БСП вкара програмата за саниране за обсъждане в парламента

Мая Манолова опита да разкаже виц за санирането, но беше прекъсната от председателя Цецка Цачева.

© Юлия Лазарова

Мая Манолова опита да разкаже виц за санирането, но беше прекъсната от председателя Цецка Цачева.Парламентарната група на БСП внесе за разискване в Народното събрание проекторешение за промяна в критериите, по които се провежда програмата за саниране. Целта е да се упражни граждански контрол върху опита на ГЕРБ да си купи местните избори, мотивира искането депутатът Мая Манолова.


Според правилника разискването трябва да се състои в деня, определен за следващия парламентарен контрол. Председателят на парламента Цецка Цачева го насрочи за 20 февруари, петък от 11 часа. От думите й се разбра, че искането е подписано от 50 депутати, докато групата на БСП включва 39. 


Депутатът от БСП Дора Янкова коментира, че с програмата, на стойност 1 млрд. лв., ще бъдат финансирани имотите на 1 млн. души, което означава, че други 6 млн. българи ще платят вместо тях. Освен това според БСП над половината от панелките са в София, Пловдив, Бургас и Варна, тоест, ще се облагодетелстват общини, доминирани от ГЕРБ.
Мая Манолова допълни, че министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова е коментирала пред избиратели: "Внимавайте за кого гласувате, ако искате санирането ви да е безплатно", а депутати от ГЕРБ "са плъзнали по панелените квартали и агитират". Фирмите на ГЕРБ пък вече получили указания да регистрират нови дружества, за да може с парите от санирането след това да финансират избирателната камапния.  Имало вече и вицове за Павлова и премиера Борисов по този повод, каза Манолова, но не успя да разкаже, прекъсната от председателя Цецка Цачева.


Лиляна Павлова отговори, че програмата ще се изпълнява във всички общини, не само с  кметове от ГЕРБ и даде за пример Враца, чийто кмет от БСП е подал пръв документи. Тя изтъкна, че ще се даде достъп на множество фирми до ремонтите, така че всеки блок да се обслужва от отделна компания. По думите й на първия етап от програмата ще се възползват над 2 млн. български граждани, защото живеещите в панелките са повече от собствениците. След това с 300 млн. лв. еврофинансиране ще се плати санирането и на по-малките блокове, включително и тухлените. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK