Aдвокати искат закриване на сайтове заради критики към промени в закона за адвокатурата

Данаил Кирилов, председател на правната комисия в Народното събрание, е сред вносителите на промените в закона за адвокатурата. Предстои те да бъдат обсъждани. Пред "Капитал" след като има крайни позиции, явно има сериозни проблеми и ще се наложи да се търси компромис. "Внасяме го, доколкото да е внесен и да може да се гледа. Но това не означава, че ще поддържаме всичко в законопроекта", заяви Кирилов.

© Георги Кожухаров

Данаил Кирилов, председател на правната комисия в Народното събрание, е сред вносителите на промените в закона за адвокатурата. Предстои те да бъдат обсъждани. Пред "Капитал" след като има крайни позиции, явно има сериозни проблеми и ще се наложи да се търси компромис. "Внасяме го, доколкото да е внесен и да може да се гледа. Но това не означава, че ще поддържаме всичко в законопроекта", заяви Кирилов.Софийския адвокатски съвет е приел декларация в началото на февруари, едно от исканията на която, е "при необходимост" да бъдат закрити сайтове, в които се критикуват внесените предложения за промени в закона за адвокатурата.


В текста, качен на сайта на Софийската адвокатска колегия, подписан от председателя й Петър Китанов и отправен до Висшия адвокатски съвет (ВАС) пише, че юристите настояват Висшия адвокатски съвет "да се противопостави остро на жалните писания в интернет пространството, в това число на сайта на notarius.bg,  §22 Седмичник и други подобни". Според декларацията тези сайтове проповядват "плач по дейност, която е изконно адвокатска и която е иззета незаконно от всякакви знайни и незнайни юристи и неюристи, дори счетоводители, в нарушение на чл. 134 от Конституцията и чл.2, 3 и 24 от настоящия закон за адвокатурата".


Адвокатите твърдят, че следят с нарастваща тревога развитието на внесения законопроект в комисията по правни въпроси. Те искат по-голяма подкрепа от председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и я обвиняват в "пълно бездействие" . Според юристите е учудващо как "ВАС неглижира атаките от страна на организираните общности на нотариусите , юристконсултите и други юристи, които не са адвокати".
Според софийските адвокати, ВАС не е извършил "необходимото лобиране" за спешното приемане на законопроекта.


Липсата на реакция на публикациите в медиите и интернет, както и липсата на защита на многомесечния труд на групата колеги, работили по изготвянето на законопроекта е меко казано учудваща. Тази липса на реакция и на защита на законопроекта е равнозначна на липса на защита на адвокатските права от най-високо ниво", пише в декларацията. приета на 3 февруари.Според адвокатите остават остават "безответни многобройни самодейни изказвания и препоръки от адвокати, които не се съобразяват с факта, че законопроектът е подготвен от специално излъчена работна група от адвокати и приет с решение на Висшия адвокатски съвет и внесен за разглеждане и приемане от парламента. Това решение на Висшия адвокатски съвет е задължително за изпълнение от страна на всички адвокати".


Какво предвиждат промените


Законопроектът е изготвен от Висшия адвокатски съвет по предложения на регионалните адвокатски колегии, като мотивът е, че има пропуски в закона, които пречат на работата на адвокатите. Предложенията бяха внесени от осем народни представители от ГЕРБ, сред които и председателят на правната комисия Данаил Кирилов, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и ДПС.


Промените предвиждат заявления, жалби и молби от името на клиенти до административни институции като НАП, НОИ, НСИ, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и други да се правят само от адвокати, вписани в колегията - т.е. ограниченията биха засегнали и юристи, писа наскоро "Капитал daily".


Mотивите за промяната са, че трябва да се повиши качеството на предлаганите услуги, както и да има възможност да се търси отговорност от лицата, които ги предоставят.


Една от критиките на промените е че с тях сериозно ще бъдат ограничени специалистите в редица професии и ще се натовари бизнеса с допълнителни разходи и административни тежести. Срещу текстовете застанаха нотариуси и юристконсулти. Пред "Капитал" Данаил Кирилов заяви, че след като има крайни позиция, явно има сериозни проблеми и ще се наложи да се търси компромис. "Внасяме го, доколкото да е внесен и да може да се гледа. Но това не означава, че ще поддържаме всичко в законопроекта", заяви Кирилов.


Ралица Негенцова, председател на ВАС в интервю за "Правен свят" (публикувано в началото на тази седмица, около 10 дни след декларацията - бел. ред) казва, че целта е в интересн на гражданите да се разчупят изкуствените монополи"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK