Прокуратурата търси лицето или лицата, поръчали "Червеи"

Сотир Цацаров

© Надежда Чипева, Капитал

Сотир ЦацаровПрокуратурата продължава разследването по случая с разработката "Червеи" в издирването на лицето или лицата, поръчали исканията за подслушванията.


Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който говори пред журналисти след отстраняването по негово предложение на Владимира Янева. По думите му Тодор Костадинов, бивш служител на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, а в момента част от ДАНС не е действал самостоятелно. Той е автор на четирите искания за подслушване, отправени до СГС. Основанието за тях е бил анонимен сигнал.


"Ние не изхождаме от идеята, че господин Костадинов е действал самостоятелно и по свой почин. Следователно ви подсказвам, че търсим лицето или лицата, по чието внушение или незаконно разпореждане, е било отправено искането", каза още главният прокурор.
Заради действията си срещу Костадинов е образувано досъдебно производство за съставяне на фалшиви документи. Нито той, нито Янева, нито служител от МВР, срещу когото също има разследване, са обвиняеми.


"Има ли значение дали ще бъдат обвиняеми веднага или след няколко дни, ако наблюдаващите прокурори преценят. Ако трябва да кажа нещо и в момента екип от прокурори извършват разпити и изземват техника на територията на служба в София. Разследването продължава изключително активно, то не е възложено на следователи, а се извършва от прокурори, с тях е и градският прокурор на София Христо Динев. Нека съберем достатъчно доказателства. Не мисля, че бързото привличане на обвиняем е най-добрата тактика", смята Цацаров.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK