МВР призовава за повече внимание при използването на газови бутилки

МВР призовава за повече внимание при използването на газови бутилки

© Анелия НиколоваЕдин човек е загинал а седем са ранени при инциденти с газови уреди само през последните три дни. Заради зачестяването на подобни случаи Министерството на вътрешните работи призова за повече внимание при използването на газови бутилки.


От Главна дирекция "Пожарна безопасност" предупреждават още, че пълненето на битови бутилки от автогазстанции е опасно за живота на тези, които ги ползват. Това е така, защото често поради липса на съоръжения, които да следят за правилното и достатъчно напълване на битовите бутилки, те се препълват с повече газ, отколкото позволяват възможностите им.


От пожарната допълват, че стандартите за безопасно  напълнени бутилки изискват количеството газ да бъде максимум до 80% от капацитета на бутилката при нормални условия 20 С. Препълването на бутилка в комбинация с повишаване на околната температура над нормалните условия или с удар върху бутилката води до повишаване на налягането в бутилката и опасност от взрив.
Другите препоръки са хората да не ползват стари, напукани и повредени маркучи или такива с дължина над 1 метър и половина, както и прегънати или с липсващи скоби.


Празни за пълни бутилки трябва да се заменят само в оторизирани и лицензирани от държавните органи за технически надзор организации. Не бива да се използва честата практика на търкаляне на бутилки, превозването им без укрепване, складиране в подземни помещения и по пътища за евакуация, препоръчват още от "Пожарна безопасност".


Никога бутилките, напълнени с пропан-бутан да не се съхраняват и експлоатират в близост до източници на топлина. Ако хората усетят мирис на газ, трябва да проверят дали са затворили добре винтила на бутилката и ако е отворен, да опитат да го върнат в първоначалното му положение. Незабавно трябва да бъде уведомен и диспечерът на телефон 112.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK