Aдвокати искат закриване на сайтове заради критики към промени в закона за адвокатурата

Данаил Кирилов, председател на правната комисия в Народното събрание, е сред вносителите на промените в закона за адвокатурата. Предстои те да бъдат обсъждани. Пред "Капитал" след като има крайни позиции, явно има сериозни проблеми и ще се наложи да се търси компромис. "Внасяме го, доколкото да е внесен и да може да се гледа. Но това не означава, че ще поддържаме всичко в законопроекта", заяви Кирилов.

© Георги Кожухаров

Данаил Кирилов, председател на правната комисия в Народното събрание, е сред вносителите на промените в закона за адвокатурата. Предстои те да бъдат обсъждани. Пред "Капитал" след като има крайни позиции, явно има сериозни проблеми и ще се наложи да се търси компромис. "Внасяме го, доколкото да е внесен и да може да се гледа. Но това не означава, че ще поддържаме всичко в законопроекта", заяви Кирилов.Софийския адвокатски съвет е приел декларация в началото на февруари, едно от исканията на която, е "при необходимост" да бъдат закрити сайтове, в които се критикуват внесените предложения за промени в закона за адвокатурата.


В текста, качен на сайта на Софийската адвокатска колегия, подписан от председателя й Петър Китанов и отправен до Висшия адвокатски съвет (ВАС) пише, че юристите настояват Висшия адвокатски съвет "да се противопостави остро на жалните писания в интернет пространството, в това число на сайта на notarius.bg,  §22 Седмичник и други подобни". Според декларацията тези сайтове проповядват "плач по дейност, която е изконно адвокатска и която е иззета незаконно от всякакви знайни и незнайни юристи и неюристи, дори счетоводители, в нарушение на чл. 134 от Конституцията и чл.2, 3 и 24 от настоящия закон за адвокатурата".


Адвокатите твърдят, че следят с нарастваща тревога развитието на внесения законопроект в комисията по правни въпроси. Те искат по-голяма подкрепа от председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и я обвиняват в "пълно бездействие" . Според юристите е учудващо как "ВАС неглижира атаките от страна на организираните общности на нотариусите , юристконсултите и други юристи, които не са адвокати".
Според софийските адвокати, ВАС не е извършил "необходимото лобиране" за спешното приемане на законопроекта.


Липсата на реакция на публикациите в медиите и интернет, както и липсата на защита на многомесечния труд на групата колеги, работили по изготвянето на законопроекта е меко казано учудваща. Тази липса на реакция и на защита на законопроекта е равнозначна на липса на защита на адвокатските права от най-високо ниво", пише в декларацията. приета на 3 февруари.Според адвокатите остават остават "безответни многобройни самодейни изказвания и препоръки от адвокати, които не се съобразяват с факта, че законопроектът е подготвен от специално излъчена работна група от адвокати и приет с решение на Висшия адвокатски съвет и внесен за разглеждане и приемане от парламента. Това решение на Висшия адвокатски съвет е задължително за изпълнение от страна на всички адвокати".


Какво предвиждат промените


Законопроектът е изготвен от Висшия адвокатски съвет по предложения на регионалните адвокатски колегии, като мотивът е, че има пропуски в закона, които пречат на работата на адвокатите. Предложенията бяха внесени от осем народни представители от ГЕРБ, сред които и председателят на правната комисия Данаил Кирилов, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и ДПС.


Промените предвиждат заявления, жалби и молби от името на клиенти до административни институции като НАП, НОИ, НСИ, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и други да се правят само от адвокати, вписани в колегията - т.е. ограниченията биха засегнали и юристи, писа наскоро "Капитал daily".


Mотивите за промяната са, че трябва да се повиши качеството на предлаганите услуги, както и да има възможност да се търси отговорност от лицата, които ги предоставят.


Една от критиките на промените е че с тях сериозно ще бъдат ограничени специалистите в редица професии и ще се натовари бизнеса с допълнителни разходи и административни тежести. Срещу текстовете застанаха нотариуси и юристконсулти. Пред "Капитал" Данаил Кирилов заяви, че след като има крайни позиция, явно има сериозни проблеми и ще се наложи да се търси компромис. "Внасяме го, доколкото да е внесен и да може да се гледа. Но това не означава, че ще поддържаме всичко в законопроекта", заяви Кирилов.


Ралица Негенцова, председател на ВАС в интервю за "Правен свят" (публикувано в началото на тази седмица, около 10 дни след декларацията - бел. ред) казва, че целта е в интересн на гражданите да се разчупят изкуствените монополи"

Коментари (529)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Весело

  Ами съдете ги нали сте адвокати защо ще искате закриване.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 2. 2 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 614 Неутрално
 3. 3
  lechevalier
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Неутрално

  Идеално предложение-цял живот съм го чакал.......
  -значи глупавият гражданин , за да не пречи с тъпотиите си на чиновниците, си наема срещу скромен адвокатски хонорар 200-500 лева специалист . който му носи на крака справката/да речем служебна бележка от НАП/,че гражданинът няма задължения към момента
  Супер...
  Вече няма да чакам по опашки и да се чудя как да си попълня формулярите...
  Аз не си губя времето , а с бюрокрацията се занимават специалисти

  ХАИРЛИЯ ДА Е...
  и дано стане по-скоро....

  [email protected]
 5. 5 Профил на Silvi Milcheva
  Silvi Milcheva
  Рейтинг: 458 Гневно

  Криворазбрана цивилизация!

  По страшен от СПИН-а , по-опасен от РАКА, сега за сега си остава ПРОСТАКА ! Радой Ралин
 6. 6 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тежка мъка и мрак цари в казионната адвокатска колегия ...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  krastitel
 7. 7 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3693 Гневно

  Адвокатите искали закриване на сайтове "при необходимост". Тогава защо се чудим как така България се е сринала до 106-то място по свобода на словото в тазгодишната класация, като Уганда и Непал са преди нас...

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Трябва да се направи един регистър на депутати-вносители на лобистки закони в ущърб на обществото. Има депутатини тип Данчо Цонев, които нямат празно - има ли нужда от някой зулум, те са първите, за които се знае по скъпите ресторант, че с тях "винаги може да се говори в прав текст".

  И като му се съберат на един такъв депутатин, 60-70 случая в един мандат, да бъде отсвирен от тази професия, не да ни го бутат под носа с лесноизбираеми места по листите.

 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  [quote#0:"-"]Промените предвиждат заявления, жалби и молби от името на клиенти до административни институции като НАП, НОИ, НСИ, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и други да се правят само от адвокати, вписани в колегията - т.е. ограниченията биха засегнали и юристи [/quote]
  Ма и на тия нещо монопол им се прищяло.Ще е голяма тъпня да мине.

 10. 10 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#2] от "tily_lily":
  [quote#2:"tily_lily"]Тарикати. [/quote]
  ========
  Точно!

 11. 11 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Едно голямо безумие. Издъхващите от всякакви рестрикции, законодателни промени и безумия фирми откога лелеят да си вземат и един адвокат хрантутник, когото да пращат в НАП /например/. Нищо , че имат електронен подпис и могат да си правят справки с него. Защо адвокатът да не върши и това. Пък те, адвокатите така разбират от трудово право, че едни трудови договори ще спретнат/нали и това ще правят/..... Само пари ще получават срещу нищо. КАК досега всички са се справяли, да се чуди човек

 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Кой ще си прибере вересиите?

  Вносители:

  ДАНАИЛ ДИМИТРОВ КИРИЛОВ
  ПЕТЪР ВЛАДИСЛАВОВ СЛАВОВ
  ЕМИЛ ДИМИТРОВ СИМЕОНОВ
  РАЛИЦА ТОДОРОВА АНГЕЛОВА
  ХРИСТИАН РАДЕВ МИТЕВ
  СВИЛЕН ФИЛИПОВ ИВАНОВ
  АННА ВАСИЛЕВА АЛЕКСАНДРОВА
  ЧЕТИН ХЮСЕИН КАЗАК

 13. 13 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  10 адвоката на дъното на океана.
  Добро начало.

 14. 14 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1705 Весело

  Каква полза, че ще го пишат адвокати като в НОИ и в НАП ще го четат счетоводители... Хехе... поредната глупост на синекурата от ВАС, начело с др. Негенцова.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1089 Неутрално
 16. 16 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1705 Весело

  [quote#11:"daam"]Пък те, адвокатите така разбират от трудово право, че едни трудови договори ще спретнат/нали и това ще правят/..... Само пари ще получават срещу нищо. [/quote]
  Хайде не пресилвайте чак толкова, господине! Това, че не сте попадали на добър адвокат си е само Ваша "заслуга".
  Плащате на одитори за нищо, що пък да не плащате и на адвокати - това е "великата" идея на некадърниците, които няма откъде другаде да заработят хонорари.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 17. 17 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 515 Неутрално

  А свободата на изразяване.......
  Борбата е за баницата която е с масло и истинско сиренце.

 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 953 Весело

  Когато няколко от тези убавци разгледат дъното на океана със собствените си очи, ще бъде едно добро начало. За България...

 19. 19 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 973 Любопитно

  [quote#4:"karabastun"]-значи глупавият гражданин , за да не пречи с тъпотиите си на чиновниците, си наема срещу скромен адвокатски хонорар 200-500 лева специалист . който му [/quote]
  ...и т.н.

  АМИ АКО гражданинът не е глупав, а грамотен? Защо да не прецени сам дали да се занимава директно с чиновническата паплач, или да си наеме посредник?
  До коментар [#4] от "karabastun":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Гиди паплач паразитна... От Путин ли се учат?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 21. 21 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  В областта на трудовото и осигурителното право един счетоводител е по-добър от един адвокат.... А ако идем към ЗДДС, ЗСч. то адвокатите са жална картинка в сравнение с един обикновен счетоводител.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 22. 22 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 973 Неутрално

  [quote#7:"Bramasole"]Адвокатите искали закриване на сайтове "при необходимост". [/quote]
  Ами да се въведе закон за "задължително посредничество между раята и властта, монопол на адвокатите" ТОВА не очаквах от адвокатската гилдия, ей богу

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Неутрално

  Не само адвокатите са гладни ,братя / знаете че намаляха драстично сделките с недвижимите имоти /,НО
  мисля , че е време да подкрепим като единен народ и жертвите на забраната за пушене в заведенията....
  затова предлагам
  ресторантьорите да внесат законопроект / те си знаят как /и да се забрани приготвянето на храна в домашни условия - има опасност от изгаряния,порязвания,натравяния и други рискове,
  ЗАТОВА - който е гладен яде в заведение - иначе глоба...
  така хем ще се съживи икономиката,хем гражданите ще имат повече свободно време за себе си
  ПОМИСЛЕТЕ ....ИМА И ОЩЕ НЕВЕРОЯТНИ ПЕРСПЕКТИВИ...
  Ех,че радост,ех че кеф....

  [email protected]
 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [#8] и тоз регистър да се даде за тренировки на отбора по биатлон...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 25. 25 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#19:"Мойше! Толкоз!!!"]АМИ АКО гражданинът не е глупав, а грамотен? Защо да не прецени сам дали да се занимава директно с чиновническата паплач, или да си наеме посредник? [/quote]
  Всеки може сам да се представлява пред държавните институции в т. ч. и пред съдилищата. това положение не се отменя с предлаганите поправки. Те целят по-нагоре (където е по-голямата пара) - във фирмени и корпоративни дела, където адвокатите да са опосредващата страна между фирмите и държавата. То е сега си е така, макар и на доброволни начала. Сега искат да го направят задължително, дори и за малките фирми.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 26. 26 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Всъщност, всяка разумна фирма би се консултирала с адвокат при сложен казус свързан с тези институции. Но защо да е абсолютно задължително за всичко, не става ясно. Не знам защо не се вземе поука от компютърния бранш, нищо не е задължително с държавни разпоредби, но предлага сериозни доходи, светла икономика и сериозни партньори на запад. Колкото повече го бутате даден бранш в държавната хранилка, толкова повече му пада нивото на компетентност и конкуретността на специалистите в международен план.

 27. 27 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Вместо да потърсят начин да премахтат изкуствения монопол на нотариусите, те решили да направят още един и за адвокатите. Мамини сладурковци...
  “Държавата е тази голяма измама, чрез която всеки се опитва да живее за сметка на всички останали.” (Фредерик Бастиа)

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 28. 28 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  .... жалните писания в интернет пространството....
  ......са вашите,господа адвокати!

 29. 29 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Не е истина..Останах зяпнал от подобна наглост...

 30. 30 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Промените в новия закон за адвокатурата са общо взето уместни.Медийната и онлайн война срещу тях го потвърждава.Искането за затваряне на сайтове е крайно,но нормално за мръсна война.

 31. 31 Профил на today
  today
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Добре. Обаче ако адвоката обърка нещо веднага да влиза в затвора за 20 години без право на амнистия, съкращаване на срокове и т.н. Отделно да се забрани на адвокатите да карат коли - за целта задължително да си наемат професионални шофьори, да им се забрани да пазаруват месо - за целта да са длъжни да ползват услугите на месар-специалист, и т.н.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 32. 32 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Само питам за протокола де :
  Защо по делата в съда адвокатите искат съдебно - счетоводна експертиза ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 33. 33 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Не прочетохте внимателно статията ...няма ако...има специалисти - може и да не са много умни - но ще ги лицензират срешу някаква сума и после ше си търсят хората хонорари....

  [email protected]
 34. 34 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1235 Весело

  До коментар [#32] от "Танас":

  Никъде не е казано в закона, че са най-компетентни, просто е казано, че всеки път трябва да им се дават задължително едни пари.
  Имат нужди хората, а и толкова юридически факултета се появиха....

 35. 35 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ... 'айде-е, сЯ да зАпрат тиА дет' критикуват адвокатЕте... утре тиА, дет' критикуват съда, после трети и четвърти, според критиките... Егаси, к'ва толетантноС, к'ва свобода на изразя'ане сакат тиА...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 36. 36 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 973 Неутрално

  [quote#33:"karabastun"]Не прочетохте внимателно статията ...[/quote]
  Грешиш
  [quote#33:"karabastun"]няма ако...има специалисти - може и да не са много умни - но ще ги лицензират срешу някаква сума и после ше си търсят хората хонорари.... [/quote]
  Някой от РЕАЛНИЯ бизнес е описал доста ясно нещата, в последното изречение от цитата:

  [quote#26:"stoiank"]Всъщност, всяка разумна фирма би се консултирала с адвокат при сложен казус свързан с тези институции. Но защо да е абсолютно задължително за всичко, не става ясно. [/quote]

  До коментар [#33] от "karabastun":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 37. 37 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 973 Весело

  [quote#31:"today"]Добре. Обаче ако адвоката обърка нещо веднага да влиза в затвора за 20 години без право на амнистия, съкращаване на срокове и т.н. Отделно да се забрани на адвокатите да карат коли - за целта задължително да си наемат професионални шофьори, да им се забрани да пазаруват месо - за целта да са длъжни да ползват услугите на месар-специалист, и т.н. [/quote]
  ПОДКРЕПЯМ!!!
  До коментар [#31] от "today":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 38. 38 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 458 Неутрално

  само един въпрос: наистина ли е написано в декларация на сайта им "юрисТконсулти"?

 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#11:"daam"]Пък те, адвокатите така разбират от трудово право, че едни трудови договори ще спретнат/нали и това ще правят/....[/quote]Ахаа- трудовите договори обичайно се съставят от счетоводители, нали така? Счетоводителите обичайно учат точно трудово и осигурително право в университет, държат семестриален и държавен изпит по този предмет, като двата учебника представляват "тухли" от по 1000 страници; изобщо- счетоводител = 2 в едно -счетоводител+ адвокат....Според Вас- кой пише съдържанието на "типовите" трудови договори- счетоводител, нотариус или адвокат?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#39:"logika"]Ахаа- трудовите договори обичайно се съставят от счетоводители, нали така? [/quote]
  Точно така.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 41. 41 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#38] от "gilermos":

  +++++
  .......и да не пишат нищо без назначен литератор в екипа си

 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#40] от "Ze Roberto":
  Хахаха Продължавайте така Ще публикувате ли дипломата на едно счети, в която е вписана оценка от задължителният хорариум по трудово и осигурително право? Счетоводител може да бъде и лице със средно образование, а в България не съществува професията "параюрист".

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#23] от "karabastun":
  ++++++++++
  От адвокатура не разбирам, но за манджите съм ОК!

 44. 44 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#38] от "gilermos":
  http://www.sak-sas.bg/bg/news/1302-news-2015declaration
  "...НОТАРИУСИ, ЮРИСКОНСУЛТИ.."

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 45. 45 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#42:"logika"]Ще публикувате ли дипломата на едно счети, в която е вписана оценка от задължителният хорариум по трудово и осигурително право? [/quote]
  За да съставиш един трудов договор ти трябва да познаваш само чл. 68 КТ. И нищо друго! Разбира се, че това е по силите и на един среднист. Още повече, че типови трудови договори се търкалят по интернет. Например:
  http://www.fakturirane.bg/1/docs/lichen-sustav/item/12-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 46. 46 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Някаква разлика между Гуню адвокатина и тези? Майката и разказаха на Българията тези акули!!!

 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#45:"Ze Roberto"]За да съставиш един трудов договор ти трябва да познаваш само чл. 68 КТ. И нищо друго! [/quote]
  Хайде де ! В чл.68 от КТ вписани ли са основанията за прекратяване на трудовият договор? Как, без да ги знае, посоченото лице ще ги впише? Лицето знае ли изискуемото минимално съдържание на един трудов договор или казвате- счетито проверява нета и си изважда от него "типовите договори", които ги е съставял адвокат

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Сега, в едно са прави адвокатите, че искат и те да имат право да заверяват официални документи... но с това бъркат в бизнеса на монополистите нотариуси.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 49. 49 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 684 Весело

  Много станаха, не стига парсата за всички!

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 50. 50 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#45] от "Ze Roberto":
  "...Често допускани грешки
  Най-често допусканата грешка при попълване на трудов договор е определянето на основанието за неговото сключване..." Защото счетито не е учило трудово право и трудово правоотношение и не знае какво е "правно основание за сключване на трудов договор"...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 51. 51 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 748 Весело

  Май ще излезе вярна приказката, че от адвокатската и от лекарската гилдии, по-проклети няма, дори и през соца, вътре помежду си ще се изядът, но имали външна заплаха всички скачат, като един на амбразурата, спомня ли си някой за адвокат или лекар в затвора?

 52. 52 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#21:"Ze Roberto"]В областта на трудовото и осигурителното право един счетоводител е по-добър от един адвокат.[/quote]
  Имам доста спечелени трудови дела ,дето трудовия договор е прекратен от разни счетоводители,ЧР и т.н.От друга страна няма спечелено дело във връзка с трудов договор,който аз съм прекратил или изменил.

 53. 53 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#49] от "omega":
  Закон за адвокатурата
  Глава шеста. УПРАЖНЯВАНЕ НА АДВОКАТСКАТА ПРОФЕСИЯ
  Чл. 24. (1) Упражняването на адвокатската професия включва:
  1. устни и писмени консултации и становища по въпроси на правото;
  2. изготвяне на всякакви книжа - молби, тъжби, заявления, жалби и други, свързани с възложената от клиента работа;
  3. представителство на доверителите и подзащитните и защита на правата и законните им интереси пред органите на съдебната власт, административните органи и служби, както и пред физически и юридически лица.
  (2) (Доп. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Пред Върховния касационен съд и Върховния административен съд страните могат да бъдат представлявани и защитавани от адвокати или от адвокати от Европейския съюз с най-малко 5-годишен юридически стаж.
  http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135486731

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 54. 54 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Неутрално

  До коментар [#47] от "logika":

  Явно сте адвокат...а за ресторантьорите не мислите.
  Да не би да смятате да продължите самостоятелно да си готвите...

  [email protected]
 55. 55 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#47:"logika"]Хайде де ! В чл.68 от КТ вписани ли са основанията за прекратяване на трудовият договор? [/quote]
  Мммоля??? От изненада без да искам натиснах един клавиш два-три пъти.... викаш да съм баба Ванга, че да знам че лицето ще го уволня дисциплинарно някой ден? И да го запиша в договора?
  А и аз сбърках члена (щото по памет цитирах) Членът уреждащ задължителното съдържание на ТД е 66, а не 68 както бях писал по-горе.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 56. 56 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#44] от "logika":

  А, добре, поне тая неграмотност не са проявили. Не че искането им да закриват сайтове (и това били адвокати!!!) е проява на по-голяма грамотност, но това е друг въпрос. ОТ декларацията лъха абсолютна нетолерантност! Последното препятства спокойното проследяване на тезите. Негенцова е културен човек, струва ми се, а също и читав юрист, та по тая причина вероятно се чуди къде се дене

 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#54:"karabastun"]Явно сте адвокат..[/quote]
  Точно така- аз наистина съм адвокат и то точно от САК.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#52:"slonsco"]Имам доста спечелени трудови дела ,дето трудовия договор е прекратен от разни счетоводители,ЧР и т.н.[/quote]
  Е ми то работодателите прекратяват трудовите договори. Адвокатите се намесват при съдебно обжалване. Разбира се, че консултацията с адвокат или юрисконсулт е желателна, но не е задължителна.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 59. 59 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#55:"Ze Roberto"]А и аз сбърках члена (щото по памет цитирах) [/quote] Това не ме касае- въпросът е принципен- знаете ли какво трябва да съдържа клаузата за прекратяване на ТД? Ако случайно "типовият" договор съдържа неактуално правно основание, знаете ли къде, какво и защо да търсите в актуалната редакция на закона?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 60. 60 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Неутрално

  До коментар [#57] от "logika":

  Не ми отговорихте за готвенето - ще проявявате ли рецидив или подкрепяте моето предложение....

  [email protected]
 61. 61 Профил на itisiprav
  itisiprav
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Чак сега ми се изясни какво е това електронно правителство - ядро, изградено от положително(хмм!?!) заредени протони (правителството) и електрически неутрални неутрони(стадото, т.е. ние), заобиколено от облак отрицателно заредени електрони(адвокатите) свързани с ядрото чрез електромагнитна сила(дива алчност).
  Хората просто си изпълняват обещанието за електронно правителство и сега като се юрнат чуждите инвеститори...

 62. 62 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#58:"Ze Roberto"]Е ми то работодателите прекратяват трудовите договори.[/quote] И ако служителят НЕ ЖЕЛАЕ да подпише пректратяване на договора по взаимно съгласие, тогава какво прави работодателят- сам ли решава въпроса или се допитва до.. счетито си? А може би 1 на хиляда от работодателите се сещат поне да си наемат юрисконсулт, ако не са сключили договор за абонаментно правно обслужване с определен адвокат, та за това възлагат нему, а не на счетоводотеля, да намери подходящото правно решение на проблема, а?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 63. 63 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#59:"logika"]Това не ме касае- въпросът е принципен- знаете ли какво трябва да съдържа клаузата за прекратяване на ТД?[/quote]
  Няма такава клауза в един ТД!!! Възможностите за прекратяване са изброени в чл. №№ 326 и сл. КТ. Не е необходимо те да се възпроизвеждат в договора. От това договора няма да стане по-стабилен. Когато настъпи събитие упоменато по тези членове - то те дават основание за прекратяване на трудовия договор.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 64. 64 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#53:"logika"]

  Мацка, знам какво включва адвокатската професия. Знам също, че в не малка част от случаите, по - добре да не се е намесвал адвокат...милите им клиенти биха се справили и по-добре само с мълчанието си )
  Факт е, че сте толкова много, че качеството е под всякаква критика. За нотариусите поне има законово органичение за броя им според населението в съд. район, което все пак им действа дисциплиниращо и прави по - ефективен контрола над дейността им.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 65. 65 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#62:"logika"]И ако служителят НЕ ЖЕЛАЕ да подпише пректратяване на договора по взаимно съгласие, [/quote]
  Ми значи офертата на работодателя не е приета. Няма сделка... Ще търси пътя на едностранното волеизявление за прекратяване.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 66. 66 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#45:"Ze Roberto"]За да съставиш един трудов договор ти трябва да познаваш само чл. 68 КТ. И нищо друго! Разбира се, че това е по силите и на един среднист. Още повече, че типови трудови договори се търкалят по интернет. Например: [/quote]
  И после,като възникне проблем защита пред съд по такъв бланков договор е доста затруднена,ако въобще е възможна.Също доста затрудняват защитата при спор всякакви използвани от счтоводители договори,или още по-лошо липсата им защото счетоводители масово мислят,че фактурата е достатъчна,което далече не винаги е така.
  Също създават мъчно преодолими проблеми и административни производства,водени от архитекти и инжинери.
  Нормално е счетоводителите да водят счетоводство,архитектите и инжинерите да проектират,а адвокатите да дават правни консултации и да извършват процесуално представителство

 67. 67 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#64:"omega"]Факт е, че сте толкова много, че качеството е под всякаква критика[/quote] Е - след като м.михов преподава "наказателно право- обща и специална част" в СУ!!!, както ниво искате от сегашните студенти? Във всяко стадо има черни овце...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 68. 68 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  [quote#62:"logika"]поне да си наемат юрисконсулт, ако не са сключили договор за абонаментно правно обслужване с определен адвокат[/quote]
  Ааааааа,ето къде е заровено кучето

 69. 69 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8395 Неутрално

  Кучето не само,че не е заровено , а го развяват юристите и нагло сеят зарази

  [email protected]
 70. 70 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#66] от "slonsco":
  Няма смисъл, колега- този ник няма да Ви чуе- той е от руските "застъпници"- квазиюристи, които упорито ни втълпяват, че Резолюция 3314 на ООН не е източник на международно право; че руските опорни точки са юридически издържани; че русия била нападната от Украйна държава и други такива идиотии...А- и да не забравя- пропагандират, че основните принципи на международното право са "Бий, за да те уважават" и "Правото е на по-силният и той го създава", а Декларацията за принципите на международното право на ООН от 1970г; чл.2 ал.4 от Устава на ООН- кучета ги яли- те не са релевантни юридически източници на международно право...Така става , когато всеки се занимава с това, което не му е работата...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 71. 71 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#68] от "xmm":
  От кога юрисконсулта е с професия "счетоводител", а не с професия "юрисконсулт"?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 72. 72 Профил на afterforever
  afterforever
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Дневник", а за жалост все по-често и "Капитал", отново демонстрират фрапантна юридическа неграмотност. Или може би правописът съвсем е изгубил своето значение.
  Думата юрисконсулт идва от латинското ius, iuris и НЕ се пише ЮрисТконсулт.

 73. 73 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#63:"Ze Roberto"]Няма такава клауза в един ТД!!! [/quote]
  Сериозно?! В един трудов договор обичайно НЯМА клауза за начините на прекратяването му ? Я си скъсайте дипломата за счети, че за юрист никак не ставате

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 74. 74 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#66:"slonsco"]И после,като възникне проблем защита пред съд по такъв бланков договор е доста затруднена,ако въобще е възможна.[/quote]
  Съдебните проблеми възникват при прекратяването на трудовите договори, а не при сключването им. Ако нещо е изпуснато в ТД, то се замества от повелителните разпоредби на закона. Така например, ако не е уговорен срок на договора, приема се, че договора е безсрочен. Ако не е уговорен в чия полза е срока за изпитване, приема се че е в полза на двете страни. И т. н.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 75. 75 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#63:"Ze Roberto"] Не е необходимо те да се възпроизвеждат в договора. [/quote] Хайде де- не е необходимо да има клауза, която постановява: чл.8 Трудовият договор се прекратява: а ) с изтичането на неговият срок б ) по взаимно съгласие и т.н.?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 76. 76 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#73:"logika"]Сериозно?! В един трудов договор обичайно НЯМА клауза за начините на прекратяването му ? Я си скъсайте дипломата за счети, че за юрист никак не ставате
  [/quote]

  Ето това стига за сключването на валиден трудов договор:

  Чл. 66. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Трудовият договор съдържа данни за страните и определя:
  1. мястото на работа;
  2. наименованието на длъжността и характера на работата;
  3. датата на сключването му и началото на неговото изпълнение;
  4. времетраенето на трудовия договор;
  5. размера на основния и удължения платен годишен отпуск и на допълнителните платени годишни отпуски;
  6. еднакъв срок на предизвестие и за двете страни при прекратяване на трудовия договор;
  7. основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер, както и периодичността на тяхното изплащане;
  8. продължителността на работния ден или седмица.
  ----
  А както споменах по горе, не е пречка и да няма уговорка по т. 4 и т. 6; като и по т.5 и т. 8.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 77. 77 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#74:"Ze Roberto"]Съдебните проблеми възникват при прекратяването на трудовите договори, а не при сключването им[/quote] Лъжа! Проблемите започват още със забраната на бъдещият работодател кандидат служителят да изнесе трудовият договор извън офиса на ЧР и да го представи на адвокат, за да поиска правна консултация по съдържанието му.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 78. 78 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  До коментар [#71] от "logika":

  Смятам за редно и в НАП,НОИ и другите институции да се смени персонала и да се назначат юристи,адвокати ....
  Така поне ще си комуникирате като равни

 79. 79 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#75:"logika"]Хайде де- не е необходимо да има клауза, която постановява: чл.8 Трудовият договор се прекратява: а ) с изтичането на неговият срок б ) по взаимно съгласие и т.н.?[/quote]
  Точно така! Не е необходимо да го има в договора щом го има в закона. Ще стане излишно натрупване на един двустранен договор. Нали ако в договора не е упоменато прекратяване по взаимно съгласие, то страните все пак могат да се разберат (когато му дойде времето) да го прекратят по взаимно съгласие?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 80. 80 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#76:"Ze Roberto"]А както споменах по горе, не е пречка и да няма уговорка по т. 4 и т. 6; като и по т.5 и т. 8. [/quote]
  Е- за това трябва да има адвокати- защото Вие сте въплъщение на самото вопиющо правно невежество поради простата причина, че не сте юрист

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 81. 81 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#77:"logika"]Лъжа! Проблемите започват още със забраната на бъдещият работодател кандидат служителят да изнесе трудовият договор извън офиса на ЧР [/quote]
  Ти не познаваш закона. Екземпляр от ГТД се връчва на работника:
  Чл. 63. (1) Работодателят е ДЛЪЖЕН да предостави на работника или служителя преди постъпването му на работа екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, и копие от уведомлението по чл. 62, ал. 3, заверено от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите.
  ---
  Нали не коментираме случаи на погазване на закона от недобросъвестни работодатели?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 82. 82 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#79:"Ze Roberto"]Не е необходимо да го има в договора щом го има в закона[/quote]Не - необходимо е , защото трудовоправните отношения се отличават с голямо многообразие. Повече няма какво да добавя по въпроса...Гледайте си професията, която не е юридическа и оставете правото на юристите- става ли? Ако не става доброволно, ще стане доброзорно...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 83. 83 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#80:"logika"]Е- за това трябва да има адвокати- защото Вие сте въплъщение на самото вопиющо правно невежество поради простата причина, че не сте юрист[/quote]
  Постоянното напомняне, че си юрист говори за ниско самочувствие и неувереност в собствените сили и възможности... Само констатирам.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 84. 84 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Да "изокам и язе". Това искане " "при необходимост" да бъдат закрити сайтове, в които се критикуват внесените предложения за промени в закона за адвокатурата.", според мен е изцяло неоснователно и недопустимо! Във връзка с направените предложения за изменение на сегадействащия закон, смятам, че повечето са по-скоро правилни и наистина ще облекчат работата на цитираните институции- НАП, ТР, НОИ, НСИ и т.н. Не съм против гражданите да се представляват сами в с.з, но обикновено това води до катастрофални, в 95% от случаите, за тях последици. Относно изготвянето на трудови договори- най-добре е да се произнесе юрист(не казвам задължително адвокат). Лично аз с такава глупост- изготвяне на трудов договор не бих си губил времето! Ако дружеството работодател има назначен юрисконсулт- нека ги изготвя той, ако ли не нека си плати на адвокат за изготвянето на този вид документация. Разни лаици, които хал-хабер си нямат от право, да ми се ровят в нета, да копират "стандартни"( каквото ще да значи това) договори, които да предлагат, за подпис, на работника е безхаберие и от двете страни. Едно, че при евентуално прекратяване трудовото правоотношение интересът на работодателят, респективно работникът може да бъде накърнен и в последствие това да доведе до дела, второ- делата не са безплатни и отнемат време, и нерви. Относно частта за ТР и др. държавни институции- съм абсолютно "ЗА". Хората са правно неграмотни, често в интернет се теглят и качват разни файлове, УЖ, с необходимите документи за учредяване на Търговско дружество, които в последствие се оказват непълни, неточни или неправилно попълнени. Имал съм такива случаи- например : декларацията по чл.141 ал.8 ТЗ, след изменението на ТЗ през 2013г.. Моите уважение към другите професии, но оперативен счетоводител да твърди, че е по-запознат със закона и знае повече от юрист ми звучи несъстоятелни и чита форма хвалба. Точно счетоводител съм виждал как първо погасява главницата и лихвата, а разноските ги оставя най-накрая! Да си имаме уважението, ние не ви се бъркаме във фактурите и цифричките, вие не се бъркате там, където не разбирате!

 85. 85 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Добре аз да питам, как заглавието на статията кореспондира с нейният текст? Аз ли нещо недовиждам, в текста не се споменава никакво искане за закриване на сайтове... Пише за някаква декларация, в която софийската колегия критикува Висшия адвокатски съвет за липса на реакция срещу писания в някакви интернет страници. WTF?
  Заглавието е в стил вестник Шок.
  Иначе - законопроекта не предвижда да задължава никого да ползва адвокат. Може лично да предприеме действията, които прецени като добри за себе си. Но ако реши да наеме някого, то той трябва да е адвокат, а не пишман селски тарикат. Същото е като при здравните услуги. Може да се самолекувате - но ако решите да ползвате външна услуга то тя трябва да ви бъде дадена от лице с лекарска правоспособност и квалификация,
  а не примерно от ходжа, баячка и прочие шарлатани, представящи се за лекари.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 86. 86 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#81:"Ze Roberto"]Нали не коментираме случаи на погазване на закона от недобросъвестни работодатели? [/quote]
  Добре- ще Ви го обясня по-просто- един трудов договор може да съдържа над 30 страници текст- например- при наемане на диздев мениджър. Хайде сега да видим- как ще принудите този високоплатен наемен бъдещ служител, който има ключова роля за развитието на едно търговско дружество, да не вземе всички тези 30 страници, да не отскочи до който и да е адвокат и да не се консултира с него ПРЕДИ да подпише и една страничка от предлаганият му проект на трудов договор

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#82:"logika"]Гледайте си професията, която не е юридическа и оставете правото на юристите- става ли? [/quote]
  Ми мойта професия е работодателска и в моите служебни задължения влиза и това да сключвам трудови договори. Това го правя повече от 20 години. И никой не ми е рекъл, че не съм годен да подготвям и сключвам трудови договори. Е, не са хиляди договори сключени и прекратени от мене, но поне са 300.
  ---
  Така, че ще си ги мерим ли?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 89. 89 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#88:"Ze Roberto"]Така, че ще си ги мерим ли? [/quote]
  Няма нужда- колегата "мизо" много добре ви премери...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 90. 90 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#86:"logika"]Добре- ще Ви го обясня по-просто- един трудов договор може да съдържа над 30 страници текст- например- при наемане на диздев мениджър. Хайде сега да видим- как ще принудите този високоплатен наемен бъдещ служител, който има ключова роля за развитието на едно търговско дружество[/quote]
  Мениджърските договори са от гражданско-правно естество - т. е. те не са трудови (по правило). Наричат се ДВУ (договори за възлагане на управлението), които счетоводителите ги наричат ДУК (договор за управление и контрол), което е неправилно, но така са се наложили в счетоводния сленг.
  ---
  А и дори да е по трудов договор, факултативно могат да се уговорят неща, каквито си искат страните - това е тяхно право. Но има уговорки, които ще са недействителни, ако противоречат на императивни разпоредби на закона. Така, че и тука няма нищо сложно.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 91. 91 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#88:"Ze Roberto"]Ми мойта професия е работодателска и в моите служебни задължения влиза и това да сключвам трудови договори.[/quote] И как точно един юрисконсулт, който е Ваш наемен служител и в чиято длъжностна характеристика е вписано, че изготвя трудови договори, изземва Вашите правомощия на работодател?! Трошете си главата- животът е най-добрият учител- той ще Ви научи на всичко по правилният за Вас начин....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 92. 92 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#90:"Ze Roberto"]Мениджърските договори са от гражданско-правно естество - т. е. те не са трудови (по правило)[/quote] Алоооо- става въпрос за ТРУДОВ ДОГОВОР, а не за граждански договор/ договор за поръчка/ мениджърски договор! Ясна е работата- не схващате за какво точно иде реч....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 93. 93 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Весело

  Сега почетох декларацията на САК - моя грешка.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 94. 94 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3860 Весело

  [quote#82:"logika"]Гледайте си професията, която не е юридическа и оставете правото на юристите- става ли? Ако не става доброволно, ще стане доброзорно... [/quote]
  обсебен съм от познанията ви . тревожи ме , ако пишете с името си , дали ще успеете да отгледате пациент ( клиент е непосилно)

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 95. 95 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Любопитно

  [quote#92:"logika"]Алоооо- става въпрос за ТРУДОВ ДОГОВОР, а не за граждански договор/ договор за поръчка/ мениджърски договор! [/quote]
  Викаш управител на ООД или член на управителния или надзорния съвет на АД да ги назначим на трудов договор?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 96. 96 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#95:"Ze Roberto"]Викаш управител на ООД или член на управителния или надзорния съвет на АД [/quote]
  От кога биздевмениджър= изпълнителен директор/ управител на ООД/ или лице от двустепенната система на управление на търговското дружество?! Че финансовите директори са на трудови договори...Няма какво да коментирам повече с Вас...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 97. 97 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#91:"logika"]Трошете си главата- животът е най-добрият учител[/quote]
  Ами не съм си враг на кесията, че да назначавам излишна длъжност "юрисконсулт". Все пак съм частник. А човек се калява в борбата - тъй да знаеш. Не напразно е казано - на вълкът му е дебел врата, защото сам си върши работата.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 98. 98 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Весело

  [quote#96:"logika"]биздевмениджър[/quote]
  Ще трябва да си осъвременя речника с новите термини... как бързо върви живота

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 99. 99 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#97] от "Ze Roberto":
  Троши си главата...Като те прецакат 2-3 пъти, много лесно ще се научиш какви специалисти да си наемаш, за да ти върви бизнеса...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 100. 100 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Весело

  Онзи ден гледах някакъв от Нотариалната камара, който твърдеше,
  че разширяването на удостоверителната функция на адвокатите щяло да застраши националната сигурност. Ти да видиш...

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK