Идеята за данък върху вредните храни е популистка, според Пламен Моллов

Идеята за данък върху вредните храни е популистка, според Пламен Моллов

© Надежда Чипева, КапиталДиректорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов се обяви против идеята на здравното министерство за облагане на вредни храни с нов данък и я определи като популистка . Идеята, което още не е съгласувана с другите ведомства, предвижда да се въведе данък от 10% върху храните с високо съдържание на сол - индустриално преработени и консервирани храни, колбаси, месни деликатеси и др., като начин за борба със затлъстяването и нездравословния живот.


"Аз не бих застанал зад такава популистка идея да въвеждаме нови рестрикции за храни, за които не е доказано, че са опасни", заяви той по БНТ. Моллов коментира, че да се докаже дали един хамбургер или например чипсът е вредна храна е сложен процес.


Директорът на БАБХ каза, че е важно колко сол или захар консумира човек и цитира данни на Световната здравна организация, според които над 5 гр сол дневно е опасно количество. "Трябва да изядем половин кило сланина, за да вкараме тези 5 грама", заяви той.


Моллов припомни, че има ясно разписани европейски и национални норми, отнасящи се до храните, а БАБХ има функциите да се грижи за безопасността и здравето на хората. По думите му се увеличават сигналите, подавани към агенцията, а същевременно персоналът й от около 2 хикяди души не достига.  

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK