Депутатите влизат в спор за договора с банките за дълга

Депутатите влизат в спор за договора с банките за дълга

© Анелия НиколоваУправляващи и опозиция днес влизат в спор за ратифицирането на договора между правителството и 4 банки, които ще отговарят за пускането на новите емисии облигации на международните пазари през следващите 3 години.


Договорът със "Ситигруп", HSBC, "Сосиете Женерал" и "Уникредит" е бил сключен на 6 февруари. Същите банки предоставиха на страната заем от 1.5 млрд. евро в края на 2014 г., нужни за покриването на гарантираните депозити във фалиралата Корпоративна търговска банка. 


В социалната мрежа "Фейсбук" се организира протест "Да кажем НЕ на заробването на България" в 11 часа пред Народното събрание. "Нека всички граждани да се противопоставим на заробването на България, нашето, на нашите деца и внуци... Активната гражданска позиция е единствения начин да се противодейства на такива решения! Да кажем НЕ на заробването на страната ни. Заедно! Единни! В името на България", призовават организаторите на събитието, към което се очаква да се присъединят предимно активисти на БСП.
Социалистите пък вече обявиха, че смятат да сезират Конституционния съд за договора, ако той бъде ратифициран от парламента.


Досега публична подкрепа за ратификацията са заявили от ГЕРБ и Реформаторския блок, чиито гласове не са достатъчни за гласуването в пленарната зала. В бюджетната комисия и във външната комисия ратификацията беше приета на първо четене на косъм - с трикове за признаване и непризнаване на вота на отсъстващи депутати.


Според глобалната средносрочна програма на България за емитиране на държавни ценни книжа (ДЦК) на международните пазари от 2015 г. до 2017 г. ще бъдат издадени облигации на стойност 8 млрд. евро. Средствата ще се използват за рефинансиране на стари дългове, за покриване на бюджетния дефицит и за гарантиране на нивото на фискалния резерв. Само за тази година е предвидено да се поеме нов дълг от международните пазари в размер на 6.9 млрд. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK