Пет важни стъпки преди да започне санирането

Пет важни стъпки преди да започне санирането

© Юлия ЛазароваОт 2 февруари започна Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. От нея могат да се възползват всички сгради, строени по индустриален способ - ЕПЖС (еднопанелно жилищно строителство), ППП (пакетно-повдигани плочи), ЕПК (едроплощен кофраж), пълзящ кофраж и разновидностите им. Сградите трябва да са проектирани преди 1999 г. и да са с най-малко 36 апартамента. Според изчисления на Министерството на регионалното развитие и благоустройството програмата ще обхване 1 милион 123 хиляди апартамента в над 70 хиляди панелни и ЕПК блокове с предвидените 1 млрд. лева от Българската банка за развитие.


Заради възникналите въпроси за това какви дейности се финансират по програмата, нужно ли е плащане от собствениците, какви са стъпките за регистрация на Сдружението на етажната собственост, с което се заявява интерес към програмата, "Дневник" разговаря със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Във вторник представихме какви дейности обхваща санирането, а днес - стъпките за регистрация на Сдружението на етажната собственост.


Стъпка 1
Етажната собственост регистрира Сдружение на собствениците по реда на Закона за управление на етажната собственост (по образец) в съответната община/район и вписването им в регистъра БУЛСТАТ. Сдружението се регистрира въз основа на чл. 25, ал. 1 единствено и само за целите на програмата.


На страниците си в интернет общините, както и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, са публикували всички документи, които трябва да се попълнят от собствениците при заявяване на интерес и при регистрация. Дадена е и примерна покана за свикване на Общо събрание, на което се взима решение за учредяване на Сдружението - с минимум 67% от идеалните части. Където има разминаване между нотариалните актове и реалното състояние на идеалните части, законът позволява общината да преизчислява, така че да има 100% идеални части.


След като се вземе решение на Общото събрание, в общината се регистрира Сдружението на собствениците. С два броя копия от удостоверението за регистрация на Сдружението, издадено от съответната община, и заявление по образец то се регистрира в Агенцията по вписванията и получава номер по БУЛСТАТ. Таксата е 10 лева.


За целите на програмата е необходимо да се регистрира едно Сдружение на собствениците за цялата сграда, независимо от броя на входовете в нея. Избраният Управителен съвет действа от името на всички собственици в сградата.  


Сруджението се създава за пет години - толкова е гаранцията по строително-монтажните и ремонтните дейности, съгласно Закона за устройството на територията (ЗУТ). Основната цел на това петгодишно съществуване на Сдружението е то да може да предявява претенции пред общината, а тя пред изпълнителя, ако се наложи отстраняване на гаранционни дефекти в сградата, настъпили в този период.


През тези пет години няма проблем жилищата да се продават или отдават под наем, защото собствениците влизат в сдружението не със собствеността си, а с идеалните си части.


Стъпка 2


Вземане на решение за обновяване на сградата (с минимум 67% собственост на идеални части от общите части в сградата). Даване на съгласие от името на всички собственици съответната община да реализира всички дейности по сградата (по образец).


На етап изпълнение на дейностите по сградата следва да се осигури достъп до всички самостоятелни обекти в нея - при конструктивното обследване, при обследването за енергийна ефективност и при строително-монтажните работи.


Стопанските субекти (офиси, козметични и фризьорски салони, магазини и т.н.) също могат да се възползват от програмата, но ако в последните 3 години не са получавали финансова помощ (от националния бюджет или от Европейската комисия) по-голяма от 200 000 евро. При регистрацията на сдружението, те трябва да подадат декларация дали и каква държавна помощ са получавали, или финансиране по европейски проекти.


Например козметичен салон, който в последните три години е получил по Програма за развитие на човешките ресурси 50 000 евро, следва да декларира помощта, но няма да има проблем с финансирането. Ако обаче е получил 210 хиляди евро, тогава е длъжен да финансира със собствени средства ремонтните дейности в жилището (офиса), наложили се заради конструктивното укрепване на сградата.


Собствениците, които са в чужбина, могат да попълнят онлайн документите за регистрация на Сдружението, да ги разпечатат и да ги изпратят по поща или по куриер. Не е необходима нотариална заверка.


Стъпка 3


Сдружението на собствениците подава заявление за кандидатстване (по образец) пред общината/района по местонахождение на сградата.


Извършва се формално преглед дали собствениците на идеални части надлежно са попълнили документите и дали формално отговарят на изискванията - сградите да са индустриално строителство, проектирани преди 1999 г. и да включват над 36 апартамента.


Стъпка 4


Общината осъществява прием на документи за кандидатстване, оценка, одобрение или отхвърляне. След като одобри документите, общината сключва договор със Сдружението на собствениците. Този договор няма финансови и вещноправни отношения. Това е договор, с който собствениците упълномощават общината да действа от тяхно име при взаимоотношенията им с проектантски фирми, строителен надзор и фирмите, извършващи строително-монтажните работи.


Стъпка 5


На база на този договор със Сдружението на собствениците общината подава с писмо искане за финансиране до Българската банка за развитие и уведомява областния управител като представител на държавата, който на базата на контролен лист прави много бърза, но обективна проверка дали документите отговарят на изискванията. ББР, областният управител и общината подписват тристранно споразумение - областният управител като гарант на държавата, която осигурява финансирането, ББР, която ще управлява финансовия ресурс и общината, която ще извършва всички дейности в конкретната сграда. Това е моментът, в който вече има гарантирано финансиране за конкретната сграда.


Вече са сключени 13 споразумения и нито едно не е в София.


Ангажиментът на Сдружението на собствениците спира до регистрацията му и подписването на договор с общината. То ще има свой представител (собственик с инженерна грамотност или външен представител на Сдружението) в комисията, която заедно с представител на общината и държавата ще участва в приемането на всеки етап от строително-монтажните и ремонтни работи и ще следи за качеството на изпълнението, дали са използвани материали, отговарящи на изискванията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Принципът "Първи по време - първи по право" за финансирането ще се гарантира чрез публични регистри в общината и в Българската банка за развитие. Общините ще поддържат на интернет страниците си информация за регистрираните сдружения, която ще се обновява най-късно на всеки 7 дни на база на подадените заявления и сключените споразумения. ББР също поддържа регистър за подписаните споразумения по реда на постъпилите заявления на национално ниво.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 640 Любопитно

  Добре де,нашият блок е завършен 1961 година,но е с два входа и има 24 апартамента.Защо и ние да не можем да участваме в това саниране?Целта е кутийкиобразните панелки в крайните квартали да изглеждат добре,или енергийна ефективност?Това за ограничението с броя на жилищата е безкрайно тъпо

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#1] от "sashobal":

  Ами нали знаеш, всички са равни, но някои са по-равни.

  Същият въпрос може да се зададе и от хората, които живеят в къщи - защо с моите данъци да се санират жилищата на другите.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Поредното юридическо недоразумение измислено от светлите умове в ГЕРБ, ще попитам само едно, какво ще стане ако санирането започне и някой от собствениците, въпреки, че е подписал декларация за съгласие откаже да осигури достъп до жилището си, аз знам какво се случва, но дали всички хора които са се юрнали да санират знаят?

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 4. 4 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#1] от "sashobal":
  По малко апартаменти , по лесно ще учредят дружество и ще кандидатстват .
  Целта е да се отчита дейност ,а не да се върши работа.

 5. 5 Профил на prisoner
  prisoner
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "...собствениците влизат в сдружението не със собствеността си, а с идеалните си части."

  С идеалните си части от какво? Едва ли от тялото си. Най-вероятно от собствеността си все пак.

 6. 6 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 260 Весело

  До коментар [#3] от "Stavrogin":

  Е как какво? Бой, е**не и сръбска музика по етажите. Това ще стане. Те и сега някои не дават пет лева на месец за поддръжка, ей така, напук. И на общо събрание крещят, че няма да дават пари и да оказват съдействие, докато не видят резултат от предложената дейност. Е как да стане?
  Ганьо Балкански в акция...

  По-здрав за Костя Копейкин!
 7. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  С този милиард можеше да се укрепят свлачищата и да се построят поне 100 къщи на най нуждаещите се засегнати след наводненията.Нека повече да не се използва -безплатно саниране-защото то се прави с парите на данъкоплатците които отново не бяха питани къде да отиде такъв огромен ресурс.

 8. 9 Профил на zuramode
  zuramode
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Е хубаво, ако имаме 100 апартамента, от които 40 вече са санирани лично от собствениците, какво става? Има 60 апартамента, които не са, обаче нямаме 67 % желание от собствениците, защото кой ще иска да си разваля вече санирания апартамент? Значи останалите 60 собственици да продължават да се топлят на дърва, защото другите са били по-инициативни, така излиза...

 9. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stavrogin":

  Защо да е недоразумение? Как така ще подпишеш декларация и ще откажеш достъп? Или не подписваш, или не отказваш достъп. На калпавата ракета космосът й бил виновен... А че ще стане една свинщина по време на това саниране е ясно - майстори да не ти влизат в къщата...

 10. 11 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#9] от "zuramode":

  Защо да ти развалят "санирания" апартамент? Просто ще го уеднаквят от външна гледна точка, за да са еднакви всички, едно боя или мазилка само.

  До коментар [#10] от "Лео":

  И аз съм си поставял въпроса какво ще стане, ако има собственици, които не декларират съгласие да осигурят достъп, или декларират, но после не предоставят достъп? Или пък просто отсъстват от страната? Има много такива хора.

 11. 12 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#1] от "sashobal":

  Точно защото сте малко и е по-лесно да съберете 100% съгласие,не може. Цедката е ситна и трябва да останат 1-2 % от всички възможни,защото парите са за толкова.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 12. 13 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#11] от "simo87":

  Спира се програмата и всичко изпълнено до момента се плаща от сдружението.По едни други наредби,общото събрание може да изгони някого от блока,но не знам дали в този случай е възможно.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 13. 14 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#13] от "Майндърбайндър":

  Мисля, че гоненето пак беше с единодушно гласуване. Възможно ли е?
  А има един друг въпрос - Лилето щеше да "припознава" извършеното саниране, ако отговаря на критериите за ефективност. Но никой не казва дали ще бъде заплатена компенсация на собствениците, санирали ефективно за собствена сметка? Или който се прецакал, прецакал, сега припознаваме и не плащаме на заможните, а даваме на бедните селтаци, щото идват избори...

  По-здрав за Костя Копейкин!
 14. 15 Профил на zuramode
  zuramode
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "simo87":

  Има ли такива примери в практиката? Защото според мен, тези, които са си санирали жилищата едва ли ще искат да поемат отговорност и за останалите... Аз така като гледам, в блока, където живее майка ми, например, не виждам как ще се организира изобщо такова сдружение, при положение, че повече от половината са пенсионери и изобщо не им се занимава, друга голяма част се е изнесла в чужбина, а остатъкът са тези санираните... То във входа няма асансьор от години и не могат да го оправят, понеже по горните етажи не живеят хора, какво говорим за такива "сложни" инициативи.

 15. 16 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#14] от "42":
  [quote#14:"42"]Но никой не казва дали ще бъде заплатена компенсация на собствениците, санирали ефективно за собствена сметка?[/quote]
  Казаха- няма да се плати,но не мисля,че това е проблем.Има места,където изолации и дограми са направени на 80-90%.Конструктивното обследване,покрива,стълбището,водопроводи в общите части са неща,които ползват всички.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 16. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Много се изговори,да видим какво ще излезе накрая.

 17. 18 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 462 Весело

  За санирането от Германия.
  "През 2013 г. излиза проучване на държавната банка за развитие KfW за разходите и ползите от санирането. Основният извод е, че "енергийното саниране гълта повече пари, отколкото спестява" на домакинствата. Дори изграждането на енергийно спестяващи жилища показа, че те се амортизират доста по-бързо от предвиденото. "Именно затова при инвестирането в подобни проекти не трябва да се разчита само на спестяване на пари от енергията", сочи докладът на KfW. Според този доклад, за да се постигнат целите за енергийна ефективност до 2050 г., са нужни инвестиции в размер на 838 милиарда евро. Само с тяхна помощ пък ще може "да се спестят 370 милиарда евро", сочат прогнозите на авторите на документа. И следва парадоксът, че на практика се стига до загубата на общо 468 милиарда евро."

  http://glasove.com/komentari/48160-germansko-izsledvane-otreche-germanskiq-model-na-sanirane-nie-ne-sme-go-cheli

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 18. 19 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 378 Весело

  До коментар [#17] от "rosiraycheva50._":

  Много се изговори, да видим какво ще излезе накрая. "

  Нека да позная !


  Накрая , ще излезе едно голямо НИЩО !

  Е, няма да е съвсем без нищо - ще останат само големите лафове и изхвърляния.
  )

 19. 20 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Преди да коментирате, да бяхте прочели поне документите.
  За да разберете, че взимате КРЕДИТ (като ваш пълномощник по подписва кмета, ама вие сте му титуляр, т.е. дава на вас - Сдружението). С всички атрибути на кредита - лихви, срокове, санкции и т.н. Да бяхте хвърлили едно око на документите, за да разберете, че държавата дава обещания, че ще ви плати санирането (кредита), ама правно не ги е фиксирала на документите. И т.н., и т.н.
  В коментар 7 колега ви даде линк с пълен анализ на всичко по санирането, (правен от мен) заедно с документите по процедурата, дето хората нямаше как да ги видят. Барем него прочетете, за да знаете рисковете.

  Аз ще ви дам и още два линка - същите документи от моя линк, които все пак Министерството се реши да качи на сайта си

  http://www.mrrb.government.bg/?controller=category&catid=117

  http://www.mrrb.government.bg/files/%D0%9E%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0/Nacionalna%20programa/Metodicheski%20ukazania_28012015(1).rar

  Потресен от тоталната неинформираност в част от коментарите или от въпроси в тях. Когато проблемите опират до собствеността ти, трябва да си кръгъл глупак, за да се информираш от онова, което казал този или онзи, пък дори и да е министър, да знаеш от онова, което са съобщили медиите, дори и да са най-авторитетните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK