сега ще дадат 10000 за саниране !
  Има некаква преебушка тука !

 50. 50 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 820 Неутрално

  [quote#0:"статията"] Затова и много общини реагираха сега, че новата програма ще намали бюджетите им. [/quote]
  Немалка част от жилищата в тези сгради са общински и може да си компенсират бюджетите чрез увеличение наемите на санираните.
  Ситната цедка на програмата е условието за 100% съгласие и достъп,а на много места има празни апартаменти,на които никой не може да установи връзка със собствениците.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  До коментар [#43] от "Веселин Дечев (десидент)":

  Първо си завърши основното училище преди да пишеш по форумите, пише се "дИсидент".

  [quote#43:"Веселин Дечев (десидент)"]А и какъв е проблема да се подписват договори със всеки собственик поотделно?[/quote]
  Проблемът е, че нямате 2 мозъчни гънки да съобразите, че тогава 1 милион души ще висят по опашките да подписват договори, а така само 1 човек от блока. Тогава ще ревете, че е много бюрокрацията ама важното е да се плюе. И освен това ремонт на парче няма да има че да се сключват индивидуални договори защото ще стане всичко на кръпки.

  [quote#43:"Веселин Дечев (десидент)"]Утре ако баба Гицка няма пари да си плати- бай Иван ще плати,щото той има пари на сметка и лесно могат да му се удържат![/quote]
  Явно и основното образование няма да помогне защото имаме типичната функционална неграмотност, "чете но не разбира".
  Санирането е безплатно и затова няма как бай Иван да плати нещо за което не се искат пари вместо баба Гицка. Като не искаш защо просто не се откажете вместо да плюете по форумите? Не е задължително.

  [quote#43:"Веселин Дечев (десидент)"]А и след проекта сдружението остава![/quote]
  Поредната лъжлива Опорна точка, сдружението е САМО за санирането и автоматично прекратява съществуването си с него. Четете наредбите но явно от Позитано само неграмотници ви подбират.

  [quote#43:"Веселин Дечев (десидент)"]Те са готови да хвърлят Европа в трета световна война[/quote]
  Тука вече окончателно цъфна. Кои са ТЕ? Естествено Запада, империалистите, капиталистите... и само Путин ги спира. Цялата фразеология на запенено старче от кварталният клуб на БСП. Дори и на дисидент си некадърен да се преструваш убедително.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 388 Гневно

  [quote#51:"Fred"]Санирането е безплатно[/quote]
  Напротив, много солено излиза!

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 53. 53 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#43:"Веселин Дечев (десидент)"]Това е,което боде очите на господарите!Че 98% от жилищата са частни,а това прави хората слабо зависими ит правителство и банкстерите!Щото като си имаш собствен дом все някак ще оцелееш,особено ако имаш двор!А ако си взеш кредит-налягаш си парцалките пред шефа,щото ако те уволнят на третия месец идва банката и оставаш на улицата! [/quote]
  !!!!!!!!!!

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 54. 54 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ерих Хартман":

  вярно е ,че панелките са амортизирани , но няма да се разрушат до 10 години както казваш ,напротив ,аз имам в съседния квартал стари панелни блокове ,които са поне 20 години по стари от нашия който е на близо 35 , така ,че проблеми няма ,а и да има ,след 10 -15 години ще сме открили отдавна газово и петролно находище и никой не ни пречи като Дубай на всеки 30 години да събаряме небостъргачите и са строим нови за народа безплатно ,без това дотогава ще ни упрявлява някой несменяем като Путин

 55. 55 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#46] от "calc":

  колкото и да се опитваш да осираш проекта ,това е най доброто нещо от 40 години ,което ако стане е голяма работа ,а като се има в пред вид ,че червени и депесари няма да бъркат с лъжиците в меда ,тоест да откраднат парите за проекта ,е сигурно ,че ще стане

 56. 56 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#43] от "Веселин Дечев (десидент)":

  стига пляска простотии бе десиденте , ходи си глътни успокоителното ,няма да се откраднат никакви пари ,напротив ,средата ще стане нормална за живеене ,тези хора само да им отделят топлофикацията и да им направят правилно инсталациите ще се родят ,това е основен проблем на много голяма част от бедните пенсионери по градовете и особено в София ,сега ако държавата им разреши този проблем и то безплатно ще е най големия подарък за тези хора ,особено в този период на живота им ,когато комунистите ги наказаха да са почти без доходи на ръба

 57. 57 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#3:"442"]Безспорно е, че някой ще са много на далавера. Колкото до собствениците, като се има в предвид, че ще се ползват най-евтините материали, ползата е, че ще се уредят с последващи ремонти. [/quote]
  Къде без далавера в страната на залязващото слънце! Иначе защо да се прави ако, някой не лапне голяма час от парите, а за собствениците да остане надеждата, че са от печелившите!!!!

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  Всеки гледа от "собствената си камбанария" и брои "собствените си пари" в джоба на държавата. (devil) И нито за миг не помисля, че това са не по-малко полезно вложени пари, от магистралите!
  Няма безплатен обяд, но поне ще се плаща за разкриване на работни места и то не малко! Време е, да се свърши и малко работа! (devil)

 60. 60 Профил на Йосиф
  Йосиф
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alexander97":
  Ако беше внимавал в училище по граматика, щеше да разбереш.
  Цитат:
  "Програмата финансира:
  - пакетна топлоизолация на цялата сграда......;
  - топло и хидроизолация на покрива;
  - ............;
  - ............;
  - такси за съгласувателни процедури на проекта с съответните ВиК и електроразпределителни дружества, както и за всички дейности, свързани със строителен надзор, инвеститорски контрол и авторски надзор."
  Сега дано да е станало ясно!

  rakas
 61. 61 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 489 Весело

  За санирането от Германия.
  "През 2013 г. излиза проучване на държавната банка за развитие KfW за разходите и ползите от санирането. Основният извод е, че "енергийното саниране гълта повече пари, отколкото спестява" на домакинствата. Дори изграждането на енергийно спестяващи жилища показа, че те се амортизират доста по-бързо от предвиденото. "Именно затова при инвестирането в подобни проекти не трябва да се разчита само на спестяване на пари от енергията", сочи докладът на KfW. Според този доклад, за да се постигнат целите за енергийна ефективност до 2050 г., са нужни инвестиции в размер на 838 милиарда евро. Само с тяхна помощ пък ще може "да се спестят 370 милиарда евро", сочат прогнозите на авторите на документа. И следва парадоксът, че на практика се стига до загубата на общо 468 милиарда евро."

  http://glasove.com/komentari/48160-germansko-izsledvane-otreche-germanskiq-model-na-sanirane-nie-ne-sme-go-cheli

  "Който търси истината, Бог вижда..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK