Протоколи за разпределението на ключови дела във ВАС не стигат до съдебния съвет

Председателят на ВАС Георги Колев

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на ВАС Георги КолевПротоколите от разпределението на ключови дела във Върховния административен съд (ВАС) липсват от сървъра на Висшия съдебен съвет (ВСС), където трябва да бъдат качени веднага след избора на съдия-докладчик по тях, съобщава сайтът на "Капитал".


Протоколите за избор на съдия-докладчик по делата, образувани по жалби на съдията от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова, синдика Панайот Велков, члена на ВСС Камен Ситнилски и бившия окръжен прокурор на Хасково Иван Ванчев, липсват.От съда са коментирали, че не е тяхно задължение да следят какво има и какво няма на сайта на ВСС, но не уточниха дали протоколите са изпратени, както и че нямат задължение да следят за това. Според техническите правила за работа със софтуера LawChoice, които са приети от ВСС,  протоколът от случайното разпределение на делото се изпраща до ВСС и чак тогава може да се разпечата, за да се приложи по делото. 

Изискването е записаното и в Методиката по приложението на принципа за случайно разпределение на делата в районните, окръжните, административните, военните, апелативните и специализираните съдилища. В нея се казва, че "за разпределението на всяко дело програмата за случайно разпределение на делата генерира протокол от извършения избор, който се изпраща в сървъра на ВСС и се визуализира чрез интернет страницата на ВСС, откъдето се разпечатва на хартиен носител, подписва се от извършилия разпределението и се прилага към всяко отделно дело".


Подобна ситуация имаше и през ноември, когато протоколът от разпределението на делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) се появи с ден закъснение на сървъра на ВСС. Тогава от Софийския градски съд обясниха липсата на документа със срив в системата, но проверка на ИТ специалисти показа, че такъв не е имало.


Наскоро мнозинството членове на ВСС защитиха председателя на ВАС Георги Колев и не допуснаха да бъде проверено как се разпределят делата в съда. Повод за дебата стана сигнал от уволнения от ВСС член на съвета Камен Ситнилски, който обжалва дисциплинарното си наказание. 


В сигнала, изпратен през декември до ВСС, се искаше съветът да провери дали е бил избран на случаен принцип съдията-докладчик по неговото дело във ВАС и дали при определянето на петчленния състав е бил спазен принципът на старшинството на съдиите, който е заложен в заповедта на председателя на ВАС.


През последните години управлението на ВАС редовно произвежда скандали именно в сферата на случайното разпределение на делата и начина, по който се формират съставите. До този момент ВСС категорично отказваше да види проблемите в съда, който по конституция трябва да е коректив на изпълнителната власт. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 274 Неутрално

  това е организирана престъпна група, как по-ясно да бъде казано но явно ама хич не ни пука, щом продължаваме да го търпим толкова време
  никой не може да накара тия мафиоти да сменят софтуера...

 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  Протоколи за разпределението на ключови дела във ВАС не стигат до съдебния съвет
  ––––––––––––
  Да, това е естественото състояние.
  Защото законът е направен, за да се нарушава от съдебната система. Само за гражданите е задължителен!
  А на бай Ставри май му стана скучно...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Този ВСС е еманация на всичко зло в съдебната система, наивно е да се очаква от тези хора каквото и да било добро ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 4. 4 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ами нали самите те са си правили тези вратички за да избегнат всякакви наказания и не знам защо са създадени тези организации като дефакто от тях нищо не зависи а се мешат там където имат парични интереси.

 5. 5 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Гневно

  Какво му пука на мат'ряла ! Свикнали са.

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Софтуера им виновен А. Както казваше в един култов филм шефа на мафията, винаги печеля, щото всички работят за мен.

 7. 7 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Този софтуер е пълен боклук (с такова впечатление останах, след като гледах интервю с програмиста, който е правил проверката на софтуера). Този софтуер трябва да се напише на ново. Това не е толкова скъпо и не би трябвало да отнеме повече от 2 - 3 месеца на 2-ма човека с пълно работно време.
  Трябва да:
  1) е с отворен код (open-source)
  2) трябва да е на централизиран сървър с множество бази данни (ако една се манипулира, да може другите да показват какво се е случило)
  3) трябва да използва data immutability. Най-просто казано това забранява изтриването на записи в базата данни и винаги пази пълна история. Ако искаме да обновим даден запис (разпределение например) то създаваме нов без да трием стария, за да се знае кой какво прави, кога, как и т.н, но увеличаваме версията на записа. Така накрая винаги вземаме записа с най-нова версия, но пазим всички останали, за да можем да проверим кой какво е правил по дадено дело.
  4) системата трябва сама да разпределя делата (без да чака някой да натиска бутони - директно след въвеждане на дело, трябва да показва кой да е съдията - единственото нещо, което прави човек е да вкара делото в системата или да поиска преразпределение поради отвод или някакво друго обстоятелство, но самото разпределени да се извършва на сървъра, за което потребителят само се уведомява за резултата. Ако поиска преразпределени по каквато и да е причина - това трябва да се запише в системата - кой го иска и защо.
  5) достъпът трябва да се осъществява с електронен подпис или друг подобен начин, за да е трудно да кажат "някой ми е налучкал паролата, която беше датата ми на раждане".
  6) софтуерът трябва също като базите данни да бъде на повече от един сървър и да има лесен начин да се провери, че кодът който виждаме (проектът ще е с отворен код и би трябвало да виждаме кода) е този, който е на сървъра.
  7) сървърът, на който стои кода трябва да има опция през интернет сайт да показва в реално време кои дела на кои съдии са разпределени

  Има хора, които разбират от софтуер, но ВСС не би допуснал да няма контрол над софтуера за "случайно" разпредение. Обществената поръчка ще се спечели от "наши" хора и ще има нов по-надежден софтуер
  За да е сигурно всичко - трябва целият процес да е публичен.

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Г.Колев е кадър на Магнаурската школа и „правилния“ човек на Цв.Цв.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Абе вече не стана ли ясно,че случайно делата не се разпределят случайно,че пак го дъвчете.

 10. 10 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 578 Неутрално

  [quote#9:"rosiraycheva50._"]Абе вече не стана ли ясно,че случайно делата не се разпределят случайно,че пак го дъвчете.
  [/quote]
  Затова, за разлика от Румъния, нямаме министри, депутати и съдии в затвора, а заплатите ни са наполовина на румънските.
  Явно на нашите прасета кочината им харесва.

 11. 11 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Масономилиционерите не обичат да дават обяснение никому.

  А тия от Първия частен съд, известен и като ВАС - още по-малко!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK