Депутатите отложиха дебатите по договора за заем по искане на Фронта (видео)

Валери Симеонов

© Надежда Чипева, Капитал

Валери СимеоновПо искане на председателя на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов парламентът отложи ратификацията на договора на правителството с 4 банки за външен заем от 16 милиарда лева.


Въпреки тричасовите совалки вчера между финансовия министър Владислав Горанов и партиите от управляващото мнозинство Патриотичният фронт и АБВ се обявиха против ратификацията. По-късно от Фронта дадоха заден и дадоха да се разбере, че е възможна промяна на решението на групата им от вторник да гласува против. По един подобен важен въпрос нещата не могат да се решават бързо и трябва обществото да има яснота, за да няма спекулации и съмнение, че депутатите в това Народно събрание носят отговорност, каза Красимир Каракачанов.


Считам, че вземането на решение по този въпрос е отговорна задача и можем да го направим, след като се запознаем с основанията за искането му, аргументира се днес Симеонов. По думите му не е била направено необходимото за разясняване на това какво точно се прави. Симеонов призова за отлагане и спиране с първосигналните реакции.
"Случва се грозен алъш-вериш, покупка и продажба на цели парламентарни групи", опонира му Георги Кадиев от БСП, който поиска дебатите да продължат и днес парламентът да вземе своето решение. Финансовият министър Владислав Горанов ви е отделил 15 минути - на една минута по един милиард лева, трябва да гласувате против, призова Кадиев. Няма нужда да го подкрепяте, допълни той. Да продължим дебатите днес и ако трябва да се ходи на избори, да се ходи - по-добре така, отколкото нови дългове за децата ни, добави Кадиев.


Със 118 "за" (ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ и, АБВ), 68 "против" (БСП, ДПС и "Атака") и 1 въздържал се парламентът прие искането на Симеонов. Последваха викове "Оставка" от редиците на БСП и "Атака", а председателят на парламента Цецка Цачева ги помоли да си напишат в писмен вид оставките и да ги депозират в Народното събрание.


Йордан Цонев от ДПС поиска прегласуване. "На нас финансовият министър и една минута не ни отдели, но сме прекрасно запознати и имаме становище. Един политик трябва да чете, не само да говори глупости", обърна се той към Симеонов. И след прегласуването депутатите отложиха дебатите със 115 "за", 52 "против" и 2 "въздържал се".


Междувременно депутатите от "Атака" възпираха колегите си да влизат в пленарната зала, за да няма кворум и заседанието да се провали. Те издигнаха и плакати "Не на военния заем, не ставайте златен пръст на колониалния режим".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK